dinsdag 24 september 2002
"Als je lang genoeg aan de oever van de rivier blijft wachten, drijven je vijanden vanzelf voorbij," schijnt een oude Chinese spreuk te zijn.
donderdag 26 september 2002
Winnie de Jong dreigt uit de LPF-fractie te stappen. Ze noemt Hoogendijk als de kwade genius van Wijnschenk, en merkt op dat een kritisch rapport over Wijnschenk in de la is verdwenen. Flink veel vuilspuiterij over en weer.
Een aapje was ontsnapt uit de Apenheul in Apeldoorn en gevlucht naar paleis Het Loo. Daar zat het dier in een boom in de paleistuinen, brandweer erbij, en kreeg een verdovingsspuit in zijn of haar vel geschoten. Hij of zij mankeert voor zover bekend niets. Ja, daar zou ik ook asiel zoeken, bij de koningin. Ik moet denken aan de "illegs" in de strip S.O.S. Geluk.
Doodshoofdapen in de Apenheul in Apeldoorn (foto van Wikimedia Commons, door Jens Buurgaard Nielsen).
vrijdag 27 september 2002
"Bejaarden als gevangenisbewaarders..." stelt Harm Edens voor. "Ja, als ik het niet voorstel, doet iemand anders het wel" (Heinsbroek had voorgesteld om bejaarden in de kinderopvang op kleuters te laten passen, maar staatssecretaris Phoa vreesde dat misschien centraal zou komen te staan: "Wie doet hier wie de luier om?").
zaterdag 28 september 2002
Twee mensen gearresteerd in een taxi in het zuidoosten van Turkije met op zak vijftien kilo verrijkt uranium, verpakt in een loden cilinder. Amerika weet onmiddellijk zeker dat dat voor Irak bedoeld was. Lijkt me wat te makkelijk, maar de media blaten het na. Zie morgen.
Wereldkampioenschappen zwemmen in Sjarm-El-Sjeik, sjemmen in Zwarm-El-Zweik, ach, "ieder vogeltje sjingt sjoals het gebekt isj..."
zondag 29 september 2002
"Ik denk dat wij beter met z'n allen zo'n Postbus 51-spotje naar de overheid kunnen sturen..." suggereert iemand in AVRO's Nachtdienst.
"Het Israëlische leger heeft zich geheel teruggetrokken uit Israël... Pardon, uit Ramallah." Ze zegt het echt, het is de eerste zin van het nieuws om zes uur.
Om half zeven spreekt correspondent Wessel de Jong in Moskou van "de terugkeer van de wapeninstructeurs naar Irak." Ook lang niet slecht.
Het nieuws van negen uur. "De Turkse politie heeft zich vergist." Het verrijkt uranium van gisteren blijkt niet vijftien kilo te zijn, maar 140 gram. De rest was die loden cilinder, die ze per ongeluk hadden meegewogen. Geloof je dat, zulk nieuws...?
Het nieuws van tien uur. Nu is het nog maar 10 gram. Heb ik dat verkeerd verstaan?
Het nieuws van elf uur. Ja, het was 10 gram, en de twee zijn in vrijheid gesteld omdat ze dachten medische apparatuur te vervoeren. Juist ja. Duidelijkheid troef. De Turkse politie weet 1240 kilogram verrijkt uranium te arresteren die een taxi in hun bezit hadden en in beslag is genomen, maar het blijkt een vergissing. Ze hadden de taxi meegewogen. De loden cilinder is in vrijheid gesteld.
Frènk van der Linden in gesprek met Andreas Burnier in (een herhaling van Uit Het Nieuws uit oktober) 1999. Ze vertelt dat ze in een inrichting voor psychopaten heeft gewerkt, waar geen enkel gevaar voor ontsnapping was als... als ze de televisie maar aanzetten.
maandag 30 september 2002
Wijnschenk vindt dat Heinsbroek de politiek leider van de LPF moet worden. Huh? En Wijnschenk blijft dan fractievoorzitter, begrijp ik...? Ik ben niet de enige die zich erover verbaast (bestuur en kamerleden ook). Waarom kiest een partij een politiek leider? 't Is niet voor het eerst dat ze ze "Heinschenk" of "Wijnbroek" noemen. Heinsbroek heeft een vergadering in Brussel vervroegd afgebroken en is halsoverkop teruggekomen naar Nederland. Het crisisberaad blijft staan voor morgen, en behalve Winnie de Jong willen ze ook Jansen van Raay en Eberhard uit de fractie trappen. Heinsbroek denkt na. "Eerst zal die fractie toch zelf orde moeten scheppen," zegt hij.
Vannacht kan het gaan vriezen op "klomphoogte" zegt ze.
Robeco beheert beleggingen ter waarde van in totaal, snoer u vast, negentig miljard euro.
Heel Rio de Janeiro ligt plat vandaag. Alle winkels en scholen en alles, zelfs de Copacabana, zijn gesloten. Vanochtend is de hele stad bedreigd door mafia om niet open te gaan. Iedereen gehoorzaamt. De mafiabaas wil in zijn hoofdkantoor, dat noodgedwongen in de gevangenis is gevestigd, zijn telefoonlijnen terug. Die zijn hem afgenomen omdat hij vorige week in de gevangenis een van zijn tegenstanders in reepjes heeft gesneden. Marjon van Royen bericht en geniet. Govert van Brakel zucht diep. "Zo te horen heb jij het wel naar je zin daar..." "Oh ja!" 't Is toch ook wel een prachtig bizar verhaal.
Rio de Janeiro (fotograaf onbekend).
dinsdag 1 oktober 2002
Willem Oltmans, geïnterviewd door Theodoor Holman in Dinsdag Desmet, vergelijkt Bush' oorlogstaal tegen Irak (en buiten de UN om) met Mussolini's actie in Abessynië ("fock the Volkenbond"). Hij wordt afgemaakt door mensen die onvoorwaardelijk achter Amerika willen staan of Irak onvoorwaardelijk willen verslaan. Oltmans lult zich suf. Iedereen probeert hem zo zwart mogelijk te maken. Hij blijft staan en pleit voor vrede.
Deskundigen in Istanbul hebben vastgesteld dat die 10 gram verrijkt uranium geen 10 gram verrijkt uranium is. "De zaak rond het verrijkt uranium in Turkije begint het formaat van een klucht aan te nemen," meldt me het nieuws om zes uur. Het spul bestaat uit lood, zirkonium, mangaan en zink, en het is in het geheel niet radio-actief. Als ze zeggen dat het een revolutionair soort doucheschuim is, geloof ik ze ook nog. Angst regeert de wereld.
Winnie de Jong en Cor Eberhard moeten opstappen, vindt de LPF-fractie. Geen van beiden wil opstappen. Jansen van Raay was er niet bij. Hij was op een receptie. Fractielid Alblas heeft een kaakslag uitgedeeld aan Parool-fotograaf Lichtenberg (en daarop excuses gemaakt). Veel avondbladen hebben de foto (maar het Parool niet op de voorpagina). Lichtenberg in Kunststof: "Ik geloof dat ik nog vroeg: 'Bent u gek geworden?' en toen zei ie: 'Ja, inderdaad,' en gaf me die kaakslag."
"Laten we opnieuw beginnen, ik weet zeker dat het heel anders zou gaan," stelt Yvon Jaspers (ex-Klokhuis, nu kindertelevisieprogramma Groot Licht van de KRO) voor in reactie. "Gewoon terug naar vijf mei en dan alles nog een keer." "Als je een kleuter wilt uitleggen wat electriciteit is, moet je heel veel niet vertellen."
In het nieuwsoverzicht van het Oog. De Jong zegt: "Niemand stuurt een kamerlid weg. Ik ben pas weg als ik zelf besluit te gaan." En Eberhard reageert met een duidelijk: "Fock you!" Lucella Carasso meldt dat het gaat om een machtsstrijd, een splitsing tussen Wijnschenk cum suis en partijvoorzitter Ed Maas (een strijd tussen de klootzakken en de radicalen, begrijp ik). "Ik vind het wel banaal om allemaal te vertellen," meldt ze een beetje beschaamd als ze de vuilspuiterij kenschetst. "De fractie heeft geen benul wat ze in de kamer moeten doen, dat durf ik na vier maanden toch wel te zeggen." "Kun je nog rustig slapen?" vraagt Jan Tromp haar ter afsluiting. "Het gaat wel een paar uurtjes duren, voor al die adrenaline is weggeëbd...!" Tja, het is flink triest geworden. "Laten we voorlopig dan maar niet meer over het dualisme praten," reageert Van Middelkoop op de suggestie Heinsbroek als mogelijk politiek leider.
woensdag 2 oktober 2002
Heinsbroek vindt het "een goede zaak" dat De Jong en Eberhard eruit zijn getrapt. "De fractie heeft daadkrachtig gehandeld." Vice-premier Bomhof "vindt het jammer dat de fractie niet meer compleet is, en betreurt de gang van zaken. De VVD heeft geen behoefte om te reageren."
"De LPF? De Laatste Puinhopen van Fortuyn," zegt iemand in Standpuntnl. "'t Is toch maar mooi dat mensen met een geestelijke handicap in de kamer kunnen zitten," merkt een ander op. Ernst van Damme, een rijke ondernemer, plaatst vandaag in de Telegraaf een advertentie waarin hij meldt dat hij de nieuwe leider van de partij is. Weisglas heeft nadrukkelijk zijn zorgen uitgesproken over de situatie in de LPF, opmerkelijk voor een kamervoorzitter. "Het is wel handig voor een politiek leider als hij of zij een beetje kan schrijven en kan spreken..." merkt Marijnissen met enige ironie op. Verder zijn (zegt Marijnissen) "visie, strategie en tactiek" ook belangrijk voor een politiek leider. Ja, het ontbreekt ze aan alles.
Partijvoorzitter Maas royeert Wijnschenk. Jawel. Fractieleider geroyeerd. Van Asch vertelt het een verslaggever, en zegt er moedeloos bij dat hij het zelf nu ook niet meer begrijpt. Even later meldt Maas dat Wijschenk niet is geroyeerd, maar dat over het royement van verschillende partijleden wordt nagedacht.
donderdag 3 oktober 2002
"We sluiten de rijen na een week die zo-zo was," is het commentaar van Bomhof op het gesprek tussen LPF-ministers en fractieleden (en natuurlijk Hammerstein). Heinsbroek wil geen vice-premier meer worden, maar denkt nog wel na over het partijleiderschap van de LPF. Dus de fractie, met twee verkleind tot vierentwintig, is weer tot rust gekomen. Alleen de regio Groningen eist nog het vertrek van Wijnschenk, en Maas houdt zich op de achtergrond. Zaterdag geeft Wijnschenk uitleg aan de regiobestuurders. "Ik hoor vandaag Wijnschenk op televisie zeggen," zo kondigt Henk van Hoorn het Oog aan, "'Er is licht aan het eind van de tunnel!' Dat verbaast me niks, dat hoor je wel vaker van mensen die een bijna-dood-ervaring hadden." Remco Campert noemt het morgen "broodroof," al die media-aandacht voor de LPF, op voorpagina's, in commentaren. "En ik weiger om dagelijks over mijn poes te schrijven, dat is ook helemaal niet goed voor een poes."
vrijdag 4 oktober 2002
"Premier Balkenende gaat op de populaire toer," zo leest het nieuws me voor. Behalve aan Lijst Nul (van Katja Schuurman) gaat hij ook meewerken aan Hart van Nederland. Dat is allebei op commerciële zenders. En dan het wekelijks gesprek met de minister-president in het Oog op vrijdag als een karaoke-show, neem ik aan. Leuk, zo'n inhoudsloze premier die niet wil regeren maar vermaken. Misschien heeft ie wel gelijk en is de eerste taak van de regering om het volk te vermaken, niet te regeren.
Israël kondigt alvast aan dat als Amerika Irak aanvalt en Irak terugslaat, dat Israël dan op gruwelijke wijze wraak zal nemen. Op New York?
JP noemt zichzelf "empee," in gesprek met parlementair journalist Wilma Borgmans. Fatsoen moet je doen. Yeah! Hij zegt ook "vice-empee" (in het wekelijks gesprek met de minister-president: "Je kunt niet zomaar wisselen van vice-empee").
"Enschede voelt zich gepiepeld." Genaaid dus, ja. Maar goed, hij zegt het, in het nieuws. Ja, de dikke (Van Dale) zegt dat piepelen Bargoens is voor coïre. In het gesprekje met burgemeester Mans heb ik dat woord niet gehoord, alleen in het nieuws.
In een reportage van Marjon van Royen naar aanleiding van de presidentsverkiezingen in Brazilië overmorgen. "In deze geglobaliseerde wereld is het niet zo dat de Brazilianen stemmen, maar de enigen die stemmen zijn natuurlijk de Amerikanen."
In Baarn hadden omwonenden geklaagd over een huis, dat overwoekerd bleek en bovendien werd geteisterd door een plaag van 1600 ratten. De bewoners, een ouder echtpaar, wilden het leven uit principe niet doden, maar zijn nu tijdelijk ergens anders gaan wonen om de ongediertebestrijding de ratten met gif te laten uitroeien en het huis volkomen te laten ontsmetten. Er zijn er inmiddels 1300 van de 1600 gedood.
Balkenende zond vandaag een ansichtkaart aan de kamer met daarop het antwoord op kamervragen door Rosenmöller naar de eenheid van het kabinet. Het is een foto van de Trêveszaal, met de tekst: "Het kabinet groet u vanuit de eenheid en gezamenlijkheid van de ministerraad." Het Algemeen Dagblad becommentarieert: "Lachend ten onder. Wat een treurnis." In het hoofdredactioneel commentaar meent het AD: "Balkenende is alleen geïnteresseerd in het stemvolk dat de LPF voor het CDA trekt." En: "Het CDA en de VVD moeten zich afvragen of ze voor een dergelijke manier van politiek bedrijven nog wel medeverantwoordelijk willen zijn. De parlementaire omgangsvormen zijn de afgelopen weken zienderogen achteruit gehold." Rosenmöller had het over de "joligheid in het kabinet," waar hij ze in slechter tijden nog wel eens aan zou herinneren.
zaterdag 5 oktober 2002
Op een partijbijeenkomst pleit Jeltje van Nieuwenhoven voor een "onthaning" van de fractie. "Voor ego's is geen plaats," merkt ze op. Jan Kuitenbrouwer zit toevallig in de studio, en smult van dat woord "onthaning."
Lula da Silva gaat het redden morgen in Brazilië, voorspelt Marjon van Royen, misschien wel meteen in de eerste ronde al. Hij zal de eerste arbeider worden die president van Brazilië wordt. "Papa, ik droomde dat het IMF onder mijn bed lag," was het onderschrift van een cartoon in een krant laatst. De Brazilianen zijn niks opgeschoten en zijn nog steeds afhankelijk van Amerika, Europa en internationale financiële instellingen, en ze willen hun eigenwaarde terug, verwoordt Van Royen. "Wat een land groot maakt is niet financiële speculatie maar arbeid," is een citaat van de komende president. De opiniepeilingen houden het op 49% voor hem, en maar 20% voor zijn directe concurrent, de kandidaat van de regering. In de reportage gisteren stelde Van Royen Lula in het voorbijgaan enkele vragen, en werd meteen door hem omhelsd. "Een beetje een Den Uyl-achtig vaderfiguur," karakteriseert ze hem. Waarschuwingen van het IMF en/of de Wereldbank de afgelopen dagen om niet op Lula te stemmen hebben, zo herinner ik me, zijn aanhang alleen maar vergroot.
"Nu de langspeelplaat uit de tijd is, wordt het misschien tijd dat de LPF de LP door een CD vervangt, centrum-demoniseerders." Het is Joop van Zijl die het zegt, en met deze woorden het Oog opent.
"Ik zal de ansichtkaart van Balkenende doorsturen aan al die mensen die de komende jaren werkloos zullen worden, en dat mag ie dan bij Katja en Bridget komen uitleggen." Aldus Wouter Bos.
Marjon van Royen vat het probleem als volgt samen. Een koe in de Europese Unie krijgt dagelijks meer subsidie van de overheid dan het bedrag waar een arme in Brazilië van rond moet komen, een mens dus.
zondag 6 oktober 2002
Het komt ooit nog eens zover, over tachtig jaar of zo, dat vrouwen een uur lang op de radio mogen praten over de opvoeding van hun kinderen en het in toom houden van hun man. Naar aanleiding van de verbazing van Hans Galjaard, een uur in gesprek met Martin imek, onder meer over mannen die zoveel moeite hebben hun maatschappelijke positie kwijt te raken, alsof die miljoenen vrouwen in Nederland zonder die 'maatschappelijke positie' geen belangrijk werk zouden doen.
Het einde van het nieuws om één uur. "Nou had u een weerbericht van mij moeten krijgen, maar dat heb ik niet... Heeft iemand aan de overkant misschien een weerbericht voor me? Nee...? Nou, dan sluiten we maar af." En de reclame valt al in. De zon schijnt, mooie blauwe lucht met spierwitte stapelwolken, het is een graad of vijftien.
Het is kwart voor negen. Prins Claus is overleden, in het AMC. Ik zit te eten en krijg mijn hap maar met moeite weg. TROS Forum wordt ervoor afgebroken. Rob Trip in een extra Radio 1-journaal, tegelijk op alle regionale zenders en de Wereldomroep. Een paar minuten klassieke muziek. Negen over negen, nog een nieuwsbericht. Beatrix en de drie kinderen waren erbij. De pijn in de stem van nieuwslezer Nannet Weil is te horen. Klassieke muziek in afwachting van de toespraak van de minister-president. Het is een stemmig strijkje, steeds hetzelfde strijkje meen ik. Nu leest Trip een wat uitgebreider biografietje voor. Dan weer klassieke muziek. JP neemt er in elk geval de tijd voor. Ik rook een joint ter nagedachtenis aan de prins. 21 uur 38, Balkenende neemt het woord. Hij leest langzaam voor, zonder pauze tussen de alinea's. "Met prins Claus is een groot mens heengegaan," zijn zijn laatste woorden, 21 uur 42. En nu dan toch eindelijk het langverwachte Wilhelmus, één couplet en één refrein met een ferme, roffelende drum. Dezelfde versie als die uit 1962, bij het overlijden van Wilhelmina, een speciale rouw-versie, zo kondigt Rob Trip af. Deze versie stond in F, in plaats van in G (of andersom).
Geen nationale rouw, zoiets bestaat niet in Nederland. "Uw menselijkheid, uw waardigheid en het begrip voor de gevoelens zoals die leven onder het Nederlandse volk hebben diepe indruk op ons gemaakt," waren de eerste woorden van burgemeester Van Hall bij het huwelijk in maart 1966, zo vertelt me Henk Vonhoff. "Een man om trots op te zijn," zegt Ruud Lubbers in het nieuws. "Charmant en vrijmoedig, kaarsrecht naast de koningin." Pronk roemt de betrokkenheid van de prins, en vertelt hoe Claus ook 's avonds nog zat te vergaderen over Afrika. Piet Bukman reageert. Claus had een eigen kamer op het ministerie. "Kennis van zaken en emotionele betrokkenheid." Jan Vis herinnert eraan hoe dolgelukkig Beatrix eruit zag ten tijde van het huwelijk, "wat hem toch ook voor je innam, dat glunderende gezicht van Beatrix." Ook bij Huis ten Bosch tientallen mensen. "We hebben onze eigen bloemen uit de vaas gerukt en zijn meteen hier naartoe gekomen." Dat "een man om trots op te zijn" van Lubbers is prachtig, met een knik in zijn stem. "Harry Mulisch was persoonlijk bevriend met de prins," luidt de tekst in het nieuws, en Mulisch zegt: "Hij kon de malste dingen zeggen zonder een spier te vertrekken." "In economie gaat het alleen maar over het rijker worden van de rijken. Weinigen zijn geïnteresseerd in verdelingsvraagstukken. Kennelijk zijn ook wij meer geïnteresseerd in hebben dan in zijn," is een citaat van Claus. Pronk voegt eraan toe dat hij ook wees op slechte regimes in Afrika, en spreekt lang over Claus' liefde voor Afrika.
Claus van Amsberg (fotograaf onbekend).
maandag 7 oktober 2002
"Europa heeft een speciale, historische verantwoordelijkheid jegens Afrika. Azië redt zichzelf wel, India, China, maar uit Afrika hebben wij de slaven weggeroofd," zo vat Jan Vis de ideologie van Claus samen.
Vandaag een speciale uitzending van radio 1 en 747AM, met veel muziek, leuke muziek zelfs, klassiek en ook 'modern klassiek.' Een bijdrage over de liefde voor muziek van de prins, en vele, vele andere. Over kunst, openheid over ziekte, recht en wet, de Duits-Nederlandse betrekkingen, en nu, vanaf elf uur, een discussie over Claus en de pers. Elk uur nieuws, elk half uur reacties. Het regent flink, zodat alle kaarsjes uit gaan.
Het crisisberaad van de LPF, dat voor morgen gepland stond, is afgezegd.
De hele programmering van de radio is omgegooid. Het nieuws klinkt anders, de reclame ontbreekt, er zijn andere uitzendingen. Het enige dat dagelijks blijft is natuurlijk het beursbericht. Ik zet 'm uit.
De eerste uitzending van het interview van de sexbom met de empee gaat natuurlijk niet door. Die onzin, dat kan nou even niet, hoor.
Telefonische reacties van mensen met herinneringen aan Claus. Het is half twee. Iemand vertelt dat zijn kennis ooit een handtekening van Claus in een presentie-exemplaar van een boek wilde, en dat de secretaris zei: "Nee. Dat kan niet. Dat mag u niet vragen van de prins." Maar Claus reageerde: "Geeft u mij een pen." Er zijn tal van prachtige, menselijke, persoonlijke herinneringen. Een mevrouw die hem toeriep: "Hee, Clausie!" en meteen door mensen van de beveiliging op de vingers werd getikt. Maar Claus draait zich om, zegt: "Ach meissie, dat vind ik nou lief," en geeft haar een handkus. Zulke ontmoetingen vergeet je niet. Iemand had hem op de een of andere officiële gelegenheid zien staan, waarbij hij samen met een klein meisje naar een foto van zichzelf stond te kijken, en haar Beatrix aanwees. "Dat is mijn vrouw," zei hij vol trots tegen het meisje. "Mooie vrouw, hè?" "Claus had misschien een beter volk verdiend," schrijft Jan Blokker vandaag in de Volkskrant, niet gespeend van historisch besef. Diverse mensen bellen op om hun spijt uit te drukken over het feit dat ze vroeger "Claus raus" hadden geroepen.
Verwijtbare medische fouten kosten dagelijks meer slachtoffers dan het verkeer.
Het is half drie, de eerste Afrikaanse muziek, Ladysmith Black Mambazo. Dat ontbreken van reclame, een absolute opluchting, duurt de gehele dag na het overlijden en ook de dag van de begrafenis. In dat geval mag wat mij betreft dagelijks een prins dood gaan. Wat een verademing. En nu Within you without you van de Beatles. "Favoriete muziek van prins Claus," kondigt ze het af. Uit het geboortejaar van zijn eerste kind.
Het is te betreuren dat Beatrix de enige persoon is verloren die haar durfde tegenspreken, merkt Thomas von der Dunk op. Ze zal nog wel een tijdje regeren.
Lula heeft net niet de helft van de stemmen, maar nummer twee, Serra, minder dan de helft daarvan, en de beide andere kandidaten steunen Lula in de tweede ronde. Marjon van Royen noemt Serra "de man van het othodoxe neoliberale beleid, met de uitstraling van een dode hagedis."
Gerrie Kneteman moest een renner vertellen dat deze niet tot de selectie behoorde. "Ik zeg tegen hem: 'Ik heb slecht nieuws voor je.' Zegt hij: 'Ik moet toch niet rijden hè?'"
Uit de avondbladen. "Hij heeft het nooit laten merken, maar hij had het al die jaren beter met ons kunnen treffen," is de laatste zin van de column van Jan Blokker in de Volkskrant, onder de kop "Gêne." Op het strand in Curaçao werd de muziek stilgelegd en werd het nieuws omgeroepen.
Iemand op de radio, bij BNN United, roept iedereen op om als eerbetoon op de dag van de begrafenis zonder stropdas te komen, alle aanwezigen. Hij had in 1966 met Bea naar Duitsland moeten vluchten, als ambassadeur in Tel Aviv, en ons met koningin Margriet achterlaten. Hij heeft ons Nederlanders nooit verdiend. "Zonder Claus staat ons land schaakmat," leest Astrid de Jong in een verklaring van de redactie van United, "maar we spelen nog even door met alleen een koningin."
dinsdag 8 oktober 2002
Iemand op de radio vraagt See Emily Play van Pink Floyd aan als eerbetoon aan Claus als vader. Ze draaien het nog ook ("Het is wel een beetje een raar plaatje hoor...!"). Wat mooi.
See Emily Play (single hoes, 1967).
woensdag 9 oktober 2002
De speciale informatie-telefoonlijn in Delft. "En zijn er ook mensen kwaad?" "Euh... ja, mensen vinden het absurd dat er geen openbaar vervoer is naar de kerk, en... euh... er zijn nogal wat moeders die op dinsdag misschien of vanwege keizersnede zeker zullen bevallen, en die eisen een vergoeding voor het doorstane leed, de extra opgelopen stress, en, euh... daarover dienen ze een officiële klacht in bij het college van B&W." Mijn generatie, die moeders. Ik schaam me.
Balkenende heeft het over "een liefdesverklaring van zijn vrouw," terwijl hij "aan" bedoelt.
"Niet weer dat gezeik van gisteren hè...? Nee, ìk heb het leuk! Dáág!" is de reactie van de vrijwilliger bij de S.O.S. telefonische hulpdienst Bergeijk.
donderdag 10 oktober 2002
In de Telegraaf vandaag staat dat Bernhard niet naar de bijzetting wilde, omdat hij "een hekel heeft aan begrafenissen." De RVD reageert vandaag door op te merken dat Bernhard heeft besloten om toch te gaan. Jeroen Pauw noemde hem gisteren in het Oog een egocentrist, en zette zijn karakter scherp tegenover de empathische Claus.
