home
Home

 

persoonlijk
Persoonlijk

 

muziek
Muziek

 

geofictie
Geofictie

 

Muka
Muka

 

verhalen
Verhalen

 

foto's
Foto's

 

colofon
Colofon

De waan van het etmaal

Inhoud in 't kort


Vooraf

Van 12 september 2001 tot in januari 2004 luisterde ik vrijwel dagelijks vele uren naar radio 1, de nieuwszender op de radio, waar actualiteiten en bijbehorende achtergronden worden uitgezonden. Ik schreef alle opmerkelijke zaken op in een tekst die De waan van het etmaal heet. Hieronder volgt een uittreksel daarvan.

Tuner-versterker

De tuner-versterker van Laura. Tegenwoordig bezit ik niet eens meer een radio.


Bij het herlezen ervan realiseerde ik me pas ten volle hoe moeilijk het is om de waarheid te benaderen. Media worden veelal gemanipuleerd of zelfs tegengewerkt door machthebbers, en veel media hebben bovendien eigen politieke agenda's waardoor ze sommig nieuws willen verzwijgen en ander nieuws juist willen opkloppen. Om tal van redenen kunnen de media bovendien, hoe graag ze misschien anders zouden willen, niet veel meer dan halve waarheden vertellen. En een luisteraar hoort over het algemeen slechts wat hij of zij wil horen.
     Nieuwsberichten suggeren vaak dat de werkelijkheid terug te brengen is tot een aantal alinea's en een foto, of dat een nieuwslezer zou kunnen vertellen wat er "gebeurt." Ik geloof niet dat het mogelijk is om de werkelijkheid objectief of "waarheids­getrouw" weer te geven. Er is daarbuiten niet een wereld vol feitjes die erop wachten om door ons te worden ontdekt. Er is daarbuiten hooguit een wereld vol (waarnemingen gebaseerd op) meningen. Meningen en overtuigingen waarmee we ieder ons ego vormen. Daarenboven geloof ik ook niet in de maakbaarheid van de samenleving. Ik geloof niet dat de samenleving een "vooruitgang" vertoont, en al helemaal niet dat we dat door de juiste handelingen of het juiste beleid zouden kunnen bevorderen. "All that we see or seem is but a dream within a dream."

deel 1

woensdag 12 september 2001

Een mevrouw had met haar mobieltje het Justice Department gebeld vanuit een van de vliegtuigen, en ze hadden gereageerd: "Ja, mevrouw, we zullen er naar kijken." Ja, er naar kijken op CNN, ja.


donderdag 13 september 2001

Een presentator van het Radio 1-journaal zei: "Bush geeft bloed, Arafat geeft bloed, Poetin geeft bloed, nou, dan is het logisch dat de Amerikanen ook het bloed van Osama Bin Laden willen".
     "Ja, die vijand zonder gezicht, die zien we dagelijks op televisie, die heeft een grote baard en woont in Afghanistan..." zei Henk van Hoorn. Bush had het in een van zijn eerste reacties over een "faceless coward" die de aanslag had gepleegd, maar geen van beide woorden is ook maar in de buurt van de waarheid. Maarten van Rossem zei dat Bush hem deed denken aan een toneelknecht die tijdens de uitvoering van de Aïda per ongeluk op het podium terecht komt en wat verdwaasd om zich heen kijkt terwijl de opera om hem heen voortgaat. Mister president braakt inderdaad alleen wat clichés uit, zonder de indruk te wekken dat hij het script zou hebben gelezen. Hij heeft nog niet één vraag van journalisten beantwoord. Giuliani, de burgemeester van New York, toont wèl persoonlijke betrokkenheid en zelfs persoonlijke moed (en beantwoordt wel vragen). Die twee verwacht ik niet van Bush, maar een beetje begrip van de situatie waarin hij verzeild is geraakt zou fijn zijn. Ach, misschien is hij wel intelligent, maar heeft hij extreem domme tekstschrijvers. Maar dan nog mag je van een staatshoofd verwachten dat hij het script kent, toch...?


zaterdag 15 september 2001

"Uit een groep komt nooit iets goeds. Ik ben nergens zo bang voor als voor een groep. Aan de ene kant is die verbondenheid mooi, maar ook gevaarlijk. Stel dat er een schuldige wordt aangewezen... Er zijn wel oorlogen gevoerd om mindere dingen," merkt Marten Toonder op. Hij kijkt geen tv meer; hij walgt van "al die verbeten mannen, belust op wraak."

Marten Toonder

Marten Toonder (fotograaf Fjodor Buis).


In het speciale Euro-nummer van de Donald Duck deze week bij de wetenswaardigheden de opmerking dat het woord geld, het Germaanse 'gheldt,' komt van 'vergelding,' betaling. Weergeld, ja.
     "Als je het probleem niet kunt oplossen, moet je het vergroten," is een uitspraak van minister Rumsfeld van defensie.


zondag 16 september 2001

Waardige vergelding...? Wat is dat? Een stomp op je neus afweren met een sabel of zo?
     RTL zendt maandag een comedy uit, Mafia getiteld, zo hoor ik John Jansen van Galen net zeggen, over een criminele organisatie die grote gebouwen opblaast. En dat laat de film dan ook zien: veel grote gebouwen die instorten. Die film was gepland voor woensdagavond. Dat had niet gekund. Volgende datum: vrijdag, dag van nationale rouw, had dat gekund...? En morgen dan, maandag? "Ach, je weet het deze dagen niet meer," was het commentaar.


maandag 17 september 2001

De toren van Amerika, de toorn van Amerika.
     Stalin, Chroetsjov en Brezjnev zitten in de trein, als die plotseling stil staat. "Ik weet wat," zegt Stalin, "we schieten de machinist dood!" Zo gezegd, zo gedaan. Maar de trein blijft stilstaan. "Ik weet het!" zegt dan Chroetsjov. "We rehabiliteren de machinist." Zo gezegd, zo gedaan, maar de trein blijft stilstaan. Dan krijgt Brezjnev het idee: "We doen de gordijntjes dicht en doen net of de trein rijdt."
     Onze vrijheid van meningsuiting zij geprezen, die vrijheid waarin elke gesprekspartner eerst een verklaring van emotionele betrokkenheid moet afleggen voor je überhaupt serieus genomen wordt. "Ja, het is heel erg wat er gebeurt, maar..." (liever nog: "het is monstrueus" of zo). Dat gezeik bijvoorbeeld over de mensen die zo'n nationale rouwdag of drie minuten nationale stilte (afgelopen vrijdag) niet wensen mee te vieren.


dinsdag 18 september 2001

Ministers pleiten voor daadkrachtig handelen door de overheid om het vertrouwen in de politiek en het consumentenvertrouwen in de economie te herstellen. Het doet er niet toe wat, als er maar iets gebeurt. Gewoon daadkracht uitstralen, á la 'We komen er wel weer bovenop.'
     In gesprek met de voetbalreporter in Moskou: "Hier in Nederland is vandaag het toverwoord 'sober,' hoe is dat bij jou?" Antwoord: "Hier is het al zo'n tweehonderd jaar sober..." Ja, het leven gaat door, op sommige plaatsen in de wereld tenminste, met een rechtstreekse uitzending van Feyenoord tegen Spartak Moskou.


woensdag 19 september 2001

Verspreking van de weerman: "De temperatuur blijft onverantwoord... eeuh... onveranderd."
     Kok is volgens de woordvoerder van een van de kleine christelijke partijen al eens getypeerd als een "herder van stekelvarkens."


zondag 23 september 2001

Amerika gaat de naam van de operatie tegen Afghanistan, infinite justice, wijzigen op verzoek van moslims die vinden dat alleen Allah oneindige gerechtigheid kan brengen, maar ze weten nog niet waarin. Poe. "Holy war," stelde John Jansen van Galen voor. Crusade revisited misschien. Of Blood instead of justice. Retaliation first. The end of justice. Might is right. We'll decide your fate. Take this, sucker!


dinsdag 25 september 2001

De naam van de operatie wordt Enduring freedom (wordt vertaald als duurzame vrijheid). De vrijheid bijvoorbeeld om je eigen gasten uit te kiezen. Om je eigen wapens te dragen. Om feest te vieren als je feest wilt vieren.
     "Drie minuten stilte om zoiets te bedenken," zei de deskundige, maar ze bedoelde natuurlijk "gedenken."


donderdag 27 september 2001

Een lid van de Taliban-regering heeft toegegeven dat Osama Bin Laden nog in Afghanistan is. Bovendien zou hij er ondertussen van op de hoogte zijn dat de hoogste geestelijk leiders van het land hem hebben verzocht om Afghanistan te verlaten. Er zijn ruiters op pad gestuurd. "We kunnen hem niet opbellen of een fax sturen," voegde de ambtenaar er aan toe.


maandag 1 oktober 2001

In de France Soir stond een bericht dat er in Zuid-Frankrijk een duif is gevonden met om zijn poot een verdacht briefje in het Arabisch. O, wat zullen ze op het Deuxième Bureau over de zeik zijn... al hebben ze daar in tegenstelling tot de CIA natuurlijk wèl Arabisch sprekende medewerkers.


dinsdag 2 oktober 2001

Young Intelligent Hackers Against Terrorism: Yihat (op het internet).
     Wim Kok ging naar Schiphol om er de beveiliging te bekijken (en zo de burger gerust te stellen). Maar hij vergat zijn paspoort. "Dan mag u eerst naar de marechaussee," zei de douanier droog. Ja, kan iedereen wel zeggen, dat ie premier is. Ik heb wel 'ns een betere smoes gehoord!
     Het woord chippendale komt van Chip 'n' Dale, omdat de uitvinder van die groepen begon met twee jongens, die hij (naar Knabbel en Babbel) Chip en Dale noemde. Daarna overigens maakte hij strippers die bij hem wegliepen af, brandde tenten van zijn concurrenten af, werd veroordeeld, en pleegde in 1994 zelfmoord in de gevangenis.

Knabbel en Babbel

Knabbel en Babbel (scan uit weekblad Donald Duck).


woensdag 3 oktober 2001

Met Het Oog Op Morgen, dierendag. In het sinds 1974 onregelmatig verschijnende Katten-blad (of Katten-magazine of zo) een tip hoe je de angst voor zee bij een kat kunt wegnemen. Je neemt een stuk touw, knoopt het aan alle kanten om de kat heen, neemt hem mee naar zee en laat 'm er in zakken, kopje onder, net zolang tot ie in doodsangst verkeert. Nadien vindt de kat een boot de veiligste plaats die er is.


vrijdag 5 oktober 2001

Bij zijn huwelijk zei CDA-partijvoorzitter Marnix van Rij tegen zijn aanstaande vrouw: "Vandaag trouw je met de toekomstige minister-president van Nederland." Dat huwelijk liep overigens ook niet goed af.
     "Hoeveel weeg jij?" "Nu 110, maar dat was 230..." "230? En ik heb jou nooit bij Oprah gezien...?"


zaterdag 6 oktober 2001

De huisschilder van Buckingham Palace is uit de school geklapt door in de pers op te merken dat de koningin een badeendje heeft met een kroontje op. De roddelpers suggereert dat de koningin zich er wel een beetje voor schaamt...
     Bin Laden solliciteert op een administratieve functie. Maar hij wordt afgewezen om zijn typesnelheid. Hij kwam niet verder dan vier aanslagen per minuut.


zondag 7 oktober 2001

De Verenigde Staten vallen Afghanistan aan. "Wanted: wisdom and honesty" staat op een bord rond de nek van een man die in zijn eentje aan het hek van het Witte Huis staat te trommelen op een blikken tonnetje.
     Verweggistan. Da's Amerika gezien vanuit de Afghaanse bevolking.
     "Bernard Hammelburg, jij hebt de Golfoorlog meegemaakt, aanvallen op Libië, Somalië, Joegoslavië, lijkt dit ergens op?" Antwoord: "Ik hoop het niet."
     Henry Kissinger maar weer 'ns. "Een guerilla die niet verliest is winnaar, en een regulier leger dat niet wint is verliezer."


maandag 8 oktober 2001

Na afloop van de rellen in Peshawar werd op straat een vinger gevonden. Eén van de demonstranten moet die toch zijn verloren...
     Een Nederlandse lange-afstands-zwemster heeft van Alcatraz naar de kust gezwommen, in iets van 27 minuten de snelste ooit, ondanks het feit dat ze onderweg op een zeehond botste.


dinsdag 9 oktober 2001

"Er zijn nou eenmaal niet zoveel mensen in de Arabische wereld die denken: 'Ach, die Bush meent het zo slecht niet.'"
     Tijdens Desert Fox in 1998 had Al Jazeera een huis met een mooi uitzicht in Baghdad, terwijl CNN bij het ministerie van informatie was ondergebracht. CNN bood Al Jazeera veertigduizend gulden per dag voor de huur van dat huis. "Ja hoor," zei Al Jazeera, "zodra de oorlog weer voorbij is." Dat moet verreweg het duurste huis in die hele stad geweest zijn (als de verhuur zou zijn doorgegaan). Wat een wereld.
     Propaganda gaat van overheid naar burger. Van overheid naar overheid heet dat diplomatie (of bilaterale contacten), en van burger naar overheid heet het lobby (of advies, informatie). Van burger naar burger heet het gesprek. Ook kort door de bocht. Hoe banger, des te korter door de bocht.
     "Er gebeurt niets bijzonders in Afghanistan op dit moment," zegt een wat oudere Afghaanse vluchteling in een AZC in Alphen aan den Rijn. "Al tweeëntwintig jaar hetzelfde." Ja. "Als dit niet tegen de Afghaanse bevolking is gericht, waar komen die vluchtelingen dan vandaan? Als ze niet dood gaan van de bommen gaan ze dood van de honger."

Afghanistan

Afghanistan (foto van Wikimedia Commons, door babasteve).


"Day-oh, day-ay-oh / daylight come and we drop the bomb / Come mister Taliban, turn over Bin Laden / daylight come and we drop the bomb!" Wat vinden ze het leuk.
     Hackers hebben de site van de Afghaanse regering gekraakt en daar allerlei rotteksten op gezet. De wat!? Nee, natuurlijk was dat de site van de alliantie. Die noemt zich immers regering, en de Taliban hebben natuurlijk geen openbare site (ik meen dat in het hele land internet is verboden behalve één aansluiting van de regering in Kabul). Excuses, excuses. Hoe dom kun je zijn?


donderdag 11 oktober 2001

Hoorde gisteravond Jeroen Pauw en Anil Ramdas (die zit voor de NRC in ik meen Pakistan) spreken over "de Laurel en Hardy van deze oorlog," twee woordvoerders van de Taliban in Pakistan die de Engelse teksten die ze oplezen waarschijnlijk maar nauwelijks begrijpen en zelfs bij de meest gruwelijke berichten nog opvallend zitten te giechelen. Ons enige venster op Afghanistan. "Gooi maar, gooi die bommen maar, het zal onze tijd wel duren," vatte Ramdas de houding samen, "hoewel ze natuurlijk wel weten dat als de Taliban vallen, zij ook zullen worden opgeruimd..." "Geloof jij ze," vroeg Pauw, "als ze zeggen: 'We hebben Osama Bin Laden een kwartier geleden nog gesproken'?" "Ja," zei Ramdas gelukkig, "natuurlijk geloof ik dat. Dat kan een kwart maand zijn, of een kwart dag, of een kwart uur. Wij meten dat hier misschien met een klokje, maar dat klokje doet het daar niet..."
     CNN heeft toegezegd Bin Laden niet meer zo vaak op het scherm te zullen brengen. Bush heeft de emir van Qatar onder druk gezet om Al Jazeera in te binden. Waarna inderdaad de emir de president eraan herinnerde dat de vrijheid van meningsuiting toch een groot goed is.


vrijdag 12 oktober 2001

Ik hoor een interview met Kristofer Schipper. Zijn moeder redde tijdens de oorlog honderden joden (uit voorzorg had zij haar zoon ver weg, intern op de Kees Boeke-school in Bilthoven gedaan), en zat in 1945 in de zuiveringsraad. Daar pleitte ze vervolgens vanuit haar christelijke overtuiging voor vrijlating en vergeving van alle NSB'ers. Ja, natuurlijk werd ze uit de raad getrapt.

Kristofer Schipper in Fuzhou, september 2004

Kristofer Schipper in Fuzhou, september 2004 (foto afkomstig van The Library of the Western Belvedere).


Morgen in Valkenswaard behalve een wedstrijd vogelverschrikkers maken (zo'n honderd deelnemers) ook een cursus bloemschrikken.


dinsdag 16 oktober 2001

Groucho Marx: "Ik vergeet nooit een gezicht, maar in uw geval ben ik bereid een uitzondering te maken."

Groucho Marx

Groucho Marx (fotograaf onbekend).


woensdag 17 oktober 2001

"Als god stuurt, stuurt ie maar, en als ie dat niet doet, dan heb ik ook niks met 'm te maken," zegt filmproducent Ate de Jong. In een begroting mag je geen bribery vermelden (je wordt niet geacht een post op te voeren voor omkoping), maar als het dan echt moet noem je het "discretionary funds." Toen hem aan het eind van het interview, over The Discovery Of Heaven en film in het algemeen, gevraagd werd naar zijn levensmotto, zei hij: "acceptance and forgiveness," en hij durfde te zeggen dat we de gebeurtenissen op elf september niet alleen zouden moeten accepteren, maar ook vergeven ("hoe gek het ook klinkt"). Het is de eerste keer dat ik dat op de radio hoor, en ik krijg meteen tranen in mijn ogen. Dank u, meneer De Jong. Hij had wel meer bijzondere opvattingen, die je niet zo een-twee-drie zou verwachten van een filmproducent die vele jaren in Amerika heeft gewoond. Tijdens de grootste rampen leert men de mensen het best kennen.


vrijdag 19 oktober 2001

"Ik geloof niet dat je het vrije westen kunt beschermen met methoden uit het wilde westen," zegt Jan Marijnissen op de radio, in een uitnodiging voor een demonstratie in Amsterdam morgen.
     Nederlands schrijver P.F. Thomése: "Bin Laden is veel beter met woorden dan Bush. 'Hunt 'em down, smoke 'em out'... Het is Karl May en het zou Shakespeare moeten zijn. Bush staat niet boven de materie." Ja, het is Karl May en het zou Shakespeare moeten zijn. Osama lijkt wel wat op een oudtestamentische profeet, Bush eerder op Lucky Luke.


maandag 22 oktober 2001

"De Koersk is definitief geborgen," hoor ik in het nieuws gelezen worden. Dat heb ik eerder gehoord. De zin die volgt is nog mooier, want daaruit blijkt dat nu de kabels van het ponton Giant zijn losgemaakt, waarna de Koersk, in het dok, drooggelegd kan gaan worden. Vanochtend was de Koersk ook al geborgen, toen Mammoet-Smit de ponton Giant en de Koersk in het dok had gemanoeuvreerd (dertien dagen werk). Het dok wordt waarschijnlijk morgen leeggepompt. Daarna kunnen de lichamen worden geborgen. Ik ben er niet een voorstander van om te zeggen dat de Koersk is geborgen als het laatste lichaam van de laatste opvarende is geborgen, maar het lijkt me toch handig als we zeggen dat de Koersk is geborgen als de Koersk is geborgen. En of dat dan definitief is, zien we later nog wel (ja, ze gingen 'm omsmelten, geloof ik, dus dan moet ie uit flink hout zijn gesneden om nog terug te kunnen. Daar is geen heimwee tegen bestand).


dinsdag 23 oktober 2001

Op hun website anthrax.com (ik maak er geen link van, want de site start met muziek) levert de Amerikaanse band Anthrax veel uitleg. Ze denken erover om hun naam te veranderen in Basket Full Of Puppies. Tot nu toe drie mensen zijn in de Verenigde Staten overleden als gevolg van een antrax-besmetting.


dinsdag 30 oktober 2001

Milošević vergeleek in de rechtszaal vandaag het intellect van hoofdaanklager Del Ponte van het Joegoslavië-tribunaal met dat van een zevenjarig geestelijk gehandicapt kind (hij zei: "Een zevenjarig kind," maar verbeterde zichzelf onmiddellijk: "Met een geestelijke handicap").


woensdag 31 oktober 2001

Bram Vermeulen: "Wie zich afzet, bevestigt de grond. Het gaat erom te vliegen." Ja (Freek de Jonge zou eraan toevoegen: "En je dan het WTC in te boren," maar goed, ook flauw om Vermeulen daarmee te blijven achtervolgen).


zondag 4 november 2001

In sportprogramma Het Hek Van De Dam, over een wielerwedstrijd: "De Canadees reed in de slotwagen weg... eeuh... nee, in de slotfase natuurlijk. Dat zou een stunt zijn, zeg, nou goed."


woensdag 7 november 2001

De tien rijkste Nederlanders bezitten samen 45 miljard gulden. Heineken en Brenninkmeijer blijven op 1 staan (respectievelijk rijkste persoon en familie). Alleen personen met een vermogen groter dan 75 miljoen komen op de lijst. Daar begint rijkdom. Een miljoen hebben zoveel mensen. Pas vanaf 75 miljoen tel je mee.


zondag 11 november 2001

Van een Sensei-karate-leraar: In opvoeding is alleen nodig "nog eens" of "genoeg." Dus geen hulp. Een kind doet van alles, en daarbij is voldoende als een leraar, opvoeder bij sommige dingen zegt: "ophouden" en van andere dingen: "doorgaan." Ja.


maandag 12 november 2001

Peter Pan of Pieter Pen? Ja, Goofie of Koefie. Het is van Barrie respectievelijk Disney, dus het is Pieter Pen en Koefie.
     In de Volkskrant staat het landhuis in Ierland van Marten Toonder te koop. "Als de Ieren het kopen, gaan ze het waarschijnlijk platgooien. Er zit een flink landgoed omheen, en dan willen ze er huizen bouwen. Een Nederlandse koper wil het misschien behouden," zo redeneert kleindochter Milou Toonder op de radio. Eyrefield Lodge uit 1879, met houten deuren en houten luiken voor de ramen. Het gaat Marten Toonder erg aan het hart, maar hij is heel oud en is alleen. Hij verblijft nu in het Rosa Spier-huis.


dinsdag 13 november 2001

Nou alweer iemand op de radio die zich verspreekt en zegt: "toerisme" in plaats van "terrorisme."
     Ik ben er wel drie kwartier voor aan het zoeken geweest. Het blijkt niet de Volkskrant te zijn, maar de NRC van zaterdag. Behalve een tekening van O.B. Bommel en Tom Poes alleen de tekst: "Te Koop: Landhuis in Ierland van Marten Toonder, prijs n.o.t.k." Da's wel genoeg, ja.

Advertentie voor de verkoop van Eyrefield Lodge

Advertentie voor de verkoop van Eyrefield Lodge (scan uit de NRC).


"Denk ruimer dan in hokjes," adverteert SIRE. Waar slaat dat nou op? Hoe overleef ik dan? Voorbeeld: "Je hangt onder een hang-glider, aan wie vertrouw je je leven toe; een homo of iemand met een strafblad?" Ja, op zo'n moment wil ik juist in hokjes denken, vertel me dan hoe...! Hoe denk ik ruimer dan in hokjes? Hoe moet ik dat doen en tegelijk overleven? Want waar haal ik dan mijn gevoel van veiligheid vandaan? Daar gaat het toch alles om...
     Over de Laurel en Hardy van de oorlog. Vandaag vertrokken met onbekende bestemming. Ramdas zal ze een beetje missen. "De Pimmen Fortuyn van deze regio. Niemand nam ze serieus, zelfs de Pakistaanse pers niet, en iedereen moest het opschrijven want het was het enige officiële nieuws. Musharaf zelf vond waarschijnlijk dat het te ver ging, opruiend, misschien zijn ze ook wel gevlucht."


dinsdag 20 november 2001

Kritische opmerkingen op het internet over de oorlog in Afghanistan worden geruisloos verwijderd, terwijl opmerkingen over Arabieren er vaak dagenlang op kunnen blijven staan, zegt internet-deskundige Francisco van Jole. Terwijl we een jaar of vijf geleden nog discussieerden of een nazi-site mocht of niet. Zoekmachines verwijzen je, als je vraagt: "How do I make a bomb?" nu naar informatie over de national disaster van elf september. Zelfs de zoekmachines zijn gecensureerd. Internet is dus minder vrij dan alle andere media bij elkaar, concludeert Van Jole.


woensdag 21 november 2001

Kees Boman: "Er is dankzij de mobiele telefoon een cultuur ontstaan waarin je elke vijf minuten laat weten waar je bent of dat je elke vijf minuten laat weten dat je er nog niet bent."


vrijdag 23 november 2001

Harm Edens: "Een auto die kan rijden op de energie van de remlichten van de auto ervóór." Juist. Dáár hebben we wat aan!
     Mooi gesprek bij BNN United met een kandidaat-lijsttrekker voor Leefbaar Nederland, Van Luxemburg, 25 jaar, die het tegen Pim Fortuyn zal moeten opnemen. "Als je me dat twee maanden... of zelfs drie weken geleden had gevraagd had ik gezegd we gaan er tegenaan, maar ik heb wat persoonlijke problemen gehad, en..." "Hoe verloopt je campagne?" "Euh, het kabbelt voort." "Dat klinkt weinig enthousiast. Doe je nog wel mee?" "Ja, soms struikel je precies bij de start, maar die dingen gebeuren." Tussen de regels door begrijp ik dat z'n vriendin weg is, of zoiets. In de partij wil hij vredesbrenger zijn, die na alle ruzies de koppen tegen elkaar slaat en samen verder wil gaan. "En wat als je zondag één stem krijgt, namelijk die van jezelf?" "Dat beschouw ik ook als overwinning." "Als overwinning?" "Ja. Ik zet mijn naam ergens ooit op een lijst en vanaf dat moment ben ik schijnbaar belangrijk genoeg om geïnterviewd te worden, op de radio te komen, terwijl vóór die tijd... Dat vind ik winst, dat ik dat heb geleerd over politiek."
     Helga Ruebsamen kreeg van Opzij de prestigieuze Annie Romeinprijs (voor, in twee woorden: feministische verdienste). Daarvoor moest ze wel een interview afgeven. "Ik kom al niet graag in de publiciteit, maar goed, dat interview wilde ik wel doen," zei ze desgevraagd op de radio (Kunststof). En daar moest dan ook wel een foto bij. Maar op die dag kon Ruebsamen niet, en stelde voor: "Gebruik maar een foto uit het bestand van mijn uitgever, behalve dan die ene." Een hele tijd heeft ze moeten besteden aan de uitleg, niet omdat het erom ging dat ze mooi moest zijn of zoiets, maar omdat ze zichzelf in die ene foto niet herkende (schuin van onderen genomen), verder een mooie foto hoor daar niet van. En wat doet Opzij? Plaatst bij dat interview juist die foto in totaal drie (3) keer. "Nee, om dan te gaan zitten glimlachen bij zo'n feestelijke prijsuitreiking, dat kan ik niet." De hoofdredactrice van Opzij, gevraagd naar het wegblijven van het feestvarken op de receptie, antwoordt: "Ze is ziek." "Ziek? Tegen ons heeft ze gezegd..." (en dan vervolgens het hele verhaal in één zin). Een pijnlijke stilte. Zo pijnlijk, dat de interviewer nog eens zegt: "Ze is er niet omdat er ruzie is." "Ze is ziek," herhaalt de hoofdredactrice. "Als we hebben afgesproken dat we dat zullen zeggen, dan zeg ik dat." "Ja," zegt hij weer, "ze is ziek van het gedoe, om een prijs te krijgen en dan ook van alles te moeten." "Maar wij gaan er een gezellige uitreiking van maken! Dag, meneer!" Einde interview.
     Het "stuwmeer aan vakantiedagen van politieagenten" dat moet worden weggewerkt (in het nieuws). De boterberg, de melkplas en het vakantiedagenstuwmeer. Scrabble!
     De 'natuur' die we in Nederland hebben, zijn postzegeltjes die we beheren, zegt iemand van natuurbescherming.


zaterdag 24 november 2001

"De waarheid is wat ik ervan maak," is een uitspraak van Godfried Bomans.
     Reisbureau in India over uitstel van een vliegreis naar Afghanistan: "There's two kinds of weather: bad weather and rockets."
     Beschrijving van een politieagente in Noord-Korea. De weg is tien banen breed. Maar er zijn nauwelijks auto's, want er is nauwelijks brandstof. Zij staat daar met haar armen wijd, en draait om haar as, maar geen auto te bekennen.
     Vier verwanten van Alfred Nobel stellen voor om de Nobelprijs voor economie niet langer te vernoemen naar Nobel. De prijs bestaat sinds 1968 en is ingesteld ter gelegenheid van de toenmalige verjaardag van de Zweedse nationale bank, de Riksbank. De verwanten stellen als nieuwe naam Riksbank-prijs voor. Vreselijk goed idee. Toch al een vreemde eend in de bijt, die economie-prijs. Heeft weinig te maken met de oorspronkelijke ideeën van wroeging. Nobel wilde met deze prijzen bekend blijven als wetenschapper, niet als rijk industrieel, zeggen de verwanten.


zondag 25 november 2001

Handig, becommentarieert de VPRO, elke vier jaar weer dat partijprogramma van de SGP; kun je zien wat het liberalisme nu weer heeft bereikt. Alle nieuwlichterij wordt opgenomen in het programma als verbod. Abortus, euthanasie, homo-huwelijk, "papieren echtscheiding" en zelfs "koffieshops" (ja, verkeerd gespeld).


maandag 26 november 2001

"In Limburg heeft het de hele dag af en toe geregend," zo luidde de weersvoorspelling (van de afgelopen dag, ja). Of misschien alleen zo nu en dan doorlopend regen? Ja, zo nu en dan hield het maar niet op...
     Annet van Trigt (in het Oog): "President Bush vraagt om een wet om het klonen te verbieden. Dat is 'm vast ingegeven door z'n vader."


dinsdag 27 november 2001

Vijf tot tien procent van de zalmpopulatie in een rivier wordt aan stukken gereten door een waterkrachtcentrale. "En is dat niet acceptabel?" vraagt de journalist de zalmbeschermer. "Nee," is het antwoord, "want er zijn nu al vier van zulke centrales, dus we zitten al op zo'n dertig, veertig procent van de zalm..." ('t zou 26,8 zijn, ja). Ongelooflijk, zo'n blunder! Ik stem voor de bouw van tien centrales. Of misschien, als we er vier afbreken, dat we er weer 40% zalmen bij krijgen... en de KRO stelt er geen vragen bij, zendt het zomaar uit. Welja jôh. Een woordvoerder van de centrales spreekt over een "pessimistische benadering."


woensdag 28 november 2001

Ik versta: de vuiligheid in het land controleren, maar het gaat natuurlijk om de veiligheid.
     Verweggistan is te afghaan, ghanistan te ver weg ja.
     Er bestaat maar één foto van Mullah Omar, en nog een vage ook.


donderdag 29 november 2001

In reactie op de veronderstelling van de EO-interviewer dat het huidige financiële beleid van het kabinet (Zalm-norm) toch niet van de PvdA maar van de VVD afkomstig zou zijn, haalt Rik van der Ploeg een wetenschappelijk onderzoek aan, waaruit blijkt dat telkens als de overheidsfinanciën op orde werden gebracht, dat door de socialisten of sociaal-democraten is gebeurd. Het huidige beleid met de Zalm-norm is gekomen toen het CDA-VVD kabinet opstapte en vervangen werd door Kok. En (ondanks de beeldvorming): zelfs voor het kabinet Den Uyl gaat het op.
     In een radiodocumentaire suggereert de EO dat de dreigbrief die op 27 september de afsluiting door militairen van diverse tunnels veroorzaakte, misschien als alibi is gebruikt voor een oefening, maar waarschijnlijker nog opzettelijk is vervalst. Ambtelijk en netjes taalgebruik ("oostbuis en westbuis"), met een zeer opvallende taalfout ("dit brief"), en een poststempel "Leidschendam." Tja, als je weet waar de BVD zit... zegt een deskundige op het gebied van inlichtingendiensten. Ook iemand van onderzoeksbureau Jansen en Janssen (niet de minste, nee) heeft zo zijn twijfels. Het ministerie van defensie noch van justitie wil reageren. Goeie god. Wat een knullige methodes. Nederland wordt geregeerd door kleine jochies.


vrijdag 30 november 2001

Het nieuws van tien uur. George Harrison is gisteravond overleden in Los Angeles, 58 jaar. Dat zat er al een tijd aan te komen. Wel over zijn verdiensten (onder meer een fragment uit While my guitar gently weeps, en vermelding van mystieke, oosterse invloeden in de Beatles), maar niet over kanker ("hij was al lange tijd ziek"). En wat deed ie trouwens in Los Angeles? Meteen All things must pass opgezet, de enige elpee die ik van hem heb. Vlaggen in Liverpool hangen massaal halfstok. De koningin heeft hem geroemd. Blair merkte op dat hij niet alleen een briljant musicus en kunstenaar was, maar ook een groot weldoener. "People all around the world are going to miss him," zei hij.

George Harrison

George Harrison (foto van de website van George Harrison).


Ter nagedachtenis. Wat doet al dat nieuws op de radio? Laat iedereen die nieuws maakt vandaag niks doen! Waar halen ze het recht vandaan op een dag als vandaag in het nieuws te komen? Aanblijven, die Louis van Gaal. Stilleggen, die conferentie in Bonn. Ophouden, met dat vergaderen in de tweede kamer. Hoe durven jullie nog andere muziek te draaien op de radio? Was hij geen god dan?
     Het nieuws van vijf uur: "Op het bericht over de dood van George Harrison is over de hele wereld met verslagenheid gereageerd." Nu ook het woord kanker. Fans verzamelen zich in Central Park (!) en zingen liedjes van de Beatles, ook bij de Abbey Road studios. Paul McCartney is "very sad to see him go," "devastated," en roemt hem als "a lovely guy, very brave" en "my baby brother," met "a beautiful sense of humor." Hij was in Los Angeles bij vrienden. "The world will never be the same."
     Correspondent Lia van Beckhoven bericht vanuit Londen. Het nieuws kwam hard aan, niet onverwacht, maar hard. Blair zei: Het is het einde van een generatie van muziek. Bob Geldof benadrukte evenals Blair dat Harrison behalve musicus ook weldoener was. McCartney reageerde meteen, eerst vanaf de Abbey Road studios, later op de dag vanaf zijn landgoed in ik meen Sussex. Hij was enkele weken geleden nog met Ringo Starr bij Harrison geweest. Michael Palin was een van z'n vrienden (Harrison heeft Life of Brian geproduceerd), en zegt: "He never stopped talking, had wonderful ideas!" Hij was ook bevriend met Peter Sellers. "I feel just as sad as when John Lennon died," reageert iemand op straat in Liverpool.
     Druilerig weer. Motregen. Niet koud. Perfect.
     Wanneer was de begrafenis ook weer? Waar? Het nieuws van zes uur: nog niet bekend waar en wanneer Harrison wordt begraven. Begraven? Ach, "nog niet bekend of, waar en wanneer" is ook geen citaat voor het nieuws... Reken maar dat ie er een uitgebreid testament over heeft opgemaakt. Hij was al langere tijd ziek, en bepaald geen man om de dood niet onder ogen te willen zien. Reken maar dat ie zo z'n voorkeuren had over een uitvaart.
     Something ook. Dat wist ik vóór vandaag niet eens... Over Piggies heb ik nog niemand gehoord, kon niet nalaten om het op straat te zingen. Bij Kunststof draaien ze een wonderbaarlijk prachtige demo-versie van Something, Harrison zingt en speelt solo elektrische gitaar.
     De druppel is nu echt over de emmer gegaan, en dat betekent dat we nu hom of kuit moeten horen, zegt een woordvoerder van de ABVA-KABO. En dan een verhaal over het reguleren van uitstroom en instroom.
     Tonko Dopp: "Lennon was je bang voor, die was [voor journalisten] een ongeleid projectiel, McCartney vond ik altijd te glad en Starr is nooit het clowns-imago ontstegen. Maar Harrison is altijd mens gebleven."
     Harm Edens. En wat doet de directie van de NS op dit moment? "Attentie! De vergadering over de botsing bij Amsterdam van 7 uur 2 begint om 9 uur 32! De besprekingen over de wisselstoring rond Utrecht is in vergaderkamer 3, herstel 8! De gesprekken over het materieel van 10 uur 22 hebben een vertraging van twee weken! En wil degene die die strippenkaart in de koffiemachine heeft gepropt zich melden bij balie 4, herstel 41!"
     A major production, featuring the American army. Are you hungry? We'll feed you bullets. It's the hunt for the most evil man ever existed on earth. Coming soon to a country near you.
     Gelukkig Chris Keyne in het Oog. Alleen maar muziek van Harrison. Hij was vijf jaar ziek. "Heeft tot het laatst gevochten voor zijn leven" (zegt Frits Spits). You like me too much was zijn eerste compositie die op een Beatles-elpee verscheen (Help!). "Zo rond 1966 was hij de mooiste van de Beatles," merkt Jeltje van Nieuwenhoven op. "We zijn uit hetzelfde geboortejaar," en ze kiest voor Blue Jay Way vanwege de eerste regel.


zondag 2 december 2001

De familie van George Harrison heeft opgeroepen om morgen een minuut te mediteren. Hij is kort na zijn dood al in besloten kring gecremeerd, en zijn as is uitgestrooid over een rivier in het noorden van India. Ja, dat verbaast me niks.
     Long, long, long. Volgens Ronald Jan Heijn heeft collectieve meditatie zeker zin. Morgenavond half elf Nederlandse tijd, een minuut. Zitten, zegt Heijn, en denken aan iets liefdevols, je kind, je partner, een vriend bijvoorbeeld, concentreren op je stemming en waar je het heen wil sturen. 't Is enorm in de geest van George Harrison. Inderdaad. The Concert for Bangladesh was het eerste concert voor een goed doel.


maandag 3 december 2001

Veel bejaarden in Frankrijk, zegt Thijs Berman, tellen nog in de oude francs (die in 1959 zijn afgeschaft).
     Wat Nederlanders uitgeven aan kadootjes in de decembermaand is gemiddeld 350 gulden, dat is de helft van het Europees gemiddelde (!). We kopen ook nog eens de meeste kadootjes. Heel veel hele goedkope dingen dus.


dinsdag 4 december 2001

Rampenfilms zijn voorlopig taboe, en sprookjes zijn in, becommentarieert de NRC het succes van de Harry Potter-film (en het verwachte succes van In De Ban Van De Ring). In tijden van massapsychose richt men zich ter afleiding op romantiek. Gezelschapsspelletjes zijn helemaal terug als Sinterklaaskadootje. Radioreportages over bordspelen...
     "En nu eerst even over naar het verkeersinfarct." De presentator heet Frènk van der Linden (Kunststof).
     Dat je abonnee van de autodealer moet worden als je wilt dat je remmen werken, zo omschrijft Francisco van Jole het beleid van Microsoft (over patches van Outlook). "En dan zenden ze je twee weken later de ruitenwissers!"
     Er is een groep hackers in de Verenigde Staten die systematisch websites van kerken kraakt en zich afficheert met de Satanskerk. "O ja, dan verschijnt er dus op je scherm: Gekraakt door de Satan!" Dat vind ik leuk. Ik heb maar een raar gevoel voor humor.


woensdag 5 december 2001

Berichtje op de voorpagina van de Volkskrant vandaag. Pierre Boulez is in Basel, Zwitserland, gearresteerd (hij is Fransman, 75 jaar) omdat hij een terroristische bedreiging vormt. Hij heeft in de jaren zestig ooit gezegd dat wat hem betreft alle operahuizen mochten worden opgeblazen. Van zijn hotelbed gelicht en drie uur vastgehouden, aldus de BBC dinsdag. Iedereen arresteren! Alleen prins Bernhard en Donald Rumsfeld gaan vrijuit. Ik heb het artikeltje wel zes keer gelezen. Ik wil ook gearresteerd worden! "En wat vindt u van de aanvallen op Afghanistan?" "En wat vindt u van Al Qaida?" "En waar belegt u uw geld?" "Reist u wel eens per vliegtuig?" "Op wie stemt u?" "Wat vindt u van Bush, van Arafat, van Mullah Omar, van de Zwitserse politie...?"
     "Discriminatie gaat vooral over handelingen, niet uitspraken," zegt Karin Spaink. "En zeker als je het naast de vrijheid van meningsuiting zet." Ze maakt zich ook boos over de arrestatie van Boulez, maar dan omdat ze denkt dat hij de uitspraak over het opblazen van operahuizen als metafoor heeft bedoeld. Ik word er boos om omdat ik hoop dat hij het letterlijk heeft bedoeld. Al had ie herhaaldelijk geprobeerd het establishment omver te trappen... Het is een gotspe! Een onvoorstelbare blamage voor de Zwitserse justitie.
     De nieuwe Amerikaanse ambassadeur in Nederland is een ondernemer, die de Republikeinse partij sponsort. Zo werkt dat in Amerika. Wat een dag trouwens, voor zo'n man. Elke journalist mag hem vier minuten interviewen.


donderdag 6 december 2001

"Als kerstkraker ligt Disney's Atlantis onder het geweld van Harry Potter al amechtig in de hoek."
     De spelhervatting laat even op zich wachten. Het vlaggetje van de grensrechter is doormidden (vroeger geen probleem, maar tegenwoordig zit er communicatieapparatuur in om de scheidsrechter te kunnen alarmeren).


vrijdag 7 december 2001

Weer handbal? De 400 meter vrije slag... euh, de 400 meter vrije wijd.
     "Wind is er nauwelijks." Ja, dat klinkt al een stuk beter dan dat foeilelijke "Waaien doet het nauwelijks" van de afgelopen middag!
     "The terrorists are the heirs to fascism. They have the same goals and will be dealt with in the same way," aldus Bush ter gelegenheid van de verjaardag van de aanval op Pearl Harbour. "Ja, iets ergers dan de aanslagen van elf september is sinds de kruisiging van Jezus christus niet voorgekomen," becommentarieert Maarten van Rossem. "Bush suggereert dat het verschijnsel bestreden moet worden met traditionele militaire middelen, en dat lijkt mij de verkeerde richting." En: "De strijd van de terroristen is de strijd van de machtelozen, en voor de wapens geldt dat evenzo. Maar dat zijn geen militaire middelen. Scheermesjes. Laat staan de verovering van Zuidoost-Azië."


zaterdag 8 december 2001

Gisternacht een indrukwekkende documentaire, de negende in een serie van tien (Bomans en Bomans van de RVU), over het verblijf van Godfried Bomans op Rottumerplaat. Hij verbleef er in augustus 1971 een week lang, op verzoek van ik geloof een radiozender. Elke dag een paar minuutjes live op de radio over een zender praten met Willem Ruys (jawel!) in een studiootje in Warffum. "Hoe gaat het nu? Over." "Minder dan verwacht. Over." De man die haard, pantoffels en vooral menselijk gezelschap gewend was zat nu plotseling op een kil strand in het gezelschap van meeuwen. Zijn leven bestond uit een masker waarmee hij zijn omgeving in trance wist te houden. Inclusief zichzelf ja. Op Rottumerplaat was die hele omgeving weg. Op zo'n moment kijk je door je eigen masker heen. Hij probeerde eerlijk te zijn op de radio en vertelde dat hij koortsig was, maar in de (destijds niet uitgezonden) voorbereidende gesprekjes en in zijn geschreven persoonlijk journaal bleek dat hij pas op de derde dag had gegeten, 's nachts geplaagd werd door grote (kinderlijke) angsten, en (niet alleen psychisch maar ook fysiek) werkelijk ziek was. Maar opgeven durfde hij nog minder dan het volbrengen. En hij volbracht het. "Een gênante vertoning," noemde Jeroen Brouwers het. Op 22 december stierf hij.