Het geruzie binnen de LPF (en binnen het kabinet) gaat achter de schermen gewoon door. In afwachting van de begrafenis van Claus horen we er niet zoveel over, niet op de voorpagina's althans. Bomhof wil reorganisatie bij het CPB, maar Heinsbroek, onder wiens ministerie het valt, onkent de noodzaak daarvan. HP/De Tijd heeft het deze week (blijkens de reclamespotjes) over "de LPF-oorlog."
De detailhandel (de vereniging van alcoholverkopers gezamenlijk) wil dat er weer alcohol mag worden verkocht aan jongeren onder de zestien. Omdat die jongeren, vooral in de grote steden, zo vreselijk kunnen schelden en bedreigen als ze hun drank niet krijgen.
"Niet bereid om de geweren uit de wilgen te halen." Lia van Beckhoven over de IRA in Noord-Ierland.
Minister Bomhof is op de vingers getikt door de vaste kamercommissie voor gezondheidszaken, onder meer omdat hij tijdens vergaderingen in plaats van antwoorden complete colleges geeft. Bomhof reageert dat het allemaal wel meevalt, maar belooft beterschap.
"De Nederlandse politiek is een bord soep, een grote kom soep en een heel klein randje, en in die kom soep is iedereen aan het vissen naar dezelfde ballen," is een uitspraak van Joris Voorhoeve. George van Houts (van Radio Bergeijk) zit naast Frènk van der Linden bij Kunststof in de studio en is verrukt over die uitspraak. "Niemand zit op het randje." Hij is de helft van een cabaret-duo. "De nu ben ik aan de beurt-mentaliteit," noemt die andere helft, Tom de Ket, de heersende publieke sfeer in Nederland. Na rampen kunnen mensen beter niet gedebriefd worden, daar komen trauma's van, zo blijkt uit zeer gedegen wetenschappelijk onderzoek, zegt Van Houts. "Hoe meer ik weet hoe minder ik leer," is de tegeltekst van De Ket. "Alles wisselt," die van Van Houts, naar de naam van een scheefliggende woonboot nabij zijn huis in Zeeland, op bakboord "alles" en op stuurboordzijde "wisselt."
Renate Rubinstein schrikt een beetje op de Frankfurter Buchmesse. "Hoeveel wouden gaan er nog gekapt worden? Er zijn meer dan genoeg boeken op de wereld. Ik kan misschien maar beter ophouden met schrijven."
Het nieuws van acht uur. "De ruzie rond Wijnschenk gaat onverminderd voort."
Die kritiek van Bomhof op het CBS wordt door de Telegraaf morgen uitgelegd als een poging om het instituut waarvan Bomhof zelf lang hoofd is geweest, het heet Nijver, naar voren te schuiven, en de krant beticht hem van de schijn van belangenverstrengeling.
Ed Maas wil zich plotseling volgende week zaterdag tot LPF-partijvoorzitter laten kiezen (nu interim), mits Wijnschenk tegen die tijd is opgestapt als fractieleider. Hij bezit zo'n 200 miljoen euro, nog 60 miljoen meer dan Heinsbroek dus. Vastgoedontwikkelaar, van huis uit glazenwasser zeggen ze, die houdt van snelle auto's, olifanten (heeft zich op zijn vijftigste verjaardag op een olifant door de een of andere stad laten rijden) en renpaarden. Een adviseur van Maas zegt dat zijn politieke ambitie "gewoon ijdelheid" is.
vrijdag 11 oktober 2002
Documentaire over oorlogsverslaggeving. "Als eenmaal de hel losbreekt, schiet vierennegentig procent van de soldaten twee meter voor zich in het zand. Zes procent weet zichzelf zo te bedwingen dat hij of zij raak kan schieten. Die verhouding is afhankelijk van de stress, en geldt dus voor journalisten evenzeer als voor soldaten."
De Haagsche Courant meldt dat woensdag Wijnschenk zal aftreden om plaats te maken voor (opnieuw) Herben als fractieleider.
E-life heet in het echt Elvis d'Oliveira.
"Hij was één van ons. Alleen hij was wit." Zo zegt een zwarte man in prachtig Afrikaans gewaad in de rij.
zaterdag 12 oktober 2002
De moeder van Luka, die vondeling van Amsterdam C.S., heeft zich gemeld. Ze is Chinees, 33 jaar, en woont sinds tien jaar in Italië. Ze hoopte dat hij in Nederland beter verzorgd zou worden "omdat Nederlanders zo aardig zijn." Ze wordt nog verhoord.
zondag 13 oktober 2002
"De laatste formule-1 Grand Prix van het seizoen was een formaliteit," blijven ze maar herhalen in het nieuws. Ja, Schumacher één en Baricello twee, maar schijnbaar zijn al die andere coureurs klein grut voor het nieuws. Welnee jôh, een formaliteit! Je zult jezelf dood rijden in zo'n race... ach, een formaliteit. Ferrari wint, maar al die andere teams? Ach, een formaliteit...! Jawel! Iemand vloog met 300 km/h uit de bocht, en overleefde het ongedeerd, zo hoorde ik eerder. Het nieuws meldt het niet eens, dat was zeker ook een formaliteit dan. Deed ie misschien alleen om bij ons op tv te komen.
"Heinsbroek en Bomhof kunnen elkaars bloed wel drinken," zegt Zalm en waarschuwt voor de stabiliteit van (de fractie en) het kabinet. Hm. Eén van die twee zal binnenkort verdwijnen.
Heinsbroek heeft gezegd dat hij het vice-premierschap van Bomhof wil overnemen als hij politiek leider van de LPF wordt, en daarom is er vanavond hoewel de politiek stilligt tot aan Claus' bijzetting weer (zucht) crisisberaad door de LPF, dit keer in bijzijn van zowel Heinsbroek als Bomhof. Frènk van der Linden gokt op het katholieke geloof van Bomhof in wonderen. "Je moet niks uitsluiten!"
"De fouten die de regering hebben gemaakt." Van de lippen van een studentenleider bij een demonstratie tegen beleid van Ritzen in het begin van de jaren negentig.
maandag 14 oktober 2002
Hanneke Groenteman spreekt in Kunststof Aart Staartjes, en spreekt hem aan met "meneer Aart." Ik hoor de stem van Joost Prinsen glunderen als hij meneer Aart mag aankondigen. Staartjes beklemtoont het naleven van de (spel-)regels. "Het is maar een geintje! Het is maar leven! Het is niet echt!" roept hij tegen hooligans. "Het is allemaal maar een spel, we kennen de regels, laten we ons er dan aan houden in plaats van die scheidsrechter (of leraar) een hondelul te noemen..."
Aart Staartjes (fotograaf onbekend).
De LPF schakelt externe bemiddelaars in in de ruzie tussen Heinsbroek en Bomhof. Zalm is "echt heel sceptisch nu." Volgens de Telegraaf wil de LPF Van Schendelen als bemiddelaar.
Hans Hille en Rogier van Boxtel, op bezoek bij Maria Henneman in het Oog, denken geen van beiden dat het nog meer dan drie weken duurt met dat kabinet. Ofwel Balkenende trekt er zo snel mogelijk de stekker uit of het gaat in geruzie ten onder. De afgelopen acht dagen, tussen het overlijden vorige week zondag en de bijzetting morgen, hadden eigenlijk in politieke stilte moeten verlopen.
dinsdag 15 oktober 2002
De bijzetting vindt nu plaats. Ik draai Steve Earle's Jerusalem. En ondertussen staan de ruzies, het moddergooien, vechten en schelden van de LPF alweer op uitbreken. De steen is nog niet teruggeplaatst of Heinsbroek grijpt een loden staaf en loopt ermee op Bomhof af, die juist bezig was om de keel van Wijnschenk dicht te knijpen. De Jong en Eberhard staan naast de zijlijn te applaudisseren. Zalm glimlacht. Balkenende bidt in wanhoop dat hij in deze duisternis nog het aan-uit-knopje mag vinden. Het buitenland kijkt ademloos toe. Journalisten zetten verwoed in. Zal de loden staaf Bomhof raken of zal Heinsbroek struikelen voor hij zover is...?
De SGP wil dat Balkenende zo snel mogelijk de tweede kamer ontbindt. "Zoals het nu gaat, kan het niet langer. Het is een beetje een beschamend beeld. Hier moeten we zo snel mogelijk doorheen," aldus Van der Vlies. Al de hele middag is er koortsachtig overleg door het kabinet en kopstukken van de LPF op het ministerie van verkeer en waterstaat.
De Nederlandse Antillen gedenken "prins Claus als een vriend," aldus de officiële bewoordingen.
Er is nu, zes uur, ook een extra vergadering van de ministerraad gaande. Heinsbroek en Bomhof willen niet langer met elkaar praten.
File door kijkers naar de spitsstrook, die overigens pas volgende week maandag open zal gaan.
De ministerraad is uitgesteld tot zeven uur. Bomhof is er nog niet gesignaleerd. Kunststof neemt over (Hanneke Groenteman met Hennie Huisman), maar vlak voor zevenen heeft de verslaggever ons gemeld dat men zich op het Binnenhof niet meer afvraagt of het kabinet valt, alleen wanneer. Het nieuws van acht uur. Herben sluit niet uit dat Heinsbroek aftreedt. Het kabinet is bijeen. Voltallig? Voor aanvang van het overleg zei Balkenende "dat het zo niet langer kan." Kwart voor negen, verslaggever Margriet van Lith tijdens TROS Radio Online. Wijnschenk zegt dat Nawijn en De Boer vinden dat zowel Heinsbroek als Bomhof weg moeten. Hun vice-premier ja...! Wijnschenk noemt Bomhof een leugenaar, maar weet mij niet duidelijk te maken waarom hij dat dan vindt. Van Lith zegt dat het kabinet al is gevallen, alleen kunnen ze nu eventjes niet naar Beatrix om hun ontslag aan te bieden, op de dag van de begrafenis. Negen uur. "Het kabinet is in crisissfeer bijeen." Wijnschenk vindt Heinsbroek "een typische LPF'er die niet zou moeten aftreden."
Het nieuws van tien uur. Rond half tien is het kabinetsberaad, dat in crisissfeer is verlopen, geschorst tot morgenmiddag, volgens Remkes uit respect voor Claus. "Dat het zo niet langer kan"...? Kan niet nee, maar het moet nog wel langer. Nog geen drie uur geleden kregen we een RVD-bericht dat de koninklijke familie zich voor twee weken uit de openbaarheid terugtrekt. Mislukt! Want wiens kabinet is dat?
Uit het nieuwsoverzicht van het Oog. De RVD heeft de persconferentie gegeven waarin ze zeiden dat de ministerraad was geschorst. Oei. Geen van de ministers wilde iets zeggen. Staaltje van leidinggeven door Balkenende. "LPF-crisis stort kabinet in afgrond," is de kop van de Telegraaf morgen. Alle redacties van de dagbladen zijn nog hard aan het werk. De Volkskrant merkt morgen in het hoofdredactioneel commentaar op dat het moeilijk in het buitenland uit te leggen is dat de tweede partij van het land zichzelf om zeep helpt middels onderling gekonkel. Het vertrek eisen van je eigen vice-premier, denk ik erbij. Hennie Stoel en Bert van Sloten spreken er hun verbazing over uit dat er op de avond van de uitvaart alweer gekissebis volgt. Van Sloten meent dat we vandaag al geen kabinet meer hadden gehad als Claus niet was begraven. De vergadering van de ministerraad was hem beschreven als "een absolute puinhoop," en "de totale chaos." Bomhof vraagt de LPF-fractie morgen het vertrouwen in hem uit te spreken. "Nog geen honderd dagen kabinet," concludeert Van Sloten nu al. Tot zover het ballet der politiek geborneerden.
woensdag 16 oktober 2002
Het ANP citeert, zo vertelt me het nieuws van middernacht, diverse anonieme bronnen binnen de VVD en het CDA die voorspellen dat het kabinet woensdag zal vallen. Zo van: "Goedenavond majesteit, we weten ook wel dat u het niet makkelijk heeft dezer dagen, maar wij zijn hier om euh... nou, zeg jij het maar, Jeepee...!" "Nou ja, Herman hier, u weet hoe hij is, majesteit, nou Herman dus die deed een beetje wild hè, nou en toen is uw mooie kabinet zomaar aan diggelen gevallen...!" "Nietus! Die minister met wie ik weiger te spreken liegt!" "Heren, toe nou, ik smeek u..."
Het nieuws van twaalf uur. Bomhof stapt op. De LPF-fractie staat weer onder leiding van Herben, en heeft het vertrouwen in Bomhof en Heinsbroek opgezegd. Zalm wil nieuwe verkiezingen. "Het kabinet is aan het vallen," leest de nieuwslezer. "Een permanente puinhoop," zegt Zalm over het kabinet de afgelopen maanden. Hij is boos, met trillende lip, en pleit voor nieuwe verkiezingen. "Ja, dit jaar nog!"
Persconferentie van Bomhof. Hij gaat weer verder in de wetenschap. Hij leest zijn brief aan Jan Peter voor. Heinsbroek geeft over een uur een persconferentie. Ook hij treedt af. Rosenmöller gelooft er niet meer in, dat kabinet.
Balkenende heeft de koningin vanochtend al ingelicht.
"Wij waren echt van plan om oppositie te voeren, maar we zijn er nooit aan toegekomen." Marijnissen moet een beetje lachen terwijl hij het zegt. Hij vindt het "een schandelijke zaak," maakt zich echt boos over die partij die er nu voor gezorgd heeft dat er bijna een jaar lang geen belangrijke politieke beslissingen genomen kunnen worden. "Binnen honderd dagen is dat kabinet nu weg," recapituleert Thom de Graaf. "En daar hebben wij niks voor hoeven doen!" werpt Marijnissen ertussen.
De website van Herman Heinsbroek is te koop. De eigenaar vond het wel een leuke vent, maar heeft er nu geen zin meer in. De regiobestuurders van de LPF zeggen erover na te denken om met de LPF niet mee te doen aan de komende verkiezingen om eerst de partij opieuw op te kunnen bouwen.
Balkenende legt een verklaring af in de tweede kamer. "Het is met spijt dat ik nu een verklaring afleg. Spijt vanwege de aard van de boodschap maar ook vanwege het moment waarop. De verkiezingsuitslag van 15 mei was helder, een duidelijke wens die de kiezers kenbaar hadden gemaakt: openheid en transparantie." Hij noemt het kabinetsbeleid "voortvarend." "Het resultaat was dat er vergaande en zakelijke beslissingen werden genomen. Tot het laatste moment heeft het kabinet in eenheid en gezamenlijkheid geregeerd." Ongelooflijk, wat een leugens. "Pas de laatste dagen is onenigheid ontstaan binnen de ministersploeg." Ja hoor, we geloven je meteen! Tss... Dat een premier zó durft te liegen!
"Duidelijkheid en daadkracht?" vraagt Rosenmöller zich in de kamer af. "Ruzie en rancunes, en macht en macho's!" Hij doet de groeten terug aan het kabinet, en noemt het een gebrek aan fatsoen. Hij is boos op Balkenende omdat die gisteravond zo nodig moest vergaderen, op de avond van de bijzetting. Van Nieuwenhoven heeft het over de puinhopen van Balkenende, en neemt hem die vergadering van gisteren ook zeer kwalijk. "Staatsrechtelijk gezien bestaan er helemaal geen LPF-ministers," merkt ze op, "alle ministers zijn ministers van de kroon, in het landsbelang...!" En: "Regeren is niet makkelijk, daar weet de PvdA over mee te praten." "De kiezer wilde politieke vernieuwing, ze kregen politieke verruwing," zegt Thom de Graaf. "Waarom heeft u niet zelf de moed getoond?" vraagt hij Balkenende. "Dat had zelfs vanochtend nog gekund. U bent gewoon meegevaren op de golven van de dag. Fatsoen moet je doen, maar had u dat nou maar gedaan. Waarom uitgerekend gisteravond?" Het nieuws en de reclame komen er dwars doorheen. Van der Vlies en Herben hebben gesproken, vertelt me Van de Kerkhof terwijl we op de achtergrond Marijnissen boos horen zijn. Het is een interruptie op Herben, die een complottheorie heeft gesuggereerd. Hij beschuldigt Herben ervan de schuld in de schoenen van anderen te willen schuiven. "Nee, dat is niet zo. We hebben gefaald op cruciale momenten, maar daarna hebben wij geprobeerd daadkracht te tonen. Gisteravond bereikten mij nog signalen dat dit kabinet overeind gehouden kon worden, maar vanochtend hebben CDA en VVD er plotseling de stekker uitgetrokken. Vreemd. De val was kennelijk geënsceneerd." "Dan heb ik naar een ander toneelstuk gekeken dan dat waar u in meespeelde," reageert Rosenmöller. "Kunt u me duidelijk maken wie verantwoordelijk is geweest voor de val van dit kabinet?" "Dat is heel moeilijk, een zondebok aanwijzen, dan trek ik liever zelf het boetekleed aan," antwoordt Herben. Hij moet, in debat met Rosenmöller, toegeven dat de bewindslieden van de LPF de hoofdverantwoordelijkheid dragen voor de val. Is nog maar sinds vanochtend fractieleider ja, als opvolger van Wijnschenk. 't Is niet makkelijk. "Nou was ik net een beetje van Zalm en Verhagen gaan houden, en dan krijgen we dit" (gelach). In debat met Thom de Graaf geeft Herben toe dat hij zich samen met Balkenende genaaid voelt door Zalm en Verhagen. Maar dat ontkent hij meteen ook weer, en herhaalt: "De LPF is briljant in het aandragen van hout voor zijn eigen brandstapel. En soms leveren we de lucifers er ook nog bij. Maar het komt voor ons op een buitengewoon pijnlijk moment." Het valt stil. "Is het zo verwonderlijk, die chaos in de kamer?" vraagt hij nog. "Na de moord op je lijsttrekker." "De LPF heeft tientallen doelpunten gemaakt, alleen wel in eigen doel," merkt Zalm op. "Omdat de heer Herben het niet vraagt," interrumpeert Marijnissen, "doe ik het maar: Heeft u de LPF een kunstje geflikt?" "Nee." Jan Marijnissen: "Tien keer in eigen doel, meneer Zalm? Die spelers zijn nooit de kleedkamer uitgekomen!" Hij wil, natuurlijk, de wachtgeldregeling voor ministers drastisch beperken, en pleit in het geval van Heinsbroek tevens voor een vermogenstoets.
Verslaggever Joris van de Kerkhof geeft een overzicht van de gebeurtenissen van deze ochtend. Tijdens de kerkdienst gisteren werd over het voortbestaan van het kabinet gesproken, zei een aanwezige, die zegt het zo beschamend te vinden dat hij er verder niks over wil zeggen.
"Toen ze aantraden zeiden wij: 'Het wordt een horrorkabinet,' maar het werd een boerenkermis," reageert Lodewijk de Waal. "Het is eigenlijk om razend van te worden. Om met Heinsbroek te spreken: Daar knappen we niet van op!" Hij geeft de schuld aan "een paar heren."
Theo Joekes definieerde de journalistiek als: "Macht zonder verantwoordelijkheid."
"Laat Balkenende zijn karwei afmaken," suggereert een journalist aan Balkenende als slogan voor de verkiezingen. "Nou," komt er met een zuur lachje uit, "eerder: 'Laat Balkenende zijn karwei beginnen'...!"
"Ze verstaan de politieke signalen niet goed," stelt Lucella Carasso de diagnose in het Oog. Ze draaien De man die heeft gefaald van Jules de Corte.
donderdag 17 oktober 2002
De LPF denkt erover om met de oppositie mee te stemmen en de begroting voor volgend jaar controversieel te verklaren. Hun begroting dus. Van Asch zegt dat het uit wraak is omdat de LPF zich genaaid voelt. Standpunten? Wij? Welnee.
Tussen Heinsbroek en Bomhof was het al in de eerste weken na de beëdiging hommeles. Bomhof had een belletje om discussies mee af te kappen, en Heinsbroek zegt dat hij regelmatig de neiging kreeg om Bomhof met belletje en al het raam uit te gooien. Rare manier van regeren, je eigen vice-premier het raam uitgooien. Gisteren zei Heinsbroek op televisie bij Barend en Van Dorp dat hij een eigen, nieuwe partij wilde oprichten.
De Duitse en Franse televisie hebben de val van het Nederlandse kabinet helemaal niet gemeld. Enkele kranten hebben er wel een commentaar over. Franse kranten zijn blij, en herinneren zich dat Nederland zo'n gretige voorstander was van Bush' aanvalsoorlog tegen Irak. In Groot-Brittannië was het eventjes kort in het nieuws op televisie. Ook in de kranten niet of nauwelijks. Softdrugs vinden ze wel leuk, meldt Lia van Beckhoven. "Er is maar één buitenland, en dat is Amerika." In België is het wel het hoofdnieuws, in kranten, op radio en op televisie. Natuurlijk. "De populisten bewijzen dat ze wel kunnen protesteren, maar niet regeren," is een commentaar in meerdere kranten in België. "De balans van drie maanden regering door de LPF is even kaal als de knikker van Fortuyn," meent De Morgen.
Herben is geen kandidaat voor het lijsttrekkerschap, en noemt Nawijn. Die denkt er nog over na. De verkiezingen volgen waarschijnlijk op z'n vroegst in januari, om nieuwe partijen de tijd te geven zich aan te melden.
Wijnschenk is uit de fractie van de LPF gezet. Omdat ie teveel fouten heeft gemaakt, waaronder het lanceren van Heinsbroek als partijleider. Velen denken erover uit de politiek te stappen.
"Bananenrepubliek, of nee, beter: bananenmonarchie."
Alle openingen en commentaren van de ochtendbladen komen uit Den Haag. Henk van Hoorn beschrijft in fraaie bewoordingen het gevoel van kater op het Binnenhof op de dag na de val van het kabinet. "Wat is er gisteren eigenlijk allemaal gebeurd? Is het echt definitief?" Wijnschenk gaat verder als eenmansfractie.
De grote verbazing in Duitsland draait om Balkenende, zegt Margriet Brandsma. Waarom heeft hij geen leiding gegeven aan die ploeg? Waarom pas zo laat ingegrepen? Frankrijk kan zijn lachen niet houden. Maar in Nederland vinden de ondervraagden Balkenende de meest geschikte persoon om Nederland uit de problemen te halen, met Kok op twee en Wiegel op drie.
vrijdag 18 oktober 2002
De advocaat van de familie Fortuyn heet De Haai.
"Wien van den Brink!" roept iemand in Standpuntnl, als suggestie voor een lijsttrekker van de LPF. "Die heeft immers ervaring met varkens en zwijnen!"
maandag 9 december 2002
De radio stond maar een paar seconden aan. In de kamer klonken de woorden van een rabbijn: "Vrede in Israël... ja, ik veronderstel dat ook dat behoort tot het takenpakket van de messias." De man daalt werkelijk in een bebloed laken uit de wolken omlaag, concludeer ik, met een computeruitdraai van zijn functieomschrijving in de hand.
vrijdag 10 januari 2003
In de afgelopen week stond een keeper in het Engelse voetbal zeker tien minuten nadat de wedstrijd in verband met de dichte mist was afgelast nog in zijn doel, denkend: "Onze verdediging werkt goed zeg, maar binnenkort komt er vast wel iemand met de bal." Wie er wel kwam, was zijn ploeggenoot, uit de kleedkamer.
zondag 12 januari 2003
Ellen Vogel over de 'Actie Tomaat' in 1969: "Ik stond met Kees Brusse te buigen na de voorstelling en fluisterde: 'Kees, ze gooien rode balletjes op het podium!' 'Nee schat,' siste hij terug, 'dat zijn tomaten!'"
dinsdag 21 januari 2003
"Hé man, normen en waarden, man!" is op middelbare scholen een gevleugelde uitdrukking geworden als je het met iemand oneens bent.
Volgende week veertig jaar geleden was het mogelijk om van Friesland naar Noord-Holland te rijden over het IJsselmeer, per auto. Die elfstedentocht was gisteren of eergisteren veertig jaar geleden. Nu is het helder en tien graden (boven nul), 's nachts minima van vier of vijf. Vanaf vrijdag wordt een graadje nachtvorst verwacht.
Een blok ijs (foto van Wikimedia Commons, door Andreas Tille).
"Het leven is zinloos maar verder kun je er alles van maken" is de tegeltekst van schrijver Hans Vervoort, Geluk is voor de dommen de titel van zijn nieuwste boek.
Kinderen wijzen na het debat in het Jeugdjournaal massaal Marijnissen aan als winnaar met 21 stemmen. Bos krijgt er 19, Balkenende 8 en Zalm maar 2. Er waren onder meer vragen of de lijsttrekkers zelf als kind wel eens wat hebben gestolen. Toen in het Jeugdjournaal kinderen hem vroegen wat hij voor hun kan betekenen, noemde Zalm "banen." Balkenende zei: "Ontbureaucratisering, dus minder regels voor scholen." Marijnissen meldde zo'n beetje achteloos dat zijn partij veel meer speelplaatsen wil. Zalm was de enige in pak, Balkenende in een schipperstrui. Balkenende, gevraagd op welke leeftijd hij voor het eerst verkering kreeg, antwoordde: "Zesendertig."
De opmerking van Freek de Jonge werd citaat van de dag in Kunststof, nadat hij zich gisteravond in ik meen het acht uur-journaal had verbaasd over zwevende kiezers (ik heb het hem ook in het Radio 1-journaal horen zeggen). "Dat is een zaak van opvoeding, denk ik," aldus De Jonge. "Ouders dienen hun kinderen te leren om keuzes te maken en verantwoordelijkheden te nemen!" Toen hem in Kunststof op de radio enkele weken geleden gevraagd werd: "Conferencier Zus-en-zo roept zijn publiek op om op de SP te stemmen. Waarom doe jij zoiets niet?" antwoordde hij: "Ik wil ze wel bewust maken, geëngageerd, en ik wil ze wel oproepen om te gaan stemmen, maar mijn publiek is volwassen genoeg om zelf de keuze te maken." Hij voegde er desgevraagd aan toe zelf op de PvdA te zullen stemmen.
In een kort bezoek aan het een of andere natuurpark moest Mat Herben ruiterlijk toegeven dat het beleid van zijn partij op het gebied van milieubescherming flut was. Hij liep zelfs door een gebied dat door toedoen van dit kabinet zijn gelden was kwijtgeraakt en wist dat niet, maar was eerlijk, en zei: "Ja, dat moet anders." "U hoorde," zo becommentarieerde de parlementair journalist, "de polderaar Herben, bereid tot elk compromis."