Godfried Bomans op Rottumerplaat

Godfried Bomans op Rottumerplaat (fotograaf onbekend).


zondag 9 december 2001

Charles Taylor heeft onmiddellijk laten weten dat Liberia wel soldaten wil leveren voor de komende VN-vredesmacht in Afghanistan. Ja, slim! Da's de manier om dollars te krijgen! Prachtig bericht. Hij heeft humor, die Taylor.
     "Dat debat tussen Melkert en Dijkstal was een natte voetzoeker in een emmer snot!" aldus Frènk van der Linden in de Nieuwe Revu.


maandag 10 december 2001

Bertus Hendriks. De Palestijnse onderhandelaar Erekat heeft gezegd dat ze Arafat aan handen en voeten gebonden in het water hebben gegooid, en 'm vervolgens verwijten dat ie niet hard genoeg zwemt. 'Vaarwel Oslo' betekent: 'Welkom Belfast.'
     Over Mullah Omar. Er zijn geen interviews met hem, en nauwelijks foto's. Hij wilde niet met ongelovigen praten, en als het moest deed hij een zak over zijn hoofd. Hij heeft niet alleen maar één oog, maar ook maar één been. Hij heeft veel gezag onder zijn mensen, en wordt door de gewone mensen op handen gedragen. Hij is een boerenzoon. Onduidelijk blijft of hij nou getrouwd is met een dochter van Bin Laden of Bin Laden met een dochter van Omar. Een man met één been die de Amerikaanse troepen weet te ontvluchten.


dinsdag 11 december 2001

De elfstedentocht kan gewoon doorgaan, ook als dat in de "wisselweken van de euro" valt of op het huwelijk van Máxima (voor het nieuws is het niet het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima, maar van Máxima met Willem-Alexander). Da's een hele opluchting, zeg. We maakten ons al zorgen om de invoering van de euro...
     Vandaag de uitreiking van de Prins Claus-prijs, voor de vijfde keer. Natuurlijk zonder stropdas, beetje stram, lange haren. Vele camera's en microfoons, "Beatrix vecht tegen de slaap en lijkt soms te verliezen. En dat terwijl het onderwerp toch carnaval is! Een gebogen, magere man. Hij heeft moeite met het opstapje, zijn leesbril, oplezen. Eigenlijk heel pijnlijk, het gaat zeer moeilijk." "Hampered by physical and technical problems, and I promise you I'm going to repair from that next year and I will give you a speech you should not cry but laugh about." Hij zal binnenkort worden geopereerd aan zijn ogen.


woensdag 12 december 2001

"De oorzaak van de file op de A12 is een verongelukte auto, en die is dan ook afgesloten."
     "De liberalen vinden dat de kous met het debat van vandaag af is." Huh? Dat het debat met de kous af is! Dat het af is met de kous! De PvdA noemt de motie van de VVD over inadequaat bestuur "een soort foei-motie."
     Hennie Stoel denkt dat Osama, toen ie volgens de Amerikanen gisteren gebruik zou hebben gemaakt van zijn satelliettelefoon, gezien z'n penibele situatie vast heeft gebeld met Apeldoorn. Ik stel me dat voor. "Yes, me again about the polisvoorwaarden! There's a daisy-cutter to my left, a scud to my right, and I am here in the middle of a hole full of smoke..."


donderdag 13 december 2001

"In het weekend zal de vorst worden getemperd."
     "En dan komt er net een file binnen op de A15..."
     "Almere, stad waar het einde nooit begint."
     Margreet Dolman bij de presentatie van de eurokit (get, wat een naam!): "Las Palmas wordt een stukje Nederland. Berlijn en Rome worden een stukje Nederland. Vanaf morgen ontstaat het Groot Nederlands Rijk. Ja, zo had u het nog nooit bekeken, hè?"


vrijdag 14 december 2001

Het gaat bij sportverslaggeving zelden (hooguit by default) over "de beste," altijd alleen over "de beste Nederlander." De rest schijnt ons niet of nauwelijks te interesseren, ja, hooguit bij een wereldrecord of een Tour-winnaar.
     "Wat? U heeft honderdduizend liter water opgespoten [voor de marathon op natuurijs]? Waar haalt u dat vandaan?" Ja, hij zal wachten tot het gaat regenen of hij zet de kraan open! Waar zou iemand nou water vandaan halen? Net zolang blijven huilen tot je honderdduizend liter hebt.
     "De Bordewijk-prijs kwam als geroepen, want de enige prijs die ik tot nu toe heb gekregen was de NBBS-reisverhalen-prijs. En dat kun je je vrouw toch niet aandoen, dat ze moet slapen naast de man die de NBBS-reisverhalen-prijs heeft gewonnen..." aldus Kees van Beinum.
     Bo van Erven-Dorens, Erwin Doofgeboren.
     Het klaaggedrag van de Nederlandse consument. Bij ontevredenheid klaagt ongeveer de helft tegen de producent, en bijna iedereen tegen elkaar. Mannen vinden het veel makkelijker om te klagen dan vrouwen. Mensen in de leeftijd tussen 51 en 65 jaar zijn het meest assertief, en tussen 21 en 35 het minst.


zondag 16 december 2001

Op de Veluwe staan bomen die meer dan duizend jaar oud zijn, zo verklaarde een onderzoeker vanochtend op de radio bij Vroege Vogels (hoor ik in het nieuws). De Veluwe is een van de oudste oerbossen in West-Europa. Sommige bomen, zomereiken, wintereiken en beuken, stammen nog uit de tijd van Karel de Grote of het Romeinse Rijk.

De Dikke Boom van Verwolde

De Dikke Boom van Verwolde (zomereik), bij Laren (Gelderland). Geschatte leeftijd 450 jaar (fotograaf onbekend).


Als voorwaarde stellen dat het geweld moet stoppen voordat er kan worden onderhandeld is een mogelijkheid in handen geven om gesprekken te vermijden. Als elke gewelddaad vreedzame onderhandelingen, waarbij de Palestijnen gezien de internationale verhoudingen alleen te verliezen hebben, onmogelijk maakt... Ik dacht altijd dat dat praten er was om een einde te maken aan geweld, maar in de wereld geldt inmiddels dat geweld een (behoorlijk effectieve) manier is om een eind te maken aan gesprekken.


woensdag 19 december 2001

Francisco van Jole: "Ik ben niet zo'n voorstander van islamitische wetgeving, maar van mensen wiens mobieltje tijdens een concert afgaat mag je wat mij betreft de hand afhakken."
     Het laatste artikel in het nieuws ging over de arrestatie in Vlaardingen van een brandweerman wegens meervoudige brandstichting, onder meer in een basisschool. Direct aansluitend volgt een reclamespotje over "de veelzijdigheid van de brandweer." Zó veelzijdig...! En zo helpen we elkaar aan werk, ja.
     Harmke Pijpers: "Welk nummer op de lijst was dit ook weer? Oh ja. Enya. Het wordt kerst en Enya heeft weer een hit."
     Vrachtauto in brand, wordt geborgen. Spitsstrook buiten gebruik! Doelgroepstrook buiten gebruik! Aanrijding! Zwaan op de weg! Ja, die liep op de A2 van Maastricht naar Eindhoven. Is inmiddels gevangen.
     Sneeuw in Moskou en 24 graden vorst 's nachts. De Russische kerstman (in het wit, met een rode sjerp, vergezeld van zijn kleindochter) is vervangen door een kerstman die cola drinkt en snickers eet. Men is moe geworden, gedesillusioneerd. De mensen zijn hun illusies kwijt. Het Rode Plein is afgegrendeld wegens restauratiewerkzaamheden. In de universiteit zijn de broodjes zalm in de aanbieding. De Sovjet-Unie is niet ineengestort maar uit elkaar gevallen. Ineenstorten, uiteenvallen? Tien jaar geleden inmiddels. De inwoners van het GOS, dat zijn de gozers. Europees vloeken gaat over god, Russisch vloeken over sex. Dit alles in een gesprek met een docent Nederlands, Bielorov of zo, ook over het woord "er" en (het werkwoord) "hoeven" en Carmiggelt.
     De meest ludieke overtreding van vanavond. Hij trok 'm niet aan z'n shirt, hij trok 'm niet aan zijn broek, nee, hij trok 'm aan z'n staart! Later in de wedstrijd "veel aanslagen op ledematen."


donderdag 20 december 2001

Het verlangen naar rijkdom is te begrijpen maar het idee er recht op te hebben is bespottelijk, is een uitspraak van een of andere wijze Duitser.
     Jeroen Pauw doet een informatief interview met de vrouwelijke maker van een radioreportage over homo-darkrooms, die door de Humanistische Omroep op eerste kerstdag zal worden uitgezonden. "Een mooie dag," vindt zij. "Ja, dan is de Heere toch niet voor niks gestorven, oh nee, geboren," becommentarieert hij.
     En nu: hoe wek je energie op met een kerstboom? Stop 'm in de kliko!


vrijdag 21 december 2001

Harold Dorenbosch in een vluchtelingenkamp nabij Jalalabad, duizenden huizen opgetrokken uit leem en klei, er schieten allemaal kinderen langs hem heen, eindeloos veel kinderen, roepen, fluiten, rennen weer terug, je wordt altijd gevolgd door een paar kinderen, geen ontkomen aan. Het is er stoffig, geen medische voorzieningen, nauwelijks water, nauwelijks een school. Ze komen uit Kabul. Gaan ze terugkeren? Een nog vrij jonge man, klein baardje, lang gewaad en colbertje: "Als de interim-regering erin slaagt vrede te creëren in Kabul, ja. We hebben nog geen tijd afgesproken, eerst maar eens kijken of het de regering lukt." Een jochie van twaalf, Mohammed Idriss, wil graag naar Kabul terug maar dan moet het veilig zijn, "geen bandieten op de wegen erheen en veilig in de stad zelf, en dan wil ik graag terug." "Heb je nog vriendjes in Kabul?" "Awoe," of "auwoe," betekent: ja. En hij zegt: "Thank you." Een man met een lange baard grinnikt. "We zullen hier wel blijven."
     Dassen herkennen andere dassen aan de hand van de tekening op hun kop, zo blijkt uit proeven met reacties van dassen op koptekeningen.

Das

Das (foto van Wikimedia Commons, door James Lindsey at Ecology of Commanster).


zaterdag 22 december 2001

Als je wordt herdacht met de zin "Ze werd bekend door haar vertolking van Ich bin eine tolle Frau," dan heb je niet voor niks geleefd!


dinsdag 25 december 2001

Initiatief in Bergeijk, het spijkerfestijn waarbij kindertjes een kerstbiggetje op een authentiek houten kruis mogen vastspijkeren. Per gezin 1750 gulden voor twee dagen, inclusief biggetje. Da's eigenlijk al een wonder, dat het voor die prijs kan. Boeken bij de VVV in Bergeijk. In Radio Bergeijk ja.
     "Dank u wel voor dit interview, Drs. P." "Graag gebeurd."


donderdag 27 december 2001

Rumsfeld repeated his daily mantra concerning the hunt for Osama ("the war on terror is going on and is going well"), and added: "He is either in Afghanistan or in some other country or dead." Waar komt dat toch uit? Uit het stripalbum Alfa - Sancties: "Dood, in leven of verdwenen? Dat is geen antwoord."


vrijdag 28 december 2001

In dancing Zilion (?) in Antwerpen was een hoopje antrax-poeder ontdekt. Maar tot grote opluchting van de veiligheidsfunctionarissen bleek het gewoon cocaïne te zijn.
     "Never join a club that wants to accept you as a member," is van Groucho Marx (Yves Desmet: "Ja, ik ben overtuigd Marxist").


maandag 31 december 2001

Ze (AFP) zeggen dat vandaag het akkoord over ISAF zal worden ondertekend. International Strategic Afghanistan Force? International community will Secure Afghanistan's Freedom? Internal Safety in spite of American Fighters? De p van peace zit er niet in. Internationale Sieg über Afghanistans Frieden. Islam Sanguinary Annihilation Force (nog mooier: Islam Sanguinary Annihilation Front). It will Secure Afghans Fighting. It Sure is Americans Fucking us up. Jawel hoor, laat dat maar aan mij over. Ils Sont Autorisé de Faire des fautes. Islam Sucks And Fails.
     Over brandstichters in Australië, zestien gearresteerd. "How would you describe these people?" "With great difficulty."
     "Een enkele klap onweer is mogelijk." De eenheid van onweer is blijkbaar de klap.
     Het nieuws van tien uur. Op Réunion is de euro al in gebruik. De invoering van de euro heeft 10 miljard gulden gekost. In Nederland ja. In totaal nog veel meer.


dinsdag 1 januari 2002

Op het moment dat de verslaggever op het Leidseplein de eerste persoon naast zich heeft staan die daar euro's heeft getapt, schakelen ze over want in Maastricht staat Zalm op het punt om hetzelfde te doen. Later, dat wel, en hij neemt eerst nog een slok want we wachten allemaal op het teken van de televisieregisseur want het moet vlekkeloos verlopen, en ondertussen zit die vent op het Leidseplein al lang en breed en ladderzat aan de een of andere bar van zijn euro's te genieten! Het was trouwens de tweede keer in zijn leven dat de minister van financiën geld pinde. "Ik geef geen geld uit. [...] Nee, bij ons thuis doet mijn vrouw dat." Zo liggen de verhoudingen daar blijkbaar. Dus met een geleend pasje, de pincode van iemand ingefluisterd gekregen, en de grap: Ik heb beloofd die 75 euro te zullen besteden aan een goed doel. Oh ja, meneer Zalm? Ja, die worden dus gebruikt om de staatsschuld te verminderen.
     Guadeloupe in de Caraïben is het laatste stukje Europa. Da's ook van Frankrijk ja. Uit de Bosatlas begrijp ik dat Réunion al om negen uur de afgelopen avond was, en Guadeloupe pas om zes uur deze ochtend.
     Uit de krant: brommerrel.
     Een automobilist heeft tweeëneenhalf uur bekneld gezeten nadat hij met auto en al bij verkeersknooppunt Lunetten over de kop was geslagen. Niemand had het zien gebeuren, zodat hij maar met zijn mobieltje naar de politie had gebeld. Hij had echter de agenten helaas niet kunnen vertellen waar hij was, waarna tien politieauto's en een helicopter op pad waren gegaan. Uiteindelijk is de man met een open been en onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis gebracht. "Ja, éénééntwee hier, zegt u het maar..." "Prettig Pasen! Ik lig hier ondersteboven in mijn Mini in de berm." "Juist. En waar bevindt u zich?" "In de berm, dat zeg ik toch, gladiool!" 't Is toch een hele prestatie, over de kop slaan op Lunetten zonder dat iemand het merkt. Hop-hop, en floep de berm in! Ja, dat zal haast wel een Mini of Fiat 500 zijn geweest... Beetje dronken nog van het feest vanochtend...
     Jan Tromp in het Oog: "Ondanks kou en ijzel overal groepjes religieus extatische mensen in een processie bij een muur waar de bidprentjes uit te voorschijn komen."


donderdag 3 januari 2002

Telefoongesprek met de kapitein ter zee. Het Nederlandse fregat in de Middellandse Zee, de H.M. Amsterdam, heeft niet alleen een bijna zinkend schip met vluchtelingen gered (waarschijnlijk Koerden uit Turkije) en de opvarenden in Griekenland aan land gezet, maar ze ook knuffelbeesten gegeven. Ze hadden vooral kinderen aan boord genomen, zo tussen drie en dertien jaar. "Maar hoe komt u nou aan knuffelbeesten op een fregat in de Middellandse Zee?" "Och, alle bemanningsleden hebben wel een teddybeer, in persoonlijk bezit, en die hebben ze als spontaan gebaar weggegeven."

Een Teddy beer

Een oorspronkelijke Teddy beer (circa 1903) (fotograaf onbekend).


Een lijfwacht van George Bush, een agent van de Secret Service, werd geweigerd op een vliegveld. Hij droeg een wapen, maar dat mag. Omdat hij er Arabisch uitzag. Hij bood aan het Witte Huis te bellen, maar daar namen ze geen genoegen mee. Nu heeft hij besloten een rechtszaak aan te spannen tegen American Airlines wegens discriminatie. Tim Overdiek: Veel Arabisch uitziende mensen dragen nog altijd een speldje met de Amerikaanse vlag, om te laten zien dat ze geen potentiële terroristen zijn. De eis is recognition, erkenning dat zijn burgerrechten met voeten zijn getreden. Geen geld.


vrijdag 4 januari 2002

Verontruste beller bij Radio Bergeijk. "Die vogels vervelen zich rot in dat stiltegebied. Niks te doen daar. Die vallen in slaap op hun nesten, en zeker nu, nu het broedseizoen voorbij is hebben ze helemaal niks om handen. Ja, het mag niet, maar ik ben er wel eens geweest, je wilt toch zien hoe zo'n vogel zit te broeden... Maar een vogel is niet saai hoor, nee, die houden wel van wat opwinding!"
     Als Freddy Heineken uit eten ging, bestelde hij wel eens een halve tong of een halve biefstuk. "Ja maar, wat moet ik dan met die andere helft?" vroeg zo'n ober. "Daar heb ik geen trek in." En dan was hij boos als die halve biefstuk niet voor de helft van de prijs op de rekening stond.


zaterdag 5 januari 2002

"De televisie aanzetten als een soort schemerlamp met geluid" (Freek de Jonge).

Freek de Jonge

Freek de Jonge (foto van de site van het AD).


zondag 6 januari 2002

De topconferentie in Nepal is beëindigd. Bij afsluiting heeft Vatsjpaj ook Musharaf de hand geschud. Ze hebben elkaar informeel tien minuten gesproken, schijnt vrij vriendelijk te zijn geweest. "Het was een handdruk met de kracht van een vuist," zo meldt de Indiaase media. "My hand is still intact," antwoordde Vatsjpaj op vragen van Indiaase journalisten.


maandag 7 januari 2002

De slechtste stuurlui verzuipen.
     Het Pentagon heeft opdracht gegeven aan een bedrijf in Philadelphia voor het ontwerpen van een stinkbom. Om mensenmassa's uiteen te drijven. Ze hebben het over rottende eieren, verbrande haren en menselijke uitwerpselen. Ik stel een lijkenlucht voor.


donderdag 10 januari 2002

Dat laat weinig fantasieruimte over, zegt de presentator over wetten in Zimbabwe. Mooi woord.


vrijdag 11 januari 2002

Kees Wierenga vergelijkt de muziek van Simeon ten Holt met een sterrenhemel; prachtig, maar pas bij nadere bestudering begin je allerlei verbanden te zien.


maandag 14 januari 2002

Blair wil vele miljarden spenderen aan de Britse spoorwegen. Een treinreiziger reageert: "The train-service is diabolical and I don't believe a word they say!"
     De 'old man' van The old man and the sea door Hemingway bestond echt, was een vriend van Hemingway door wie hij ooit op zee is gered, en is vandaag op 104-jarige leeftijd overleden op Cuba. Het vroegere huis van Hemingway staat nog in Havana.


dinsdag 15 januari 2002

"Ja, dan gutst me de adrenaline weer eens langs het voorhoofd...!"
     Een antibiotica en een antibioticus zijn antibiotici, aanhangers van het antibiotisme. Of is dat dan een antibiotist?
     "Nou, die meneer die schoof een stoel en een bank onder zijn mening en zei..."


vrijdag 18 januari 2002

Joris Luyendijk vraagt zich af: Zijn die journalisten hier omdat er rotzooi is, of wordt die rotzooi geënsceneerd omdat die journalisten er zijn? In Ramallah vandaag. Jochies gooien wat stenen, de tanks schieten wat rubber kogels terug, en dan 's avonds gaan ze terug naar huis om te eten.
     Verdraagzaamheid is vrede, zegt Willeke van Ammelrooy.


zaterdag 19 januari 2002

Jang Ze Min kocht in oktober een nieuw regeringsvliegtuig. Hij bestelde het bij Boeing. Maar hij heeft er nog niet mee gevlogen. In de Washington Post staat de verklaring. De Chinezen hebben in het toestel 27 miniscule afluisterapparaatjes aangetroffen die via een satelliet bediend zouden kunnen worden. Twan Huys raadt de Nederlandse regering aan om het regeringsvliegtuig goed te doorzoeken. Er is geen reactie van de Chinezen (behalve dat er officieren van de luchtmacht niet waren komen opdagen op conferenties met de Amerikanen).


zondag 20 januari 2002

De tot op heden laatste president van de Verenigde Staten met een snor was William Taft (1908-1912), zo zoek ik na. De laatste met een baard was Benjamin Harrison (1888-1892). Maarten van Rossem zei in het Oog over de populariteit van Bush: "Ik hoop wel dat hij een bedankbriefje heeft gestuurd aan Osama. Als ik president was geweest had ik het misschien bijna zo goed gedaan, al had ik dan wel mijn baard moeten afscheren."

Benjamin Harrison

Benjamin Harrison (fotograaf onbekend).


zaterdag 26 januari 2002

In de finale van de Australian Open tenniskampioenschappen in Melbourne heeft bij het dubbelspel een van de spelers bij het serveren met zijn racket een vogel uit de lucht weten te slaan. Er wordt niet bij vermeld hoe het met het racket danwel met de vogel is afgelopen.


dinsdag 29 januari 2002

Rudi Carrell zal op de Duitse televisie het huwelijk tussen Willem-Alexander en Máxima verslaan. "Ja, en aan het eind," zo voorspelt hij op de radio, "dan doet Henny Huisman die deuren open, en: 'Hier zijn je papa en mama!' en dan valt heel Nederland elkaar in de armen."


woensdag 30 januari 2002

"Er zijn mensen die overal korenwolven in de klauwen van torenvalken zien vliegen," zegt iemand van de stichting Das en Boom.
     Naar aanleiding van een computerprogramma dat dijkdoorbraken signaleert: Het verkleinen van de kansen op een ramp impliceert vergroting van de ramp als die dan toch plaatsgrijpt. Achter een twaalf meter hoge dijk kan meer water dan achter acht meter.


donderdag 31 januari 2002

De kern van het Nederlands koningshuis is dat de leden ervan geen gewone mensen zijn maar ver boven het volk verheven staan. Dus in de public relations moeten ze zo nu en dan opspraak verwekken, om de haat-liefde-verhouding te voeden die het Nederlandse volk met de Oranjes onderhoudt, zo zegt Emma Brunt.
     Van de voorpagina van de Telegraaf morgen. In Rio de Janeiro werd een taxi die een rood stoplicht had genegeerd op het vliegveld door een startende Boeing 737 meegezogen en vijfentwintig meter verderop neergekwakt. De chauffeur werd eruit geslingerd en ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Zou zo'n gezagvoerder daar nog wat van gemerkt hebben?
     Bij de tentoonstelling over haar, Haarfijn bekeken, in Groningen meen ik, mogen mensen die helemaal kaal zijn gratis naar binnen.


zaterdag 2 februari 2002

In het Congresgebouw in Den Haag is de afgelopen avond om half elf brand uitgebroken. Er zijn geen gewonden gevallen. Er was op dat moment een feest aan de gang ter afsluiting van de schaduw-VN-jongerenconferentie, en de gasten zeggen dat de brand is ontstaan doordat een aanwezige in het halfdonker zijn portemonnee kwijt was geraakt en die was gaan zoeken met een brandende krant. Over vijftien jaar in de vergadering van de VN.
     En de kop boven het openingsartikel van het Parool (die evenals de Telegraaf, de Haagsche Courant en het Eindhovens Dagblad morgen met een speciale editie zal uitkomen)? "Daar wordt nog op gekauwd," aldus de redactie.


zondag 3 februari 2002

Waren er wereldkampioenschappen in fiscale fraude, dan zou België de eerste drie miljoen plaatsen bezetten. Jean-Pierre van Rossem, geïnterviewd door Martin Šimek.

Jean-Pierre van Rossem

Jean-Pierre van Rossem, in 1992 (fotograaf onbekend).


dinsdag 5 februari 2002

Wat welvaart was in het begin van deze eeuw, en welzijn werd in de jaren zestig en zeventig, is in de jaren negentig (eigen) welbehagen geworden. Het is de laatste emancipatiegolf, die gretigheid naar persoonlijke emoties. Een mentale aanpassing aan de samenleving die toch veel minder mooi is geworden dan we altijd hadden gedacht. De televisie is een middel tot ontlading van de druk om succes, maar alleen visueel en auditief. Aldus historicus Henri Beunders, die in 1989 voor de NRC de val van de muur vanuit Berlijn versloeg. Daar werd niet gehuild, maar voor de tv in Nederland natuurlijk wel. Where's the big gun, where's the body-heat? (Neil Young), dus tegelijk is er ook een opleving van massale festivals en dergelijke.


zondag 10 februari 2002

De oma van Arno Hintjes zei altijd dat een man moest ruiken naar tabak, zweet en sperma. "En zij is 96 jaar geworden!" voegt Hintjes eraan toe. Een van zijn grootmoeders is geboren in Hammersmith, de ander in Sint Petersburg.
     "Now, do you want the indictment read out or not?" hoor ik een rechter vragen aan Milošević, een oud citaat maar mooi, zo'n diepe zucht. Dinsdag begint het proces.


maandag 11 februari 2002

"Waarom was je dan zo zenuwachtig voor dat optreden in de Arena bij Lex en Max?" "Ik stond voor het eerst tegenover 50.000 toeschouwers, maar vooral dat Mandela ertussen zat. Die man heeft vier minuten naar mijn stem geluisterd...!"
     Een schaatser op de 500 meter sprint valt binnen de eerste 100 meter, draait zich tijdens zijn glij om, komt weer op zijn schaatsen terecht en schaatst door. En finisht in een tijd die nog geen halve seconde langzamer is dan de beste tijd tot dan toe. Gewend aan shorttrack en ijshockey, suggereert de verslaggever.


woensdag 13 februari 2002

Ja hoor, zegt een deskundige naar aanleiding van een rechtszaak op de radio, als je wilt en als je de juiste methodes gebruikt, kun je iemand zelfs de moord op Bonifatius laten bekennen. Het helpt als die persoon niet zo heel sterk in zijn/haar schoenen staat, maar bij het merendeel van de mensen kan het, voegt hij eraan toe. Het was overigens 5 juni 754. Dat zou een verjaringstermijn zijn, 1250 jaar. Iets voor het cold case-team.
     "Vier goals in drie minuten...!" roept de verslaggever nadat de verbinding verbroken is geweest, en voegt eraan toe: "Dat was mooi geweest, maar helaas..."


zondag 17 februari 2002

Uit de Telegraaf van morgen. Amerikanen mogen het Holland House op de Olympische Spelen in Salt Lake City niet meer in. Ze blijken niet tegen het hoge alcoholpercentage van het Nederlandse bier te kunnen, waar ze erg dronken van worden.


donderdag 21 februari 2002

Ui het nieuwsoverzicht van het Oog. "All the people in the world, including the Chinese, should be free to choose how they live, how they pray and how they work," zo zei Bush live op de Chinese televisie. "President Bush, he has much more experience than I," reageerde Jang Ze Min wijs.


zondag 24 februari 2002

"De goden zijn jaloers op ons omdat wij een taal hebben ontwikkeld, onze eigen werelden," zegt zanger Wannes van der Velde.


dinsdag 26 februari 2002

Uit een reportage over Berlijn: kleine skins heten skids.


donderdag 28 februari 2002

De wielrenner bij wie glenbuterol, epo, bloeddoping en nog een hoeveelheid verboden middelen werden aangetroffen (Frank Vandenbroeke in België) verklaarde tegenover de politie dat dat spul voor zijn hond was. Nee, fietsen doe ik naturel, maar u moet mijn hond eens zien rennen!
     Wie vee fokt, zal stront oogsten, aldus Freek de Jonge, en hij pleit voor het inzetten van het mestoverschot tegen baldadige voetbalsupporters (in de stadions in grote bakken boven de tribunes). Kijk, daar hebben we wat aan, zulke ideeën!


vrijdag 1 maart 2002

Een hoogleraar ontwikkelingspsychologie laat weten dat de leeftijd tussen negen en achttien maanden kritiek is in de ontwikkeling van het sociaal gedrag bij baby's, met name de ontwikkeling van de rechter hersenhelft, emoties, inzicht in oorzaak en gevolg en zo. Uit onderzoek blijkt dat baby's die in die leeftijdsperiode op crèches hebben gezeten in hun latere leven meer sociaal-emotionele gedragsproblemen hebben dan baby's die in die periode veel met hun ouders zijn omgegaan. Wat kort maar, die negen maanden. Professor Riksen in Nijmegen.
     "Genetisch materiaal"... wat een term... De zijbeken van de Maas, da's al mooier, ja. Zijbeken. Vooral het meervoud.
     "Ja, wij zijn natuurlijk een oorlog ouder dan jullie," zegt de Belg over de telefoon. Morgen de omloop Het Volk.
     "God ziet alles, met name in de douches," is een citaat uit een reclame voor een uitzending van O.V.T.


maandag 4 maart 2002

Van de camera's die (ter bescherming van de winkelbedienden toch...?) in winkels hangen is een groot deel, zo zegt de FNV, gericht op de kassa's en niet op de gezichten van de mensen. "Zo, mevrouwtje, 't is klaar, hoor. Waar zullen we 'm op richten? De papegaai, de kassa, de reclame, u zegt het maar!" "Ja, en als u dan de klant in beeld wilt, moet u 'm wel even voor de kassa sleuren, ja..."
     Op de fregatten in de Perzische Golf. "Hoe vindt u het dat de Nederlandse regering u hierheen heeft gestuurd?" "Ja, klote! Er komen schepen op ons af die lachend seinen: 'Wij hebben Bin Laden aan boord.' Zij weten ook wel dat wij niks mogen. We moeten alleen de Amerikanen waarschuwen en dan gaan die erop af."
     "De A27 is vrij lang," zo vertelt me de verkeersinformatie. Ja, die is lang. Nou.
     Er zit sinds zondagochtend een zeehond in de Biesbos, voor het eerst sinds de bouw van de Haringvlietdam in 1970. Die heeft in verband met de waterafvoer de laatste dagen open gestaan, ja. Zoet water vindt zo'n beest ook lekker, en er zit nog een hoop vis ook.


woensdag 6 maart 2002

Het CDA had eigenlijk gepland vanavond hun feestje in Utrecht te vieren, totdat ze er op het laatste nippertje achter waren gekomen dat hier helemaal niet gestemd wordt. Nu zitten ze maar in Ede.
     De telefoon van het Utrechtse gemeentehuis heeft de afgelopen dagen roodgloeiend gestaan, met al die domme Utrechters die wilden weten waarom ze geen oproepkaart hadden gekregen. Nou wordt me duidelijk waarom Leefbaar Utrecht zo groot is; omdat al die Utrechters samen met maar één hersencel moeten doen...
     Kristien Hemmerechts in gesprek met Frènk van der Linden. "Voor mensen die kinderen hebben is de relatie met hun kind de belangrijkste relatie die ze hebben. Ze realiseren zich niet aan wat voor scheidslijn in hun leven ze staan als ze ervoor staan, anders zouden ze er niet aan beginnen." Haar roman heet Donderdagmiddag half vier. "Het gezin is het kleinste concentratiekamp ter wereld," is een uitspraak van Renate Rubinstein. Gelijk heeft ze, vindt Hemmerechts. "Er zijn maar drie drama's, de Grieken hebben die uitgevonden, en sindsdien is er niets veranderd," weet Van der Linden. "Domme mensen weten vaak meer dan slimme mensen, omdat die de nuance meer zien en er dus minder concreets over kunnen zeggen," aldus Hemmerechts. "Je doet iemand het leven aan, niet: je krijgt kinderen..." merkt ze ook op. "Je doet iemand het leven aan." Nog zo één, het gaat maar door: "Het is een troostende gedachte dat het touw bestaat. [...] Jezelf negatieve gedachten toestaan, helpt." Ze heeft twee kinderen verloren aan wiegedood. Haar man is sinds kort overleden. "Je wilt op feestjes binnenlopen en zeggen: Wat zitten jullie hier godverdomme nou te doen?" En: "Het woord is de moeder van de daad." "De hoogste kunst is het voorgedragen, gesproken verhaal, iets minder hoog scoren koken en beminnen, en tekenen, schilderen en muziek staan onderaan," aldus Hemmerechts. Harry Mulisch heeft ooit gezegd: "Al die boeken van ons vergaan tot stof, maar Bach zullen ze over vier eeuwen nog horen. Het staat buiten kijf dat muziek de hoogste aller kunsten is." Haar tegeltekst is: "Breek geen ijzer met je handen," niet fatalistisch maar taoïstisch bedoeld. Aanvaarden dat dingen gebeuren en dat die ook moeten gebeuren. Je hebt geen keuze dan je erbij neer te leggen.

Kristien Hemmerechts

Kristien Hemmerechts (fotograaf onbekend).


"This man is so ugly, his sweat runs off the other side of his head, just to stay away from his face," aldus Mohammed Ali over een tegenstander van hem destijds.
     Een partij die wordt aangeduid met 'Kies keurig, kies Kees' in Amersfoort is voorstander van meer disco's in de stad, begrijp ik.
     Kok spreekt in Heerenveen. "Appels, peren en hagelslag, alles door elkaar." Ik begrijp meteen waar hij het over heeft. "Dat komt door herindelingen, lokale lijsten, dus een vertaling naar landelijke krachtverhoudingen is onbegonnen werk, maar het is wel een eerste indicatie hoe de hazen ongeveer lopen in Nederland." En we luisterden alleen maar met Kok mee omdat we toevallig op dat moment overschakelden naar de plaatselijke verslaggever. Ik vind het mooi. "Appels, peren en hagelslag, alles door elkaar."
     Dijkstal probeert de 11 zetels verlies in de peilingen te verklaren, ondertussen verschijnt op het scherm in totaal 37 raadszetels winst. "Terwijl ik praat, gaat het beter, dat heb ik vaker," reageert hij meteen.
     André Hazes in Vinkeveen is in de raad gekozen met 361 voorkeursstemmen. Gemeente De Ronde Venen, ja. Er moet meer worden gewaterskied op de plassen. "En dat je in de file staat als je je kinderen naar school brengt en al die figuren op de snelweg die even snel de afslag nemen, maar nou heb ik al de hele avond lopen lullen." "Hoeveel kratjes, meneer Hazes?" "Nee, vanavond wordt het denk ik toch een spaatje..." "Ja maar, die gaan ook in kratjes, hoor!" "Okee. Er staan er acht klaar." Dan mogen wij in Utrecht in onze handjes knijpen met die Henk Westbroek!
     Bij het CDA in Ede waren op het grote videoscherm steeds de cijfers verwisseld met die van de VVD. Bleek dus geen verlies te zijn, ze hebben gewonnen en zijn nog steeds de grootste van de lokale partijen. Wat? 121 verlies? Blijkt 78 winst te zijn of zo.
     Opstelten in Rotterdam. Een aardverschuiving, en het is nu aan de nieuwe fracties. Ik neem aan dat Leefbaar het initiatief zal nemen tot de formatie. "Een signaal over de stijl van besturen, een signaal over de stijl van duidelijkheid zijn ook." Ja Opstelten, dat is het precies!


donderdag 7 maart 2002

Bij Radio Bergeijk vandaag een interview met iemand van de crema-clowns. Ja hij was begonnen als clini-clown, maar de zieke kinderen zijn op, er zijn zo'n 2000 kankerpatiëntjes in Nederland en die hebben ieder al drie maal daags clini-clowns aan hun bed. Maar die kinderen gaan natuurlijk ook dood, en dus ben ik begonnen met de crema-clowns. Binnenkort ook de verkeersongelukken-clown, die rijdt mee op de politie-auto naar ongelukken om er de stemming te verhogen.
     De opkomst bij het referendum in Ierland was zeer laag, 45%, en de mensen wijten het aan het weer. "Ja," reageert Lia van Beckhoven, "als het aan het weer ligt kun je nooit verkiezingen houden in Ierland."
     "Ben je gek? Ik roep elke dag wat over het koningshuis op de radio," zegt de disc-jockey van Yorin FM, "en dan maar hopen op die ene Oranje-malloot die zich groen ergert!"
     Kort interviewtje door Jeroen Pauw met Thom Roep, naar aanleiding natuurlijk van het 50-jarig jubileum van het weekblad. Donald Duck heeft 250.000 abonnees, en een wekelijkse oplage van 339.000. Veel ouders die het vroeger zelf hebben gelezen en cadeau doen aan hun kind. Zo'n 45% van de verhalen wordt in Nederland geschreven, de rest komt met name uit Denemarken. "We zijn trendvolgers, geen trendsetters. Dus Kwik, Kwek en Kwak hebben mobieltjes, maar een oud verhaal over Meccano is ook eens leuk."

Donald Duck weekblad

Doanld Duck weekblad (scan van de voorkant van jubileumnummer 43 in 2002).


In het acht uur-journaal op televisie vanavond. "Ik heb op Fortuyn gestemd meneer, ik woon hier vijfenzeventig jaar en ik heb zeventig jaar in deze stad niets gezien dan verpaupering, verpaupering, verpaupering." Dat die stad in de tussentijd ook nog eens platgebombardeerd is, ach. Henk van Hoorn reageert: "En hij heeft het niet over Luanda, Bogotá, Dhaka, nee...!"
     André Hazes zegt morgen in de Telegraaf dat hij nooit had verwacht gekozen te zullen worden. "Voorkeursstemmen, wat zijn dat eigenlijk?" Twaalf keer per jaar in de raad opdagen zal 'm wel lukken, verwacht hij, maar hij gaat niet vergaderen. "Ik zit veel liever in de kroeg."
     "Er is bij ons ingebroken, zegt paars, maar we hadden ook de deur op slot moeten doen," metaforeert Lucella Carasso over de uitslagen gisteren.
     PvdA tweede-kamerlid Van Heemst. Wat kunnen die PvdA'ers zwetsen... Hoe? vraagt iemand tussendoor als hij aan het zwetsen is, en er valt een stilte. Hij stottert. Oeps. "Euh... Rotterdammers overtuiging hebben politici bondgenoot zijn en minder vertrouwen, Leefbaar vaagt iedereen weg." Juist ja. Het wordt nog leuk, die campagne. Zelfs zonder televisie.


vrijdag 8 maart 2002

In kranten in België, Italië, Frankrijk en Engeland is Pim Fortuyn voorpaginanieuws. In België, met name Vlaanderen, is wel wat leedvermaak. "Een zelden geziene verzameling klojo's met de uitstraling van een plastic bekertje," schrijft Yves Desmet in De Morgen over het debat van gisteravond. Tsja. "Het is toch jammer dat Fortuyn een homo is," merkt voorman Filip de Winter van het Vlaams Blok op, een beetje zuur. "Dutch voters fall for flamboyant right-winger," zegt een krant in Engeland. Populistisch, xenofoob verschijnsel, zegt Le Monde. Fortuyn is veel grover over de islam ("achterlijke cultuur") dan Le Pen.
     Kok reageert: "Paars heeft een gele kaart gekregen." Ja, en twee keer geel is rood.
     "Het hele proces van het bouwen komt gewoon in de war," zo voorspelt de woordvoerder van het FNV.
     Astrid Lindgren is vandaag begraven in haar geboorteplaats. De verslaggever vraagt de presentator (beiden zijn vrouwen): "Het zingt rond, kun je daar wat aan doen?" "Ja, we hebben vandaag een man als technicus, misschien worden we gesaboteerd." Uitbundig feest in Stockholm, met een wit paard, een stoet, lekker weer, ruim 100.000 mensen. Er komt een Astrid Lindgren-prijs voor een schrijver die zich richt op kinderen of jongeren. Hella Haasse in Kunststof: "Het laatste glazen plafond: vrouwelijke schrijvers dringen moeilijk door tot de top." "Ja," zegt presentator Petra Possel, "de grote drie, dat zijn ook altijd mannen." Haasse: "Ha! Ha-ha! Laat u me niet lachen...!" Haar tegelmotto is: "Niet is zo verbazingwekkend als het leven, behalve schrijven, ja schrijven, de eeuwige troost," een citaat van een Turkse schrijver.
     "Je zag Pim Fortuyn denken: 'Niet slecht voor een kale homo,' toen hij het gemeentehuis van Rotterdam binnenkwam en de PvdA het gebouw door de achterdeur verliet," becommentarieert Harm Edens en voorspelt: "Ze zijn met veel lawaai gekomen, jochies die zandkastelen willen bouwen, en ze zullen alleen met veel lawaai weer weggaan."
     Een nieuwe partij. Groen is in, Leefbaar is in, en waar komt dat samen? Op je bord! Eetbaar Nederland. Wij zijn tegen vol, wij zijn voor halfvol. Tegen vuiligheid, voor veiligheid. Eetbaar Nederland. Het smakeloze alternatief, pardon smakelijk. Harm Edens.
     Paars geeft zichzelf geel omdat het bij de kiezers een blauwtje liep, en dat was er weer aan te danken dat die andere partij een deel van de kiezers zwart maakt, aldus Max van Weezel in het Oog.


zaterdag 9 maart 2002

"Schaamte?" vraagt interviewer Tweepennink. "Ja," antwoordt een Vlaamse dichter, "veel over vroeger, dingen die ik gedaan heb, houdingen die ik heb aangenomen, jawel. Maar schaamte heeft ook een zelf-regulerende werking." "Jeukende handen," vraagt de interviewer. "Ja, ik moet elke dag schrijven," antwoordt de dichter. "Een dag niet geschreven is een dag weggegooid." "Nee," antwoordt de acteur, "ik kan heel lang stilzitten en niks doen. Werken is iets wat je zoveel mogelijk moet vermijden in dit leven." "Jeukende handen?" reageert Raymond van het Groenewoud, "vechten, ja, pas maar op als ik ècht kwaad word...!" Van het Groenewoud is erg open over zijn fascinatie voor die beestachtige sport boksen. "Iedereen verzekert zich overal tegen," merkt de dichter op. "Ons leven is nog nooit zo veilig geweest en ze schreeuwen om veiligheid. We willen dood denk ik, da's het meest veilig."
     "Nee, dat is geen andijvie, Toon! Dat zijn ouwe koffiefilters!" Radio Bergeijk.


dinsdag 12 maart 2002

Yvonne Kroonenberg doet in het Oog verslag van het Boekenbal. Het thema dit jaar is de liefde. "Ik zie hier Jean-Pierre Rawie, die is nog steeds met dezelfde vrouw, en Van Mierlo is nog steeds met Conny Palmen, en Harry Mulisch houdt nog steeds van zichzelf." En: "Midas Dekkers, bestaat de liefde eigenlijk wel?" "Nou, volgens de biologen niet, nee. Bij beesten noemen we dat sex en bij mensen liefde, maar het is dezelfde drift." Dekkers is achtentwintig jaar bij dezelfde vrouw.


woensdag 13 maart 2002

In een documentaire over Supermax (supermaximaal beveiligde inrichtingen). In de Verenigde Staten zitten per 100.000 inwoners zo'n 700 mensen in gevangenissen, en het land is daarmee veruit nummer één in de wereld, zo zegt de topambtenaar afdeling buitenland van de reclassering. In Europese landen is dat getal maximaal rond 140 gevangenen per 100.000 inwoners. "Dus wij hebben betere oplossingen voor criminaliteit?" vraagt de interviewer. "Ja, dat vinden wij wel. Dat vinden zij niet."
     Morgen is de legendarische bokswedstrijd tussen Paula Jones (ja, van Clinton, die van de opbrengst van haar Penthouse-reportage haar neus liet verbouwen) en Tonia Harding (de schaatster die op de Olympische Spelen in 1994 haar tegenstandster te lijf ging met een ijzeren staaf). Er wordt niet bij gezegd waar. Op Fox tv.


donderdag 14 maart 2002

Verslaggever vraagt de trainer: "Klopt het dat jullie nu met één been in de UEFA-cup finale zitten?" "Ach, over benen moet je niet praten...!"
     "Wie niet kan kiezen aan welke kant van de heuvel het gras het groenst is, die nemen we te grazen," is de slotzin van Freek de Jonge vanavond.


vrijdag 15 maart 2002

"Hans Wiegel terug, als premier? Ja, en op vrijdagavond Dagboek van een Herdershond," becommentarieert Harm Edens. Een hele tijd gaat het over de komende kippen-happening in het Amstelpark. Een kippening moet zoiets dan heten, ja!
     Op diverse riviertjes in de Ardennen geldt van maart tot in oktober een kanoverbod. De dikke Hollanders hebben het voor ons verpest, reageert een Belg morgen in de krant. Die komen met honderd tegelijk zo'n rivier op en houden in elke bocht een barbecue.
     Kok en Jorritsma zitten in Barcelona, dus het wekelijks gesprek met de minister-president in het Oog is met vice-premier Borst. "De kiezer is een verwende consument geworden?" vraagt Lucella Carasso haar, mede in reactie op Fortuyns geluk. "Nou," antwoordt ze, "ik denk dat we allemaal verwende consumenten zijn geworden, tenminste in de West-Europese landen," en ze merkt op dat het heilzaam kan zijn om eens een land te bezoeken waar de mensen het een stuk slechter hebben dan wij hier.
     "Schrijvers die door het Amsterdamse Vondelpark lopen, op zoek naar weer een nieuwe liefde voor weer een nieuw verhaal."


zaterdag 16 maart 2002

De VVD gaat de campagne voeren in "Jip en Janneke-taal" (in de woorden van partijvoorzitter Eenhoorn), zo heeft het congres van partijbaronnen vandaag afgedwongen van Dijkstal. Wat tot nu toe aantrekkelijk van hem was, was dat ie geen discipline wilde handhaven. Hij was tot nu toe niet een partijleider die anderen de mond snoert of tot de orde roept. Nee, ach, hij houdt van jazz...
     "Dan kies ik liever voor Pippi Langkous," reageert Jan Marijnissen direct. "Oh, gaat u dan ook van die vlechtjes laten groeien?" vraagt Joop van Zijl.