Ik heb Winnie de Jong, lijsttrekker van deconservatievenpuntnl, maar één keer gehoord, in een interview met Martin imek. Een gezellig en volkomen nietszeggend interview, tot het moment dat De Jong tussen neus en lippen door vermeldde hoe ze bij haar eerste man was weggegaan. Haar eerste man in Duitsland, een echte macho, was na haar eerste miskraam in huilen uitgebarsten. "Nou, toen heb ik hem natuurlijk verlaten," zei De Jong, "want daar heb ik niks aan." "Nee, dat meen je niet?" riep imek ongelovig uit. Haar huidige vriend moest van de andere kant van het glas voor de microfoon komen om te zeggen dat hij inderdaad nooit huilt.
TROS Radio Online meldt me dat van alle stemwijzers gemiddeld slechts 3% als uitkomst CDA geeft. Dat programma is gewoon niet zo populair, verklaart een van de makers en beheerders van een der internet-stemwijzers, en dat doet er voor die partij ook niet toe.
"Het is duidelijk: Bos en Balkenende gaan samen tussen de lakens, en de vraag is nu: Wie komt er bovenop te liggen? Maar ik ben meer geïnteresseerd in de vraag: Wat gaan ze doen?" Aldus Agnes Kant in BNN United.
"De meeste mensen in dit land generaliseren!" roept Freek de Jonge in het nieuwsoverzicht.
Agnes Kant geeft toe dat de SP van meer gevoel voor humor blijk zouden hebben gegeven als ze in plaats van de afschaffing van de eerste klasse in treinen de afschaffing van de tweede klasse hadden bepleit. "Dat had eigenlijk gemoeten, ja."
Naar aanleiding van "onthaning in de politiek" noemde Freek de Jonge Balkenende een "haan zonder kloten." Dus dat zit wel goed, begrijp ik. En: "De meeste stemmen die Winnie de Jong zal krijgen, zitten in haar hoofd."
"Kies op 22 januari de PvdA van Wouter Bos!" roept een stem in een reclamespot, wat Max van Weezel enkele dagen geleden al de uitspraak ontlokte: "Daar word je toch een beetje bang van... Is er nog een andere PvdA dan?"
woensdag 22 januari 2003
"Eerst maar de beer schieten," antwoordt Deetman, hem gevraagd wat ie zou antwoorden als zijn partij hem zou vragen of hij kandidaat-premier is. Hij heeft een mooi, licht Haags accent.
De LPF is vanavond bijeen in het Tuighuis. De humor ligt op straat. Het is een oud fort in Geertruidenberg, waar vroeger het wapentuig werd bewaard.
Nawijn reageert op de exit polls door te zeggen dat de LPF uitzicht heeft op de regering en voegt eraan toe dat ze dan wel hun huid duur zullen verkopen in de formatie. "CDA en VVD hebben de stekker eruit getrokken, en al die kiezers zijn naar de PvdA gegaan. Reken maar niet dat wij al te snel zullen inbinden in de formatie!" Ja, de humor ligt op straat.
donderdag 23 januari 2003
"Ja, dat verschil [namelijk tussen de 22 van de peilingen ooit en de 9 of 10 nu] hebben wij even geparkeerd in de tuin van Bos, maar ik verzeker hem dat we die kiezers ook weer komen terughalen!" zo waarschuwt Marijnissen.
dinsdag 28 januari 2003
"Met de arrestatie zijn niet alle berovingen van de laatste tijd opgelost" luidt de afsluitende zin van het bericht. Wàt? Niet eens alle berovingen opgelost...? Zucht. Door welke illusies laat deze samenleving zich voortdrijven?
De parlementariërs van de PvdA, bijna twee keer zoveel als voorheen, zitten bij elkaar op de kamer. De oude kamertjes zijn nog steeds in gebruik door de LPF, en Bert van Sloten zegt dat het de "nieuwe bescheidenheid" is die de PvdA'ers ervan weerhoudt om ze terug te claimen.
donderdag 30 januari 2003
Morgen wordt Beatrix 65 jaar. Er is gemeld dat ze AOW heeft aangevraagd, die naar een of ander potje of goed doel gaat, ik weet het werkelijk al niet meer. Voorbeeldfunctie van ons staatshoofd - of je het nou nodig hebt of niet (je kunt immers de algemene middelen ook de algemene middelen laten, maar je zou wel gek zijn), aanvragen en uitgeven!
zaterdag 1 februari 2003 (010203, 01022003)
Onze westerse cultuur herdenkt zo graag, omdat het ze ontbreekt aan visie. Bovendien versterkt het ons gevoel van nationale eenheid, terug te denken aan een tijd dat alles nog zo overzichtelijk en geordend was. Konden we maar terug, ademen al die reportages. Vandaag vijftig jaar geleden.
zondag 2 februari 2003
De Australische regering deelt aan alle inwoners anti-terrorisme-pakketjes uit, een folder, een briefje van Howard en een koelkastmagneet met daarop het landelijke anti-terrorisme-telefoonnummer om te bellen als je iets verdachts ziet. Juist. Onder de trap gaan zitten, toch? Howards brief declameren! "Hey, you there! Yes, you, with the explosives! Listen to what mister Howard's gotta say, man! By the way, did you read this folder yet?"
Max van der Stoel over zijn eerste ontmoeting met Václav Havel in 1988 of zo, toen die nog lid was van Charta '77. "We moeten ons haasten," zei Havel Van der Stoel, "want over vijf minuten word ik gearresteerd." En precies zo ging het.
dinsdag 4 februari 2003
De Maharishi Mahesh Yogi geeft in Vlodrop zijn eigen geld uit, de munteenheid Raam, waarvoor zijn enorme privé-fortuin borg staat, en dat behalve door 130 winkeliers ook door banken wordt geaccepteerd.
Maharishi Mahesh Yogi (fotograaf onbekend).
donderdag 6 februari 2003
Vraag aan een Zuid-Koreaan: "Wat vindt u van meneer Hiddink?" "Hij heeft ons ons zelfvertrouwen teruggegeven!" En: "Ik zou zelf ook wel een zelfbewuste Hollander willen zijn."
In Artis heeft een vrouwelijke donkere tijgerpython zichzelf gekloond, levensvatbare eieren gelegd zonder te zijn bevrucht dus, vrouwelijke nakomelingen met exact hetzelfde DNA-materiaal als de moeder. Artis heeft niet eens een mannetjespython, en dit exemplaar heeft in haar hele leven waarschijnlijk zelfs nooit een mannetje gezien (geboren in 1993, eerste eieren 1997, heel normaal, nu 55-60 eieren per legsel). Het was tot nu toe niet bekend dat dat mogelijk was bij pythons of boa's, wel bij een stuk of acht, negen andere slangensoorten, en alle nakomelingen waren altijd mannetjes. Ze zullen de komende legsels, deze zomer, zeker uitbroeden en zijn benieuwd of die jongen zichzelf ook maagdelijk kunnen voortplanten. Huh? Aan parthenogenese doen, parthenogenereren? En zou een slang eerder geneigd zijn daartoe over te gaan naarmate ze in haar hele leven geen mannetjes tegenkomt...?
Tijgerpython (foto van Wikimedia Commons, door L. Shyamal Wynaad).
vrijdag 7 februari 2003
"Potjandorie, wat ben ik blij!" roept Sjeng Schalke onmiddellijk na het winnen van een tenniswedstrijd.
zaterdag 8 februari 2003
Máxima is uitgenodigd voor het wereldkampioenschap snert koken, omdat ze in het Jeugdjournaal ooit had gezegd dat ze niet hield van erwtensoep. De Rijksvoorlichtingsdienst heeft de ontvangst van de uitnodiging bevestigd en wil nog niet zeggen of de prinses erop in zal gaan. Is dit waar? Het klinkt belachelijk dus het zal wel waar zijn.
maandag 10 februari 2003
"Nee, dat wil niet zeggen dat het goedkoper wordt, maar we gaan wel kostenreductief werken."
"We spreken niet voor niets van mensdom en dierenrijk" (Hans de Booij).
"Het feit dat het [Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers] COOA voor de opvang van asielzoekers heeft besloten om de inkoop van het dagelijks voedsel te doen bij de plaatselijke middenstand heeft het draagvlak voor de centra vergroot, dat was heel slim van het COOA." Ja, leer ons die Hollanders kennen.
dinsdag 11 februari 2003
Howard is op bezoek bij Bush, en wordt gevraagd: "Hoe gaat het in Australië?" Zijn antwoord: "A lot of Bush-fires..." Correspondent Wabe Roskam in Australië.
"Frustratie is een manifestatie van verlangen," is de tegeltekst van Mathilde Santing.
donderdag 13 februari 2003
Bos en Balkenende worden "de twee egeltjes" genoemd, vanwege hun voorzichtige paargedrag en hun beider stekeligheden.
"Dat men het zeer zekere voor het zekere neemt," zegt polemoloog Léon Bekker in de studio. "Mensen willen geen oorlog! Maar als regeringsleiders oorlog willen, gebeurt het," Göring in Neurenberg (uitgebreider dan ik hier) citerend over de manier waarop oorlogen ontstaan.
zondag 16 februari 2003
Ronald Jan Heijn zegt in gesprek met Maartje van Weeghen in Uit Het Nieuws dat hij met een acht te horen kreeg: "En waarom is dat geen negen?" en spreekt: "Alles ging goed en dus werd er nooit serieus over gepraat."
woensdag 19 februari 2003
Tijdens de campagnes (en peilingen) vorige maand was Maurice de Hond te gast bij Kunststof. Zijn tegeltekst, een oude familiewijsheid, luidde: "Wie bang is, krijgt ook klappen."
donderdag 20 februari 2003
Aan het begin van Kunststof vraagt Petra Possel aan de literair-bewonderaar van de Bijbel Nicolaas Matsier: "Wat deed God op de achtste dag?" Hij weet het niet, en luisteraar Henk van Halsema geeft via e-mail antwoord: "Weet u dat niet? Toen schiep hij de hel voor de nieuwsgierigen!" De tegeltekst van Matsier is een uitspraak van zijn vroegere leraar Latijn: "Het was Gods eer de zaken te verbergen, het is de eer der koningen om de zaken te doorgronden."
zaterdag 22 februari 2003
"Voor mensen die de radio pas nu aanzetten: Twente is gereduceerd tot negen man. Ja, niet de streek dan, maar het elftal natuurlijk..."
zondag 23 februari 2003
Over haar moeder zegt Margarita dat Irene alleen met die Spanjaard trouwde (in 1964) omdat ze hoopte koningin van Spanje te zullen worden, en dat ze zodra bleek dat dat ijdel was van hem gescheiden is (nee, dat zegt niks over Irene maar alles over Margarita).
Prins Carnaval in Oldenzaal is een vluchteling uit Ethiopië, begrijp ik uit de reclame voor een televisieprogramma.
Bettine Vriesekoop, vroeger tafeltennisser en nu producer van imek 's nachts (RVU), zegt dat een belangrijke fout van de media is dat ze zich voorbereiden op interviews door telkens weer de bestaande knipselmappen door te nemen. "Dan draai je steeds maar in hetzelfde kringetje rond." En inderdaad, imek is een van de weinigen die dat vertikken (en soms zelfs in de studio pas iemand voor het eerst ontmoet, leert kennen). "Hij heeft een beetje een Higgins-complex, hij wil mensen onderwijzen," zegt ze over hem.
maandag 24 februari 2003
Op Tristan da Cunha komt vier keer per jaar een boot. In de haven staat een bord met de tekst "Welcome to the loneliest place in the world." Verbindingen per vliegtuig zijn er niet. Om de post (die met diezelfde boot komt) uit te delen, roept men op het postkantoor de namen van de geadresseerden alfabetisch op. Het stormt en regent er vrijwel altijd, permanente westenwind. Het eiland telt 296 inwoners, veel albatrossen, honderdzestig koeien (elke familie mag maximaal twee koeien en zeven schapen bezitten) en twee bomen, die laatste op het kerkhof. Er horen nog twee onbewoonde eilandjes bij Tristan da Cunha, Inaccessible en Nightingale geheten. Ontdekt in 1506 maar pas bewoond sinds 1817 (het hoort bij Sint Helena). Twee weermannen beslissen elke ochtend of het die dag een "fishing day" zal zijn en luiden in dat geval een gong. Zo niet, dan blijft de bevolking maffen. De oorspronkelijke grondwet uit 1817 telde niet meer dan vijf artikelen (en wordt me compleet voorgelezen), alle over het gemeenschappelijk beheer van het eiland en bezittingen. Kreeftenvangst en postzegelverkoop zijn de twee belangrijkste bronnen van inkomsten. Naar het schijnt is er sinds het begin van de bewoning geen geweld of diefstal voorgekomen.
Tristan da Cunha, met uitzicht op Inaccessible (fotograaf onbekend).
Frank Houtappel schiet na de aankondiging door Joost Prinsen in Kunststof in de lach. Hij blijkt een mede-tekstschrijver van het Klokhuis te zijn en zegt over Prinsen: "Ik ken hem van vergaderingen, en hij is altijd heel serieus en gedreven!"
Spoorlopers en zigzaggers zorgen samen voor tien procent van de vertragingen bij de NS. Spoorlopers zijn wandelaars, soms complete gezinnen, die besluiten om langs of op het spoor naar het station te wandelen, zigzaggers zijn mensen die snel nog even tussen de gesloten spoorbomen doorglippen.
dinsdag 25 februari 2003
"Ha! Die markies!" Zo spraken leden van het koninklijk huis Pieter van Vollenhoven aan toen hij net getrouwd was. Dat was omdat zijn vader verkoper was van gordijnen en markiezen, een typisch hofgrapje volgens Max Pam.
maandag 3 maart 2003 (030303)
Er is een gemeente in Nederland waar het politiecorps boetes heeft gesteld op het gebruik door agenten van de woorden "insteek," "implementatie" en "win-win-situatie." Geldboetes ja, voor elke agent die die woorden durft te gebruiken, ik meen 40 euro per overtreding. Dat mag wat mij betreft voor meer mensen gaan gelden, journalisten en politici bijvoorbeeld.
Bush heeft gezegd dat het aantal dode Irakezen irrelevant is als het gaat om het "verwijderen van" een dictator als Saddam.
Reclameslogan van de telefonische hulpdienst Correlatie: "Correlatie. Meer dan u denkt." Ik waag het toch sterk te betwijfelen.
dinsdag 4 maart 2003
"Anzar," zo begroette Bush Aznar voor het eerst. Nog maar kort geleden heeft zijn broer, gouverneur Bush, Aznar de "president van de republiek Spanje" genoemd, vertelt me correspondent Stefan Adolf vanuit Madrid (die eraan toevoegt dat het "wel voor hilariteit heeft gezorgd" in het land).
Uit de avondbladen. In Turkmenistan, waar Jaap de Hoop Scheffer ik meen namens de OVSE op bezoek is, staat in de hoofdstad Asjchabad een standbeeld van president Nijazov op een roterende sokkel, zodat de zon de hele dag door op zijn gezicht schijnt.
Standbeeld van Nijazov (fotograaf onbekend).
De SP heeft Anja Meulenbelt op de tweede plaats gezet op de kandidatenlijst voor de eerste kamer. Ze blijft werkzaam in de Gaza-strook (werkt er met gehandicapten). Ze hangt eventjes aan de telefoon in Kunststof.
woensdag 5 maart 2003
Ook de PvdA en D'66 willen nu uitleg van het kabinet over de kwestie Margarita. Maar helaas dames en heren, de leugen regeert. Heeft er ooit wel een muisje aan het einde van deze enorme staart gezeten? Wat Margarita aanzag voor een microfoontje, bleek volgens Balkenende een kruiskopschroef in de muur. Een deskundige (van de Spy Shop in Amsterdam) vertelt dat dat krankzinnig is; een microfoon is zo klein dat ie praktisch onzichtbaar is, maar er bestaan wel filmcamera's in kruiskopschroefuitvoering en in kruiskopschroefformaat. En een letterlijk citaat, want Balkenende ten voeten uit: "En ook het feit dat de koningin wordt beschuldigd van afluisterpraktijken is gewoon niet waar." Ho, premier, ho! Het hele land ziet het gebeuren en het is gewoon niet waar. Handig, dat de premier van Nederland niet in het Nederlands kan formuleren. Krankzinnig ook, dat de journalistiek dan formuleringen moet opperen hoe het wel bedoeld had kunnen zijn. Want wat ie zei, kan ie niet hebben gemeend, dus hij bedoelde vast iets anders...
donderdag 6 maart 2003
"Afijn, niemand heeft dus opdracht gegeven tot het lichten van dat dossier [van Edwin De Roy van Zuydewijn]. Niemand weet ergens van. Iedereen wil overal alles onder de pet houden. Dit land wordt geregeerd door een stel slampampers of door onbekende krachten. Stemt 11 maart allen SP!" zo opent Prem Radakishun (advocaat en columnist en televisiepersoonlijkheid bij de NPS in Premtime), de gast van Petra Possel in Kunststof. En hij herinnert nog maar eens aan (diverse parlementaire enquêtes en) de dertig jaar Willem Oltmans.
Het is het kabinet der koningin geweest, dat opdracht heeft gegeven tot het lichten van het dossier van Zuydewijn. De toenmalige verantwoordelijke ministers, Kok, De Vries, Peper en Korthals meen ik, waren niet op de hoogte. De Graaf heeft in NOVA opgemerkt dat hij de indruk heeft dat Balkenende niet begrijpt wat er gebeurt en niet hoe erop te reageren. "Wie is de baas hier in Nederland?" vraagt Peper zich af. En hij heeft gelijk, want dàt is inderdaad de vraag.
"Het vergt een goed jongleur om de ballen op te vangen die Jan Peter Balkenende in de lucht houdt," becommentarieert de Volkskrant. En: "Hij wrijft over de vlek en maakt die daarmee alleen maar groter."
Jeroen Pauw, in gesprek met staatsrechtdeskundige Peters: "Hoe aannemelijk is het dat de koningin zelf opdracht heeft gegeven?" "Dat is bepaald niet uit te sluiten." "U denkt dat het de koningin is geweest?" "Dat lijkt me wel." "Okee, we grenzen aan de waarschijnlijkheid." Er bestaat wellicht een machtiging van de minister van binnenlandse zaken aan het kabinet der koningin om zoiets te doen, en Bert van Sloten zegt: Misschien een hele oude ja, maar als die er niet is, is er een groot probleem. Peper zei: "Als me dit zou zijn overkomen, was ik afgetreden." Balkenende spiegelde gisteren nog voor dat dit een gebruikelijke gang van zaken zou zijn geweest.
De koningin passeert de premier, schoffelt 'm gewoon omver. Zo gaat dat schijnbaar. 't Is maar goed dat Prem Radakishun dit nog niet wist tussen zeven en acht uur.
vrijdag 7 maart 2003
"De Dieetclub is tamelijk zwaar op de hand," zo legt de begeleidende tekst bij een tekeningetje in de Donald Duck Extra van deze maand uit, "en het taartenbombardement wordt beschouwd als een belediging..." Het vervolgt natuurlijk met: "Uiteindelijk lacht alleen Donald zich nog een breuk."
zaterdag 8 maart 2003
De kop van de Volkskrant vandaag luidt: "Debat wekt razernij Beatrix" en de ondertitel: "Koningin vindt screenen 'verworven recht.'" Dat zouden "hofbronnen" hebben gemeld. Het zou gaan om de staatsveiligheid. Iedereen moet zich aan de wet en grondwet houden, behalve het staatshoofd. Kunnen we de majesteit niet voor de rechter slepen wegens volksschennis?
"Christelijke singles." Huh? Gospels bedoel je! Nee hoor. Het is een reclame voor een datingservice voor christenen.
maandag 10 maart 2003
De verdachte "is meteen in de boeien geslagen kunnen worden," zegt de politiewoordvoerder. Hij was dankzij het gebruik van pepper-spray immers "arresteerbaar" geworden. Juist ja.
dinsdag 11 maart 2003
Provinciale statenverkiezingen. De VPRO legt me uit waarom er in godsnaam op dinsdag gestemd wordt. In godsnaam ja. Vorige week was het aswoensdag (een kerkelijke dag) en morgen is het (hou je vast) "biddag voor het gewas en de arbeid." En daarom gaat deze geseculariseerde samenleving stemmen op een dinsdag. Bij de VPRO hangt Van der Vlies aan de lijn, die het allemaal heel logisch vindt. Hoe kun je nou stemmen op een biddag? Dan moet je je "verootmoedigen tegenover God!"
"En we hebben ook deze week weer live-muziek in de studio, van Shannon Lion...! Shannon, hoe heet het eerste nummer? Name of the song...?" Vanuit de verte horen we de stem van Lion: "I'm still thinkin'...!" "Okee," herneemt Theodoor Holman, "uw aandacht voor Shannon Lion met Still thinking!" Shannon moet lachen en zet in. "This song is called Tearing me down!"
DJ Giel Beelen van VPRO 3FM vertelt me in Dinsdag DeSmet van een film, Happy Trigger, waarin de makers bij de ingang van de supermarkt staan en een klant die binnenkomt aanspreken met: "Gefeliciteerd! U bent de miljoenste bezoeker en mag nu twee minuten gratis winkelen!" Verborgen camera's volgen de dolgelukkige klant en alle andere klanten die zich verbazen over zijn graaisnelheid. De klapper volgt wanneer de klant met zijn volgeladen karretje bij de kassa arriveert, waar eveneens een verborgen camera hangt. De supermarkt is natuurlijk niet op de hoogte.
Mensje van Keulen geeft in Kunststof toe vrij veel televisie te kijken. "Doe je daar ooit wel iets van op? Als schrijfster bijvoorbeeld?" vraagt Frènk van der Linden haar. "Nee, dat nooit." "Je hebt net een zware operatie achter de rug?" Ze vertelt er wat over, en zegt dan: "En daarna mocht ik aan de morfine, heerlijk, ik heb het gevoel of ik twee weken aan het strand en in het bos ben geweest." "Zeg nooit: 'Ik zeg altijd'" luidt haar tegeltekst.
Vanavond volgt op de radio de uitslag van de provinciale statenverkiezingen. Ajax ontvangt in de Arena in de Champions League vanavond Valencia. Het programma voor vanavond bij de PvdA in de Orangerie in Den Haag is geheel afgestemd op de voetbalwedstrijd: ontvangst en koffie voor aanvang van de wedstrijd, in de pauze staat het commentaar gepland van Bos op de verkiezingsuitslag, daarna volgt de tweede helft, en dan het commentaar van Bos op de wedstrijd.
Eierberg van tachtig miljoen eieren door vogelpest. Ik moet denken aan dat prachtige verhaal van Carl Barks over Vrolijke Vallei, het dorpje dat nadat Donald er had gewoond van naam moest veranderen (in Vermoorde Onschuld of zo).
Een eierberg (fotograaf onbekend).
"En Hans van Tol is er ook niet meer," hoorde ik vandaag voorbijlopend iemand op straat tegen een ander zeggen. Pardon meneer, verstond ik u goed?
Het boekenweekgeschenk (door Ronald Giphart) ligt nog niet in etalages omdat er nog een embargo op rust, maar we hebben al wel dominees op de radio gehoord die ons opriepen om het te weigeren omdat de woorden "verdomme" en "jezus" er te vaak in voorkomen (het ging over "jezus als interjectie").
"Een brug hier, een tunnel daar en een kanaal overdwars," zo vat Bert van Sloten het provinciale raadswerk samen.
woensdag 12 maart 2003
De Graaf heeft het over een "hoog Kafka-gehalte" in de kwestie Margarita. Staatsorganen nemen op eigen houtje beslissingen zonder dat iemand daarvan op de hoogte is of er opdracht toe heeft gegeven. "Wat moet er in dit land gebeuren voor de verantwoordelijke minister ervan op de hoogte wordt gesteld?" vraagt hij zich af. Rouwvoet heeft het over het "badinerend gedrag van de premier."
Uit de avondbladen. De "French fries" moeten van de Republikeinen voortaan "Freedom fries" heten (en dat geldt ook voor wentelteefjes, French... French... tja... cakes?). Zoals Frankfurter naar Hot Dog damals. A freedom kiss?
Voor de bereiding van één griepprik is, geloof het of niet, onder meer één ei van de eierberg benodigd. De eieren worden onder strenge controle (en ontsmetting en zo) vervoerd naar het enige centrum in Nederland waar griepprikken worden gemaakt. Een griepprik is nodig voor alle betrokkenen bij de ruimingen, anders kunnen ze besmet raken met een nieuw, op basis van hun griep en de vogelpest ontstaan virus.
Zelfs in het nieuws melden ze me dat Balkenende regelmatig werd ingefluisterd door Donner. "Er is niet afgeluisterd, tenzij het toch zo is," zo vat Sasja de Boer de inhoud van de brief van de regering samen. "Donner wordt in de wandelgangen [van de tweede kamer] aangemerkt als de eigenlijke premier van Nederland," zegt Lucella Carasso.
donderdag 13 maart 2003
De hand die de sleutels tot de poorten van de hemel draagt is gestolen van het standbeeld van Petrus. In Vatikaanstad vandaag, de linkerhand in de Sint Pieter.
Jeroen Pauw vergelijkt in het Oog het optreden van Balkenende gisteren met dat van "de orgelman en het aapje," met Donner als orgelman en Balkenende als aapje. "Te diplomatiek, te voorzichtig, te afhoudend, te laat," zegt Roel Pieper morgen in een van de ochtendbladen over Balkenende.
vrijdag 14 maart 2003
Klassieke muziek helpt beslist om jongeren van hangplekken te verdrijven. In Rotterdam binnenkort een plein waar ze het eens gaan proberen met keiharde draaiorgelmuziek. Moet ook lukken, lijkt me zo. Maar of dat nou een vooruitgang is...?
maandag 17 maart 2003
Astrid de Jong van United spreekt met een zojuist afgestudeerd dierenarts die helpt bij het afmaken van kippen. "Zou je niet liever iets leukers doen? Veulentjes op de wereld zetten bijvoorbeeld...?" vraagt ze. Door het lachen kan ik zijn antwoord niet verstaan. Helaas, er is nog geen universitaire opleiding tot merrie in dit land. "We hebben nou mond- en klauwzeer gehad, en gekke-koeien-ziekte en vogelpest," vervolgt zij, "je vraagt je af: Welke is de volgende?" Hij begint zijn antwoord: "Ja... dat is helaas..." en ik denk: "onvoorspelbaar." En hij zegt het. Welke ziekte de volgende zal zijn is helaas onvoorspelbaar.
dinsdag 18 maart 2003
In Dinsdag DeSmet vandaag een cover-bandje. Rik de Leeuw is toevallig te gast en merkt op dat de zanger toch wel "de zwarte band karaoke" heeft. "Onderstevoren, achtersteboven," zegt hij iets later (over een theaterstuk dat hij recenseert).