Pippi Longstocking

Pippi Longstocking (Pippi Langkous) (herkomst scan onbekend).


"Ik mag het boompje planten, maar het boompje omhakken is het probleem," zo vat de woordvoerder van de vereniging voor vrijwillige euthanasie de situatie samen, naar aanleiding van het voorstel door diezelfde vereniging om de pil van Drion experimenteel te gaan verstrekken.
     "Ik ben in principe voorstander van de pil van Drion," zegt Bert Keizer, arts in een verpleeghuis. "Ik ben ook voor vrede in Israël, maar ik weet niet hoe het moet."
     "Het ging niet goed hè?" vraagt de verslaggever. "Ik had ruzie met het ijs," reageert Uyttenhaeghe. "En daarna heb je met de koningin gesproken?" "Ja, dat was weer eens ouderwets gezellig!"


zondag 17 maart 2002

"O nee, mijn haar is er vreselijk van opgeknapt. Iedereen die problemen heeft met zijn haar, kan ik deze therapie aanraden," aldus Hans van Tol, ja Tol Hansse. Hij heeft chemokuur en zeventien bestralingen achter de rug en het lijkt goed te zijn uitgepakt. "Ja, ik rook want ik heb longkanker." "Ik ben nou 61. Ik maak gewoon liedjes en ik zie wel waar het schip strandt." "Niks is alles. Ja (lacht), ik heb erover nagedacht, hoor! Liever humor over niks dan over de ghetto's en de dope, maar juist die gewone dingetjes van alledag." Hij had groot plezier gehad in het ziekenhuis. "Ik lag maar te lullen in mijn bed, mensen een hart onder de riem steken, troosten, lekker dollen met de verpleegsters." "Die mevrouw schreef me: Sinds de dood van mijn man heb ik niet meer zo gelachen. Dat bedoelde ze natuurlijk anders..." "Hoofdpijn, reumatiek, waterleiding, gasfabriek," is het refrein van een van zijn bekende liedjes. Zijn vader was Jacques van Tol, de vaste tekstschrijver van de Snip en Snap-revue. Maar ook onder meer Louis Davids, Wim Sonneveld (Ome Thijs), en Corry Brokke hebben liedjes van hem gezongen. "Als ik op mijn zestiende, zeventiende om zes uur 's ochtends thuiskwam, was mijn moeder in alle staten, maar hij was dan al aan het werk en riep vanuit zijn kamer: 'Geef dat jong een kop koffie en hou op met zeuren!'" "Sympathiserend lid van de NSB, dat klinkt nog veel erger dan lid." Ze zullen hem ook wel de NSB in hebben gezogen, zo'n bekende liedjesschrijver, speculeert hij. "En toen na de oorlog zeiden ze: die is goed en die is fout, ja, daar ga ik niet meer tegenop schreeuwen, zo zit ik niet in elkaar." Hij gelooft in reïncarnatie. Wie voor een dubbeltje geboren is, die wordt nooit een kwartje, is een tekst van zijn vader. Hij ging vroeger op vakantie met een door zijn vader gebouwde caravan ("waar ik zelf ook zo'n vier-, vijfduizend schroeven in had gedraaid"), en dan aten ze kip op een houtvuurtje, bij gebrek aan een pan uit de met zand schoongemaakte deksel van de vuilnisbak. Hij heeft veel van Jeroen van Merwijk, met name in zijn werk en de manier waarop hij observeert.


maandag 18 maart 2002

"Mam, wil je me brengen?" "Nee hoor, je gaat maar op de fiets..." "Maar het regent, mam..." "Okee dan!" En we horen het geluid van een helicopter. "Leuker leven dan je van plan was," zegt een stem en prijst een verzekeringsmaatschappij aan die Conservatrix heet. Ja, da's veel leuker leven ja. Rechtvaardigheid kun je kopen in deze wereld.
     Gynaecoloog Pijpers uit Dordrecht zat in de bus met chirurgen en verplegers die achter de bus toeristen reed die deze nacht nabij Metz verongelukte. Een bus vol artsen, onmiddellijk na het ongeluk.
     Radio 1-journaal: "Staalconcern Chorus zet z'n aluminiumpoot in de etalage."
     De avondbladen. "Pim Fortuyn? Opvangen in eigen regio!" schrijft de NRC.
     Journalist aan chef de mission van de paralympics-equipe: "Bent u tevreden over de Spelen?" "Ja hoor, ik ben erg tevreden met de resultaten!" Huh? Het ligt blijkbaar zo volslagen voor de hand dat die Olympische Spelen maar om één ding draaien; winnen en verslaan! Wat nou gevoel, wat nou belevenis, wat nou fantasie of avontuur, resultaten willen we hebben, uitgedrukt in dollars of in gouden medailles.
     "Prei planten en eenden voeren, dàt zijn nuttige zaken," laat Herman Brusselmans de hoofdpersoon zeggen in zijn boek De man die werk vond (1985), die er nog aan toe voegt: "En doelloos ronddweilen..."

Herman Brusselmans

Herman Brusselmans en Woodie (fotograaf Leo van Velzen).


dinsdag 19 maart 2002

"Een aantal werknemers werkt gewoon door," bericht het nieuws over de staking in de bouw, "zoals loodgieters. Die vallen onder een andere CAO." Ja, en ik neem aan dat onderwijzers, vuilnisophalers, clowns en ministers ook gewoon doorwerken... Handig, die duidelijkheid!


woensdag 20 maart 2002

Philip Glass is 65 en verwacht een kind van zijn derde vrouw.
     "Doe het niet gewoon," is de tekst op de tegel van de van oorsprong Spaanse cellist en dirigent Elias Askure in Kunststof. "Nederlanders zijn teveel makelaars, veel te betrouwbaar. 'Doe maar rustig, wind je niet op' is dodelijk."


vrijdag 22 maart 2002

Ik hoor iemand op de radio het boek van Fortuyn vergelijken met een carillion waarvan alle klokken tegelijk slaan zonder dat er een klepel te bekennen is.
     "Slapeloze nachten? Ja, er zijn van die nachten dat er plotseling een miljoen WAO-ers in je slaapkamer staan, en daar word je niet rustig van," meldt de onderhandelaar namens de vakbonden in de SER over het WAO-advies.
     "Het is belangrijk dat de SER nu dan toch bevallen is van een standpunt," zo formuleert Kok het in een eerste reactie (er is negen maanden over gesproken).
     Afschaffen dat celibaat! roept de NRC vandaag. Het Reformatorisch Dagblad weet wel waarom dat celibaat nog steeds bestaat; partners zijn een grote kostenpost voor de kerk.
     Margaret Thatcher mag van haar dokter na een aantal kleine beroertes geen lezingen meer geven. Da's een flinke financiële aderlating voor haar. De conservatieve partij en Blair zijn wel tevreden omdat ze zo anti-Europees is. "De ogen van Caligula en de mond van Marilyn Monroe," heeft Chirac van haar gezegd. In Downing Street zelf werd ze Atilla the Hen genoemd.


zaterdag 23 maart 2002

Lia van Beckhoven over Thatcher. "Ze schreef een boek dat in vier woorden kan worden samengevat: 'Amerika goed, Europa slecht.' Alle problemen in het verleden kwamen altijd uit Europa en alle oplossingen altijd uit Amerika."
     "Dit was het weer... pardon, dit was het nieuws. Nu volgt het weer." Wat? Alweer?
     Het nieuwsoverzicht van het Oog laat een (uit het acht uur-journaal afkomstig?) Afghaans meisje lieftallig tot tien tellen, om de camera te laten zien dat ze vandaag naar school is geweest. Dat zijn de berichten die mij tranen in mijn ogen bezorgen. Ik weet niet waarom, ik zie de gemakkelijke propagandistische doelen ook wel en snap ook wel dat dat meisje daar voor een ideologisch doel misbruikt staat te worden zonder dat dat haar wordt verteld. Nee, het is niet de euforie over het feit dat ze naar school mag die mij die tranen bezorgt, eerder dat meisje dat enkele dollars toegestopt krijgt en in de lampen van die camera's mag staan kijken naar die westerse mensen en camera's als ze ondertussen maar tot tien telt.


zondag 24 maart 2002

Cabaretière Anousha Nzume in Šimek 's nachts. Ze is 32, heeft meer dan tien jaar in New York en Parijs geoefend, en is nu weer terug in Nederland met pas haar tweede zelfgeschreven show. Haar vader uit Kameroen is chirurg en na pensionering alcoholist, haar joodse moeder uit Rusland is doctor in de biochemie en geheelonthouder. Ze is zelf geboren in Moskou en sinds haar vijfde in Nederland, heeft een prachtige stem, en spreekt vloeiend Russisch en Nederlands. Ze heeft heel sterke roots in Kameroen, en zegt dat ze nog altijd Lenin een beetje ziet als superopa en niet kan geloven dat hij en niet Stalin die kampen zou zijn begonnen. "Alles is shit, behalve pis," was de levensinstelling van haar moeder. "Such is life and it gets sucher and sucher."
     "Geld is gemunte vrijheid," is een formulering van Menno ter Braak (die door voormalig Persunie/PCM-voorzitter en voormalig NOS-directeur Max de Jong wordt opgerakeld). Rare opvatting van geld, en rare opvatting van vrijheid. Dat is de Bommel-opvatting, terwijl ik meer voel voor de zienswijze van Tom Poes, als u begrijpt wat ik bedoel. Ja, "freedom's just another word for nothing left to lose." Niets te verliezen hebben. Niets op de bank, niets in de mouwen, niets achter de ellebogen. Alles in mijn hoofd.
     "Ik heb wel in een Nederlandse soap gespeeld, maar na vijf afleveringen was ik al dood," becommentarieert iemand over de telefoon.


dinsdag 26 maart 2002

Dijkstal geeft toe in een interview in Vrij Nederland dat paars het egoïsme van de mensen heeft bevorderd, maar ontkent dat dat de bedoeling was. Hij verwijt sommige kiezers dat ze zich gedragen als "verwende diva's," dat ze te welvarend zijn geworden. "Blijkbaar maakt welvaart niet gelukkig maar ongelukkig," concludeert hij.


woensdag 27 maart 2002

Uit het Algemeen Dagblad. Op die Noorse postzegel had een trainer van het voetbalelftal moeten staan of zo. Maar de posterijen hebben geen idee wie de man is die nu afgebeeld staat.


donderdag 28 maart 2002

Pubers die meer dan één uur per dag voor de televisie zitten, zijn vaker betrokken bij geweldsdelicten. Geweld op televisie roept agressief gedrag op, is de conclusie van een Amerikaans onderzoeksrapport. Nieuw is dat kinderen nu over een zeer lange periode gevolgd zijn.
     In een astrofysisch laboratorium in Leiden, waar men "een halve liter heelal heeft nagebootst," heeft men door ultraviolet licht op beijsde stofdeeltjes uit te zenden de vorming van aminozuren waargenomen. Dat zou impliceren dat de vorming van leven (aminozuren) wellicht niet op een planeet gebeurt maar in de ruimte. En dat die aminozuren op heel veel planeten zijn terechtgekomen maar alleen tot eiwitten en dan leven zijn geworden op planeten met gunstige omstandigheden, met name vloeibaar water.
     Henk van Hoorn komt uit Zuilen, hoor ik bij een voorbeschouwing van de voetbalwedstrijd Ajax 2-FC Utrecht morgen. "Voetbal leeft in Utrecht, Henk, dat weet jij toch ook?" "Euh, ja, Elinkwijk is erg goed!" "Oh ja, jij bent van Zuilen, hè...?"


vrijdag 29 maart 2002

Dat je je tijdens een feestje afvraagt waar die dreun in die speaker vandaan komt, om er dan achter te komen dat dat komt van àchter de speaker, namelijk van de buurman die al sinds twee uren met de bezemsteel op de muur staat te bonken.
     "Henk Westbroek van Schreeuwbaar Nederland," meldt Marcel Verrek.
     Donald Duck biecht op bij uitzendbureau Rampstad ("zelfs voor de grootste oen hebben wij nog wat te doen!"): "Als kapitein van de veerboot raakte ik kant noch wal, en als schilder kwam ik ook niet bepaald uit de verf!"
     "Geen beursberichten vandaag want het is goede vrijdag. In dit weekend kiest Nederland eieren voor zijn geld," zo meldt Harmke Pijpers.
     "Een joint strike fighter, ja, met verwarmde buitenspiegel en kalfsleren stoelbekleding," aldus Bob Fosko, in een prachtige cover van Black Sabbaths Paranoid.


zaterdag 30 maart 2002

Tweehonderd demonstranten in Den Haag, georganiseerd door veertig organisaties (de paasmars voor ontwapening en tegen de aanschaf van de samen toeslaan vechter). Dan zijn dus zelfs de besturen van die organisaties nog niet voltallig aanwezig. Horen de sprekers bij die tweehonderd? En, zo bedenk ik me, standaard-inzet van de M.E. is een peloton van driehonderd mensen. Tweehonderdvijftig demonstranten, meldt Max van Weezel in het Radio 1-journaal, en Margreet de Boer doet verslag. "Beter één joint in de hand dan tien strike fighters in de lucht," zegt Elske ter Veld vanaf het podium.
     Er is een voorstel ingediend voor het ontwerp van een crematorium annex shopping-centre met als naam See-Buy-Die.
     The Queen-Mother has died, as Harmke Pijpers announces. Het is acht uur. Our Queen-Mum has died. Ze was 101 jaar. Het is ongeveer een uur geleden bekend gemaakt. Ze overleed deze middag in haar slaap in het bijzijn van haar dochter, de koningin. Het nieuws herinnert eraan dat ze tijdens de Blitz op Londen Buckingham Palace niet had willen verlaten. Ik schakel over naar de BBC Worldservice. At about 700 AM. The nation, as it faced its hardest times... by 1940 the Blitz had begun... about suggestions that her children might go to Canada: They cannot go without me, and I cannot go without the king, and the king will never leave! Blair has said she was "A symbol of British decency and courage." Rechtschapenheid en moed heet dat in het Nederlands. In someone else's words: "An embodiment of traditional values." Will be greatly missed for her ordinary touch, which means: real, natural, personal. A senior lady-in-waiting to the queen-mother: "She was great in, it's an awfully traditional word, Britishness. She had no sense of money at all! She was not an extravagant person, just spending money, but she just wasn't interested. She liked to say one of the things she wanted to do was to go on stage." Sir Nicholas Henderson, former ambassador in France: "You had the feeling she was herself somehow and she had a wonderful sense of humour. Once in France I was in a car with her and we almost crashed into the car of the Spanish ambassador. I remarked: 'It would be a shame if you died for Spain...' to which someone else in the car reacted furiously, but Elizabeth calmly replied: 'I always liked bad-taste-jokes...!'" Mensen verzamelen zich bij Buckingham Palace.

Elizabeth Bowes-Lyon

Elizabeth Bowes-Lyon, op haar honderdste verjaardag (fotograaf onbekend).


dinsdag 2 april 2002

Interview met een Amerikaan in Parijs, David Sedaris, in een oude Vrij Nederland. "Amerikanen. Ja. Ze denken echt dat Parijs alleen maar is gebouwd voor hun plezier, om ervan te genieten als een soort Disneyland. Als je met Amerikanen over Parijs praat, zie je hun ogen wegdraaien. Het interesseert ze niks. De wereld ís Amerika, alles daarbuiten is oninteressant. De Parijzenaars zijn er alleen maar om míj gelukkig te maken."


donderdag 4 april 2002

"Elf gezagshandhavingsdiensten werken hieraan mee," zegt de woordvoerder van de douane trots. Gezagshandhavingsdiensten, zeker drie keer woordwaarde.


zaterdag 6 april 2002

Mooie titel voor een Zware Jongens-verhaal: Ria van de reclassering (in Donald Duck Extra 4 van 2002).
     Vandaag lag Elizabeth opgebaard in Westminster Hall en kon de bevolking afscheid van haar nemen. De aandacht overtrof nog de verwachtingen van de organisatoren, die hadden gedacht dat vier uren openstelling genoeg zou zijn. Er kwamen 50.000 mensen, die op een gegeven moment in een rij van vijf kilometer lengte langs de Thames stonden. Dat was zeven uur wachten. Mmm, vijf kilometer Britten op rij!


zondag 7 april 2002

Tijdens de topdrukte trokken per uur tweeduizend mensen aan haar kist voorbij (dat is dus minder dan twee seconden per persoon). Er is besloten om Westminster Hall ook 's nachts geopend te houden. De ruimte is nu alleen tussen zes en acht 's ochtends gesloten voor schoonmaak- en veiligheidswerkzaamheden.
     All's only a spell. Het is allemaal een droom en doodgaan is iets als ontwaken.
     Tot nu toe zijn al meer dan 100.000 mensen langs de kist in Westminster Hall gelopen. De rij is vandaag zeven kilometer lang, en mensen moeten erop rekenen dat het twaalf uur duurt voor ze aan de beurt zijn. Er is zo'n ik versta 100.000 liter thee uitgedeeld door vrijwilligers.
     De rijkste man te wereld zou de Amerikaan Robert Wolton zijn, met een vermogen van ruim 110 miljard euro. 110.000.000.000 euro ja, zeg maar de complete begroting van een ontwikkelingsland of zeven bij elkaar of zo. Groot Brittannië telt in totaal 21 miljardairs, vorig jaar 26. Da's allebei in Britse ponden dan neem ik aan? De schoonzoon van Freddy Heineken is door zijn erfenis onlangs de op drie na rijkste Brit geworden. Wat heeft de dochter misdaan? Oh. Die is Nederlander, wellicht.
     Uit de ochtendbladen. Leefbaar Nederland pleit in het verkiezingsprogramma voor een wet die voorkomt dat zware criminelen worden vrijgelaten door een vormfout. Maar die wet is tijdens de afgelopen kabinetsperiode al ingevoerd.
     Apotheker Otten in Emmen gaat zelf voor zijn klanten naar de coffeeshop om wiet te halen. Voor ouderen die niet zelf durven gaan bijvoorbeeld.


maandag 8 april 2002

Het nieuws heeft het gewoon over "de verdachte Fiets." Maar op de radio hoor je die hoofdletter niet... De advocaat houdt het op "de heer Fiets." Wel zo slim ja. In de beklaagdenbank staan twee verdachte mensen en een verdachte fiets. Als ie niet wil praten moet ie maar gaan brommen!
     Anderson, de accountants van het energiebedrijf Amron, heeft de medewerkers in Chicago een e-mail gestuurd dat ze hun voice-mail moeten afluisteren om te horen te krijgen of ze morgen nog op hun werk verwacht worden. Anderson gaat ruim een kwart van het personeel ontslaan, zevenduizend mensen.


dinsdag 9 april 2002

Veel koningen en koninginnen in Londen. 200.000 belangstellenden zijn inmiddels langs de kist gelopen. Vera Lynn is ook op de begrafenis. De aartsbisschop van Canterbury roemt de Queen-Mum om haar "strength, dignity and laughter." Prachtig.