"De meeste mensen sterven per ongeluk, of je een kopje uit je handen laat vallen," zegt filosoof, huisarts en schrijver Bert Keizer. "Als je naar ER kijkt [een medische televisiesoap], medische porno is dat, denk je: Als die met z'n allen naar een kerkhof gaan, komen ze nog met twee ademende lichamen terug." En: "Er is een massa onderzoeken in de trant van we doen dertig dementen in de was, vijftien met Biotex en vijftien met Sunil, en dan kijken we hoe schoon ze worden, ofwel we gaan met tien uit wandelen en met tien niet en dan kijken hoe de reactie is. Daar zit geen enkele gedachte achter, want we weten niks van dementie."
"Met body bag-fabrikant De Grote Zak, goedemorgen...!" zo begint Nora Romanescu haar column.
De gast in Kunststof, zendercoördinator Luiks van 3FM, vertelde ons vanavond dat onmiddellijk bij het uitbreken van de oorlog bijvoorbeeld I'm so excited van de Pointer Sisters van de playlist zou verdwijnen.
Hans Jaap Melissen is in Koeweit en ziet mensen bij een kapperszaak door het raam naar binnen staren. De televisie binnen staat aan, en ze kijken. Naar? Naar de halve finale in het wereldkampioenschap cricket. Allemaal Indiërs.
Jan Tromp kondigt Tim Overdiek af als: "Tim Washington vanuit euh... pardon!"
donderdag 20 maart 2003 (20032003)
Vermijnde gebieden moeten worden ontmijnd.
Bram Stemerdink vertelt hoe de Amerikaanse en Britse troepen in Koeweit in open kampen, open tenten in de woestijn gelegerd zijn. Op enkele kilometers van de grens met die zo gevaarlijke vijand, die schijnbare dreiging voor de regio. Als ze daar in open tenten liggen, is er dus duidelijk geen luchtdreiging, concludeert hij. Kan ook niet, voeg ik eraan toe, want Irak wordt al twaalf jaar gebombardeerd.
Stemerdink vertelt andermaal het voorval uit 1974, toen Rumsfeld in een toespraak de presentatie van de F 16 de "geboorte van de baby" noemde, onze lieve god dankend dat die ons de mogelijkheid had gegeven om zo'n apparaat te ontwerpen en bouwen.
Een beetje lacherig vertelt correspondent Roger Strijland in Parijs dat er boven de spontane vredesdemonstratie op de Place de la Concorde "een walm van hash" hangt. "Er wordt hier ongelooflijk veel gerookt," lacht hij.
"We don't want your fucking war," begeleid door drums in Amsterdam, "heel vrij vertaald: We moeten die vervelende oorlog van jullie niet!" aldus Joris van de Kerkhof.
Wat zegt ie nou, Chirac of Irak?
Radio 1 zendt de korte toespraak van Beatrix voor de pers in Chili uit. "We zijn zeer bezorgd over haar en het spreekt vanzelf dat deze verdrietige zaak ons diep raakt," zegt ze over Margarita, met overduidelijk trillende stem. Haar antwoord op de vraag hoe het nou was, het eerste staatsbezoek zonder Claus, was alleen een geëmotioneerd: "Moeilijk..." vertelt de verslaggever, waarna niemand er nog op door durfde gaan. Een unicum tijdens een staatsbezoek, zo'n openlijk gesprek met de pers.
vrijdag 21 maart 2003
"Koningin Beatrix spreekt voor lopende camera's en bandrecorders" leest hij op als kop van het nieuwsbericht. Ik zie een smekende koningin, die gek wordt van al die rondrennende apparaatjes: "Blijf nou toch eventjes stilstaan, alsjeblieft..."
Alle vogelveilingen verboden bij algeheel vogelverzamelverbod. Mooi voor Scrabble, vogelverzamelverbodsbepalingen.
zaterdag 22 maart 2003
Maarten van Rossem noemt deze oorlog in het Oog een "symbolische oorlog, waarin Amerika wil aantonen dat het de wet stelt in de wereld, dat als je mee wil doen dat wel mag, maar zo niet dan kun je de moord stikken." En de vorige oorlog tegen Irak, in 1990-1991, was hij nog voor, zoals hij zelf toegeeft.
maandag 24 maart 2003
Saddam verschijnt op televisie, maar waarnemers geloven dat het van tevoren opgenomen zou kunnen zijn geweest en vragen om een krant in beeld. Bernadet de Wit (NRC) zei gisteren in Forum dat een krant ook geen bewijs is omdat je immers alles kunt laten drukken. Hoe komen mensen zo ongehoord dom?
Alle programma's van radio 1 zijn van "de gezamenlijkheid" of staan toch tenminste in het teken van de oorlog, en openen (vrijwel?) elk uur met een quote van Bush: "Saddam Hoessein will be stopped!" Prettig dat radio 1 ons eraan blijft herinneren dat die Saddam ergens naartoe onderweg was. Waarheen ook weer? Oh ja! Elk uur herhalen ze dus de Amerikaanse rechtvaardiging voor deze oorlog. Herhaling is samen met ongenuanceerde simpelheid de kern van alle propaganda.
Ik hoor bij BNN Adam Curry of all people zich boos maken over die afgrijslijke oorlogstjoens ("Saddam Hoessein will be stopped!" van Bush op radio 1, maar RTL schijnt nog ergere oorlogsmuziek te hebben). Hij legt in het Oog uit dat het niet verwonderlijk is als iedereen 24 uur per dag op alle kanalen patriottistische oorlogspropaganda te zien en horen krijgt Amerikanen zelf oorlogshitsers worden. Hij is zelf Amerikaan maar lijkt te walgen van zijn landgenoten.
dinsdag 25 maart 2003
Ja hoor. De quote is weg, de oorlogsfanfare ook, en elk programma op radio 1 mag weer een eigen jasje aan. Is die Amerikaanse propaganda niet meer nodig dan? 't Heeft nu het beoogde doel wel bereikt, schijnbaar.
Dat is toch Ollie? Heb net een grote stapel Donald Ducks herlezen en in mijn hoofd weerklinkt: "Now, that's another fine mess you've gotten us into!" Ik zie Stan voor mijn ogen in tranen uitbarsten.
Stan Laurel en Oliver Hardy (fotograaf onbekend).
woensdag 26 maart 2003
In sommige Amerikaanse kranten worden ze al de "weapons of mass-distraction" genoemd.
Garry van Pinksteren interviewt wat Chinezen op straat (in het Chinees!); allemaal zijn ze tegen de oorlog, niemand is bang. "Zou u gaan demonstreren?" "Als de overheid zou zeggen dat dat moest wel."
De trainer legt uit waarom ie stopt. "Ik had niet meer het gevoel dat ik om zo te zeggen mijn handbalei kwijt kon."
Anderhalf miljoen liter kerosine per dag, schat een militair deskundige het verbruik van het Amerikaanse en Britse materieel.
Uit de avondbladen. De burgemeester van Maastricht is bang voor "pokkentoeristen," in het geval van een aanval met biologische wapens. Nederland heeft wel voldoende vaccin, België en Duitsland niet, vandaar.
Wat gaan ze doen? Dames grappen? Oh... banen schrappen.
Amerikanen gebruiken dolfijnen voor het ruimen van mijnen in de Golf, tuimelaars. "Er wordt gemeld," zo kondigt Sasja de Boer het Oog aan, "dat Irakese soldaten op het slagveld in Amerikaanse uniformen optreden. Die hebben ze de afgelopen weken gestolen toen die aan de was hing in Koeweit. Toch knap hoor. Straks blijkt nog dat die dolfijnen Irakese dubbelspionnen zijn!"
Tuimelaar (foto van Wikimedia Commons).
vrijdag 28 maart 2003
"Bush en Blair slaags geraakt tijdens besprekingen," en "Washington gebombardeerd." Deze teksten verschenen na twaalven onderin het scherm op een van de televisiezenders, meldt me een van de avondbladen. Foutje, pardon. "Zoiets verzin je niet," voegt degene die het avondbladenoverzicht samenstelt eraan toe. Maar iemand anders wel.
Servische oud-president Stambolić gevonden, nou ja, zijn lijk dan, in de zoektocht naar de daders van de moord op premier Đinđić. Hij was al jaren zoek en is waarschijnlijk onmiddellijk na zijn ontvoering doodgeschoten. Zo vind je nog es wat!
"Gruwelijk, dat ze nu over wederopbouw van Irak praten terwijl ze het nog moeten vernielen, onbegrijpelijk," aldus Kees Fens in Kunststof. En: "De Ilias gaat over de dood en de Odyssee over de liefde, en verder is er niets," zijn er geen onderwerpen.
Een Deense regisseur was bij de Oscar-uitreiking even een sigaret gaan roken. Toen hij weer terug wilde vroeg de security naar z'n kaartje. "Ja, dat ligt binnen." Hij heeft daarna een tijdje in de cel gezeten. Paula van der Oest is alleen maar gearresteerd geweest, samen met filmrecensent René Mioch.
In elke oorlog sterft ongeveer een kwart van de soldaten door friendly fire, hoor ik, eigen vuur ja (hoezo friendly?).
zaterdag 29 maart 2003
Marković is zoek, de vrouw van Miloević, al sinds de moord op Đinđić. Daarmee wordt ze niet in verband gebracht, maar justitie zoekt haar in verband met iets anders. Ze blijkt in Rusland te zijn. Er hangt haar een internationaal arrestatiebevel boven het hoofd, zeggen de Servische autoriteiten. Ze is sneller gevonden dan die Stambolić, na drieëneenhalf uur zoek te zijn geweest...!
Citaat van de voetbalcommentator. "Ja, het is een beetje het noodlot over je af roepen, hoor, dat breien! Als je dan breit, brei dan breed maar niet terug!" Ik heb hooguit een vaag idee waar hij het over heeft, maar "als je dan breit, brei dan breed maar niet terug!" lijkt me een fraaie slagzin voor het een of ander. Hoewel, dat mensen heenbreien is nog tot daar an toe, maar dat terugbreien telkens... "Oei, er zit een vlek in je trui, laat me hem even voor je terugbreien!"
Het Arabische woord voor "zelfmoordaanslag" luidt iets als "opofferingsaanslag" of, in meer radicale hoek, "martelaarsaanslag," zo vertelt me Bertus Hendriks in het Oog. Zelfmoord ligt immers gevoelig.
Marković wordt gezocht in verband met de moord op Stambolić. Kijk op! Zo vinden we elkaar. Mooi toch zo, die cirkel rond. Op naar Belgrado!
dinsdag 1 april 2003
De kwalifikatiewedstrijd voor het Europees kampioenschap voetbal van morgen tegen Moldavië is verplaatst van Chisinau in Moldavië naar Tiraspol in Transdnjestrië. Kuifje ten voeten uit. Omdat het stadion daar mooier is, vindt de voetbalbond UEFA. Ik hoor dat de president zelfs persona non grata is in Transdnjestrië en dus niet bij de wedstrijd aanwezig zal zijn. De autoriteiten van Transdnjestrië zijn ongewenste vreemdelingen voor de EU (ja, en voor de rest van de wereld, het zijn "separatisten en criminelen").
woensdag 2 april 2003
Na een onverstaanbaar commentaar van een wielrenner in Langs De Lijn merkt de presentator droog op: "Het was niet allemaal even goed te verstaan, maar hij was wel kwaôd, zoveel was duidelijk."
donderdag 3 april 2003
"Wat verwacht u van de Amerikanen?" luidt de vraag van de verslaggever in Nadjaf. Het antwoord staat morgen in de Volkskrant. "Democratie, whisky en sex."
vrijdag 4 april 2003
"Je kunt natuurlijk wel unilateraal bombarderen, maar je kunt niet unilateraal wederopbouwen," aldus diplomatiek redacteur Robert van der Roer van de NRC.
maandag 7 april 2003
De Amerikanen staan in Baghdad. Minister van informatie Sahaf blijft alles ontkennen. Henk van Hoorn opent het Oog vanavond met een stem vol bombarie en meldt ons: "Dit is niet Met Het Oog Op Morgen, en ik ben niet Henk van Hoorn, nee, u luistert nog steeds naar Langs De Lijn, met de onvolprezen presentator Eddy Jansen, wiens glorierijke stem tot in aller eeuwigheid zal weerklinken over de woestijnen en vruchtbare vlaktes van deze aarde."
dinsdag 8 april 2003
In het spotje van het Radio 1-journaal een quote van Bush, in vergadering met Blair nabij Belfast over de onmiddellijke politieke toekomst van Irak. "What I mean by 'a vital role'...? Err..." En na een korte pauze: "By 'a vital role for the UN' I mean a vital role for the UN."
De vliegende bierdop is de naam van een piraat-radiozender, hoor ik in het avondbladenoverzicht.
Sahaf roept alle dubbelgangers van Saddam bij elkaar. "Het goede nieuws is," begint hij, "hij leeft. Het slechte nieuws is, hij is zijn rechterarm kwijt."
Irak zal worden opgedeeld in drie bezettingszones, normaal, diesel en super.
woensdag 9 april 2003
Geen spoor van Saddam. "He's either dead, or taken captive, or he's cowering in some hole somewhere trying not to get caught," aldus Rumsfeld. Hole kan ook cave zijn geweest.
"Liever met z'n tweeën op vakantie? Diedeet punt en el!" zegt de reclame. Gut, en wij maar denken dat we dit jaar met z'n vieren moesten, maar nu hebben we eindelijk opvang voor de kinderen, Mien! Diedeet!
donderdag 10 april 2003
Beeld van Pim Fortuyn geplaatst in de voortuin van zijn huis, ondanks protest van omwonenden. Hij staat in de 'at your service-stand,' met op de sokkel "Wilhelmus Fortuyn," maar de vrachtwagen die het beeld vervoerde was tegen een viaduct gereden en had zo zijn kop eraf geslagen. Het was eerst onthuld met wat plakband, maar nu is het toch maar weggehaald voor restauratie.
vrijdag 11 april 2003
Er was gisteren ook een scène op een Amerikaanse tv-zender van een standbeeld van Saddam dat werd opgeblazen, nou, niet helemaal. Je hoort de knal en daarna het lachen van de verslaggever. "Well, it didn't come down, but... err... let's say... a portion of him." Alleen het kruis werd opgeblazen.
Bos voelt zich bedonderd door het CDA. De nieuwslezer legt prachtige nadruk op de don in bedonderd.
In plaats dat Israël de Golan-hoogvlakte aan Syrië afstaat, zou de Golan-hoogvlakte nu eigenlijk Syrië aan Israël moeten afstaan, beluister ik als sombere conclusie uit de woorden van de deskundigen over het politieke lot van Syrië de komende tijd, ingeklemd tussen Israël en een door Amerikanen beïnvloed tot beheerst Irak.
De Golan-hoogvlakte (fotograaf onbekend).
dinsdag 15 april 2003
"Hij heeft de straf niet verdiend die hij heeft verdiend," reageert iemand op straat geëmotioneerd.
woensdag 16 april 2003
Remkes heeft gezegd dat hij de straf van Volkert "te licht" vindt. Sasja de Boer herinnert ons in de opening van het Oog aan de rotschop die Remkes de daders van een doodslag bij een supermarkt in Limburg naar eigen zeggen zou hebben uitgedeeld, wijst hem op de scheiding der machten in dit land, en spreekt dan: "Zo'n minister moet maar levenslang uit de politiek." Precies.
donderdag 17 april 2003
Radio Bergeijk over de postduiven die niet onder het ruimingsbesluit vallen. Postduiven zijn immers geen pluimvee, zo heeft de regering besloten. Een postemoe is dat dus ook niet, of een postpauw, een postkip. Je duwt zo'n emoe het raam uit en roept: "Schiet op! Loop maar naar Frankrijk en terug!" Ik zie het helemaal voor me, je rijdt op een snelweg ergens ter hoogte van Namen en ziet in de berm zo'n emoe banjeren. Je denkt nog, zal ik stoppen, maar dan zie je, hij heeft een briefje om z'n nek en dus valt hij niet onder het ruimingsbesluit. Ja, het is hard werk, maar alleen op die voorwaarde zullen we je niet onmiddellijk doden!
Emoe (fotograaf onbekend).
vrijdag 18 april 2003
Ik heb even niet meegekregen in welke sport, maar Vietnam moest tegen Irak en de internationale laten we zeggen voetbalbond heeft bepaald dat dat nu even niet door hoeft te gaan. In de volgende ronde treft Vietnam Noord-Korea. "Als de Amerikanen even doorpakken, hebben die Vietnamezen zó goud...!" Het is de opening van het Oog door Chris Keyne.
zondag 20 april 2003
Crimineel opgepakt in Groningen, bij het huis van zijn vriendin. Eerder had hij geprobeerd met de trein te gaan, vanuit Beilen, maar hij was eruit gezet omdat hij geen kaartje had. Daarna had hij een aantal auto's proberen te stelen, maar dat was ook mislukt, en uiteindelijk lukte het wel met een brandweerauto op een afgesloten terrein. Daarmee reed hij dwars door het toegangshek naar het huis van zijn vriendin, maar "eenmaal daar aangekomen had hij opnieuw pech, want zijn vriendin deed niet open," zoals de nieuwslezer met ingehouden pret vertelt. Hij is uiteindelijk aangehouden omdat hij met een steen een ruit insloeg.
donderdag 24 april 2003
Ik ben de gemeente vergeten, maar er was een Italiaanse toerist in een stacaravan die zijn kip uitliet. Onmiddellijk in beslag genomen en vergast, die kip.
Rouwvoet heeft ontdekt dat de statuten van zijn partij, de jonge CU, niks regelen over een eventueel regeerakkoord. Hij hoeft het niet voor te leggen aan het partijcongres of de baronnen of wie dan ook. Zijn ze gewoon vergeten te regelen.
zaterdag 26 april 2003
Rumsfeld zegt dat na het vertrek van de Amerikanen, die "zo lang zullen blijven als nodig is," de Irakezen vrij zijn om hun eigen democratische regering te kiezen, maar dat Irak geen islamitische staat mag worden. Mooi toch, die Amerikaanse definitie van vrijheid. Alles mag, als het maar op onze manier gebeurt. Interessante interpretatie van het begrip 'democratie' ook.
dinsdag 29 april 2003
"Sahaf mogelijk een nieuwe baan," kondigt me het nieuws aan over de vroegere Irakese minister van informatie. Het is het laatste nieuwsfeit, en de gehele uitzending zit ik na te denken. Koning van België? Of anderszins clown? Cabaretier in Duitsland? Het blijkt dat Dubai tv hem een baantje als commentator heeft aangeboden. Hij zit waarschijnlijk ondergedoken bij zijn tante in Baghdad, en heeft de Amerikanen verzocht om hem op te pakken en zo bescherming te bieden. Maar die willen dat niet omdat Sahaf niet op hun lijst van vijfenvijftig "oorlogsmisdadigers" (ja, zo heten ze nu in het nieuws) voorkomt. "Hij hoeft ons alleen even te bellen," zo liet Dubai tv weten.
woensdag 30 april 2003
Maar liefst zesentachtig procent van de Nederlanders vindt het goed dat Nederland een monarchie is, maar zevenenvijftig procent vindt "erfopvolging niet meer van deze tijd."
vrijdag 2 mei 2003
Ruud Lubbers uit felle kritiek op het beleid ten opzichte van asielzoekers door de Verenigde Staten, en ik hoor hem in het nieuwsoverzicht van het Oog lachen om de suggestie dat dat zijn kansen op een tweede termijn als hoge commissaris voor de vluchtelingen niet groter maakt. "That would be great! That they'd kick me out because I speak up!" En ook: "I'm sixty-four years old, and I'm very priviliged to do this work."
zaterdag 3 mei 2003
Een refret en een koeplein?
zondag 4 mei 2003
Uit de ochtendbladen. Een meisje schiet op de kermis haar negen-jarige zusje (of zeven?) dood. Ze kon de zware buks niet hanteren en schoot haar zusje door het hoofd. Het meest opmerkelijk was nog wel de reactie van de medewerkers van de schiettent. In plaats van alarm te slaan, herlaadden ze de buks. Het meest opmerkelijk vind ik dat ze die dingen blijkbaar niet met onschuldige flodders laden...
dinsdag 6 mei 2003
"Hij zei wat wij dachten dat hij zei," aldus Peer van Eersel in Radio Bergeijk (kort nadat Tonnie van den Mortel van de lokale partij Bergeijk Terug voor hun ogen op het parkeerterrein van de studio is doodgeschoten, natuurlijk door een vaginistische vrouw met een petje op, hoewel de schijn anders doet vermoeden). Niet alleen moeten we waken over de vrijheid van het spreken, we moeten ook spreken over de vrijheid om te waken (tja, als iemand wil slapen, heeft ie daar toch het recht toe) en natuurlijk waken om te spreken tijdens het vrijen. Je hoort Toon zijn wenkbrauwen ophalen terwijl Peer zo voortzwatelt.
woensdag 7 mei 2003
De zonsverduistering blijkt te danken aan een binnenplaneet, Mercurius, die voor de zon langs beweegt. Dat doet ie elke zes, zeven jaar. "Je moet er natuurlijk wel voor aan de goede kant van de aarde zitten," merkt iemand van een sterrenwacht op in het nieuws. Wat? Is er 's nachts geen zonsverduistering? Maar goed. Als Nederland ergens ligt, dan is het toch aan de "goede kant van de aarde."
De zonsverduistering in mei 2003, gefotografeerd in Willeskop (foto van Wikimedia Commons, door Onderwijsgek).
vrijdag 9 mei 2003
Hobbyboeren worden vandaag geruimd, nou, hun kippen en eenden dan. Eén man reageert: "Vijf weken geleden stelden we al voor om onze dieren naar onze buurman te brengen, die is kippenfokker, om ze allemaal samen te laten afmaken, tegelijk. Maar dat mocht toen niet, omdat er een vervoersverbod van kracht was..."
maandag 12 mei 2003
Degene die was aangeklaagd wegens brandstichting bij SE Fireworks in Enschede, is in hoger beroep vrijgesproken van brandstichting. Hij was veroordeeld tot 15 jaar cel. "Waar geen steen meer op de andere staat, is het moeilijk om de onderste steen boven te krijgen," is een citaat van de rechter.
"Hij was sowieso al een beetje raar in de omgang en dat zal er niet makkelijker op worden," zegt Jan Kalis van de belangenvereniging van de slachtoffers over de verdachte van brandstichting bij SE Fireworks. "Een mafketel," heet het in de dossiers. Een confabulator, begrijp ik.
De weerman heeft het erover dat de "verschillen met andere momenten" plaatselijk groot kunnen zijn, en zijn afsluitende zin luidt dan ook: de komende dagen wisselvallig. Ook weer grote verschillen met andere momenten zeker! Nou ook nog het beursnieuws. Zal ik even? Plaatselijk alles hetzelfde, maar tussen de plaatsen denkelijk grote verschillen.
"Bij KPN zien we een miljardenschuld traag door oneindig laagland gaan," formuleert de presentator van het Radio 1-journaal.
In het verkeersinfarct kort na elven. De "spookmelding" wordt ingetrokken. Nou voortaan niet meer doen hè, zo'n spookmelding.
dinsdag 13 mei 2003
"Nou okee. Frans Bauer is God, maar dan zijn jullie toch twee Jezussen," zegt Peer van Eersel tegen de twee aanwezige gasten, zangers uit het noorden ("Groningen?" "Ja, dat ligt in het noorden van Nederland." "Wat zegt ie?"). Technicus Tedje gooit hun bandje erin, en ze doen hun ding, gruwelijk zoetsappige kwijlmuziek, maar dan eet de recorder van Tedje de band op. Het enige exemplaar dat ze hadden natuurlijk, hun moederband. Waarop Peer helemaal vol schiet dat Tedje nu de moederband van deze twee Jezussen heeft kapot gemaakt.
Noel Redding overleden, 57 jaar. Over een god en twee Jezussen gesproken.
Noel Redding (fotograaf onbekend).
donderdag 15 mei 2003
"In België wordt geslachtskeuze verboden," kondigt de presentator aan om vijf uur. Hij bedoelt vast prenatale diagnostiek. Ja, het is zo, maar hij noemt de woorden niet. Het woord "genderkliniek" moet voldoende zijn om onze herinnering te wekken.
In het nieuwsoverzicht verspreekt Zalm zich en zegt: "Als ik premier... euh, vice-premier ben," dat ie dan niet tegelijk fractieleider kan zijn.
zondag 18 mei 2003
Premier Verhofstadt van België roept de kiezers (stemplicht!) gisteren op om bij de verkiezingen vandaag hun verstand te gebruiken (en dus op hem te stemmen) door te waarschuwen voor "Nederlandse toestanden" in het land. Scherpzinnig, en niet geheel humorloos. We weten meteen wat hij bedoelt.
Het Nederlandse dames-rugbyteam verslaat op het Europees kampioenschap Denemarken met 113-0. Honderddertien tegen nul, ja. Het was de eerste interland van de Denen. "Ze mogen nog wel wat oefenen," merkt de aanvoerder van het Nederlands elftal op, met gevoel voor understatement.
Lucella Carasso meldt ons dat iemand op het congres van D'66 zich druk maakte over de identificatieplicht voor naaktzwemmers. "Ja, waar moeten die dat pasje dan stoppen?" snapt John Jansen van Galen. Ja, wat een lol, die politiestaat.
maandag 19 mei 2003
Uit het ochtendbladenoverzicht van het Oog. Een dakloze heeft vandaag in Amsterdam, na bij enkele gebouwen ruiten te hebben ingegooid, aan de rechter gevraagd om hem zo lang mogelijk op te sluiten. Hij was al die grote slaapzalen zat, nergens deuren op slot, hij wilde nu wel eens een kamer voor zichzelf. De officier heeft tien maanden geëist, waarvan vier voorwaardelijk. Da's een begin.
dinsdag 20 mei 2003
Er is een school op Curaçao waar tijdens de eindexamens alle leraren met de leerlingen in een hotel de hele nacht gedwongen in quarantaine gaan. Er zit niks anders op. Van de ondervraagde eindexamenkandidaten op het VMBO (maatschappijleer) weet welgeteld eentje welke partijen het nieuwe kabinet gaan vormen. Bij HAVO en VWO (geschiedenis) weet eveneens eentje wat perestrojka betekent, en zegt: "De hervormingen van hoe-heet-ie-ook-weer? Oh ja, Gorbatsjov!"