woensdag 10 april 2002

Dries van Agt werkt sinds jaren in (ik geloof een kerk in) Bethlehem, in Palestijns gebied dus, en hij heeft een petitie ondertekend waarin opgeroepen wordt tot internationale economische sancties tegen Israël. "Bent u het eens met Melkert die vindt dat de ambassadeurs uit Israël moeten worden teruggeroepen?" "Ja! Maar laten we nou toch ook stoppen met die wapenleveranties! Dat is toch te dol!" Hij vertelt over de telefoon dat hij niet meer precies weet wanneer het omslagpunt was gekomen. Ja, hij had altijd pal achter Israël gestaan, maar een jaar of twintig geleden was hij nou toch aan het twijfelen geslagen. Kort nadat ie premier was dus, kort na Sharons 'acties' in Libanon in 1982.


donderdag 11 april 2002

De druk op president Chavez om af te treden groeit. In Caracas demonstreren 150.000 tot 300.000 mensen, als afsluiting van een driedaagse staking door werkgevers en vakbonden gezamenlijk, en eisen het aftreden van de top van het oliebedrijf.


vrijdag 12 april 2002

Chavez is afgetreden. Er zijn twaalf doden gevallen gisteravond. Ook de legertop treedt af. Chavez zelf wil naar Cuba, en Castro zou hem wel asiel willen verlenen. Er komt een overgangsregering, en daarna nieuwe verkiezingen. Chavez zit momenteel vast op een militaire basis in Venezuela.


maandag 15 april 2002

Chavez, die was afgezet, is door de andere helft van het leger weer in het zadel geholpen. Bizarriteit. Ik zag hem op televisie, waar hij het Venezolaanse volk vertelde van zijn verbazing over het gebeurde. "Stupefacto" ja.
     "Zou je echt liever dood willen zijn?" vraagt presentator Jelly Brouwer aan Wally Tax naar aanleiding van zijn teksten. "Nou, ik had liever niet geboren willen worden. Maar ik heb nou eenmaal dit lootje getrokken, dus laat ik het dan maar uitvoeren ook. Wat moet ik anders?" Hij lijkt overigens behoorlijk beneveld, luistert nauwelijks, pauzeert secondenlang tussen zijn eigen woorden en breekt zelfs in in andere gesprekken. Hij wordt boos als het woord Cat Stevens valt. "Eén van de meest militante moslims die er bestaan! Die man staat godverdomme aan de verkeerde kant, de fascistische kant!" Die lijfspreuk lukt 'm niet. Ik hoor in gedachten Brouwer een zucht van verlichting slaken als de reclame Tax overstemt.


dinsdag 16 april 2002

De Ideale Partij: Wij zijn de ideale partij. Wij hebben geen punten. Heeft u ideeën, maak er dan een punt van! Uit het eerste persbericht van 2 april: "De Ideale Partij wil in een wereld waar schijn de norm is voorbij aan het voldoen aan behoeften, aan het graaien en grabbelen. We willen eerherstel van het idealisme, om te beginnen bij u." Ze hebben een promotiefilmpje met begeleidende tekst over de onmisbaarheid van mussen voor de samenleving. De lijsttrekker roept mensen die in de file staan op om uit te stappen, in de berm te gaan staan en na te gaan denken. "Moeten al deze mensen per sé naar die ene stad? Waarom doe ik daaraan mee?" Lijsttrekker (virtuele) Wil: Ga altijd aan de andere kant van de weg rijden en laat het denken aan niemand anders over dan jezelf. Wij zijn tegen geveltuintjes in de stad en voor strakke straten, strakke gevels en een strakke regelgeving. "Meer kleur, minder blauw" is een van de leuzen waarmee ze proberen aan te tonen dat meer associaties mogelijk zijn, want misschien gaat het wel over Who's afraid of Red, Yellow and Blue of over auto's of over geveltuintjes. Ze hemelen op lyrische wijze de virtuele, getypte liefdesbrief op boven de door postbodes beduimelde liefdesbrief. "Wij willen de mussen terug, alles wat klein, onzichtbaar, verwaarloosd gebeurt." Op 16 mei zal de partij bekend maken wie de lijsttrekker is. Wat is dit? Tussen wanhoop en humor? Tussen wal en schip ja.
     Sjors Fröhlich tegen Paul Rosenmöller: "Nou gaat u de minister begraven... eeuh... bevragen!"
     Getsie, wat een woord... "missionair"... Een missionair kabinet is een kabinet van missionarissen.
     Er zijn plannen voor een erotisch centrum in de Haarlemmermeer, met "last but not least, een erotische gebakkraam" (Beusenberg).
     De Bosatlas bestaat 125 jaar (1877 ja). In het Parool vanmiddag. Ter gelegenheid daarvan volgt een heruitgave van de eerste druk. "Grote gebieden in Afrika waren toen nog 'terra incognito,'" leest presentator Reemeijer in het dagbladen-overzicht voor. En dat niet omdat hij humor heeft.
     "We gaan een nieuwe eeuw in van de koopman en de dominee, fatsoen en geld verdienen," zegt iemand op de radio.
     "In het leven moet je er met de pet naar gooien, maar dan wel raak," is een uitspraak (of: de uitspraak) van Wim T. Schippers.

Wim T. Schippers

Wim T. Schippers (fotograaf Govert de Roos).


woensdag 17 april 2002

De ANWB heeft in pretparken braillebordjes gezien die ondersteboven hingen. Jawel.
     Prinses Máxima blijft tijdens het bezoek van Max en Lex aan Ghana "op de achtergrond. Ze zei dat ze haar positie soms bizar vond. Ze komt uit een republiek en zegt dat ze nog erg moet wennen aan de monarchie."


donderdag 18 april 2002

"Het tegengestelde van heimwee, waar het Nederlands geen woord voor heeft, maar het Duits wel: Fernweh."


vrijdag 19 april 2002

"Gisteren verloor KPN Quest 15% en vandaag 20% dus in twee dagen al meer dan 35%," zegt beursredacteur Paul Laseur. Het is natuurlijk minder, namelijk 32%. Maar ach... gewoon optellen die procenten, toch?
     "In dat geval vind ik het goed dat het kabinet afvalt, of euh... uittreedt!" Ja, hij zegt het echt. En bedoelt niet een grap te maken. Hij staat nummer 8 op de lijst van D'66, Boris nog iets. Oóh... acht... dan komt ie niet eens in de kamer...!


maandag 22 april 2002

Anan maakt bekend dat de vroegere Finse president Ahtisaari de leiding op zich neemt van de VN-commissie die de gebeurtenissen in Jenin gaat onderzoeken. Zo! Da's niet niks. Die heeft naam (alhoewel niet de makkelijkste om te spellen). Je moet wel verdomd goed zijn om met zo'n naam nog bekendheid te vergaren. Ahtisaari. "Now, who do we send there?" "Sir? Let's take... A-tea-sah..." "Who?" "Err... I suggest we send Jones, Sir!"


woensdag 24 april 2002

In Groningen is een Belgische F 16 frontaal op een ULM gebotst en neergestort. Twee doden, waaronder een van de twee piloten van de F 16 (omdat zijn parachute weigerde). Hou je zo'n F 16 niet in bedwang dan? Zo'n ULM is pak 'm beet zes albatrossen zwaar, toch...? Nou nee, 't was even zoeken, maar een albatros is een kilo of acht, en een ULM met piloot toch al gauw 250 of zelfs 300 schat ik. Dat moet een enorme klap zijn geweest zeg. Stukken van de ultralight waren alle kanten op gespat, zei het nieuws er ook bij. En van de piloot neem ik aan.

Albatros

Albatros (fotograaf onbekend).


Bisschoppen die hun liefde voor het kruis iets te fanatiek belijden, met name het kruis van jonge jongens in dit geval. Zegt Jeroen Pauw.
     "Bij paars stonden twee dingen voorop: geld, geld, geld en werk, werk, werk," zegt iemand van het CDA.


donderdag 25 april 2002

Freek de Jonge bekent te zweven. "Blijf zweven! Kies niet!" Hij waarschuwt alle zwevende kiezers voor lijsttrekkers met een kale kop. Eerst voelt het heerlijk, maar je wordt genaaid waar je bij staat. Er zijn nog enkele seconden over, en hij zegt tegen Henk van Hoorn (die vraagt: "Zweef je nog?" "Ja." "Ik ook hoor"): "Ik heb jarenlang PvdA gestemd, maar na de JSF kan dat echt niet meer," doelend op de draai die Melkert heeft gemaakt van ja naar nee tegen de JSF.


vrijdag 26 april 2002

Rosenmöller noemde Kok enkele dagen geleden al "de man van acht miljard," doelend op de totale kosten van de JSF, waarop Kok zeer geïrriteerd had gereageerd ("Ik heb u wel eens beter gehoord!").
     Uit de avondbladen. Het afvalverwerkingsbedrijf in de Amsterdamse haven houdt ermee op. AVB heten ze geloof ik. Het is niet langer rendabel. Schepen storten hun afval tegenwoordig immers liever in zee.
     "Ja, nou kun je wel zeggen die doet het met die en die is getrouwd met die, maar dat snijdt geen zoden!" Harm Edens.


zaterdag 27 april 2002

De nieuwslezer verspreekt zich en zegt "JSF-proces... project." Het JSF-proces. Nee, dat komt later.


zondag 28 april 2002

"Op de straten lees ik: 'bezet,'" aldus John Jansen van Galen. Ergerlijk ja. Bevrijding, vrijheid, herdenking... "Bezet door het particulier winstbejag," becommentarieert hij.


maandag 29 april 2002

Tol Hansse is overleden. Ach. Hans van Tol. Op 17 maart was dat gesprek met Šimek, zes weken terug nog maar. 62 jaar zeggen ze (toen was ie 61). Ze zeggen niet waar of wanneer hij is overleden. Big City was in 1978. "Hij was al geruime tijd ziek." Ja. Niet eens de vermelding "een zoon van Jacques."
     "En wordt het debat op die manier leuk?" vraagt BNN. "Nou leuk," antwoordt Melkert, "Bij leuk denk ik in de eerste plaats aan mezelf. Ja, leuk wordt het zeker!" Briljant, dat bij-leuk-denk-ik-in-de-eerste-plaats-aan-mezelf!


dinsdag 30 april 2002

Buikdansen is verboden in Turkije, het geldt ook voor alle toeristencentra (gebeurde dat buiten toeristencentra dan ook?). Het hoort niet bij de Turkse volksaard, zegt de minister van vermaak. Minister van wat? Hoort dansen wel bij de Turkse volksaard? En met een blote buik op een podium staan? En een bewegende buik? Op een fiets rijden hoort misschien ook niet bij de Turkse volksaard, maar om het daarom nou te verbieden... Vijf uur. "Niet representatief voor de Turkse gebruiken," heet het nu.
     Lullig stukje in de Volkskrant over Hans van Tol, met prominent op de voorpagina "zoon van een NSB-er" en in het artikel op pagina tien de suggestie ("Boze tongen beweren...") dat niet hij maar zijn vader de tekst van Big City zou hebben geschreven... (de muziek is van Clous van Mechelen). Krant voor verongelijkte betweters. Eerst schreeuwen, dan terugslaan, dan uitrusten, en daarna misschien nog nadenken.
     De NRC heeft een prachtig stukje, geschreven door de biograaf van Jacques van Tol. Ook een klein stukje op de voorpagina (zonder dat het NSB-verleden van zijn pa hem wordt nagegooid...!), en dan op de bladzijde cultuur een korte levensbeschrijving. En een foto van hem uit 1979. Vol lof. Hij was "te weinig egocentrisch om een ideale solo-artiest te zijn." Dus niet die zielige minkukel uit de Volkskrant die maar niet los wist te komen van de hit die hij niet eens zelf schreef. Nee, volgens de NRC was hij een briljant tekstdichter, en ze citeren meerdere vondsten. De Volkskrant denkt: ja, hij was briljant maar hij had geen succes dus het was een minkukel. Het lijkt wel of er twee Tol Hansse's zijn overleden. De NRC is een krant ja, een dagblad, maar de Volkskrant is een dagelijks verschijnend lifestyle-magazine op zijn best, vaker echter een roddelblaadje.
     "Ja, maar het is essentieel dat dat dan wel lukt, want als het niet lukt is dat frustrerend!" Juist.


woensdag 1 mei 2002

Typefout (opzettelijk?) in de NRC van gisteren: oorknal in plaats van oerknal.
     Uit de reclame. Cup-a-soup opent een kliklijn. Voor mensen die bedrijven aan willen geven die nog geen Cup-a-soup-machine hebben.


donderdag 2 mei 2002

In Frans Guyana? Stemmen? Als je op de dag van de verkiezingen wakker wordt en naar de Franse radio luistert, hoor je de eerste uitslagen al. Dat is immers een zevenduizend kilometer verderop en vier tijdzones oostelijker...
     Nederlanders zijn grote zeuren, concludeert men in een artikel in The Economist naar aanleiding van het fenomeen Fortuyn. Nederland staat nu op de vijfde plaats van de meest welvarende landen ter wereld, dat was vier jaar geleden de tiende plaats.
     Een hockeyvereniging wil banen aanleggen van kunstgras, maar een milieuvereniging dringt erop aan de rosse vleermuis te behouden. Een beschermde diersoort ja, die leeft van insecten, en die zitten niet in plastic gras.
     Burgemeester Opstelten spreekt Toonder toe bij het aanbieden van het Bommel-monument. Toonder viert het in Rotterdam. Op 12 juli krijgt hij zijn eigen monument, vandaag is een jubileumboek gepresenteerd, uitgereikt door directeur Amerlaan van de Bezige Bij. Hij pleit voor de P.C. Hooft-prijs. De grootste sprookjesschrijver van Nederland. Dat in elk geval ja. Hij is er zelf ook bij, geniet in een hoek van een glas rode wijn maar geeft geen interviews. Goed zo.

Heer Bommel en Tom Poes

Heer Bommel en Tom Poes (tekening in opdracht van of door Marten Toonder).


vrijdag 3 mei 2002

"Cosmetische verwijdering van oogleden doen wij ook ja. Uitgerust met een drain die oogvocht toevoegt en vuile stof afvoert. En het voordeel is dat je niet meer hoeft te knipperen. Dat is dan voorgoed verleden tijd." Radio Bergeijk natuurlijk.
     "En nu maar hopen dat dat uitkomt," is de laatste zin van de weersvoorspelling. Ik val van mijn stoel. Ik dacht altijd dat die berichten namens god werden opgelezen... En nou moeten we nog maar hopen dat het klopt? Wat is er gebeurd? Was de waarschijnlijkheid lager dan 30% of zo? Tot twee keer toe; om half zeven zegt ze het weer.
     "Jorritsma ontkent de schijn van belangenverstrengeling." Ontkent de schijn? Ze zegt zelf: "De schijn is er niet en mag ook niet ontstaan." Huh? Wat is dit voor een kolderieke onzin? Die schijn is er, neem 'm weg of niet, maar dat kun je toch niet zomaar voor de vuist weg ontkennen...! Vergist ze zich? Ze zou ook kunnen ontkennen dat morgen het Algemeen Dagblad verschijnt (waar dat artikel in zal staan). Zou een stuk simpeler zijn en tenminste zo absurd. In reactie op haar persconferentie (ze verzoekt het AD dringend om het artikel terug te nemen) laat het AD weten dat het artikel zeker zal worden geplaatst. Nu zeker, ja.
     In Kunststof vertelt Frènk van der Linden me vanavond dat er in Nederland nog nooit een vrouw hoofdredacteur van een landelijk dagblad is geweest. Later in het programma is er grote echo op de lijn. "Je klinkt of er een hooligan met een honkbalknuppel op je hoofd staat te bonken. Zit je op de tribune?" Hij heeft een flink Haags accent. "Nee, vanavond eens een keer niet. Maar ik heb wel zwaar getafeld vanavond, misschien heeft dat er iets mee te maken...?"
     Harm Edens: "'t Zal toch niet?" "Huh? Euh... hoe?" "Da's Noord-Hollands voor: 'Ongelooflijk'!"


zaterdag 4 mei 2002

Dijkstal vindt dat Nederland tegen moet stemmen bij de uitbreiding van de EU. Het is slecht voor de economie als Polen erbij komt. En dat we ze dat beloofd hebben, vergeet hij voor het gemak maar. Hij kon vanochtend zeker zijn schaapskleren niet vinden.
     "Een brand hoef je niet te blussen met schoon drinkwater." Een Afrikaans spreekwoord dat Thijs Berman aanhaalt uit de Franse kranten naar aanleiding van de presidentsverkiezingen morgen tussen Chirac en Le Pen.


zondag 5 mei 2002

De arts Groen, auteur van de roman Vertrapt gras, over Tanzania: "...dat de verschillende hulpverlenende organisaties in Afrika elkaar om het geld soms flink in de haren zitten. Nou, niet letterlijk dan, alhoewel in Zaïre destijds wel. Ja, dat was het enige beetje lol voor de vluchtelingen in die kampen daar, om te zien hoe de hulpverleners elkaar bevochten om de afbakening van hun beider werkterrein."


dinsdag 7 mei 2002

"Het is kaal zonder Pim," op de voorpagina van de NRC.
     Wim de Bie heeft alle grappen van zijn bieslog gehaald, en vervangen door de tekst van Subterranean Homesick Blues.
     De laatste woorden van de column van John Jansen van Galen in het Parool morgen zijn: "De onvrede blijft, verweesd en nog wrokkiger dan voorheen."
     Een tovenaarsleerling die niet wist welke krachten hij losmaakte, volgens Marcel Möring.


woensdag 8 mei 2002

"Maatregelen in de parkeersfeer."
     In de NRC een tekening van een wolf in schaapskleren die een schaap in wolfskleren doodschiet.
     "Met z'n hoofd ligt hij buiten de lijn en hij moet nu gaan opstaan van de grensrechter, maar hij zegt ik kan niet, sta zelf lekker op!" Het wordt drie-twee. Huldiging. Feest. Negen over half elf, nieuws. "...en zal de groep de catacomben ingaan om daar onder te gaan in een overvloed van champagne." Jawel, hij zegt het.
     "Voetbal, dat was leuk ja," herinnert Vincent Bijlo zich, "met zo'n bal met een belletje erin en dan wij allemaal met onze armen voor ons uit en dan maar hopen dat je het doel vindt en dan nog maar afwachten wiens doel dat dan was. Soms lag het spel wel twee, drie, vier minuten stil, als de bal weer zoek was."


donderdag 9 mei 2002

"Het grote nieuws wordt [door de jaren heen] almaar groter door de media," merkt een media-socioloog op.
     De Groningse politie heeft een aantal wielrenners die aan het oefenen waren voor de Giro van de straat gehaald, merendeels Italianen, en roept de organisatie van de wedstrijd op om aan de deelnemers duidelijk te maken dat ze in Nederland niet op snelwegen mogen trainen. Ze hebben geen boetes gekregen.


vrijdag 10 mei 2002

"Bij de volgende apotheken in Bergeijk zijn de pijnstillers en anti-depressiva op. U wordt aangeraden om gewoon door te blijven drinken."
     "Support the worker's struggle against malignant capitalism" luidt de leuze die Phineas Freak op de muur spuit (The Fabulous Furry Freak Brothers). Tegen een oud dametje dat vraagt wat hij aan het doen is, legt hij uit: "We see ourselves as anarchist visionary messengers bearing the shibboleth of rebellion against an unjust and tyrannical world! Using the simple everyday medium of spray paint, we are expressing our despair over having been ripped off by this rotten system! With the passing of time, thousands of people will read this message and they will begin to become aware." "Really?" reageert het dametje verbaasd. "Do that many people come to this part of town? I had no idea! Give me that thing! I have a message for everybody, too!" En ze spuit op de muur: "My pussycat has had kittens. If no one wants them by Sunday I will drown them in the toilet. Inquire at corner market."
     Filmregisseur Norbert ten Hal in Kunststof: "Het gaat in de Nederlandse politiek om compromissen, maar daar kun je geen campagne op voeren, de slogan: Ik kan het beste water bij de wijn doen." "Als je jezelf niet kietelt, lach je nooit," is zijn motto op de tegel.


zaterdag 11 mei 2002

"Kalm, kolonel, kalm...!" "Wie zegt er dat ik kalmte zal opbrengen bij het afmaken van deze zak?!" De strip Clifton.
     De VN-kindertop is vol geruzie verlopen. De afspraken van de vorige top zijn grotendeels niet nagekomen.
     In het Radio 1-journaal. Na drie maanden zullen de 220 Nederlandse militairen in Afghanistan één dezer dagen worden vervangen door een nieuwe, tweede groep. In de soos zitten ze risk te spelen, er ligt een geweer op tafel. "Het is een mooi land, de bevolking is heel positief, zijn heel aardig, ik heb zelf geen vervelende incidenten gehad." Een ander: "Het is een heel andere cultuur, nog nooit geweest, de bevolking is heel positief, is heel blij met ons. Het is niet zwaar, ik had erger verwacht." Een derde: "Nee, we zijn nog niet onder vuur komen liggen. Die kans is ook vrij klein, want de bevolking is positief, van daaruit komt het gevaar niet. Altijd positieve geluiden over ons." Gezellig ontspannen in de soos met koffie en risk, vat Dorenbosch samen. Tsjezus... over mediatraining gesproken. "Hele fijne mensen, die Afghanen," zo vat Max van Weezel het samen. Juist ja.


zondag 12 mei 2002

Uit Langs de Lijn. Chirac was aanwezig bij de voetbal-bekerfinale van de een of andere Franse club tegen Bastia. Toen voor het begin van de wedstrijd de Corsicaanse fans boe riepen door de Marseillaise heen, wilde Chirac de wedstrijd niet laten beginnen voordat de voorzitter van de Corsicaanse voetbalbond zijn excuses had gemaakt. De wedstrijd ging van start met een half uur vertraging en werd verloren door Bastia.
     Een uur lang een live interview met Hedy d'Ancona in Uit Het Nieuws, gepresenteerd door Frènk van der Linden. "Een tuttebellige ouwe dame" noemt ze zichzelf. En: "Kok had zijn ideologische veren nooit moeten afschudden, destijds in die lezing in Paradiso. Veren schud je niet af, die schud je zo nu en dan wel op, die poedel je in een bakje water zoals de mus in mijn vensterbank!" "Als vrouwen aan politiek willen doen kan dat, als ze maar one of the boys worden. Als je serieus genomen wilt worden, moet je dat ook zo doen, mannen en vrouwen."
     Rubens Barrichello lag voor in de formule-1 race, en Michael Schumacher, zijn ploeggenoot van Ferrari, lag op de tweede plaats. Eindelijk kon hij eens winnen, vóór Schumacher. Maar hij werd teruggeroepen door de teamleider. Naar het schijnt antwoordde Baricello: "Don't do this to me!" tot twee maal toe, en bij de derde maal: "Ask Michael!" Vanuit de pits schijnen ze tegen Schumacher te hebben gezegd: "Rubens wants you to go!" Waarna hij inderdaad won, voor Baricello, zijn vijfde overwinning in zes wedstrijden. Schumacher reageerde aanvankelijk dat Baricello langzamer was gaan rijden en dat hemzelf dat toen helaas niet gelukt was. "Het was zo makkelijk geweest, een pit-stop voor Baricello om een of andere verzonnen reden," reageert de RTL-verslaggever in Het Hek Van De Dam. "Zou Schumacher zijn ontslagen als hij desondanks Baricello had laten winnen? Of Baricello als hij het bevel verdomd had?"


maandag 13 mei 2002

De KRO herhaalt een interview uit 1995 met Marten Toonder in Eyrefield Lodge in Ierland. Het huis kostte tienduizend pond, dertig jaar geleden. "Dat was heel veel geld, en dat hadden we niet. Toen zijn we naar huis gegaan. Mijn broer heeft het later nog eens bezocht en belde ons 's avonds op. Ze had de prijs gehalveerd." En hij zegt: "Om helemaal eerlijk te zijn, zijn al die verhalen autobiografisch, gewoon een weergave van wat er in het echt gebeurd is." Aan de muur van zijn huis hangen de sprookjestekeningen van Gustave Doré van de Sprookjes voor Moeder de Gans, Toonders eerste inspiratiebron, opgehangen door zijn vrouw ("nu mijn vrouw er niet meer is praat ik niet meer zoveel Hollands"). Hij vertelt, desgevraagd, dat hij ooit lachgas heeft gebruikt, lang geleden na het trekken van een verstandskies. "Fantastisch, werkelijk. Het laat zich moeilijk onder woorden brengen. Ik verloor mijn gewicht, mijn gedachten, en steeg almaar verder omhoog, en ik dacht: Nog even en ik kan god verklaren. Toen was het klaar." Yates, Hermans, Jung, boeken over Kelten, oude Bommel-boeken, en een tekentafel en een cd-speler. Hij heeft vaak Mahler aan bij het werken. "Ik ben nooit moderner geworden dan de elektrische typemachine, een jaar of tien geleden denk ik. In Ierland ben ik overgestapt van de pen op de machine. Ik weet niet wat beter is, misschien was de pen toch wel levendiger." Vanuit zijn raam heeft hij uitzicht op "een enorm stuk natuur," waaronder een deel van de zee. Die dooddoener van Bommel, "als je begrijpt wat ik bedoel," is heel basaal in taal en communicatie, merkt hij op. En over zijn autobiografie: "Psychiaters zeggen altijd dat je moet opschrijven wat je dwars zit, en dat helpt, dat is waar." "Alles om me heen is gestorven, ook in Nederland. Iedereen is dood. Een paar blijven er over. Ik heb twee zonen en ik had twee dochters, maar niemand meer van mijn eigen generatie. Die zijn allemaal de een na de ander verdwenen. Dat doet je wel wat."

Marten Toonder in Ierland

Marten Toonder in Ierland (fotograaf Fjodor Buis).


Maurice de Hond: "Melkert zei ooit zo verbaasd: Gôh, ik wist niet dat het een beauty contest was, maar dan heb ik een vervelende mededeling voor hem, want ten dele is het natuurlijk wel een beauty contest!"
     "We worden genaaid," zo zegt, naar aanleiding van het plan om de activiteiten te verplaatsen, een vakbondswoordvoerder van een draadgarenfabriek in... (nee, niet Duckstad) Ede.
     Ze zijn prachtig, die spotjes van de Ideale Partij. Secondenlang geruis, krekels of zo, en dan de tekst: "Meer ideeën? De ideale partij punt en el." Mysterieus.


dinsdag 14 mei 2002

Waarom is een 'belastingparadijs' nooit wat je ervan verwacht als je het woord hoort, namelijk een land waarin de belastingen zo goed worden besteed dat het er een paradijs is? Nee, een paradijs is het alleen als jijzelf niet hoeft bij te dragen aan de welvaart van je vrienden. Verkiezingen gaan over wij en niet over ik toch?
     Onmiddellijk na het nieuws van tien uur laat de VPRO een Bosniër aan het woord om drie maal achter elkaar het woord Srebrenica nou eindelijk eens uit te spreken. Tot drie maal toe. Hij heeft een mooie uitspraak. Het commentaar van de presentator is: "Minister-president Kok is dus een van de weinigen die wèl de beleefdheid opbrengt en het woord wèl goed uitspreekt." Jep.
     "En dat nieuws gaf een boost aan de koersen." Huh? Een boest? Ik boos, jij boost...
     "Balchië," zo spreekt ze 'België' uit. "De Balchische politiek."
     "U weet af en toe niet meer waar u het zoeken moet. Wij wel hoor. Althans we zijn er goed in om te doen alsof" zijn de eerste woorden van Frènk van der Linden in Kunststof. Fay Lovsky (in reactie op: "Dus je speelde met maten niet met meiden?" omdat ze drie broers heeft): "Drink met maten, speel met maten!" Allebei haar ouders waren hoogleraar, eentje neurochirurg. Een raar mens is het wel, niet eens een beetje. Fijn! Raar is op zich al voldoende aanbeveling. Ze zegt dat ze pas de laatste jaren voldoende angst is kwijtgeraakt om niet de producers alles te willen laten gladstrijken of dat zelf te willen doen, maar nu meer 'puur' durft te klinken (dat woord gebruikte ze niet). Ja, kan me voorstellen, je laat je inpakken door zo'n zak-in-pak die zegt: Ik weet wel hoe het behoort te klinken, voorbijgaand aan alle mogelijke andere bedoelingen die jij zou kunnen hebben.


woensdag 15 mei 2002

"Al zoveel jaren gebeuren er zoveel dingen waar niks aan gedaan wordt!" Ja, het is een schande. Al die dingen waar niks aan gedaan wordt. Ze zouden ze moeten verbieden, opsluiten, executeren! Tss... dingen waar niks aan gedaan wordt... hoe durven ze, die dingen! Doe er wat aan!
     Iemand uit Amsterdam meldt dat er veel jonge stemmers in haar stembureau komen die voor het eerst stemmen maar al lang de kiesgerechtigde leeftijd hebben, en ze moet hun uitleggen hoe het werkt. Gewoon in dat stembureau gaan staan en heel hard roepen!


donderdag 16 mei 2002

De SP had een openbare fractievergadering, op een Haags terrasje. Jan Marijnissen bij acclamatie herkozen natuurlijk. Inhoudelijk niks bijzonders die vergadering, maar het schijnt om de vorm te gaan in de politiek, toch...?
     Uit de Volkskrant. De minister van binnenlandse zaken in Macedonië heeft vier gewonden veroorzaakt toen hij ter demonstratie een granaat afvuurde.
     In een vijver in Enschede heeft een ontploffing plaatsgevonden waarbij vissen dood op de oever terecht kwamen en enkele vissers een nat pak hebben opgelopen. Het was kort na de tweede wereldoorlog een opslagplaats voor Duitse munitie. De gemeente zal er een bordje plaatsen met de tekst: "Pas op! Explosiegevaar!" Ik hoop dat ze ook leesbrillen uitdelen voor die vissen!
     De Morgen concludeert dat in Nederland een streng gereformeerde, op gezin gerichte stroming de verkiezingen heeft gewonnen om een homo die darkrooms placht te bezoeken politiek te gedenken.


vrijdag 17 mei 2002

Sjoerd de Jong: "Balkenende? Ja. Als je tegenwoordig een christen uit een bouwdoos zou mogen knippen, zou het Balkenende worden."
     "Zestien miljoen verwende krengen aan de Noordzee die boos zijn omdat ze niet weten wat ze op hun verjaardag op 15 mei moeten vragen," was een commentaar in een van de buitenlandse bladen.
     Marcel Verrek noemt: "De vrolijk kwispelende Jan Peter Balkenende."
     Harm Edens: "Balkenende was dat jochie dat toekeek hoe zijn klasgenootjes op het schoolplein ruzie maakten met nieuwkomers, om er dan in de middag op af te stappen en te zeggen: Zullen we vriendjes worden?" Hij heeft iemand in de studio die een handleiding voor mannen heeft geschreven en eraan toevoegt: "Mannen zijn als videorecorders, ze hebben talloze mogelijkheden die nooit door vrouwen worden geprobeerd. Op elke man zit een knopje zodat hij je overlaadt met bloemen en attenties! Maar vrouwen hebben daar geen benul van, hebben geen idee waar die knopjes zitten, laat staan hoe hem te programmeren."
     De Ideale Partij blijkt een reclamestunt te zijn van Festival aan de Werf. Ja, het is wel theater ja, zo'n campagne. Drama zou ik zeggen. Hadden ze dan niet ook even in kieskring Utrecht moeten inschrijven? De verwarring compleet. En dan ook stemmen halen ja.

Werf in Utrecht

Werf aan de Oudegracht in Utrecht (fotograaf onbekend).


zondag 19 mei 2002

Ik moet denken aan die uitzending van God Zij Met Ons destijds, een jaar of acht geleden, waar een handvol deskundigen op hoog abstract niveau sprak over de economie, de politiek, de maatschappij, en de afsluitende vraag was: "De mens sterft en is niet gelukkig. Hoe komt dat?" waarop drie hoogleraren, sociologie, filosofie, communicatiewetenschappen, zoiets, prachtige volzinnen wisten te maken en historische duidingen aandragen, en de vierde zei: "Omdat ze die Ferrari niet kunnen kopen." Het viel even stil, en de presentator (Stan van Houke naar ik me herinner) informeerde een beetje ongelovig: "Is het echt zo plat?" waarop het onvermijdelijke antwoord: "Zo plat is het."
     "Al die mensen die Balkenende vergelijken met Harry Potter," zegt John Jansen van Galen, "hebben èn het boek niet gelezen èn de film niet gezien. Want Harry Potter is dat jongetje dat kan toveren, hoor...! En al die saaie, fantasieloze anderen zijn de dreuzels! Dus Balkenende is een dreuzel." Wat is het Engelse woord voor dreuzel?


dinsdag 21 mei 2002

Gesprek met een econoom over chaotische systemen zoals de economie, en het klimaat als verduidelijking. De presentator noemt het berekenen van de baan van een afgeschoten kogel als een lineair systeem. Bestaat dat wel, een lineair systeem? Ook die fysische bewegingsformules zijn afhankelijk van luchtvochtigheid, het bestaan van zwaartekracht, de samenstelling van de kogel, de leeftijd van het wapen, de luchtdruk, noem maar op, wat nou deterministisch? Alles is, tot op een bepaalde hoogte, chaotisch. Dat wat Pirsig 'kwaliteit' noemde komt bij elk fenomeen om de hoek kijken! Maar nee, de deskundige in de studio onderscheidt "rationele beleggers" en "niet-rationele beleggers" om het duidelijk te maken. Ja! Zo ziet de werkelijkheid eruit! (beleggers kun je niet in een computer stoppen, alleen rationele of niet-rationele beleggers; vind je het gek wat voor uitkomst dat oplevert...?) Ja hoor, bij elk fenomeen denkt god opnieuw: "Oh, jezus, wat moet ik nou? Is dit lineair of niet?" en neemt vervolgens de beslissing om ofwel fysica ofwel hogere fysica toe te passen op het fenomeen. Bij elk ontluikend bloemblaadje, elke hartslag van een spin, elke vallende veer, elke woedeuitbarsting van een campagneleider van een politieke partij, de hoeveelheid zonlicht die een grassprietje dat achter de muur staat opvangt, de kleur van mijn ogen, de smaak van mijn koffie, telkens staat god weer voor datzelfde probleem: definiëren de mensen dit als lineair of niet? Lastig hoor, god zijn... tss... Rare jongens, die wetenschappers...
     Uit de NRC. Stephen Jay Gould wist al sinds 1982 dat hij de ziekte had, een zeldzame vorm van buikvlieskanker. De kop op de voorpagina (alleen in de kop en niet in de tekst) met de typefout "Bioloog Stephan Gould overleden (60)". Op pagina vier een aardig stukje over zijn betekenis in de evolutieleer, over de mogelijkheid dat de evolutie met grote sprongen verloopt en niet noodzakelijk met kleine stapjes, zijn "marxistische vooringenomenheid," en over god als onhandige prutser in plaats van de doelgerichte blauwdruk. Over chaotische systemen gesproken.


woensdag 22 mei 2002

Liever een beeld van de werkelijkheid waarin iedereen probeert om van zijn of haar leven tenminste iets te maken, met mislukken en opstaan, dan een beeld waarin alle machtelozen zich stom laten verdrukken en materieel gewin de meerderheid van onscrupuleuze hedonisten corrumpeert.


dinsdag 28 mei 2002

Femke Halsema wil weten hoe Jim Jansen van Raay, kandidaat voor het voorzitterschap van de tweede kamer, aan dat "jeneverkruis" op zijn cv is gekomen, en Jansen van Raay legt uit dat hij niet alleen een tank kan besturen maar in het leger ook heeft leren paardrijden en het bij de cavalerie in zijn tijd (!) gebruikelijk was om "hectoliters jenever" te nuttigen. Ja, heeft wel wat om zoiets op je cv te zetten. Hij krijgt 24 stemmen (inderdaad precies het aantal aanwezige LPF-ers). Een aanbeveling is het niet, nee. Gisteren schepte Peer van Eersel in Radio Bergeijk nog op dat hij het afgelopen weekend, "tussen vrijdag zes uur en gisteravond twaalf uur," zo leerde hem een rondje langs de desbetreffende kasteleins, zeven komma twee liter jenever had gedronken. "En kijk nu eens, nu zit ik hier weer!" voegt hij er trots aan toe. "Ongelooflijk," zegt zijn collega Toon Sporenberg, "zoveel als die vent kan wegwerken, gewoon ongelooflijk, met alleen een WAO."
     Meningen (ik heb 'm niet van mezelf) zijn als spijkers. Hoe vaker je erop slaat, des te vaster komen ze te zitten.


maandag 3 juni 2002

Naar aanleiding van het verloop van de informatie. "Het nieuwe denken, tegenover het oude denken, houdt dus in: asfalt en vaagheid." Willem Breedveld, Thomas von der Dunk en Frank Kuitenbrouwer bereiken deze conclusie onder leiding van presentator Marjolein Uitzinger, en lachen er samen om. Meteen bij de eerste vermelding van dat nieuwe denken schatert Von der Dunk het uit: "Nieuw denken? Whahahaha!" "En daartussenin zit dan omdenken," voegt Kuitenbrouwer er nog aan toe, en herinnert aan Tom Poes.


woensdag 5 juni 2002

In het nieuwsoverzicht van het Oog. Het is inmiddels zo'n negen maanden na de aanslagen. En inderdaad. Een baby boom in New York.


dinsdag 11 juni 2002

Dagelijks lijden 840.000.000 mensen op deze planeet honger. Op de wereldvoedseltop van de FAO, gisteren in Rome van start gegaan, zijn niet meer dan één of twee staatshoofden van westerse landen aanwezig. Iedere vier seconden sterft een mens aan de honger. Per dag 25.000 hoor ik zeggen. Ik dacht 35.000, valt het toch nog mee. Er zijn in het geheel geen internationale afspraken over bestrijding van honger. Onverschilligheid regeert, meldt iemand van de FAO. De FAO wil dat er 400.000.000 hongerlijders zijn in 2015, meldt Brinkhorst hoopvol, die daar onderhandelt. Een woordvoerder van de NOVIB bestrijdt dat sprake is van onverschilligheid bij mensen, bij 'de internationale gemeenschap' overigens wel, alhoewel het begint bij het landbouwbeleid, de voedselproductie en dus WTO en niet FAO. Huh? Bij scholing toch? "Je moet mensen niet een vis geven, maar een hengel." Nee! De kennis om zelf een hengel te maken, lijkt mij.


vrijdag 14 juni 2002

Max van Weezel laat me weten dat de fractieleden van de LPF, die vergaderen in de Marcus Bakker-zaal, waarschijnlijk niet eens weten wie Marcus Bakker was. Ze noemen de zaal zelf al de "Marco Bakker-zaal." Die kennen ze wel. Van Weezel pleit voor een André van Duin-zaal, een Vanessa-zaal en een Patty Brard-zaal in de Tweede Kamer.


dinsdag 18 juni 2002

"Best way to secure our homeland is to hunt the killers down one by one." Een citaat van Bush ja. In hun tjoen heeft radio 1 er een citaat van Mat Herben achteraan geplakt: "En Pim zou daar ook heel trots op zijn geweest!"


woensdag 19 juni 2002

De Ashanti-koning uit Ghana is op dit moment op staatsbezoek in Nederland, met in zijn tientallen leden tellende gevolg onder meer een hofnar en iemand die zijn met zware juwelen omhangen arm ondersteunt bij het obligate handenschudden. Had zo in de Donald Duck gekund.
     Uit een van de ochtendbladen morgen. Willem-Alexander, op staatsbezoek in Litouwen, heeft toegezegd om eenmaal terug in Nederland het plan van een fietspad van Nederland naar Litouwen te zullen aankaarten. Het is een heel eind fietsen, maar er zullen zeker mensen enthousiast over zijn, was zijn commentaar. En fietsen zonder fietspad is ondenkbaar, schijnbaar.


donderdag 20 juni 2002

In vergelijking met Vlaamse kinderen blijken Nederlandse kinderen een stuk dommer. Zo weten ze niet waar de zon ondergaat of hoe het komt dat je de donder later hoort dan dat je de flits ziet. Ja, dat komt door onze nadruk op vaardigheden (als je het maar kan opzoeken), terwijl in België maar ook Frankrijk en Duitsland kennis veel belangrijker is, becommentarieert een Amsterdamse onderwijzer. Ze hebben ook een kleinere woordenschat dan de Vlaamse kinderen. Ja, dat is een feit, dat dankt je de koekoek, reageert de onderwijzer. En de Nederlandse kinderen geven snel een antwoord, hoe fout dan ook, terwijl Vlaamse kinderen sneller toegeven: "Ik weet het niet." Een grote bek hebben ze ook, ja.
     "Ik was gisteren bij familie in Boxtel," geeft Toon Sporenberg slaperig toe, "en ze hebben me vanochtend gebeld dat het gezellig was, dus dat zal dan wel goed zitten..." Gisteren in het sportnieuws de aankondiging dat de pony's van Joep van Breukhoven en Marlies van Renkum zullen worden afgemaakt, en dan is er diezelfde avond een barbecue waar de pony's genuttigd zullen worden.
     In Kunststof zit ene Pieter Bouwman, die de Toon Sporenberg uit Radio Bergeijk blijkt. Radiomaker, regisseur en voorheen stand-up comedian. Hij wordt bevraagd door Frènk van der Linden. George van Houts heet de Peer van Eersel. Pieter Bouwman is groot geworden onder Hans Teeuwen, die hij daarom ook de leukste humorist van Nederland noemt. Matt Wijn is (natuurlijk) de man achter al die jingles. In Bergeijk zelf vindt iedereen boven de 45 het afgrijselijk, en iedereen onder de 45 is fan. En die Eikelberg is echt het plaatselijke sufferdje (èn wekelijkse inspiratiebron voor Radio Bergeijk!). "Radio Bergeijk is inmiddels een eigen universum geworden, daar kunnen we nog wel even mee door." "Wat ik nu doe is een feestje, het is ontzettend leuk." "Een dag niet geleefd is een dag niet gelachen," is het motto op zijn tegel.


zaterdag 22 juni 2002

"Meneer, u bent ook de stad ingegaan?" "Ja, de overwinning zegevieren hè...!"
     De nieuwe rechtse Deense premier heet ook Rasmussen, net zoals zijn sociaal-democratische voorganger. Maar deze heet wel Anders Rasmussen.
     In het nieuwsoverzicht van het Oog, Kok tijdens zijn persconferentie in Sevilla (het was voor hem de laatste EU top, en hij is de langst zittende leider van Europa): "I'm gonna wait for the new government, and then I am going to kick off... nee, hoe zeg je dat, afkicken? Nou ja, zoiets dus." Zijn souffleurs schoten, hoorbaar op de opname, in de lach, evenals de journalisten in de zaal.