Uit de avondbladen. Er trad een circus op, Ondersteboven of Achterstevoren heette het, dat uit bleek te draaien op een complete evangeliserings-campagne. Het publiek is woedend weggelopen, en het volgende optreden is afgelast.
woensdag 21 mei 2003
Iemand noemt de Red Hot Chili Peppers en Madonna als twee beroemde Amerikaanse instituten die serieuze twijfels hebben bij de dominantie van de Amerikaanse cultuur en taal in de rest van de wereld. Begrijp ik dat de volgende elpee van Madonna in het Mandarijn gezongen wordt? Of in zeven talen verkrijgbaar zal zijn? Dat zou een stunt zijn zeg, in het Engels, Duits, Frans, Deens en Mandarijn, alleen niet in het Amerikaans. Ze leren maar eens Engels daar.
De Verenigde Staten martelen Irakese krijgsgevangen met muziek, soms dagen achtereen. Ja, door keihard de tjoen van Sesamstraat te draaien of Metallica. Wauw! Mmm...! Zou Van der Graaf Generator ook werken? Sasja de Boer presenteert het Oog en vraagt zich af wat Amnesty er eigenlijk van vindt. Zolang ze die topveertigshithits maar laten. Muziek is een wapen van terreur. "Er staat niks over Metallica in de Geneefse conventie," zegt de deskundige van Amnesty.
Metallica live in Londen in 2003 (fotograaf onbekend).
In het ochtendbladenoverzicht spreekt Freddy van Tijn "het vakblad Zorgvisie" uit als: "Het zak..." gevolgd door een stilte.
donderdag 22 mei 2003
Vijf vrouwelijke ministers. "Nou, ik sta hier niet te juichen aan het aanrecht, maar..." reageert Hedy d'Ancona in het nieuwsoverzicht van het Oog.
vrijdag 23 mei 2003
Ze hebben het in het nieuwsoverzicht van het Oog, het afscheid van staatssecretaris Phoa memorerend, over de "emancipatiedans" die iedereen zou kennen. Weer iets gemist. Raadselachtige wereld vol emancipatiedansen. Nawijn heeft aan al zijn collega's een stripboek gegeven als afscheidskado, aan De Geus Het gouden snoeimes van Asterix.
Een volk dat het vuil achter het behang veegt als er gasten worden verwacht. Een Rusland-deskundige zegt: Als je Nederlanders vraagt wil je een schoon toilet of een standbeeld van een held weten we het wel, maar Russen zeggen wij willen eerst trots zijn op onze stad en dan komt dat schone toilet later wel. En dus komt er nog een bronzen standbeeld van Poesjkin, nog een restauratie van een paleis, in Hollywood-stijl. De boulevard van Sint Petersburg is fraai gerestaureerd, maar kijk niet in de zijstraten! meent correspondent Geert Groot Koerkamp. Tja, zegt de deskundige, maar dat vinden Bush en al die andere wereldleiders ook mooi. Zo'n Bush kijkt ook niet door dat papier-maché heen! Geen van die leiders is geïnteresseerd in het werkelijke Petersburg, alleen in de façade. "Heel Petersburg één groot dorp van Potemkin," sluit Van Weezel het gesprek geamuseerd af.
zondag 25 mei 2003
Menem heeft zich teruggetrokken uit de strijd om het presidentsschap van Argentinië, waarna kandidaat Nestor Kirchner, voorheen gouverneur in Patagonië, president wordt, de zesde president in anderhalf jaar. "Alleen pinguïns kennen hem," meent Marjon van Royen, "want er woont in dat district van Argentinië echt helemaal niemand, tweehonderdduizend mensen."
Patagonië (fotograaf onbekend).
In Forum vertelt Frènk van der Linden mij dat David Gilmour zijn huis in Londen heeft verkocht voor 3,6 miljoen Britse ponden. De gehele opbrengst gaat naar Crisis, een instelling voor daklozenopvang. "Gilmour erecteert nog lekker," merkt Van der Linden droog (en trots) op.
Frènk van der Linden kent zijn zaken. "Het CDA hééft helemaal geen linkervleugel," weet hij. "Nou ja, alleen op regionaal niveau, in de partijafdelingen in het land, maar niet in de tweede kamer, niet in de eerste, niet in het kabinet en zelfs niet op verenigingsniveau." "Okee," concludeert Theodoor Holman hierna, "het CDA heeft hooguit wat veertjes links." Van der Linden noemt namen, feiten, leest alle CDA-lectuur en kent het uit zijn hoofd, indien gewenst compleet met bronvermelding. De Geus, in het kabinet, en Gerda Verburg, in de kamer, waren in die gremia tot nu toe welgeteld de enige vertegenwoordigers van die zogenaamde linkerveertjes, en zijn beiden bezig terug te krabbelen, "rechtsomkeert te maken."
Het oorspronkelijke doel van de NAVO in 1949 was "to keep the Russians out, the Americans in, and the Germans under," citeert ons voormalig diplomaat Bert Veenendaal in Uit Het Nieuws.
maandag 26 mei 2003
Uit het avondbladenoverzicht. "Korte broeken uitsluitend in combinatie met kniekousen" behoort tot de kledingregels van de strengere golfbanen. Golf is de snelst groeiende sport in Nederland.
dinsdag 27 mei 2003
Presentatrice Albertina van Oirschot van Radio Bergeijk Radio, voorheen Radio Bergeijk (de verwarring zorgt voor tjoens als: "Radio... Nee pardon, Bergeijk Radio nieuwe stijl!") is het met al die luisteraars eens die vinden dat muizen maar grijs en saai zijn. Maar daar valt wel wat aan te doen, hoor! Wat u nodig heeft is een gele merkstift en een scheermesje. Dan kun je leuk die kleine oortjes geel verven, wel goed in z'n nekvel beet houden hoor, en wat ook een leuk idee is om je muizen namen te geven en dan scheer je die naam in het haar op z'n ruggetje. Niet te diep natuurlijk. Oh, wij hebben zulke leuke plannetjes om het binnenshuis wat gezelliger te maken!
woensdag 28 mei 2003
Marijnissen laat in het nieuws van vijf uur weten dat de SP het Malieveld heeft omgedoopt in "Oppositieveld Balkenende II" en het heeft laten aanharken, opnieuw inzaaien en schoonmaken, zodat de mensen er met plezier zullen komen demonstreren. Hij noemt het zelf "Oppositieveld béé twee" en kan een vermaakt lachje niet onderdrukken. Hij weet, lijkt me, zelf ook wel dat dat Malieveld vollullen nog niet zal gaan meevallen.
donderdag 29 mei 2003
"Go out, America! Why Bush? Why Tony Blair?" De quote, door een megafoon, sluit de paar zinnetjes nieuws over Blairs bezoek aan Irak af. "In Irak is het nog steeds een puinhoop," merkt Jeroen Pauw op.
vrijdag 30 mei 2003
Tientallen staatshoofden en regeringsleiders komen samen in Petersburg, zoals het nu wordt genoemd, om het driehonderd-jarig bestaan van de stad te vieren. Voor 700.000 euro (meer dan de jaarlijkse bijdrage aan de weerdienst van Sint Petersburg) heeft de regering vliegtuigen de lucht in gestuurd om chemicaliën op wolken te strooien die nu nog vóór de stad drijven, om ze voortijdig tot regen te brengen.
Initiatief van de NAVO-troepenmacht in Bosnië. Lever je wapen in, en je krijgt er een lot voor terug waarmee je een auto kunt winnen! Vreselijk slim (maar ja, hoeveel jaar zitten ze daar nu...?). Een Volkswagen Golf is er veruit het populairst, vertelt ons Mirjam Struik van het IKV, en herinnert eraan dat er in Bosnië meer mensen doodgaan door auto's dan door wapens. What's the difference? In een kalasjnikov kun je niet rijden.
zondag 1 juni 2003
"Hoe langer de wachtlijsten, des te minder operaties er uitgevoerd hoeven worden," meent een chirurg van het Groene Hart ziekenhuis in Gouda, die morgen promoveert op een proefschrift waaruit blijkt dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam veel groter is dan men zou denken. "Niemand durft een ontstoken blindedarm te laten zitten, maar misschien zouden de percentages overlevenden wel hoger zijn..."
dinsdag 3 juni 2003
De sportcommentator meldt dat de hooligans op de tribune "elkaar prettig hemelvaart wensen, ja letterlijk" dan.
donderdag 12 juni 2003
Nederlanders zorgen steeds minder goed voor de natuur, zo blijkt uit het jaarverslag van Staatsbosbeheer. Ze zeggen erbij dat dat niet zo gek is omdat de grens tussen natuur en cultuur aan het vervagen is in Nederland. Omdat natuur die op de ene plek verloren gaat op een andere plek wordt hersteld, zien de mensen de natuur als een consumptieproduct. Ja. Welke natuur? Het heten niet eens "natuurgebieden," maar "recreatiegebieden." "Mensen zien zelfs een smalle groenstrook nog als natuur," merkt iemand van Staatsbosbeheer op, "terwijl het dat ecologisch gezien natuurlijk niet is, laat staan uit het oogpunt van biodiversiteit!" Natuur mag alleen blijven als het een functie heeft voor de mens. Als er in dit land ook maar één boom staat zonder direct (in financiën uit te drukken) nut voor de mens, gaat ie om.
Middenberm (fotograaf onbekend).
Een vos heeft de afgelopen nacht ingebroken in Burgers' Zoo in Arnhem, en heeft er elf pinguïns doodgebeten. Nog eens twee moeten worden afgemaakt. Enkele jaren geleden zat er een vos tussen de Jan-van-Genten. Zoiets is "niet te voorkomen," zegt een woordvoerder van de gevangenis. Huh? Niet te voorkomen? Willen we dat? Wat doen die pinguïns überhaupt hier? Ze keken denkelijk net zo verbaasd op als hun aanvaller; wat hebben we nou aan onze snavels hangen?
Pinguïns in Burgers' Zoo (fotograaf onbekend).
Hoe halver de zool, des te meer kans op geluk.
Waterpolosters heten ze. Poolster? Tja, waterpoloër. Eén waterpoloster, twee waterpolosters.
"Iedereen die bij Studio Sport solliciteert wil of Mart Smeets of Tom Egbers worden, maar niemand wil Theo Reitsma worden," merkte Theo Reitsma ooit op in een interview.
zondag 15 juni 2003
De politie is bezig mensen te arresteren die hebben meegeholpen aan het laten onderduiken van pluimvee tijdens de vogelpest. Onder meer een organisatie die De Ark heet. Het Radio 1-journaal doet een interviewtje met een klooster-overste, ze heet moeder Maria, die vandaag na een dag en nacht ondervraging weer is vrijgelaten.
"Vliegeraars lieten onder meer stripfiguren en grote koeien de lucht ingaan." Honderdtwintigduizend mensen op een vliegerfestijn in Scheveningen vandaag.
maandag 16 juni 2003
"Bert Bakker, deskundig op het gebied van uitzending, want u heeft èn de omroep in uw portefeuille èn u heeft de parlementaire enquête Srebrenica geleid..." Max van Weezel met een gesprek over deelname aan de stabilisatiemacht in Irak.
woensdag 18 juni 2003
Máxima verwacht in januari een kind, zo heeft de RVD bekend laten maken. De prins en prinses zijn "dankbaar, trots en gelukkig." Balkenende denkt "dat de Nederlandse samenleving heel erg blij is met dit bericht." Ze maken het op woensdag bekend omdat de roddelbladen op woensdag verschijnen en nu dus een week moeten wachten voor ze het nieuws kunnen brengen. Tijd genoeg voor Weekend om een smoes te verzinnen waarom ze deze week met vette letters op de voorpagina meldden: Máxima niet zwanger, aldus Sasja de Boer met ingehouden pret bij de aankondiging van het Oog.
zaterdag 21 juni 2003
"Vijftien jarige jongens mogelijk verantwoordelijk voor brand in Driebergen gisteravond," kondigt de nieuwslezer een onderwerp aan. Maar het zijn er twee, en ze zijn vijftien.
Een journalist uit Japan, fotograaf bij een krant, heeft geprobeerd van de oorlog in Irak een clusterbom mee te smokkelen als souvenir. In Amman ging de bom echter helaas af, waardoor een medewerker van het vliegveld omkwam. De Japanner werd tot anderhalf jaar celstraf veroordeeld maar kreeg gratie van de koning van Jordanië. Nu is hij door zijn krant ontslagen (de hoofdredacteur was zelf van Japan naar Amman gevlogen om er een krans te leggen). De zaak heeft, zegt me de nieuwslezer, veel beroering gewekt in Japan.
maandag 23 juni 2003
Vorige keer stonden de Oranjes nog hoog in de top tien van rijkste families ter wereld (het blad heet Forbes) met een geschat vermogen van twee miljard euro. Nu is dat nog maar tweehonderd miljoen, en de redactie legt uit dat dat komt door een telefoontje van Bernhard in eigen persoon.
donderdag 26 juni 2003
Uit de avondbladen. Een uitvinder met de naam Bom heeft, op zoek naar een nieuwe manier om zonne-energie te winnen, in ik meen Amersfoort, gisteren met een enorme knal zijn schuurtje opgeblazen. What's in a name? Zijn vrouw is ervan overtuigd dat hij ooit de Nobelprijs zal winnen.
De rechtbank in Leeuwarden heeft vandaag, zo blijkt me uit het ochtendbladenoverzicht, een man veroordeeld tot een werkstraf die al sinds een jaar dood was. Juist de werkstraf, niet opsluiting of doodstraf maar een werkstraf.
Sahafisme: terwijl de waarheid voor iedereen duidelijk zichtbaar is toch nog met een grote glimlach een leugen staan verkopen, zodat de luisteraar denkt: Ben ik nou gek, of...
dinsdag 1 juli 2003
Francisco van Jole deelt me mee dat de Washington Post heeft uitgezocht hoe het zit met die bedrijven die zeggen dat "uw gegevens niet aan derden zullen worden doorverkocht." Wat blijkt? Het klopt, ze verkopen (meestal) niet door. Ze verhuren ze.
woensdag 2 juli 2003
Berlusconi (Italië is sinds gisteren voorzitter van de EU) werd om zijn binnenlandse politieke beleid bekritiseerd door een Duitser in het Europees parlement. Berlusconi reageerde met: In ons land wordt op dit moment een film gedraaid over de tweede wereldoorlog, en u zou best de rol van kampbeul kunnen spelen! De Duitser, Schultz, reageerde "ontdaan maar beheerst." Berlusconi heeft geweigerd excuses aan te bieden voor de opmerking. "Humor en Duitsers is altijd een beetje tricky," merkt Chris Keyne op in de opening van het Oog, en stelt Rudi Carrell voor als voorzitter van de EU. "De Europese journalisten zijn allemaal communisten en die zijn allemaal tegen me, dan kun je zoiets verwachten," zo heeft Berlusconi gereageerd.
donderdag 3 juli 2003
Iedereen eist openbare excuses van Berlusconi aan het parlement, maar alleen de christen-democraten eisen excuses van Schultz omdat die Berlusconi zo zou hebben beledigd. Dat kan toch eigenlijk niet, merkt ik meen een Europa-deskundige op, het komende half jaar staat onder meer de Europese grondwet gepland en dat moet gepaard gaan met een plechtige ceremonie waarin wordt herbevestigd dat de EU oorspronkelijk is opgericht om oorlog te voorkomen, en dan wordt die ceremonie geleid door een zo expliciet ondemocratische regeringsleider...? Hij herinnert aan die communistische journalisten van Berlusconi en nog zo wat arrogante staaltjes van haat jegens democratie, oppositie en vrije meningsuiting. Het lijkt mij juist heel Europees, als juist zo'n plechtige anti-oorlogs-ceremonie wordt geleid door een ondemocratische zelfverrijker annex self-kicker. Typisch Europa, waar de hoogste leider ongehinderd flauwe grapjes mag maken over de tweede wereldoorlog, en zijn partijgenoten nadien zelfs nog excuses eisen van zijn opponent.
dinsdag 15 juli 2003
Jan Tromp vraagt zich in de opening van het Oog af of in die avondvierdaagse de kopgroep het peloton heeft weten te lossen. Ik kan me zelfs al niet meer herinneren wie 'm vorig jaar heeft gewonnen. De route van morgen is overigens met tien kilometer ingekort en militairen hoeven geen rugzak te dragen. Het is immers dertig graden vandaag. Tja, in de Tour houden ze het boven de dertig graden ook voor gezien, toch? Je zou er eens moe van worden...! Hoezo avond? De ronde van Nijmegen toch? En wie loopt er morgen in de gele trui?
vrijdag 18 juli 2003
Blair en Bush houden vol dat Saddam voorafgaand aan de aanval massavernietigingswapens had. Tja, ze hebben geen keus die twee, want andere redenen zijn helaas niet geldig (je kunt moeilijk zeggen dat die aanval achteraf was bedoeld om schendingen van mensenrechten te doen verminderen of vrouwenkiesrecht ingang te doen vinden of zo).
Simon Vinkenoog wordt vandaag 75 jaar, en viert dat in Ruigoord. Jeroen Wielaard doet een interviewtje in het Radio 1-journaal. Hij steekt de lof op de kwaliteit van de Nederlandse wiet, en zegt trots dat hij er net nog een heeft opgestoken. "Het deed mij tintelen en het tintelt nog steeds, na vijfenzeventig jaren." Hij steekt ook een prachtige loftrompet op zijn vrouw en de liefde. "Al zouden ze iets lekkerders uitvinden [dan sex], ik zou het er nog steeds naast blijven doen."
Simon Vinkenoog in 2007 (foto afkomstig van zijn webstek).
Het Rode Kruis heeft voor de vierdaagse onder meer 61 kilometer Leukoplast en 61 liter jodium gebruikt. Ja, eenenzestig liter.
"Ja heb je," is de tegeltekst van Gerrie Hondius in Kunststof.
zondag 20 juli 2003
Proefdiervrij punt en el roept op om geen make-up te gebruiken die op dieren is getest, en propageert dat door erop te wijzen dat topmodel Fréderique van der Wal bij voorkeur proefdiervrije make up gebruikt. Bij voorkeur, ja. Alsof zij een keuze heeft...!
maandag 21 juli 2003
Mortality is in the eye of the survivor.
Muskusratten zijn in 1940 uit Noord-Amerika hier uitgezet om op te kunnen jagen, zegt me het nieuws. Om op te kunnen jagen.
"Zodra hij de deur van de koelkast opentrekt en het lampje erin gaat branden, begint hij aan een toespraak," heeft iemand ooit gezegd over de mediageilheid van Jeffrey Archer (die vandaag na twee jaar cel is vrijgekomen), zegt me Lia van Beckhoven.
zondag 27 juli 2003
John Jansen van Galen vertelt in de aankondiging van het Oog dat hij tijdens zijn lange-afstands-wandelingen ("voor de afleiding en voor de statistiek") altijd de andere wandelaars telt. "Meestal zijn het er gelukkig niet veel." En dan krijgt "Corry" een punt voor een vrouw, en hijzelf een voor een man. "Vandaag was het zeven-twee voor haar. En ik zal u vertellen, luisteraars, nog nooit heb ik gewonnen! Twee derde, zo niet drie kwart van de lange-afstands-wandelaars is vrouw! Midas Dekkers! Helpt u mij... Is daar misschien een verklaring voor?"
zaterdag 2 augustus 2003
Een Britse soldaat is met hevige onderkoelingsverschijnselen afgevoerd naar huis. Hij had het zo warm in het zuiden van Irak, dat hij in een koelcel was gaan slapen. Hij hoorde bij de geneeskundige dienst. Men hoopt dat hij het zal overleven. Ik wist dat Britten soms stupide dingen deden ja, maar...
zondag 3 augustus 2003
Het is dertig graden, en ze voorspellen de hele komende week temperaturen van dertig tot vijfendertig graden. John Jansen van Galen: "Op weg hier naartoe zat ik in de trein en raakte in gesprek met een jongen van vijf. Hij was nog al onder de indruk van het warme weer, vooral het woord 'hittegolf' intrigeerde hem schijnbaar. Ja, je ziet het voor je, zo'n golf die ons allen overspoelt. Toen staarde hij peinzend uit het raam en sprak: 'Het lijkt me niet leuk om een boom te zijn met dit weer.'"
maandag 4 augustus 2003
Gisteravond overleed Willem Wilmink, 66 jaar, na een lang ziekbed. Herman Finkers was erbij en meldt dat hij stierf met een glas Belgisch bier in de hand.
Willem Wilmink (foto afkomstig van de Nederduitse Wikipedia).
woensdag 6 augustus 2003
"Er is niemand die denkt: 'Kan ik zelf deze fietser oprapen?', nee, één-één-twee!" Elske ter Veld naar aanleiding van acties door ambulancepersoneel, maar wat mij betreft een mooie beschrijving van méér dan dat.
donderdag 7 augustus 2003
"Kan er iemand honderdtwaalf bellen!?" roept Joost Prinsen met wanhoop in zijn stem in de aankondiging van Kunststof.
vrijdag 8 augustus 2003
"Om u beter van dienst te kunnen zijn is UPC momenteel moeilijk bereikbaar. Onze excuses voor het ongemak," luidt het bandje van de telefoonbeantwoorder.
zondag 10 augustus 2003
Een man in Nieuwegein die een grapje wilde uithalen met zijn buren door een emmer water over ze heen te gooien, is met emmer en al van drie hoog naar beneden gekukeld. Kwam op zijn hoofd terecht en overleed korte tijd later ter plekke. Beetje een Bolderbast-verhaal. Wat een grapjurk.
De paus maakt zich zorgen over de droogte en de warmte en zegt dat het "slecht is voor het milieu." Huh? Het water van de Middellandse Zee in Catalonië en rond de Balearen is in vijftig jaar niet zo warm geweest, 30 tot 32°C (da's zes graden meer dan normaal in deze tijd van het jaar), en verwacht wordt nog een of twee graden stijging tot het toppunt in begin september. Vogels zijn tezeer uitgeput om zich van het dak te laten vallen.
Uit een totaal nietszeggend interviewtje met iemand van de KNVB: "Dat zwijgen soms goud is en spreken zilver... euh... of omgekeerd!"
maandag 11 augustus 2003
Charles Taylor is afgetreden en Moses Blah geïnstalleerd als president van Liberia. "De opstandelingen zien Moses Blah ook niet zitten." "De rebellen vinden dat Blah teveel lijkt op Taylor." Wat? Moeten we zijn neus even verbouwen? Geen leuke grap, Mark, in Liberia.
dinsdag 12 augustus 2003
Vannacht zijn pamfletten opgehangen aan een politiebureau, school en begraafplaats (nota bene!) in Zierikzee. "Rudolf Hess," met zijn geboortedatum en datum van overlijden (Spandau, 17 augustus 1987) en de tekst: "Wij vergeten u niet." Grappig in verband met Hess' eigen geheugenverlies...! Ze hebben humor, die neo-nazi's, dat was me nog niet eerder opgevallen. Ze worden steeds dommer, denk ik. Hoewel... een politiebureau en school... De Zeeuwse politie neemt het in elk geval "hoog op."
"Vrouwen bloot, handel dood," weet de handelaar in vers gedode bloemen.
John Jansen van Galen doet in "vijf voor twaalf" in het Oog een gesprekje met de pastoor of missionaris of zo in Itteren en Borgharen, en vraagt belangstellend naar de waterstand. "Ja, laag. En droog en warm. 't Is rustig in het dorp, geen paniek nee. U bent de enige journalist die ons heeft gebeld deze dagen."
woensdag 13 augustus 2003
Tijgetje is dood.
Hij bewoog steeds minder, bouwde geen nieuw web meer en liet zich gisterochtend tijdens de koffie langs mijn schouder omlaag zakken naar (mijn klamboe op) de grond. Uiteindelijk vouwde hij zich in een stoffig hoekje op mijn tafel op en stierf gisteren of vandaag. Eén of twee dagen heb ik vorige week een kleintje zien zitten, zo'n twee in plaats van de zeven millimeter van Tijgetje (omvang zonder poten) maar verder in uiterlijk vrijwel hetzelfde, en ik hoopte dat het een nakomeling was. Het was gisteren nog ruim boven de dertig graden, vandaag rond de zesentwintig en voor morgen wordt slechts tweeëntwintig voorspeld. De laatste dag van de hittegolf. Ik heb hem (tijdens It's All Over Now, Baby Blue) buiten in de dakgoot gelegd, in de schaduw.
Wat me vooral emotioneert is te zien, mee te maken dat ie zich op een bepaald moment aan een draad naar de grond laat zakken, op zoek naar een rustig, liefst donker hoekje om er te wachten op het onvermijdelijke. Ik heb erg van 'm genoten, de hele zomer lang, misschien wel twee of drie maanden.
Dag Tijgetje.
Absurde wereld. "De enige ware realist is de magiër," zei Fellini ooit.
De stroomuitval in het dorp Denekamp in de gemeente Dinkelland de afgelopen dag was te wijten aan een door een kat opgeblazen transformatorhuisje, zo versta ik de Twents sprekende meneer in het nieuws. Maar de woordvoerder van leverancier Essent in het Radio 1-journaal zegt dat alles nog in onderzoek is en dat het lag aan gebroken kabels. The postman might just have rung thrice this time...
"Gaan we het halen of niet?" vraagt de presentator in Langs De Lijn over het wereldkampioenschap voetbal, en Paul Onkenhout antwoordt: "Euh... nou, ik denk dat ìk het wel haal..."
Ik begrijp dat de Nederlander die een recordpoging doet om van Engeland naar Frankrijk te zwemmen, Edith van Dijk, na aankomst binnen tien minuten weer op zee dient te zijn omdat ze anders als ongewenste vreemdeling zal worden beschouwd en misschien in de bak gegooid wordt. Tien minuten!
In Duitsland zijn verdronken dorpen droog komen liggen door de lage waterstand van de Edersee. Bij laag water grijpen nakomelingen van mensen die daar zijn begraven de mogelijkheid aan om er de graven van hun voorouders te bezoeken. "In Dinkelland is de stroomvoorziening hersteld" (vier "voedingskabels," en die kat was een stroomstoring ergens anders, in Eindhoven!). "Het huisje ontplofte... samen met de kat," leest Henk van Hoorn voor in het nieuwsoverzicht over het transformatorhuisje in Eindhoven (met die kenmerkende grimmig-dreigende stem).
Edersee (fotograaf onbekend).
donderdag 14 augustus 2003
Kraanwateraccijns! Briljant plan. Daar ben ik ook behoorlijk aan verslaafd, kraanwater.
vrijdag 15 augustus 2003
Het heeft al wel tien dagen niet geregend en er wordt ook nauwelijks regen voorspeld. "Het regent," zegt Max van Weezel genietend en voegt eraan toe: "tegenvallers." Het kabinet vergaderde vandaag over ik meen vijftien miljard euro extra bezuinigingen en de tekst van de troonrede. Even later zegt hij: "Wat een lange naam... die moeten ze gewoon afkorten tot H.T.J.P.D.T.E.R.D.N. volgens mij!" (het gaat om het comité tegen politiegeweld, zinloos geweld en discriminatie, als ik het wel heb).
maandag 18 augustus 2003
Noodweer nabij Valences in Frankrijk dooft twee bosbranden.
woensdag 20 augustus 2003
"Je moet op de tegenstander letten en niet op de bal," zei voetbaltrainer Ko Adriaanse zijn spelers ooit. "Ik heb namelijk nog nooit een bal een doelpunt zien maken."
vrijdag 22 augustus 2003
Op internet stond bij het overlijdensbericht van Willem Wilmink zijn gedicht Deze vuist op deze vuist afgedrukt. Ik krijg er een brok van in mijn keel. Al was het het enige wat hij ooit had geschreven, dan nog had hij zijn onsterfelijkheid meer dan verdiend.
maandag 1 september 2003
"Ik zie eruit als een mijngroeve waarin zojuist een lading dynamiet is ontploft." Een citaat van Charles Bronson, die afgelopen weekend overleed.
Het feministisch adagium, door Rosenmöller in zijn roep om een derde feministische golf (namelijk voor allochtone vrouwen) vandaag geciteerd als: "You educate a woman, you educate a whole family," wordt door Máxima vertaald als: "Als je een vrouw pakt, pak je een heel gezin." Ach.
dinsdag 2 september 2003
Ik versta: "Kunnen Amerikanen eten en braken tegelijk?" Sasja de Boer in het Oog, naar aanleiding van het bezoek van Balkenende aan het ontbijt van Bush morgenochtend. "Oh ja, hoor!" reageert James Kennedy over de telefoon meteen. Pas een paar zinnen later begrijp ik: Het was "eten en praten tegelijk." Oh ja, da's inderdaad veel makkelijker!
woensdag 3 september 2003
Een zakenman in Duitsland had een koffertje met honderdduizend euro in contanten op het dak van zijn auto laten staan en heeft zo op de snelweg een chaos veroorzaakt. De briefjes dwarrelden door de lucht, en automobilisten trapten massaal op de rem om zoveel mogelijk geld te bemachtigen.
Henk van Hoorn zag Balkenende en De Hoop (op bezoek bij Bush) op televisie kwispelen van plezier. "Staartbeenderen geen functie? Hoezo?" Om vijf voor twaalf heeft Maarten van Rossem het over een "verbijsterende houten-klazerigheid en serviliteit," en verbaast zich over het "zeer gebrekkige acteertalent" van die heren.
donderdag 4 september 2003
"Tussen de bieten vind je geen vrouwen." En daarom de nieuwe dating-site, speciaal voor boeren.
vrijdag 5 september 2003
De grootste McDonald's staat in Moskou en telt vijftienduizend klanten per dag (bediening met een glimlach, ongekend voor Russische begrippen). Voor Russen is vet een statussymbool.
Een gouden ring uit de tweede helft van de vijftiende eeuw gevonden in een beerput in het Brigittenklooster in Utrecht. Moet veel gekust zijn, zegt de archeoloog. Tenzij de ring al verloren ging op de dag dat de abdis 'm voor het eerst droeg, zegt de gek.
Vrouwen met rode haren en een licht gekleurde huid reageren opvallend veel feller op morfine dan mannen met een donkere huid, zo blijkt uit onderzoek in een Nederlands ziekenhuis.
zaterdag 6 september 2003
Bram Vermeulen verzorgt de documentaire, en vertelt daarin dat hij gereïncarneerd is, en in een vroeger leven een Vlaams soldaat was bij Verdun in de eerste wereldoorlog, oh nee, toch een Waals officier. "Vroeger konden ze tientallen UFO's langs mijn raam sturen, en ik had ze nog niet gezien." Hij heeft lef. Is eerst twintig of meer jaren door het land gegaan als een bijzonder kritische geest, gelooft nu in reïncarnatie en buitenaardse beschaving. Enorm veel lef.
zondag 7 september 2003
De Hoop en Koenders zijn allebei aan de lijn in het Radio 1-journaal. De Hoop mag weer reageren op de reactie van Koenders, en begint met het woord: "Voorzitter..." Tautomatisme...
dinsdag 16 september 2003
Prinsjesdag. Bos noemt het "onfatsoenlijk en hopeloos," Marijnissen "onbegrijpelijk, onverantwoord en asociaal." Ik laat het mijn ene oor in en mijn andere uit gaan, tot het moment dat ik Maxime Verhagen hoor zeggen: "Daar moet je meer mogelijkheden voor schapen." Ja. En denk ook aan de geiten, Maxime! Ik geef toe, het is prettig als de fractievoorzitter van het CDA in de tweede kamer een beetje herderlijke uitstraling heeft, maar ging dit niet wat te ver? Gelijk heeft ie, ook. Al dat gelul over miljoenen, economie, bezuinigingen, werkgelegenheid... weg ermee! Schapen!
Schapen (fotograaf onbekend).
"De koek is nog lang niet op als je maar eerlijk verdeelt," stond op een spandoek op het moment dat de koets langsreed. Iemand merkte op dat alle gezichten van de heren vanmiddag met de mondhoeken omlaag waren, en noemde dat "de Zalm-look." Het commentaar op de radio gaat vervolgens over "de Zalm-look en de Zalm-koek."
Ik heb het gevoel dat er voor me gezorgd wordt als op een zomeravond de zwaluwen gulzig langs mijn open raam scheren terwijl ik het licht aan doe om aan mijn bureau te werken. Of als een spin een web bouwt bij mijn kamer.
Zwaluw (fotograaf onbekend).
donderdag 18 september 2003
Ik hoor iemand op de radio, ik meen in het Oog, bang zijn voor "stinkende heelmeesters die wonden maken." Ik lees Asterix en moet meteen aan Kostunrix denken.
woensdag 24 september 2003
Het is nu overal droog, meldt me het weerbericht, "maar in het noorden valt nog af en toe een bij."
De nieuwslezer begint het bericht met: "Prins Johannes..." voordat hij zich herstelt: "Paus Johannes Paulus."
zondag 28 september 2003
Drie mensen in India gewond geraakt door een meteoriet, voorlopig volgens deskundigen afkomstig van asteroïden. Dat zal in de geschiedenis van de aarde niet vaak voorkomen, dat er mensen op rondlopen die naar waarheid kunnen zeggen dat ze ooit door een meteoriet zijn geraakt. Oude beschavingen hebben dergelijke mensen misschien vereerd als gelukzaligen.
Meteoriet, gevallen in 1516 in China (fotograaf onbekend).
"Ga toch door de week autorijden!" zegt Max van Weezel meteen na de verkeersinformatie van half zeven. "Al dat autorijden op zondag, da's toch nergens voor nodig!"
Afgelopen vrijdag heeft Hans Jaap Melissen in het Radio 1-journaal een interviewtje gedaan met minister Kamp van defensie in Irak. Een kleintje ja, want het duurde totdat Melissen vroeg of Kamp er geen probleem mee had dat de rechtvaardiging voor de oorlog nog steeds niet is gevonden. Kamp merkte geïrriteerd iets vaags op, waarna Melissen nog eens vroeg, waarna Kamp snauwde dat hij zou stoppen. "En nu loopt de minister bij me weg," zei Melissen tot slot. Verbijsterend. Kamp zegt dat Melissen dergelijke vragen eerst had moeten voorleggen aan de persvoorlichter, maar Melissen vindt dat maar gek, zeker in een zojuist 'bevrijd' Irak. Doe ons een standbeeld van Hans Jaap Melissen! Levensgroot ja, en dan vlak buiten het Binnenhof, bij de toegangspoort, ik stel voor met wijd open armen en mond zodat iedereen die het Binnenhof wil betreden eerst door de mond van Melissen moet lopen.
Oud-diplomaat Adriaan Jacobowitz vertelt me in gesprek met Max van Weezel in Uit Het Nieuws wat zijn vader hem vertelde over het einde van het Habsburgse Rijk na de eerste wereldoorlog, dat iedereen elkaar ging vragen: "Wat ben jij?" "Ik? Ik ben Tsjech." "Ik ben Italiaan," enzovoorts. Hij vertelt ook over een ontmoeting die hij had met een Zeeuwse vissersvrouw (hijzelf is ook Zeeuw) in de Transsiberië-express. Zij was in haar eentje op weg naar haar dochter in HongKong, maar ze naderden buiten haar bedoeling Mongolië en ze had geen visum. Ze vroeg hem wat ze moest doen. "Niets," had hij geantwoord. "Wat kun je?" Ze werd inderdaad van de trein gehaald bij de grens en stapte vlak voor vertrek weer op. Ze had geen visum, en zelfs niet eens een inreis-stempel. Nog makkelijker opgelost: ze was er niet. Ze was er niet. Nooit geweest ook ("Hoe bedoelt u: 'Hier sta ik'? Waar dan?"). Zo reed Jacobowitz zelf ooit in de Sovjet-Unie per ongeluk een check point voorbij. "Heerlijk! Dan was je vrij!" Als Van Weezel vraagt of dat James Bond-beeld van de Sovjet-Unie klopt, ambassades vol afluisterapparatuur en mooie secretaresses die KGB-agenten blijken te zijn (Jacobowitz werd er in 1964 ambassadeur), beaamt hij dat zonder enige twijfel. Dicteren deed je niet, want dat kon worden afgeluisterd, en sommigen meenden dat je zelfs beter niet kon typen (want ook dat zou kunnen worden afgeluisterd). Belangrijke of vertrouwelijke afspraken deed je buiten. Twee weken na zijn benoeming tot ambassadeur in Moskou werd de ambassade-secretaresse vervangen door een prachtige meid van vijfentwintig. En over zijn tijd bij de NAVO: "De oude NAVO, waar niets gebeurde." "Wachten op de Russen," begrijpt Van Weezel. Toen er voor het eerst Russen spraken tijdens een vergadering, leek het diegene van belang om het ijs een beetje te breken en sprak als eerste zin: "Ik weet dat jullie allemaal getraind zijn om de rivier de Tisa over te steken zoals wij de Po moesten oversteken, maar dat moeten we nu opzij zetten..." Als iemand in de Verenigde Staten hem introduceerde als "the ambassador of Holland," voegde hij er altijd aan toe: "en Zeeland." "Oh," begrijpt Van Weezel, "Síe lènd?" "Nee, op z'n Nederlands, 'en Zeeland.'"
Iemand heeft vandaag in Berlijn het (officieuze) wereldrecord marathonlopen gebroken, met een tijd van twee uur vier minuten nog wat. Hij had nog een kortere route kunnen lopen. Bij de Brandenburger Tor twijfelde hij even, en liep toen onder de middelste boog door. Een ander finishte een seconde achter hem.
Ivo de Wijs in het nieuwsoverzicht van het Oog: "Als je mensen vraagt: 'Doe je nog iets aan het milieu?' antwoorden ze: 'Ja, ik luister naar Vroege Vogels!'"
maandag 29 september 2003
Radio Bergeijk wenst me bij monde van Toon Sporenberg "een heel gelukkig... euh... vijfduizendzevenhonderdzesentachtig!" (of zoiets). "Wat zeg je nou?" vraagt Peer van Eersel. "Da's Israëlisch nieuwjaar," legt Toon uit. "Ja," begrijpt Peer. "En ik lees hier: ze vieren wel vier keer per jaar nieuwjaar daar." "Ja," zegt Toon, "het zijn echte feestvarkens daar, oh nee... euh, echte kosjere... euh... echte feestbeesten!" "En nou komt er een vijfde nieuwjaarsfeest," herneemt Peer, "en dat heet 'sjavoem.' Dat is namelijk het geluid van een uit elkaar spattende bus: sjavoem!" "Tedje!" roept Toon naar de technicus, "kun je ons even het geluid van een uit elkaar spattende bus laten horen?" We horen wat gerommel, dan vroom zingende mensen, geluid van een brommertje, er valt iets en dan een enorme knal, gevolgd door het rinkelen van een wieldop op straat. "Ja, en dat is nou weer een viering, want bij elke uit elkaar spattende bus begint weer een nieuwe periode van wachten." "Wachten op de volgende uit elkaar spattende bus." "Ja. Goed, we gaan beginnen met de uitzending..."
dinsdag 30 september 2003
Air France neemt de KLM over, de alliantie gaat Air France KLM heten. Origineel. De Koninklijke Franse Luchtvaartmaatschappij.
Labour-congres gaande in Bournemouth. Blair denkt dat Irak er nu beter aan toe is dan onder Saddam. Volgens mij is Groot-Brittannië ook beter af zonder Blair.
De KLM zal het predikaat "koninklijk" wel kwijtraken. Govert van Brakel vraagt zich af: "Wordt het dan de 'Luchtvaart Maatschappij'?"
woensdag 1 oktober 2003
"Uiterst wisselvallig" voorspellen ze vanaf vrijdag, wat we ons daar ook bij voor moeten stellen. Het zal wel "veel regen en veel wind" betekenen, toch nauwelijks orkanen die elke tien minuten door hittegolven worden afgewisseld. En dan ook nog zo nu en dan een aardbevinkje, dat lijkt me wel uiterst ja.
zondag 5 oktober 2003
Op Schiphol hebben twee labradors geprobeerd om door de douane te komen, maar op dat moment werden ze "niet goed." Nader onderzoek door de marechaussee wees uit dat ze ieder twee kilo cocaïne in hun maag hadden, en volgens de verklaring van de marechaussee was dit voor het eerst dat er honden werden gegrepen die probeerden met drugs door de douane te komen. Eentje heeft de operatie niet overleefd. Het nieuws vermeldt ons overigens geen woord over begeleiders, eigenaars, of dat ze misschien huismensen aan de lijn bij zich hadden of zo. Jammer dat ze niet twee op één cel kunnen. Als je dan toch de gevangenis in moet, dan maar met een labrador op één cel...!
Uit de ochtendbladen. Er is een hond in beslag genomen vanwege een overtreding van het blafverbod in de plaatselijke verordening.
Drie labrador honden (fotograaf onbekend).
maandag 6 oktober 2003
Ik versta: "Een prachtige tot stormachtige wind." 't Zal wel "krachtig" zijn geweest.
David Letterman heeft blijkens het nieuwsoverzicht van het Oog opgemerkt dat Arnold Schwarzenegger in de politiek vast wel eenzelfde niveau zal bereiken als in zijn films.
dinsdag 7 oktober 2003
Ik begrijp van Thijs van den Brink in Dinsdag DeSmet dat hoge commissaris voor vluchtelingenzaken Ruud Lubbers zijn hele salaris heeft teruggestort aan de Verenigde Naties, en dat bovendien geheim had willen houden (Van den Brink had het van de voorpagina van de Volkskrant). Mieke van der Weij prijst Lubbers in de opening van het Oog. Ze had hem toevallig vandaag zien lopen op Schiphol, in de richting van de goedkoopste vlucht naar Genève.
"Hoe kunnen we hier nou democratie brengen?" vragen Fokke en Sukke zich af, die vandaag als zwaarbewapende Rambo's door een woestijn lopen en een moskee zien. "Ze hebben hier niet eens filmsterren!"
donderdag 9 oktober 2003
Op Omroep Brabant, schijnbaar een regionale televisiezender, verscheen gisteravond de tekst in beeld dat de programmering was aangepast in verband met het overlijden van prinses Juliana. Foutje. Veel verontruste bellers. Ik herinner me dat ik op pak 'm beet datzelfde moment gisteravond de radio aan zette in de verwachting Langs De Lijn te treffen, en dat ik werd vergast op druipmuziek. Mijn eerste gedachte was: Juul is dood. Rare samenloop.
vrijdag 10 oktober 2003
Regisseur van televisiefilms Bromet, die over het Parool een televisiedocumentaire maakte met als titel The Devil Is In The Details, is te gast in Kunststof. Als het einde van het programma nadert, stuurt Petra Possel het gesprek naar de tegel. "En de tegel? Wat staat er op uw tegel, meneer Bromet?" Met een beetje sippe klank in zijn stem, het is bijna te horen dat hij zijn schouders erbij ophaalt, zegt hij: "We zien wel."
zondag 12 oktober 2003
Midas Dekkers houdt in gesprek met Martin imek een pleidooi voor het kronkelige paadje in plaats van de rechte weg. Het leuke is ook, zegt hij, dat als je eenmaal van die rechte weg af bent je er waarschijnlijk nooit meer op terug zult komen, een "zegen." Hij rookt al zo'n twintig jaar niet meer, maar zegt niet te begrijpen hoe iemand een boek kan schrijven zonder tussendoor sjekkies te roken (hij is in ongeveer vijftien talen vertaald en heeft ongeveer anderhalf miljoen boeken verkocht). Heel ongezond, meent hij, om niet te roken. Het is immers de makkelijkste manier in dit leven om het geluk te bereiken. Een beetje maar, ja, maar als je er veertig, vijftig per dag rookt worden die kleine beetjes geluk toch al gauw één groot geluk. Als imek hem vraagt naar zijn alcoholgebruik vertelt hij dat de medische wetenschap vier stadia onderscheidt: de mensen die te weinig drinken, mensen die genoeg drinken, alcoholisten en mensen die zich dood drinken. Volgens de medische wetenschap, voegt hij eraan toe, had ik allang dood moeten zijn. Dus ik hoef je niet te verdedigen als ze je een alcoholist noemen? vraagt imek nog. Welnee, meent Dekkers. Hij is de zoon van een kastelein van een café in Amsterdam (geboren in Haarlem), en merkt op dat het zoontje van de buurman die een hoedenwinkel had altijd een pet op moest al vielen de mussen dood van het dak, en dat het zoontje van de sigarenboer op de hoek van diens vader al op zijn tiende sigaretten moest roken, en ik, zegt hij, had het dus makkelijk als kasteleinszoon. Zijn boeken worden niet in het Frans, Italiaans, laat staan Spaans vertaald. In 'Romaanse' landen begrijpen ze niet dat iemand leuk kan doen over de natuur en al helemaal niet dat iemand serieus kan doen over vieze dingen. In 'Germaanse' landen, landen als Engeland (Times Literary Supplement: "Dekkers is een bioloog van beroep maar een genie van geboorte"), Noorwegen, Duitsland, Denemarken, is hij een hit. Onze cultuur, meent hij, is vreselijk eenzijdig geworden. Net zoals Fransen en Italianen geen Duitse literatuur lezen, lezen wij geen of nauwelijks Spaanse literatuur. Ik geloof niet in een metafysische god, luidt een van zijn laatste opmerkingen in het interview, maar op bijna elke bladzij van al mijn boeken heb ik het over "de schepper." Laten we zeggen dat het de makkelijkste werkhypothese is, god.
Midas Dekkers (fotograaf Frank Toussaint).
Michael Schumacher is voor de zesde keer wereldkampioen formule-1 geworden. Wielrenner Jan Ulrich heeft hem een fiets kado gegaan (!), en zegt erbij ernaar uit te kijken eens met Schumacher te gaan fietsen.
maandag 13 oktober 2003
Jelly Brouwer vraagt Frank Boeijen in Kunststof wat hij nou eigenlijk bedoelt met die titel van zijn nieuwe cd, De Schaduw Van De Liefde, waarop hij uitlegt dat dat woord "schaduw" niet direct negatief moet worden gezien. "Een schaduw beschermt ook," meent hij. "Wat groeit er dan in de schaduw van de liefde?" vraagt Brouwer. Hij moet lang nadenken, en vraagt haar twee minuten later: "Vraag dat nog eens," opnieuw zonder een antwoord te vinden. "Het is niet altijd even duidelijk wat je in je teksten wilt zeggen, wat je bedoelt," zegt ze, en dat geeft hij toe. "Steeds minder zelfs," vindt hij. Hij noemt zichzelf overigens vier, vijf, zes maal in het programma een "heiden" waar hij veeleer een "atheïst" of "agnost" lijkt te bedoelen. "Het is een vraag," luidt zijn tegeltekst. Ze zijn wat narrig geworden inmiddels. "Ik vind 'm wel vaag hoor," zegt zij. "Dat rijmt! Ha ha! [...] Ja, voor duidelijkheid moet je de journalistiek in, toch?" Hij heeft van vaagheid zijn handelsmerk gemaakt.
dinsdag 14 oktober 2003
Eén dode automobilist door een aanrijding met een wild zwijn op de Veluwe doet de gehele media kwijlen. Ik heb nog niemand horen melden hoe het met het zwijn is afgelopen. Ik hoor de LPF al pleiten voor drijfjacht. Overigens worden ze al extra afgeschoten, er zijn er immers teveel ofwel te weinig voedsel, vandaar ook dat ze proberen de snelweg over te steken. "Levensgevaarlijk!" roept iemand, en voegt eraan toe dat er al heel wat zwijnen zijn doodgereden. Maar dat "levensgevaarlijk" slaat natuurlijk niet op de dieren. Ik moet denken aan die twee helderziende meisjes in Radio Bergeijk gisteren. "Nee, dieren helpen we niet. Daar hebben we namelijk een pesthekel aan." "Ja. Dieren hebben het boze oog." Leuk interview trouwens. Je hoort de ene meid zeggen: "Ja," waarop Peer van Eersel vraagt: "Kunnen jullie zo de lotto winnen?" Daarop zegt de ander: "Nee," en vraagt Toon Sporenberg: "Is het nog wel leuk dan?" "Precies." "Weten jullie al wat wij willen gaan vragen...?" Je hoort bij zowel Peer als Toon het klamme zweet uitbreken. "Zevenenzestig." "Maar weten jullie dan ook bijvoorbeeld hoe oud Toon wordt?"
Twee wilde zwijnen (fotograaf onbekend).
Amerikaanse soldaten sturen brieven over de vooruitgang die in Irak geboekt wordt naar dagbladen in de Verenigde Staten, maar het wordt gemakkelijk onderuit gehaald omdat alle brieven inhoudelijk vrijwel gelijk zijn maar door verschillende namen ondertekend. Tja, voor goeie propaganda is klein beetje intelligentie toch onontbeerlijk... Morgen in de Volkskrant.
woensdag 15 oktober 2003
Eerste deel van een tweedelige RVU-radiodocumentaire van (pianist) Kees Wierenga over een uitvinder in Nieuwegein, Jan Sloot, die het na twintig jaar zolderkamertjeswerk voor elkaar kreeg om magnetische informatie miljoenen malen te comprimeren. Zestien speelfilms op een magneetstrip van een credit card, een uitvinding die video-apparatuur overbodig zou maken maar ook voor telefonie en computers enorme gevolgen zou hebben. Philips raakte geïnteresseerd, en Roel Pieper nam er na een demonstratie te hebben gezien zelfs ontslag. Jan Sloot vloog naar Amerika en demonstreerde er zijn uitvinding aan Charles Wang. Op een maandag in juli 1999 volgde de ondertekening van alle contracten, en op dinsdag zou hij eindelijk de broncode openbaar maken. Op maandagavond kreeg hij een hartinfarct en overleed die nacht. Volgende week: waar is de broncode?
Twee mogelijke oplossingen, meldt iemand telefonisch; politiek of militair. Juist ja. Is er nou echt geen medische of artistieke oplossing denkbaar?
Erg actueel is het niet, massa-psycholoog Jaap van Ginneken op de VPRO-radio op 17 december 1993, maar wel onverminderd waar. Het citaat is mogelijk niet helemaal letterlijk. "De media hebben met het nieuws in onze samenleving een dubbele functie: enerzijds roept het de bedreigingen van ons waardesysteem op, maakt ze zichtbaar en levendig (alle vreselijke dingen die gebeuren in andere landen en in ons land), anderzijds classificeert, benoemt en etiketteert het die vreselijke dingen, laat er een deskundige op reageren en een minister, en die zegt dan: 'Er is een commissie ingesteld, er zal een rapport worden geschreven,' en dan kunnen we weer rustig gaan slapen. Het is een soort ritueel, met name in het avondjournaal [bedoelt het acht uur-journaal op televisie], gelijkend op een dans rond de totempaal, waarbij de bedreigingen van de samenleving eerst heel levendig worden opgeroepen, en vervolgens via bepaalde rituelen en jargon weer worden bezworen. Dat gebeurt iedere avond, en heeft een soort therapeutische functie."
donderdag 16 oktober 2003
Het Vatikaan laat weten dat condooms helemaal niet beschermen tegen AIDS. Het HIV-virus is immers enkele honderden malen kleiner dan een spermatozoïde en kan er dus doorheen. Ja, de logica van het Vatikaan. Onbetrouwbare rotcondooms ook! Je snapt toch niet dat er mensen zijn die ze zouden willen gebruiken...? Periodieke onthouding, dàt werkt pas echt tegen AIDS, begrijp ik. De NRC noemt het standpunt van het Vatikaan over condooms "op de rand van misdadig."
"Een enkel grondmistbankje" in de weersverwachting.
In Kunststof draait Petra Possel de evergreen Een AVRO-lid is ook een mens door Jeroen van Merwijk. "Ze moeten de ene helft van Nederland met de andere helft doodslaan," is een uitspraak van Van Merwijk, zegt me Bert Klundert, regisseur van eerstgenoemde show en nu cabaretier samen met Birgit Kaandorp. "Je weet het niet," luidt de tegeltekst van Klundert.
vrijdag 17 oktober 2003
De Mont Blanc is nu 4808,45 meter hoog, da's 1,95 meter kleiner dan de vorige meting twee jaar geleden. In diezelfde twee jaar is de berg zeventig centimeter verplaatst in de richting van Parijs. "Is de feestelijke intocht op de Champs-Élysées al voorzien?" vraagt Govert van Brakel de verslaggever.
Mont Blanc (fotograaf onbekend).
maandag 20 oktober 2003
"Zeg Peer, kweenie of jetweet, ma dewasgeen touw avasteknope, aan die repetaazje vejou! Ik kreeg nie jèchte beeld vawatter nou in dakkafee gebeutoor...!" "Ja nee, Toon, dat was... het wazze nienezjetief van Beeks!" "Oh," reageert Toon plotseling begripvol, "daffe klatenoop!" In de reportage werd het gesprek in het café bijna overstemd door het gesuis van dartpijltjes. Er waren slechts twee gasten, en die waren aan het darten. En Beeks zelf natuurlijk, die ze had uitgenodigd om het wereldkampioenschap darten te komen verbreken, maar nu sip aan een tafeltje, smekend: "Dit is niet goed voor mijn behang, heren, pas op de gordijnen...!" Hij had gehoopt dat er wel wat mensen op af zouden komen, maar ze zijn nu eenenvijftig uur bezig en... Ja, in ruil mochten ze zoveel bier drinken als ze konden. Het record? Dat staat op zesenveertig dagen. Op Peers vraag antwoordt een van de darters dat hij het bord het afgelopen uur wel twee keer geraakt heeft. Elk uur pauzeren ze vijf minuten, om Beeks te horen smeken. Maar nee. Zij zuipen zoveel bier als ze kunnen en in ruil moeten ze proberen het bord te raken. Peer keert terug met niet meer dan één pijltje in zijn bovenarm.
"De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland ziet de bui al hangen," leest de nieuwslezer voor naar aanleiding van een prijzenoorlog in de supermarkten.
dinsdag 21 oktober 2003
Uit het krantenoverzicht van enkele dagen geleden. Tussen de muren van twee huizen in Amsterdam is een lijk ontdekt dat daar zes dagen moet hebben gelegen. Pas toen herinnerden de bewoners zich dat ze een week eerder een inbreker op het dak hadden verjaagd, die plotseling spoorloos was verdwenen. Ze hadden nog wel gekreun gehoord de avond erna, maar hadden gedacht: De buren zijn weer bezig.
woensdag 22 oktober 2003
"Los van de vraag of we iets gedaan hebben of niet, we raken er al zo'n beetje aan gewend," merkt een jochie van een jaar of acht op. "Na zo'n actie praten we er veel over, op school en thuis, over wie er geraakt is, en de dag erna gaan we naar de plek waar het gebeurde en zoeken we stukken van een raket, waar we dan mee gaan spelen," zegt een ander jochie van een jaar of acht, en terwijl correspondent Moestafa Oekbi zijn antwoord al aan het vertalen is, voegt hij er bedremmeld aan toe: "Raar hè?" wat Oekbi vertaalt als slotwoorden. Rare wereld, ja.
Correspondent Lieve Goesting uit Lommel doet in Radio Bergeijk verslag vanuit België, en vertelt van de voorbereidingen op het midzomerfeest aldaar. "Lieve, lieve, Lieve lieve, lieve," onderbreekt Toon haar, "ik weet niet of je het weet hoor, maar het is herfst!" "Ja maar," antwoordt Lieve (de verbinding is erg slecht, Peer is ondertussen op het dak bezig met de antenne), "het is hier in het zuiden, dus er is een hele andere stand van de zon en de maan! Hier is het nog hartje zomer hoor...!" "Oh ja," zegt Toon, "dat was ik bijna vergeten, dat het zo ver weg was. België..."
donderdag 23 oktober 2003
De komende twee weken wordt rekening gehouden met storingen bij navigatiesystemen en energiecentrales vanwege een geo-magnetische storm, na een ik begrijp grote ontploffing aan het oppervlak van de zon.
De leeftijd van een asielzoeker in dit land (minderjarig of niet?) wordt bepaald aan de hand van cultureel-antropologisch onderzoek naar het sleutelbeen, werk dat niet wordt gecontroleerd. De Raad van State heeft bepaald dat dat niet kan ("niet deskundig," niet te toetsen) en vindt dat een medicus verantwoordelijk dient te zijn. De immigratie- en naturalisatiedienst IND laat nu weten dat dat kan. Met dezelfde cultureel-antropologische methode. Er werken immers ook twee radiologen mee aan dat onderzoek, en die kunnen in de toekomst best voor akkoord tekenen. Als de Raad van State dat zo graag wil. Ons bin pragmatisch. Te dol om los te lopen, deze wereld.
Bomhof is momenteel hoogleraar aan een universiteit in Bahrein (en is nu voor twee dagen in Nederland en zit bij Jeroen Pauw in het Oog). Omdat het hem niet is gelukt in Nederland een passende baan te vinden. "Dan moet je in het openbaar afstand nemen van de LPF," had de voorzitter van de universiteit Leiden hem gezegd.
vrijdag 24 oktober 2003
"Een kikker die tegen een bronzen obelisk op kruipt," zo omschrijft Allard Schröder, de winnaar van vorig jaar, het beeldje van de AKO literatuurprijs, "de symboliek daarvan ontgaat me geheel." Van de prijs toen (vijftigduizend euro) heeft hij "een fiets" gekocht, want "die was gestolen," "en nog wat cd's en boeken." Wedden dat de ontwerper van het ding een man was...?
zondag 26 oktober 2003
Friet is het meest gegeten plantaardig voedsel van kinderen tussen anderhalf en twee in Amerika. Ze krijgen tenminste eenmaal dagelijks snoep. Op de dag van het onderzoek had bijna een kwart van de peuters geen groente gegeten, een derde geen fruit. Kinderen van zeven maanden krijgen er al frisdrank in de zuigfles in plaats van melk. Het verbaast de onderzoekers niets.
Vincent Bijlo over het Nederlandse "retro"-regeringsbeleid: "Ze verlangen terug naar een maatschappij die niet bestaat" (en ook nooit bestaan heeft, voeg ik eraan toe). Hij noemt als voorbeeld dat het kabinet wil dat gehandicapten eerst in hun eigen omgeving hulp zoeken voordat ze bij de overheid mogen aankloppen, en vraagt dus aan het eind van zijn optreden telkens of iemand in de zaal hem naar huis wil brengen, om uiteindelijk met datzelfde verzoek de staatssecretaris zelf maar op te bellen. "Een blinde ziener," zei iemand ooit over Bijlo. De ziener is ook de titel van zijn nieuwe theatershow.
John Jansen van Galen verbaast zich in de opening van het Oog over al die mensen die zich erover verbazen dat Anthony Godet zijn zuster Mirna premier van de Antillen heeft laten worden. "Wij hadden toch ook liever zijn zuster gehad dan Balkenende zelf?" vraagt hij de luisteraars.
maandag 27 oktober 2003
De Roemeense regering heeft toestemming gegeven voor de bouw van een Dracula-pretpark, iets ten noorden van Boekarest en dus niet in Transsylvanië. De bouw begint in maart en het gaat zeventig miljoen euro kosten.
dinsdag 28 oktober 2003
Ambtenaren klagen dat er op dat ministerie van justitie zelfs 's nachts nog memo's en richtlijnen verspreid worden (door Donner dus).
De Telegraaf heeft morgen een reportage over een meisje van zestien dat zoveel geeft om haar pony dat hij soms bij haar in bed mag slapen. "We zijn er ook wel eens samen doorheen gezakt," merkt ze op.
vrijdag 31 oktober 2003
Ik droomde vannacht dat ik een nieuwsbericht hoorde waarin de politieke eenwording van Afrika werd aangekondigd, en waar zelfs enkele Zuid-Europese landen aan deelnamen, onder meer Italië en Roemenië.
dinsdag 4 november 2003
Pas maar op! "Elke vijf seconden komt er op de wereld een blinde bij." Het is reclame ergens voor. Blinde bijen?
donderdag 6 november 2003
Robert ten Brink over Adam Curry in gesprek met Jeroen Pauw in Storing: "Ik zei hem: 'Adam, ik heb in mijn vierentwintig jaar bij de televisie nog nooit zoveel toestanden meegemaakt als met jou,' en toen sprak hij de woorden: 'Welcome to my life.'"
vrijdag 7 november 2003
"Doe mij maar iets warms met haar erop," versta ik Harm Edens, die zegt dat het een Loesje-tekst is.
Balkenende levert kritiek op Egoland, schijnbaar een satirisch televisieprogramma van BNN waarin kleipoppetjes spelen die leden van het koninklijk huis voorstellen. En krijgt daar veel kritiek over (hij heeft zich met het landsbestuur bezig te houden!). Boris Dittrich noemt het "verrassend" dat Balkenende zich er zo druk over maakt, en noemt het "betuttelend." "Volledige vertrutting [...en...] ophouden met dat gezeik over normen en waarden!" zegt iemand in BNN United.
Max van Weezel opent het Oog door ons een beeld te schetsen van twaalf jaar Spitting Image op de Britse televisie, Thatcher die met Hitler belt om advies over de immigratiepolitiek bijvoorbeeld, en noemt het jammer dat de Tory's en de Britse Queen blijkbaar meer gevoel voor humor hebben dan onze Balkenende en Beatrix. Hij kon nog wel eens gelijk hebben, met die toevoeging van Beatrix. Ik zie het meteen voor me. "Maar Majesteit, u wilt toch niet echt dat ik..." "Nee, Jan Peter! Luisteren!" Hij heeft ook kritiek op een toneelstuk waarin Beatrix voorkomt. Zie bij 14 november.
"Ik dacht eerst dat er iets ergs gebeurd was, en dat dit dan de afleidingsmanoeuvre was," zegt Lucella Carasso over het moment dat ze het Balkenende hoorde zeggen. "Ik heb het zelf niet gezien, ik heb me natuurlijk wel behoorlijk laten informeren," zegt hij in gesprek met Carasso over dat Egoland.
Schaken, een instrument bespelen, kalligraferen en schilderen. Dat zijn de vier 'kunsten' die een 'heer' in China dient te beheersen, vertelt me Lulu Wang. Ik moet denken aan die opmerking in de Auto, Motor und Sport lang geleden, dat een man in zijn leven eens een kind moet grootbrengen, een boom planten en een twaalf-cilinder auto rijden. De drie kunsten van een 'heer' in Duitsland.
zaterdag 8 november 2003
Oppositieleider Aung San Suu Kyi wil haar huisarrest niet opgeheven zien als niet iedereen met huisarrest in Birma vrij komt. Goed zo! Tja. Maar hoe doe je zoiets? De militairen met hun broeksriem of hun schoenveters vastbinden aan je veranda...?
"Hoeveel boeken over pratende bomen moet je schrijven om bij u aan tafel te worden uitgenodigd?" vroeg een geïrriteerde Beatrix vanavond in Kopspijkers op televisie. "Of dan mijn zus, die blinde!" Ja, dat krijg je ervan, eindelijk Bea zelf bij Kopspijkers.
zondag 9 november 2003
Abdulwahid van Bommel (voordien heette hij Wouter) is getrouwd met een Molukse moslima. "En de kinderen?" wil imek weten, "hoe zien die eruit?" ("Oh, je wilt weten of ze een hoofddoekje dragen?" begrijpt Van Bommel, maar nee...) "Nou, een Indonesiër is pinda en een Nederlander kaas, dus zij zijn pindakaas!"
Elk satirisch onderdeel van elk radioprogramma heeft het nu over het koningshuis. Het is prijsschieten geworden. "Zij zijn begonnen!" zegt de pseudo-Johan Cruijf in Het Hek Van De Dam over het huis. "Als je over het koninklijk huis geen grappen mag maken, waarover dàn...?" hoor ik Freek de Jonge in mijn herinnering roepen.
maandag 10 november 2003
"Creator made the serpent wise."
Vice-premiers Zalm en De Graaf nemen afstand van de opmerkingen van Balkenende en Donner. Het is uitdrukkelijk geen kabinetsstandpunt, beaamt Zalm de mening van De Graaf. Ook de Oranjeverenigingen zijn het met hen eens (!). "Satire moet kunnen [...en...] een beetje humor in deze maatschappij mag er toch ook zijn."
Van Bommel roept Balkenende, Donner en de betrokken staatssecretaris Van der Laan van cultuur naar de kamer om uitleg waarom ze het 'Thorbecke-principe' hebben doorbroken, namelijk dat de politiek zich niet met de inhoud van kunstuitingen mag bemoeien. Hij voegt eraan toe dat voor de SP dat Thorbecke-principe gehandhaafd zou moeten blijven.
Bos vindt dat Balkenende het aanzien van de koningin heeft geschaad.
Hoogleraar Kortman, ik meen in het staatsrecht, legt in het Parool uit dat leden van het koninklijk huis zich natuurlijk best kunnen verdedigen. Iedereen. Alleen de koningin zelf heeft, voor het schrijven van een ingezonden brief bijvoorbeeld, hulp van een van de ministers nodig. Kortman verbaast zich erover dat het kabinet die ministeriële verantwoordelijkheid zo ruim uitlegt dat het koninklijk huis monddood wordt gemaakt. Zo blijkt me uit het avondbladenoverzicht in het Radio 1-journaal.
dinsdag 11 november 2003
Een supermarkt in Haaksbergen verkocht vroeger dertig blikjes per week, maar sinds de invoering van de 'Dosenpfand' een kleine honderdduizend per week, zo meldt me het Radio 1-journaal. Veel Duitse bieren.
Radio 1-journaal. "Is de minister-president nog steeds van mening dat hij niet goed wordt geïmiteerd, zoals ik hem gisteren in Kopspijkers hoorde zeggen?" vraagt Fenna Vergeer van de SP. "Ik geef het woord aan de enige echte minister-president..." merkt Weisglas op.
"Maar illegaal is toch crimineel...?" Bij tropisch hout wel (uit een reclame van Greenpeace).
Er broeden zo'n duizend reigers in Amsterdam, leert me stadsnatuur-watcher Remco Dalen of zo in een reportage in Kunststof.
Blauwe reiger (fotograaf onbekend).
Twintig procent van de openbare toiletten is "schoon," volgens een onderzoek van een vakorganisatie. Het schoonst zijn de dames-wc's in verzorgingstehuizen en het smerigst mannenplees in sportkantines. Het complete bericht noemde nog meer plees, en statistische gegevens over de schoonheid van plees uitgesplitst naar verschillende sectoren. Het nieuws luidt dat er vooruitgang is te bespeuren, want vorig jaar was nog maar zeventien procent schoon.
woensdag 12 november 2003
"Dat is het vlaggepaard... of, hoe heet dat...? Het mastschip!" Peer van Eersel in Radio Bergeijk.
In het blad van het ministerie van ontwikkelingssamenwerking, Internationale Samenwerking IS, staat een uitspraak van een "krijgshistoricus" in een interview over de oorlog van Amerika tegen Irak: "Waarom moet de wereldkampioen boksen zo nodig in de ring een kind tot moes slaan?"
Maandagnacht hoorde ik een documentaire van de VPRO over architectuur in Israël. Een mevrouw vertelde hoe ze op een school een project had gedaan door telkens een Israëlisch en een Palestijns kind te laten samenwerken. Een Israëlisch meisje had het gezamenlijke witte vel gevuld met tekeningen van flats en wolkenkrabbers. Het Palestijnse meisje met wie ze samenwerkte, had in een hoekje van de tekening ook wat geplakt, maar haalde het er uiteindelijk weer af, zodat de tekening bestond uit enorme wolkenkrabbers en daarnaast een klein hoekje lijmresten. Van een ander tweetal had de Israëlische jongen zijn helft van het vel volgekalkt met linkse leuzen tegen de bezetting, nou ja, iets meer dan de helft. Het Palestijnse meisje naast hem had een paar vierkante centimeter over, en plakte daarop allerlei persoonlijke bezittingen. De documentaire draaide om de zoektocht naar de principiële beginselen van een Israëlisch architect die er telkens op hamerde dat bij het ontwerpen en bouwen "de menselijke maat" centraal moest staan, maar die in de praktijk de segregatie heeft helpen vormgeven en nooit ook maar een seconde aan Palestijnen had gedacht. De Israëliër is nooit echt geïnteresseerd geweest in Palestijnen; dat waren immers ook allemaal Israëliërs. Het opslokken en kapot concurreren van Jaffo door Tel Aviv is een redelijk voorbeeld. Alle Israëliërs zijn joden, waarom zouden ze hier anders wonen? Dat er al mensen woonden toen zij daar hun Altneuland begonnen, hebben ze pas een eeuw later begrepen (en velen nog steeds niet). "We waren zó met onszelf bezig, en met de stichting van onze nieuwe staat," zegt iemand verontschuldigend, "dat we ze niet hebben opgemerkt. Ze waren er wel, we zagen ze niet."
Paard betrapt op doping, paardrijdster medaille ontnomen. Ze is niet geschorst, omdat ze zei er niet van te hebben geweten. Uit het sportnieuws in het Radio 1-journaal. En wat doe je met zo'n paard? Afmaken? Opeten? Nee, niet met doping erin...
Er ligt een lijk in de gracht van Zwolle. Geen probleem natuurlijk. Maar binnenkort komt Sinterklaas daar aan, en men is "bevreesd dat het lijk tijdens de live-televisie-uitzending boven zal komen drijven." Ik verzin niks. Grote zoekacties met duikers en dreg, en men probeert onder meer ook door middel van wervels in het water het lijk los te krijgen. Wat een land. Moet je in Brazilië gaan vertellen, zo'n verhaal.
Uit de ochtendbladen. Dries van Agt waarschuwt in een interview met een blad dat Lekker 2003 heet voor de toenemende Amerikanisering van de wereld, en noemt dat "heilloos," pleit daarom voor een verenigd Europa, en voegt eraan toe dat hij bereid is de Nederlandse staat, het volkslied, de vlag en het koningshuis daarvoor op te offeren, op voorwaarde van behoud van taal en cultuur. Als de interviewer zich herinnert dat hij vroeger toch vaak in het Witte Huis was, antwoordt hij: "Iedereen wordt wijzer met de jaren, gun mij dat dan ook."
"Je kunt generaliserend wel zeggen: Amerikanen zijn alleen geïnteresseerd in het buitenland als er Amerikanen in het buitenland zijn," aldus Maarten van Rossem om vijf voor twaalf in het Oog.
donderdag 13 november 2003
Onze gast is gezegend met innerlijke rust, iets waar wij zeer jaloers op zijn...! kondigt Joost Prinsen in Kunststof Ad Visser aan, die een cd heeft gemaakt met Nederlandstalige liedjes, met als titel Heftige verhalen uit een overspannen samenleving. "Wat doen jullie met die tegels, vraag ik me af," en na het antwoord van Petra Possel (op de website en bewaren in de studio): "Maar dit is de standaard-toiletmaat! Waarom hangen jullie ze niet op de wc's hier?" Hij is een goede vriend van Ronald Jan Heijn, ik had het kunnen gokken.
vrijdag 14 november 2003
"Prins?" vraagt Toon Sporenberg. "Ja, Prince," antwoordt de gast in Radio Bergeijk. "Maar welke prins?" wil Sporenberg weten, verward. "Nou, gewoon Prince, die kaftap, of euh... faktas, pafkat... nou, je weet wel!"
Prominent op de voorpagina de kop: "Oranjes boos om uitspraken Balkenende." Bronnen rond het hof benadrukken volgens de Volkskrant hoezeer de Oranjes "genieten van een column van Youp van 't Hek, een cartoon van Jos Collignon en een uitzending van Kopspijkers." Bea had haar zorgen tegenover Balk uitgesproken over een interview met de schrijver van het toneelstuk Landgenoten! Beatrix spreekt, waarin die zijn toneelstuk "zeer antimonarchistisch" had genoemd en had gezegd de monarchie ermee "van binnenuit te willen uithollen." Daarop had Beatrix zich afgevraagd waar eigenlijk de grenzen liggen in dit land, om enkele dagen later "verbaasd" en nog zo'n soort woord te zijn toen ze Balkenende en Donner plotseling over Kopspijkers en Egoland hoorde zwatelen.
Uit het sportnieuws op het Radio 1-journaal. Het Internationaal Olympisch Comité IOC wil het mogelijk maken dat trans mensen aan de spelen deelnemen, en stelt daarvoor nu regels op. Ze willen niet dat het oneerlijk wordt (na ombouw van man naar vrouw heeft die persoon aanvankelijk nog een hoger testosteron-gehalte). Laat ze dan ook de hoogte van de basket aanpassen aan de gemiddelde lengte van de spelers in het team, stel ik voor.
Gerrit Komrij woont in Portugal, begrijp ik. Hij is te gast bij Petra Possel in Kunststof. "Voetbal hoor je op een achterterreintje te doen en daar hoor je niks mee te verdienen." Zijn boek heet Demonen, en hij noemt het "autobiografische verhalen." "Om als een soort vuistsex in mijn eigen ziel binnen te dringen..." "Waarom in godsnaam hou ik dit allemaal vol?" Hij zegt dat het beter was als hij op zijn vijfentwintigste zelfmoord zou hebben gepleegd. Voor een dichter is dat beter. Dan was het allemaal ook maar voorbij. "Bijna alles in mijn leven is verkeerd uitgepakt," leest Possel als citaat op uit zijn boek. "Ik zie terug op mijn leven als een grote triomftocht van mislukkingen," zegt hij. "Stemt dat somber?" wil Possel weten. "Nee, helemaal niet! [...] Mij stemt dat niet somber. Ik zie niet waarom je gelukkig zou zijn." Waarom zou je recht hebben op geluk en waarom zou dat iets nastrevenswaardigs zijn? vraagt hij. "Je zit op de hei en je wil naar het café, of je zit in het café en je wil naar de hei, dat is geen eenzaamheid, dat is onrust. Die eenzaamheid heb ik niet," licht hij toe. "Het onvoorstelbare is de realiteit," zet hij op zijn tegel.
"Bea heeft Balkie in z'n hempie gezet," meent Astrid de Jong in United, blijkbaar op basis van het bericht in de Volkskrant. "Hij doet gewoon wat zijn moeder hem opdraagt," meent iemand in de studio over Balkenende. Wat? Hoorde ik iemand zeggen dat de koningin zich niet kan verdedigen?
"De vertraging is een half uur, en dat komt niet meer goed vandaag," zegt de voorlezer van de verkeersinformatie over de een of andere vertraging ergens.
donderdag 27 november 2003
Zelfs in de Donald Duck van deze week staat op een plaatje op de achtergrond een muur met daarop posters met een meneer met een bizar kapsel onder de tekst: "Stem Balkellende." Jawel, de Donald Duck.
Stem Balkellende (tekening uit weekblad Donald Duck).
vrijdag 28 november 2003
Het stilste plekje van Nederland ligt in een natuurgebied op de Utrechtse Heuvelrug, een heideveldje in de provincie Utrecht. Er zal binnenkort een "stiltebankje" worden neergezet. Eindelijk een bankje dat z'n bek houdt, begrijp ik, een bankje dat je nou es niet de hele tijd de oren van je hoofd lult. We dachten al, wat zijn hier weinig vogels, maar nou snappen we dat dat kwam doordat dat bankje de hele tijd aan het neuriën was.
maandag 1 december 2003
Drie volwassen potvissen gesignaleerd nabij het strand van Ameland. Raadsels waarom, vast "verdwaald." Men vreest dat ze zullen aanspoelen.
dinsdag 2 december 2003
Het waren vier potvissen, ze zijn gered door de reddingsmaatschappij van Ameland. De potvissen zijn gevlucht naar dieper water. Er gaan gewoonlijk hele werelden compleet aan ons voorbij, soms zonder dat we vermoeden dat ze bestaan.
De baas van computerfabrikant Sun heeft jaren geleden, zo leert mij Radio Online, over het tijdperk van de informatietechnologie al opgemerkt: "Die privacy? Vergeet dat voortaan maar!"
donderdag 4 december 2003
"Nou geeft u alweer een ontwijkend antwoord," interrumpeert een boze Agnes Kant de minister, ik meen dat het De Geus is. "Geef nou es antwoord op mijn vraag! Kom op!" Waarop voorzitter Weisglas: "De minister heeft het woord," eraan toevoegend dat men zo de minister niet aanspreekt, met "Kom op!" Het was gisteravond, helemaal aan het eind van het nieuwsoverzicht van het Oog. "Nee," merkt Henk van Hoorn fijntjes op, "dat moet zeker 'Kom op meneer' zijn!"
"De fietsersbond trekt aan de bel over..." Het gaat over de beperking van openingstijden van de bewaakte NS fietsenstallingen. Driebergen wordt expliciet genoemd als notoir slecht.
Sneeuwstorm aan de Costa del Sol. Het is het laatste, zeer korte berichtje uit een nietszeggend nieuwsoverzicht.
Keith Richards vindt het "fucking krankzinnig" dat Mick Jagger zich binnenkort tot ridder zal laten slaan. Meldt me Petra Possel, in gesprek met Bart Chabot in Kunststof.
vrijdag 5 december 2003
Ratten kunnen aan de geur mijnen en andere explosieven herkennen, beter nog dan honden. Als ze explosieven ruiken, blijven ze stilstaan, wordt ons gemeld, en ze voegt eraan toe dat het geen "kamikaze-ratten" zijn omdat ze te licht zijn voor de detonatie van een landmijn. Er is vooruitgang, dat zien we zo maar weer.
Meer dan de helft van de hoogleraren ergert zich aan de schoolse houding en het weinig academische denkniveau van studenten. Ze vragen alleen iets als ze heel zeker weten dat het ook tot de tentamenstof behoort, en voorafgaand aan een tentamen willen ze oefenvragen, "alsof het om een CITO-toets gaat." Een meerderheid van de hoogleraren ergert zich er bovendien groen en geel aan dat studenten soms zelfs hun vinger opsteken om te vragen of ze alstublieft naar de wc mogen. De studenten zelf "zitten er niet zo mee," ze noemen de universiteit een "school" en opgaven "huiswerk."
Toon voelt zich niet lekker en gaat even naar de plee. We hebben hem al dagen horen klagen dat hij o zo alleen is. Tot twee keer toe is Peer de afgelopen week in z'n eentje naar Bobbejaanland geweest, van (het statiegeld van) zijn lege flessen, een verhaal op zich. Als de muziek is afgelopen, horen we Peer, of beter: niet. Hij kucht of humt nu en dan en we horen het geritsel van een krant, verder niks. Toon komt terug van de plee en is verbaasd (nauwelijks boos zelfs, maar je hoort 'm innerlijk zuchten). "Dan ga je toch niet de Eikelberg zitten lezen...?!" "Ja," verdedigt Peer zich, "maar er gebeurt nou eenmaal niks." "Wat er gebeurt niks! Dan vertel je iets over plannen of zo!" "Maar er zijn geen plannen." "Maar, maar..." "Nee. Maar wat me wel opviel, hier, ik lees het net in de Eikelberg: 'Verhuisbericht gemeente Bergeijk.' De gemeente is verhuisd." "De hele gemeente?" "Heb je het niet gezien dan? Het gemeentehuis is leeg, de ramen open, de gordijnen waaien naar buiten." "Maar waar zijn ze heen dan?" "Even kijken hoor, euh... naar ergens achter Enschede, en dan moet je daar maar verder vragen naar Bergeijk." "Maar, maar... dan zitten we hier dus voor de kat z'n kut radio te maken...?" "Ja. Kijk maar uit het raam, als je die plakkerige vitrages nog van elkaar krijgt, er is niemand!" We horen hoe Toon wegschuifelt, de vitrages van elkaar trekt en van een afstandje uitroept: "Het hele industrieterrein is weg!" "Klim maar op het dak," zegt Peer, "en kijk om je heen, er is nog slechts een verlaten steppe!" Toon klimt het dak op, opent het dakluik, en slaakt een gil van verbazing. "Er is niks meer, Peer! Ik kom weer naar beneden, Peer!" Gerommel, gedonder, een klap. "Wie heeft goddomme dat trapje weggehaald?" Gestommel. "Peer?" Stilte. "Peer! Peer? Ben je er nog?" Vanuit de verte doemt dramatische, oubollige achtergrondmuziek op. "De, de... de muren wijken... en ze lossen op!" horen we de stem van Toon in lichte paniek. En als de muziek aanzwelt, verdwijnt zijn schreeuwen in het niets. Het is vrijdag. Moeten we weer tot maandag wachten.
De prinses was gisteravond aan het winkelen in de HEMA, ja ja, en alle avondkranten hebben dezelfde foto op de voorpagina. Iedereen en niemand weet wat ze heeft gekocht, maar een worst heeft ze niet gekocht, zoveel is zeker. Alle avondkranten, en het avondbladenoverzicht in het Radio 1-journaal opent er zelfs mee. Oranjeverenigingen in Friesland laat de geboorte van de nieuwe Oranje koud, blijkens een onderzoek. "Een worst heeft ze niet gekocht, zoveel is zeker" blijft nog enkele dagen in mijn hoofd rondspoken.
De nieuwszlezer zegt "vakenspest." Nou ja, ik versta "vakens," ze zegt ook wel "vankens" of iets als "vangekens." Tja, één vaak, twee vaken, drie vakens. Oeps. "Elf miljoen vankens funnietigd."
zondag 7 december 2003
"Ik denk dat iedereen blij is in Nederland," hoor ik onze premier meedelen. Van welke planeet hebben ze die joker afgeplukt? Radio 1 heeft het over niks anders, maar de naam weten we nog niet. "Ook de vader maakt het goed," zegt Tonko Dop in de opening van Opium dat premier Balkenende het volk heeft meegedeeld. Da's een hele geruststelling. Stel je voor zeg; hij krijgt bij de geboorte een voet in zijn oog...
maandag 8 december 2003
Visservies, mooi woord (VPRO documentaire op 747AM). Visservice. De documentaire gaat overigens over de Oostende Compagnie, begin achttiende (of was het nou zeventiende?) eeuw. Plotseling ziet hij, wandelend door Oostende, een bord: "V.O.C." Blijkt het plaatselijke vogelopvangcentrum.
Toon en Peer komen aan bij een grote poort, waar een dikke Brabander hen staat op te wachten, gewapend met een sleutelbos. Het duurt even voor Toon en Peer snappen dat ze dood zijn, maar ze kunnen zich niet voorstellen dat Petrus hen niet binnen zal laten. Hij moet lachen als hij het hoort. "Nou, dat lijkt me niet, hoor!" Peer protesteert door te wijzen op "jarenlang pro-deo radiowerk!" Uiteindelijk roept hij zijn baas erbij. Toon en Peer moeten op hun beurt erg lachen als ze die baas zien, en merken op: "Nee, dat is een randdebiel! Je baas, vroegen we om!" "Wat een sufkut zeg! Wie denk jij wel dat je bent, halve zool?" Na een korte maar indrukwekkende stilte antwoordt de baas, een Brabander zoals zijn personeel: "De naam is God. Ja, daar staan jullie van te kijken hè?" Samen met Petrus bedenkt God een gerechte straf: Toon en Peer worden opgesloten en vastgebonden en krijgen tot in den treure herhalingen te horen van Radio Bergeijk.
donderdag 11 december 2003
"Polen ligt dwars in Europa," vertelt me de nieuwslezer om zeven uur 's ochtends. Ja, da's al eeuwen zo. Da's gewoon geografie. We hebben dat land opgeschoven maar het ligt nog steeds dwars, middenin het kontinent.
Het enige dat nòg leuker is dan superieure humor, is inferieur publiek.
vrijdag 12 december 2003
"Hoe zit het met je onderbuik?" is het eerste dat presentator Frènk van der Linden in Kunststof vraagt aan zijn gast, ene Eppo met een dubbele achternaam die directeur of zo is van SBS televisie. "Ik heb altijd al een goddelijk lichaam gehad," luidt het antwoord. "Ja, fysiek...!" lacht Van der Linden. "Er zit hier vijfennegentig kilo naast me, schat ik zo!"
Er is in Italië opgeroepen tot een televisieboycot uit protest tegen de pulp die wordt uitgezonden. Mensen die hun afstandsbediening meenemen krijgen kortingen op allerlei zaken en activiteiten buitenshuis.
zondag 14 december 2003
John Jansen van Galen noemt in de opening van het Oog Saddam Hoessein "het enige massavernietigingswapen dat er ooit in Irak was," en noemt de televisiebeelden van Saddam "vernederend." Er zijn televisiebeelden verschenen van Saddam die op hoofdluis wordt gecontroleerd en in zijn bek wordt gekeken. Feesten ze nog in Irak? Welnee, luidt het antwoord van de correspondent ter plekke, Thomas Erbrink meen ik dat ie heet in Baghdad, ondanks het feit dat er al sinds zes weken geen avondklok meer geldt in Baghdad, gaat niemand na het donker de straat op. Er is nauwelijks straatverlichting en mensen zijn bang voor criminelen. Hij vertelt bovendien dat al die beelden van feest die we (ze ja) op de televisie voorgeschoteld krijgen de werkelijke situatie in Irak bijzonder slecht weergeven. Er wordt wel getoeterd ja, zoals elke dag, en er wordt in de lucht geschoten ja, zoals elke dag.
maandag 15 december 2003
Toon en Peer genieten nog steeds van de gedwongen herhalingen. Petrus en God zijn hogelijk verbaasd. "Nou, dan gaan we nog wat langer door," beslist God.
"Je kan een euro maar één keer omdraaien," hoor ik Rob Oudkerk zeggen in het Radio 1-journaal. Oh?
woensdag 17 december 2003
Trainingen voor rollatorgebruik. Verzekeraars voeren een "rollator-rijbewijs" in.
donderdag 18 december 2003
Twee gedesoriënteerde walvissen hebben er vandaag voor gezorgd dat de Nieuwe Waterweg, de toegang tot de Rotterdamse haven, door middel van schepen werd geblokkeerd om te voorkomen dat ze naar binnen zouden zwemmen. Toen het donker werd is de actie gestopt. Het ging om een moeder met kind. Blijkens het ochtendbladenoverzicht van het Oog morgen in een van de kranten.
vrijdag 19 december 2003
"Nee hoor, ik ga niks minder roken," merkt iemand op in een reportage in het Radio 1-journaal over de komende accijnsverhoging op tabak. "De regering heeft gewoon geld nodig [...]! Ach meneer, de sjekboer verkoopt toch alleen illusies? Sigaretten een illusie, bladen allemaal illusies, gokken een illusie... Goedemiddag!"
Hoe vaak heeft Jezus de afgelopen vijf jaar al niet geprobeerd terug te keren op aarde, en zodra hij voet aan de grond zette in Nazareth, Bethlehem of Jeruzalem was er een soldaat die uitriep: "Jezus! Nog meer van dat bebaarde langharige tuig! En nog in een wit gewaad ook!" en vuurde. Geen wonder zullen we nog opmerken, en als we dat wel doen, noemen we het een heldendaad.
zaterdag 20 december 2003
Het drugsgebruik onder scholieren in de Verenigde Staten is het afgelopen jaar gedaald tot zeventien komma twee procent, leert me een nieuwsbericht, twee procent minder dan vorig jaar. Gebruiken Amerikaanse scholieren zeventien procent van alle drugs ter wereld? Gebruikt zeventien procent drugs? Gebruikt zeventien procent sommige drugs? Roken scholieren zeventien procent van hun sigaretten? Vooral LSD en XTC werden minder gebruikt. Ze zegt niks over alcohol. Ik neem toch aan dat ze allemaal daarheen zijn gegaan, maar da's nou eenmaal geen drug, oh ja, swaar ook.
Op het strand van Katwijk aan Zee ligt een dode potvis, acht meter lang, de staart ontbreekt. Hij of zij, ze zeggen het niet, is verder het strand op gesleept en medewerkers van Naturalis Leiden zullen het dier ontleden. Als ze acht meter is, is ze een zij (een hij is vijfentwintig met staart).
Een half uur later val ik steil achterover. Het is plotseling een bultrug geworden. Nee jôh, dat valt niet op vierhonderd meter afstand te onderscheiden, een walvis of een potvis... sjezus... Een bultrug is een pijlvormige, speelse (salto's) baleinwalvis, een soort vinvis zelfs, dus het eerste wat je ziet is: hij heeft niet eens een mond! Een potvis is een hoekige, logge tandwalvis, een jager dus, en het eerste wat je ziet is: hij is alleen maar mond! Ik kan me nog voorstellen dat je een bultrug verwisselt met een andere walvis, maar potvis en bultrug is als... als koalabeer en grizzlybeer. En nu val ik nòg een keer om, maar nu is het ernstig. Ze zegt niks over dat woord "potvis" van een half uur geleden, en ze noemt het zelfs "de vis." Jezus, hoe stupide kun je zijn...? Hoe idioot moet het allemaal nog worden? Weet je hoe hard die beesten zijn afgeslacht, sorry die vissen? Weet je hoeveel moeite die soort heeft om zich te herstellen? Welnee jôh, da's een leugen, ze leggen immers miljoenen eitjes per keer. Dat nieuws volgen, da's helemaal niet goed voor mij. Het is een uur later, en mijn woede maakt plaats voor diep verdriet.
Bultrug (fotograaf onbekend).
zondag 21 december 2003
Die totale minachting voor de wereld om ons heen is toch nog fundamenteler. Het was geen "foutje," maar de levenswijze van zulke "vissen" interesseert niemand. Karin van den Boogaard noemt in Vroege Vogels de twee walvissen nabij Rotterdam enkele dagen geleden ook gewoon "vissen." Ivo de Wijs noemt de bultrug wel "een dier" maar ze zullen wel dezelfde tekstschrijver hebben. Hij of zij, de bultrug, is overigens "losgesneden" door een visser, doodgesneden dus, zo leerde me gisteravond het nieuwsoverzicht van het Oog. De resten netten zitten nog om de stomp van de staart. Stefan Sanders kondigde het Oog aan door te zeggen dat als u nog niet wist wat u met kerst wilde eten... nou... er is een bultrug aangespoeld. Nee, meneer, er is een bultrug vermoord! De volslagen minachting.
De keeper van de Belgische voetbalclub Charleroi deed een doeltrap en zag die resulteren in een doelpunt. Wauw. Knap hoor. Wat zal die hebben geoefend. Hoog is de truuk neem ik aan, heel hoog in een pisboogje zodat niemand er meer bij kan komen.
maandag 22 december 2003
Bergeijkse volkswijsheid: "Opa zei altijd: 'Kom ik er vandaag niet, dan morgen wel. Alle dagen zitten aan mekaar vast.' Einde Bergeijkse volkswijsheid."
Harold Dorenbosch om kwart voor zeven aan de lijn in het Radio 1-journaal vanuit Islamabad. Vanochtend trok de Nederlandse diplomatieke missie in haar nieuwe onderkomen in de ambassadewijk, hun eerste werkdag in het gebouw. Plotseling verscheen een bulldozer van het CDA (de Civil District Authorities van Islamabad, het gemeentebestuur dus), eventjes nog vroeg de ambassadeur: "Heb jij die besteld voor vandaag?" maar iedereen schudde z'n hoofd. Afijn, de bulldozer reed een hek op het ambassadeterrein plat en verdween tien minuten later weer. Het CDA had in een brief aan de Nederlandse ambassade al gedreigd dat te zullen doen; volgens hen staat het gebouw voor zeshonderd vierkante meter buiten het daartoe bestemde terrein. De diplomaten waren nog tezeer geschrokken om een schadebedrag te noemen, en Harold Dorenbosch noemt een slordige tienduizend euro. Op Nederlands grondgebied, ja. "Feitelijk," zo besluit Dorenbosch zijn telefoongesprek, "zijn we vandaag binnengevallen door Pakistan!"
dinsdag 23 december 2003
De simpele kalkoen heeft in het kerstdiner plaats moeten maken voor meer exotische gerechten zoals springbok, "waardoor de armen meer en meer in de kou blijven staan," zoals Trouw er blijkens het ochtendbladenoverzicht aan toevoegt. Diezelfde krant meldt een sterke stijging van het aantal opgevangen, verwaarloosde ezels. Ze moeten (niet te veel gras te eten krijgen en) meer geknuffeld worden, merkt Trouw op. Misschien kunnen we het beest volgend jaar opdienen. Ja, met als toetje leeuw!
Twee ezels (fotograaf onbekend).
"En dan nu onze wekelijkse puzzel. Als de molen westwaarts staat, gaat de pastoor ervoor. Dat betekent: Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in. Nou, zoals gewoonlijk, wie de oplossing weet, mag die opsturen naar Radio Bergeijk, en die maakt dan kans op prachtige prijzen, zoals tweede- en derdehands fietsen en natuurlijk ondermode van Anku Lingerie!" Eén dezer dagen in de herhalingen, van lang geleden, allang vergeten.
donderdag 25 december 2003
Het Oog behandelt deze week telkens maar één onderwerp per keer, vandaag het koningshuis met Lucella Carasso (Ja! Nu ik het zo opschrijf... Maar helaas). Haar gasten zijn Ciska Dresselhuis, die lid blijkt te zijn van het Republikeins Genootschap, verder een ik meen staatsrechtdeskundige en de voorzitter van de Oranjevereniging in Deventer, waar de koningin dit jaar met koninginnedag was. Over Margarita, Mabel en de satire-affaire. Balkenende is verantwoordelijk, zo zit ons staatsbestel nou eenmaal in elkaar. Alleen Desselhuis protesteert: Dat is toch te gek dat iemand zomaar alles mag doen en laten! Ja, de Koning mag alles want de premier is verantwoordelijk. Dresselhuis is ook zeer verbaasd dat die voorzitter van de Oranjevereniging zegt: Ja maar ho, die Friso en Mabel mogen op koninginnedag helemaal niet verschijnen! Daar ging die hele kwestie toch om, of ze lid zouden blijven van het Koninklijk Huis. Zo nee, dan ook geen koekhappen op 30 april! Helemaal aan het eind oppert Carasso de interessante vraag: Wie gaat eigenlijk dat huwelijk betalen? Interessant, want na hun huwelijk horen ze niet meer tot het Huis. De voorzitter van de Oranjevereniging kent het antwoord: ieder de helft. De staat betaalt alles tot aan het ja-woord, en alles daarna moet door het paar worden betaald. Vanaf dat moment immers zijn ze geen openbare persoonlijkheden meer maar gewoon twee pasgetrouwde burgers. Nou, dat zal dan wel een patatje bij de Febo worden na afloop, mompelt Dresselhuis. Wat een prachtig voorbeeld van de Hollandse volksaard! Ik kan me levendig indenken dat dit probleem zich opeens aandeed in pak 'm beet 1838, en ook dat daar wijze heren op hebben gestudeerd en uiteindelijk met dit fantastische compromis-polder-overlegeconomie-antwoord kwamen. Ieder de helft. Hollandser kan niet.
vrijdag 26 december 2003
Nog altijd geen contact met Mars. Vanavond om kwart over zeven hopen we van de Beagle 2 te horen. Dat ding is natuurlijk allang onklaar gemaakt door hordes intelligent leven op Mars...!
zaterdag 27 december 2003
Harmke Pijpers vertelt me in het Radio 1-journaal dat het mogelijk is om fruitvliegjes te dresseren om ze semtex te laten ruiken. Geef ze suikerwater elke keer als ze semtex hebben geroken, en ze gaan in een bepaalde formatie vliegen. Daarna kun je ze op een luchthaven gebruiken.
zondag 28 december 2003
John Jansen van Galen vraagt zich in de opening van het Oog af wat hij nu weer moet kiezen als goed voornemen voor het nieuwe jaar, "een daad van verzet, een blijk van solidariteit met verdrukte groepen, ja, ik weet het, ik ga roken! [Stilte.] En nu worden we overspoeld door telefoontjes van verontruste luisteraars," want als niet-rokers iets gemeen hebben, ze hebben "het gelijk aan hun zijde en geen gevoel voor humor."
"Als je je aan de regels houdt, dan kom je nergens," zegt iemand tijdens het wandelen met John Jansen van Galen (het was ofwel Herman Vuistje ofwel Gerard van Westerlo). "Dan kun je net zo goed het ANWB-wandelpad volgen." "Op pad, zonder pad," omschrijft Jansen van Galen het.
maandag 29 december 2003
Er zijn na de aardbeving twee kinderen levend onder het puin in Bam vandaan gehaald. Men kon ze lokaliseren doordat de kanaries van de twee kinderen plotseling begonnen te fluiten toen reddingswerkers in de buurt kwamen. En dan hoop ik dat beide kanaries ook gered zijn...?
dinsdag 30 december 2003
De gemeente Eindhoven heeft vele tachtig-plussers een brief gezonden waarin stond dat ze zo snel mogelijk moesten gaan solliciteren om voortaan weer in hun eigen levensonderhoud te voorzien. In de krant morgen een interview met een geschokte vrouw van eenennegentig. "Ik ben al moe als ik van de buurvrouw terugkom!"
woensdag 31 december 2003
"ANWB verkeersinformatie... natuurlijk geen files, maar"... treinvertragingen, en hij noemt de dienstregeling voor de komende nacht en dag.
vrijdag 2 januari 2004
Binnenkort zal "een Amerikaanse delegatie" Noord-Korea bezoeken. Parlementariërs? Ambtenaren? Clowns? Houthakkers? Het nieuws verduidelijkt niks.
Tijdens het drie uur durend "marathon-interview" met Kees van Kooten en Wim de Bie door Arend Jan Heerma van Vos vertelt op een gegeven moment De Bie desgevraagd hoe in zijn familie iemand een onderduikadres had in een kamertje boven de schuifdeuren, wat Van Kooten de opmerking ontlokt: "Nooit gevonden, want Duitsers kennen geen schuifdeuren!" Heerma van Vos en De Bie mompelen instemmend. Dan volgt het nieuws. Onmiddellijk na het nieuws neemt Van Kooten het woord, en zit volgens de beschrijving van Heerma van Vos "te glunderen van oor tot oor" terwijl hij vertelt hoe die opmerking over schuifdeuren een demonstratie is van zijn genot als oplichter. "Ik verzin het ter plekke, en jullie geloven het. Weet ik veel of het waar is! Als ik thuiskom zoek ik meteen op of 'schuifdeur' in het Duitse woordenboek staat, maar ik vind het gewoon leuk om jullie op het verkeerde been te zetten," zoals Jacobse van Jacobse en Van Es. Gewoon zomaar een boude stelling. "Amsterdamse humor," meent hij, is een sliep-uit humor, langzaam bovendien. Haagse humor is razendsnel, en Hagenaars zijn bovendien kankeraars en overdrijvers. Zo van: "Honderdtien? Dat rij ik achteruit!" Van Kooten spreekt, desgevraagd, expliciet zijn bewondering uit voor Freek de Jonge en diens enorme energie. De jaren vijftig eindigden in 1962 toen Van Kooten in Londen voor het eerst een opname hoorde van The Times They Are A-Changin' door Bob Dylan (ze prijzen hem meer dan eens). Ze praten over hun jeugd in Den Haag, de jaren veertig en vijftig, De Bie bij de padvinders, allebei in dienst geweest ("S5? Of homo spelen? Dat durfden wij niet!"), het taalgebruik en het soort opmerkingen van de "gewone man in de straat" in die tijd, en over hun beider ouders. De vader van De Bie was een verzekeringsadministrateur of zo, sociaal-democratisch gezinnetje, en de vader van Van Kooten was een handelsreiziger met vlak na de oorlog een Willy's Jeep waarmee ze op vakantie naar Zuid-Frankrijk gingen. "Was jouw vader betrouwbaar?" vraagt Heerma van Vos aan Van Kooten. "Ja," luidt het antwoord, "hij had veel meer kunnen verdienen in zijn werk... Als hij maar minder betrouwbaar was geweest..." Over Jacobse en Van Es als de demonstratie van het sluimerend ongenoegen dat er toen al was en pas twintig jaar later door Fortuyn zou worden verwoord (bij de verkiezingen van ik meen 1982 probeerden Jacobse en Van Es een coup te plegen en werden daarbij op het Binnenhof gedood, pas nu ze het zeggen herinner ik het me weer). Over de tweede wereldoorlog als richtsnoer voor al onze morele beslissingen sindsdien. Over het Simplistisch Verbond als parodie op die club-vorming van de jaren zeventig (baretten, uniform en mattenklopper) en als waarschuwing tegen het toen opkomend consumentisme. De Bie houdt het meest van Koos Koets, en vond Jacobse en Van Es, de gebroeders Temmes en hij noemt er nog eentje hun beste types. Van Kooten vond Van Kooten en De Bie het beste, ja, de serieuzere bijdragen die ze ook altijd deden, zonder pruik en schmink. Wim de Bie is een verzamelaar en heeft, net zoals zijn vader destijds, een eigen tweede huisje, om zich in terug te kunnen trekken. "Ja, maar nou wil ik het toch echt hebben over de nieuwe media," zegt De Bie drie minuten voor het einde. "Bieslogpuntnl! Ja, da's niet om reclame te maken hoor." "Maar dat hebben we al drie keer gezegd," merkt Heerma van Vos op. "Ja, maar daar ben ik nu mee bezig! Hier en nu. Ik wil het zo graag hebben over het nu en de toekomst!" "Nee, internet zegt me jammer genoeg niks," zegt Van Kooten. "Het duurt al zes minuten voordat dat ding het doet, een televisie staat meteen aan!"
Van Kooten en De Bie (fotograaf onbekend).
Drie procent van de Nederlanders verwacht dat in het komende jaar contact wordt gelegd met buitenaardse wezens, beduidend meer dan in voorgaande jaren. In Jongerenforum.
Wat in de journalistiek een "nieuwsluwe dag" heet, noemt Max van Weezel vandaag in de aankondiging van het nieuwsoverzicht in het Oog. Mooi woord, nieuwsluw, met die dubbel uw, maar ook nieuw-sluw.
zaterdag 3 januari 2004
"Van de Beagle hadden we verwacht dat hij zou gaan zoeken naar leven op Mars," zegt Max van Weezel in het Radio 1-journaal, en corrigeert zichzelf: "Nou, dat doet ie misschien ook wel, alleen is het contact ermee verloren gegaan." Heb ook de suggestie al gehoord dat dit het geloof in intelligent leven op Mars alleen zal vergroten, immers, het is ze gelukt om het contact ermee te verstoren of, erger nog, ze zijn er met onze Beagle vandoor gegaan! Ik dacht dat het cabaretier Cindy Pietersen was.
Zonsondergang op Mars (foto genomen op 19 mei 2005 door Spirit Rover).
Vier Irakezen doodgeschoten in Takrit, omdat ze in een auto voorbijreden. "Het kan zijn dat de Amerikanen bang waren voor een aanslag," zo luidt de laatste zin van het korte bericht. Al die willen baarden dragen, moeten wel terroristen zijn. Achmed, Omar en Abdul, die zijn terroristen, die zijn doodeng, Achmed, Omar en Abdul, die zijn terroristen, die halen je in! Kan me wel voorstellen dat een Amerikaan dan in z'n wiek geschoten is. Scheuren wij hier door de woestijn in onze op onze zelf veroverde olie gestookte Hummer, wat komt er voorbij rijden? Zo'n focking licentie-Fiatje uit Irak! "Trap 'm op z'n staart, John!" "Sorry, sir... it's a Fiat!" "Nou, knal ze dan maar af!" Beetje Monty Python-scène. Mmm....
Het Monty Python team (fotograaf onbekend).
donderdag 8 januari 2004
Nederlandse commando's in Irak, tachtig in getal, hebben nog geen terroristen gevonden, ook niets gevonden wat betreft drugs- of wapenhandel. "Ze hebben wel veel bedoeïnen gezien en zo nu en dan een Irakees op valkenjacht," is een bijna letterlijk citaat.
Idee voor waarschuwingsteksten. Anders snappen we het nooit. "Autorijders leven korter en sterven pijnlijker" en: "Heb respect voor uw medemens en zoek hulp om te stoppen met autorijden."
zondag 11 januari 2004
Demonstraties in ik versta Amara in Irak voor meer werkgelegenheid, waarbij Irakese politie-agenten en Britse militairen een stuk of vier demonstranten afknallen. 's Wel meteen meer werkgelegenheid zo, maar ik betwijfel of dit nou de bedoeling was van die demonstratie. Ik moet denken aan de doodgraver in een Lucky Luke, die bij de benoeming van een nieuwe sheriff meteen diens lengte komt opmeten.