Sevilla

Sevilla (fotograaf onbekend).


zondag 23 juni 2002

Matrozen, journalisten, barkeepers en politici zijn de in Nederland minst gewaardeerde beroepen, suggereert Max van Weezel.


dinsdag 25 juni 2002

"Hersteld vertrouwen" vindt de VVD te ver gaan als titel voor het regeerakkoord. In de avondbladen oppert Raoul Heertje een aantal alternatieven. "Nederland is vol... vertrouwen" bijvoorbeeld. Of: "Vertrouwen doe je samen." "Respect, vrijheid en verantwoordelijkheid of zoiets," merkt Balkenende op (mooi compromis...) en zegt erbij dat het hem om de inhoud gaat, niet de titel. "Vertrouwelijkheid hersteld," stelt Jan Tromp in het Oog voor in verband met die informatie achter gesloten deuren.
     Citaat van een Engelse voetballer, meen ik: "Voetbal is een simpel spelletje. Er zijn twee keer elf mensen en een bal, en die spelen twee keer drie kwartier tegen elkaar, en na afloop is er een winnaar, en dat is Duitsland."


donderdag 27 juni 2002

"Buy British, go Dutch" is een slogan van Rover ("gelukkig zijn niet alle Nederlanders hetzelfde, maar het blijven wel Nederlanders").


vrijdag 28 juni 2002

De zwarte haaraanval van haar vader.
     "Het wereldkampioenschap voetbal zonder Nederland is net zoiets als een pornofilm kijken in je eentje. Balen dat je niet mee mag doen, maar je blijft wel kijken."
     De onderhandelaars zoeken nog steeds naar een motto voor hun regeerakkoord, waar volgens Herben "hersteld" en "vertrouwen" in zouden moeten zitten, maar "hersteld vertrouwen" is door Zalm al afgeschoten. Lodewijk de Waal in het Oog meent: "Ach wat, het zijn gewoon vertrouwde vertelsels!" Toch leuk dat iedereen zo meeleeft.


zondag 30 juni 2002

Anderhalf miljard mensen kijken op dit moment naar de televisie, finale voetbal. Het nieuws voegt eraan toe dat naar alle wedstrijden in totaal 42 miljard mensen hebben gekeken. Hoeveel zegt u? Ja, 42 miljard mensen... Tsjezus. Als we het maar in getallen kunnen vatten. Als iets niet te berekenen valt, is het van geen waarde.


maandag 1 juli 2002

André Hazes vertrekt uit de gemeenteraad van de Ronde Venen, na veel kritiek op zijn veelvuldige afwezigheid bij raadsvergaderingen, en zegt dat hij de grond in is getrapt. Zijn fractieleider neemt het voor hem op.


woensdag 3 juli 2002

CDA, LPF en VVD hebben hun regeerakkoord gepresenteerd, onder de naam "strategisch document." Is ook een vondst.
     De stem van de zwijgende meerderheid, zo noemde Wim Bosboom dat.


donderdag 4 juli 2002

Henk van Hoorn herinnert aan Zalm die vandaag zei dat hij "stond te genieten." Op de puinhopen van paars dus. Het deed Van Hoorn denken aan een gesprek dat hij in de binnenstad van Utrecht opving tussen twee 'gewone Nederlanders.' "Ik ga deze zomer naar Marbella," zegt de vrouw. "Leuk," reageert de man. "Nou leuk... je zit de hele dag achter cocktails op een terras." "Tja..." "Maar in het najaar ga ik naar Egypte, als compensatie!" Die paarse puinhopen stralen een gouden gloed uit, concludeert Van Hoorn.


vrijdag 5 juli 2002

Pim Fortuyn was een pathologisch spelbreker, aldus Willem Albert Wagenaar, hoogleraar experimentele psychologie (getuige-deskundige over geheugen), evenzeer als bijvoorbeeld Dries van Agt. Willem was overigens de naam van zijn opa van vaderskant en Albert die van de opa van moederskant, zodat zijn moeder hem 's ochtends telkens zei: "Denk erom dat ze je op school niet 'Willem' noemen hoor!" En dat deed ik dan, merkt Wagenaar op, dan zei ik: "Nee, ik heet Willem Albert hoor!" Het terugvalpercentage van verslaafde gokkers is groter dan bij welke verslaving dan ook, inclusief het spuiten van heroïne!


zondag 7 juli 2002

In de Trouw morgen een verhaal over Astrid met het syndroom van Down die begeleider is van demente bejaarden in een verzorgingstehuis. Dat gaat prima, al is het soms niet helemaal duidelijk wie wie helpt.


maandag 8 juli 2002

De correcte Nederlandse vertaling van het motto van Popeye, "I am what I am and that's all that I am," luidt natuurlijk: "What you see is what you get." De tegel van Martin Lodewijk in Kunststof.

Popeye

Popeye (tekenaar onbekend).


Agent 327

Agent 327 (tekenaar Martin Lodewijk).


donderdag 11 juli 2002

Het CDA heeft vanochtend bij de LPF geïnformeerd wie er nou eigenlijk de fractievoorzitter is.
     Suzuki adverteert al sinds weken, maanden met: "Kan jou dat nou schelen?" Iemand leest in de krant over zo'n auto en vraagt zich af: "Is ie niet wat groot?" waarop dat antwoord volgt. Ja, goeie, trendy slogan. Suzuki, kan jou het wat schelen? Dat zal scoren. Zeggen waar het op staat, de dooddoener van vandaag.


vrijdag 12 juli 2002

"Rita, haak jij even een hangmat?" legt Harm Edens Wim Kok in de mond.


zaterdag 13 juli 2002

In Paal Acht, het AZC op Terschelling. "De asielzoekers die hier wonen? Overdag? ... Ja, dat vraag ik ze wel eens, en dan zijn ze boodschappen doen. En daar trekken ze de hele dag voor uit, ja! Ja, nou kunt u lachen, maar..." Aan een asielzoeker gevraagd. "Nee hoor. Geen werk. Anderen ook niet." Aan een ondernemer. "Bij mij? Hier? Nee. Nee, want dat mag niet hè? Nee, ook niet tijdens Oerol, want dat mag niet hè? Nee hoor. Niet bij mij in elk geval." Reportage van Roel Pauw.


zondag 14 juli 2002

Op de grafsteen van Fortuyn heeft de familie een (schijnbaar stereotiep) gedicht van Adriaan Roland Holst laten beitelen, met 'noch' gespeld als 'nog.' Ja, ze hadden de zin nog wel door de spellingscontrole gehaald.


maandag 15 juli 2002

Een mediasocioloog: "Mijn buurman vroeg me: 'Wat? Is die Mat nou ook al dood?' Ja, hij had het woord 'herbegrafenis' gehoord..."


woensdag 17 juli 2002

Er zingt enorm veel hoop over dat kabinet rond. Die Heinsbroek lijkt een mooi figuur. Woont in Naarden maar wilde in de naburige gemeente wonen. Toen kocht hij vier tennisbanen op en sindsdien woont hij in de door hem gewenste gemeente. Hij rijdt een Bentley en is ontevreden over de dienstauto. Hij hoopt dat hij in zijn Bentley mag blijven rijden. Zijn vermogen wordt geschat op 140 miljoen euro. Hij is rijk geworden als directeur van Arcade, door het bedrijf op het juiste moment te verkopen. Hij draagt geen stropdas, maar bekent de journalisten er op het bordes misschien een om te zullen doen. Principes zijn ervoor om overboord te gooien. De journalisten zijn meteen gek op hem.


donderdag 18 juli 2002

"Voor totale vergeving heb ik een te goed geheugen," is een uitspraak van Vonhoff die al sinds het marathon-interview met hem zes dagen geleden door mijn hoofd speelt. Zocht al in 1946 de Partij van de Vrijheid op en werd in 1948, 17 jaar oud, lid van de VVD.
     Karsten Kroon. "Ja, eerst val ik dertig meter een ravijn in, ik mag blij zijn dat ik nog leef. Ongedeerd maar het deed wel flink pijn. Afijn, ik stap weer op, en een half uur later word ik van achteren aangereden door een volgauto. Die wond helemaal open. Dus ik sta op en geef eerst die vent van die volgwagen een ram voor z'n harses!" De presentator rondt het interviewtje af met de opmerking dat beiden, de wielrenner en de chauffeur van de volgauto, morgen gewoon weer mee kunnen doen.
     "Misschien," suggereert Frènk van der Linden voor de tegel in Kunststof, "kent u een wijze uitspraak van Romme..." Zijn gast is Henk Hofland, die reageert: "De voormalig staatkundig hoofdredacteur van de Volkskrant...!? Nee, daar zijn mij geen wijze uitspraken van bekend."
     "De wilde frisheid van limoenen geurt over het Binnenhof," becommentarieert morgen de Volkskrant Herman Heinsbroek, en ziet in hem een potentiële opvolger van Fortuyn.


maandag 22 juli 2002

Vanochtend een aardbeving in Zuid-Limburg, oostelijk van Heerlen, nabij Aken, Richter 4,9. Enkele scheuren in muren, anders niks. Mooi, op de dag van de beëdiging van een nieuw kabinet.
     De oppassers in de dierentuin van Aken hadden de aardbeving vanochtend horen aankomen. Enkele momenten voor de beving hadden alle dieren zich tegelijkertijd laten horen.

Wasbeer

Wasbeer in dierentuin Euregiozoo in Aken (fotograaf onbekend).


Die man wordt gevraagd: "Wat heeft u gestemd?" Hij moet diep nadenken. "Hoe heet dat nou? Ja... de LPG hè...? Euh, oh nee, de L... P... euh, F! Ja, die euh... die Wim!" "Wim, meneer...?" "Ja ja, Wim Fortuyn!"
     Heinsbroek vond het kabinetsberaad "leuk, het was spannend." Hij heeft zaterdag een das gekocht, die hij speciaal voor de koningin heeft omgedaan. Hij rijdt weer in zijn (blauwe) Bentley.
     Bea draagt op de bordesscène "een paars ensemble." Toe maar.
     Staatssecretaris Filomena Bijlhout is alweer opgestapt, zo meldt het nieuws van tien uur, omdat ze verkeerde informatie heeft gegeven over haar verleden. Ze blijkt toch langer lid te zijn geweest van de volksmilitie van Bouterse dan eerder werd gedacht. Nog geen negen uur, meldt Kees Groot, een absoluut record. Roel in 't Veld was negen dagen, Charles Swietert enkele dagen.
     "Bijltjesdag op de dag van de beëdiging, als dat geen nieuwe politiek is weet ik het ook niet meer," aldus Thijs van den Brink in de aankondiging van het Oog. Bianca Balkenende omschrijft haar man in de Telegraaf als "nogal eigenwijs."


dinsdag 23 juli 2002

Bijlhout had gezegd dat ze in 1980 lid was geworden en in 1982, ten tijde van de decembermoorden, al uit de volksmilities was gestapt (en nu was er dus een foto uit 1983 opgedoken). In Trouw morgen een boos artikel dat elke journalist met tenminste één hersencel het had kunnen weten. Die volksmilitie van Bouterse werd pas in 1982 opgericht. Niet om haar lidmaatschap van de militie maar om haar leugens stapt ze op. Een staatssecretaris van emancipatiezaken die liegt, tja... Lennet van Dongen (is tevens columnist bij Opzij en) noemt als mogelijke opvolger Ciska Dresselhuis, maar omdat die vast niet wil, suggereert ze ook Dorien Presser! Ja, goed idee!


donderdag 25 juli 2002

Bomhof weet overplaatsing van zijn topambtenaar Van Lieshout te bewerkstelligen (door Remkes, die gaat daarover) omdat die een ongeïnteresseerde houding zou hebben en een maand geleden (onder Borst) zei dat hij meer geld wilde voor de gezondheidszorg. Dat vond Bomhof toen ook, maar nu is dat in strijd met het nieuwe regeerakkoord. Bomhof neemt het zijn ambtenaar dus kwalijk dat die niet, zoals hijzelf wel, van mening is veranderd in de tussentijd. Remkes en Balkenende waren gisteren geïrriteerd, maar hebben Bomhof nu dus zijn zin gegeven. Er is geen overleg geweest tussen Bomhof en Van Lieshout (Bomhof had zelfs geweigerd om zijn topambtenaar bij de ontmoeting een hand te geven) en Bomhof is onbereikbaar voor commentaar. "Raar soort nieuwe politiek," concludeert Agnes Kant in Standpuntnl. "Daadkracht is prima, maar wel op basis van argumenten en met zorgvuldigheid."


vrijdag 26 juli 2002

"Duidelijkheid en daadkracht," is het motto van het nieuwe kabinet. Ik vertrouw ze voor geen fluitje.
     Heinsbroek heeft zijn tweedeurs Bentley vervangen door een vierdeurs. Dat oogt beter bij een minister, en dat stapt ook beter uit. "Ik had er twee, een coupé en een cabriolet, en die coupé heb ik ingeruild." Kost 300.000 euro uit eigen zak. Ja, met 140 miljoen euro achter je moet je wel heel gekke dingen doen. Hij gaat zijn werkkamer opnieuw laten inrichten door Jan des Bouvrie, een vriend. Roken of lummelen op de gangen is volgens een interne memo voortaan verboden op het ministerie. Bomhof ondertussen ondervindt steeds meer kritiek, niet alleen van de vrijwel voltallige pers en een groot deel van de politiek (alleen de LPF staat nog vierkant achter "hun" minister), maar ook op het ministerie lijkt het niet lekker te gaan. Iedereen wantrouwt de LPF, sommigen noemen het aldus Lucella Carasso "een gebrek aan beschaving," anderen menen dat de LPF "autoritaire trekjes vertoont." Ze argumenteren niet, maar ze concluderen meteen. Een VVD er had als motto geopperd: "Maak het kort." Tof plan. "Dit is geen kabinet, hooguit een nachtkastje," is een suggestie die Marijnissen heeft ontvangen. "Pim pam pet kabinet."


zaterdag 27 juli 2002

In een rechtbank in Amsterdam is vandaag iemand gearresteerd die er op de publieke tribune zat. Het was een zaak tegen twee van de drie mannen die vorig jaar in Utrecht een overval hadden gepleegd, de derde was tot nu toe zoek. Een agent die kwam getuigen herkende de man op de tribune en zei het tegen de rechter. Beetje een Zware Jongens-verhaal. Wat had hij willen doen? Zijn maten redden?


maandag 29 juli 2002

De Leeuwarder Courant bestaat vandaag 250 jaar (1752 ja!). In de krant vandaag een artikel met de verklaring voor het gruwelijke kattengejank in Sneek een paar dagen geleden: in de plaatselijke moskee zat een kat opgesloten, en het gejank van het beest was over de geluidsinstallatie te horen.


donderdag 1 augustus 2002

Als je anti-depressiva toedient aan één groep depressieve mensen en aan de andere groep een placebo, laat de hersenscan hetzelfde resultaat zien. De hersenen weten dus zelf hoe ze zich moeten genezen.


zondag 4 augustus 2002

John Jansen van Galen opent het Oog met een liefdesverklaring aan het onweer. "Mooi hè, die ferme klappen, dat gerommel, die flitsen... ja, ja... En dan stel ik me zo voor dat het Pim is die daarboven zit, boos op al die verloren schapen, Hoogendijk, Herben, en die er nu op los dondert. Goedenavond."


maandag 5 augustus 2002

In de Telegraaf een artikel over een echtpaar dat naar Sydney vloog en pas achterdocht kreeg toen ze moesten overstappen in een klein propellervliegtuigje. Ja, Sydney, dat wel, Sydney in Canada wel te verstaan, wat een ingeslapen stadje schijnt te zijn, in Nova Scotia.


dinsdag 6 augustus 2002

Meer dan honderd bedden gestolen in Nieuwegein, grotendeels tweepersoons, uit een loods op een industrieterrein. Ook lakens en dekens gestolen.


woensdag 7 augustus 2002

Vliegverkeer veroorzaakt opwarming van de aarde, zo is vast komen te staan nadat na 11 september drie dagen lang geen toestellen vlogen boven New York. De condensatiestrepen in de lucht van straalvliegtuigen worden schapewolkjes die zonlicht weerkaatsen en de warmte op aarde vasthouden. Het verschil tussen de maximum dag- en de minimum nachttemperatuur wordt zo met tenminste één graad celsius verkleind. Goed voor de stookkosten maar niet voor de ecosystemen, zo voegen de onderzoekers eraan toe.


donderdag 8 augustus 2002

"Het is altijd herrie met Ferry," zo zegt me een parlementair verslaggever, doelend op Hoogendijk.
     "Dan nu over naar het Europees kampioenschap atletiek. Loop het daar een beetje?" vraagt Frènk van der Linden aan de sportverslaggever.
     De gast van Frènk van der Linden in Kunststof is directeur Jens van theater Carré Amsterdam, die vertelt: "Ik werd drie jaar geleden op nieuwjaarsdag om vier uur 's ochtends gebeld door Artis met de vraag: 'Bent u misschien vier kamelen kwijt?' Ik wist niet wat ik hoorde. Ik lag gewoon in mijn bed te slapen. Bleken er inderdaad vier van de kamelen van het kerstcircus te zijn ontsnapt, en die waren in de nacht de stad door gewandeld naar hun vriendjes in Artis en stonden daar bij het hek. Ja, dat reukvermogen hebben kamelen, die ruiken water in een woestijn tot op tachtig kilometer afstand. Het was te gek voor woorden, mensen van Carré die op de fiets de stad door gingen, om aan iedereen te vragen: 'Haben Sie meine Kamelen gesehen?'" Ik stel me ook de nachtwakers en verzorgers bij Artis voor, die eerst hoogstwaarschijnlijk denken dat het hun eigen dieren zijn ("Hoe komen die buiten?") voordat ze beginnen met rondbellen. En hoe weet je waar je moet beginnen te bellen? Je kunt moeilijk half Amsterdam wakker bellen om te vragen of ze een kameel missen. "Meneer, weet u wat u met die kameel van u kunt doen...?" Vanuit het perspectief van die kameel in Artis is het ook wel aardig. Die staat daar een beetje te soezen in de nacht, en wie komt daar aan de andere kant van het hek aangewandeld? Amsterdam een beetje Duckstad.

Kamelen

Kamelen in Artis (fotograaf onbekend).


zaterdag 10 augustus 2002

In Frankrijk is reeds sinds enige tijd een "tuinkaboutersbevrijdingsfront" actief, dat tuinkabouters bij mensen uit de tuin jat en vervolgens schijnbaar in vrijheid stelt. Vandaag ontdekte iemand in een bos nabij Bordeaux een open plek met meer dan honderd 'ontvoerde' tuinkabouters, op de grond en in bomen.
     Irak heeft leden van het Congres uitgenodigd om te komen onderhandelen over de crisis. De Amerikaanse regering heeft het aanbod afgeslagen als propaganda, maar het Iraakse parlement reageert dat de uitnodiging helemaal niet de regering maar het Congres betrof. Oeps. Wel luisteren graag.
     "Een ramp voor het land is altijd nog leuk voor de krant," zegt Willem Breedveld.


zondag 11 augustus 2002

"Therapie is voltooid wanneer neurotische ellende is overgegaan in werkelijke ellende," is een citaat van Freud, vertelt me psychiater Andries van Dantzig in gesprek met Martin Šimek (een herhaling van december 2001). Zoals het een psychiater betaamt, spreekt hij niet in algemene termen ("Nee, daar kan ik niks mee"), alleen in individuele termen. Alles is immers slechts enkelvoudig; het is onze geest die verbanden wil leggen. "Ik zat om en nabij een jaar in Neuengamme," vertelt hij, "en daar leefde ik bij de dag. Alles vergeten van gisteren, alles van vandaag, en dat lukte me heel best. Maar op een dag kreeg ik toch een ontzettende paniekaanval. En wat doe je dan? Dan ga je naar machtigen, en je legt je lot in hun handen. Dus ik strompel de kamer van de kapo's binnen, hoe kom je zo gek, en in mijn beste Duits zeg ik: 'Mir ist nicht gut geworden.' Eventjes was het doodstil. Toen begonnen ze bulderend te lachen. Ja, de mensen stierven als vliegen daar. En dat gelach bracht mij weer uit mijn paniekaanval en terug tot de werkelijkheid."

Andries van Dantzig

Andries van Dantzig (fotograaf onbekend).


dinsdag 20 augustus 2002

Harry Wijnschenk is gekozen tot fractievoorzitter van de LPF en opvolger van Mat Herben, en heeft gezegd dat de tijd voorbij moet zijn dat mensen in de LPF "eigen lijntjes hebben naar Pim Fortuyn." Hij is een voormalig uitgever van motor-tijdschriften, en was tot afgelopen december lid van de VVD. Van Asch, de belangrijkste tegenkandidaat van Wijnschenk, noemt diens verkiezing "een schot in de roos of niet." Wel wel. "Het is een schot in de roos of niet." Mooi hoor.


vrijdag 23 augustus 2002

Uit de Trouw van vandaag. De topman van ING sprak vandaag bij de presentatie van de (zeker voor een bank-verzekeraar) opmerkelijk positieve resultaten over de eerste zes maanden van 2002: "Als de wereld vergaat, zijn wij de laatsten die het merken."
     André Hazes, weet Harm Edens, wil golflessen nemen. Maar hij heeft ervan afgezien omdat hij begreep dat hij dan in de loop van de middag ergens min of meer gekleed zou moeten verschijnen.
     Ja leuk, zo'n parlementaire enquête. Vandaag iemand, De Pender, die weet dat alle verhoren live op televisie worden uitgezonden en de commissie verzoekt of hij de groeten mag doen, ja, aan zijn vrouw, aan Harry en Ria, aan hun zoontje en niet in de laatste plaats aan Aiki, ons lieve kleinkind. Dag Aiki! Morgen komt iemand laten zien hoe goed hij kan tapdansen, voorspel ik. Max van Weezel merkt in de opening van het Oog op dat morgen iemand de commissie verzoekt of hij een plaatje mag aanvragen. Ter afsluiting van het Oog doet hij nog even de groeten aan de familie De Pender.


zondag 25 augustus 2002

De LPF pleit bij monde van Schoonewille voor afschaffing van het zwijgrecht van verdachten. Maar dwaallicht Schoonewille wil niet dat verdachten worden gedwongen, hij wil geen "Turkse toestanden." Hoe hij dat dan voor zich ziet... Het CDA, hij heet Buma, moet eraan te pas komen om uit te leggen dat het tegengestelde van zwijgrecht spreekplicht is, dat zulke bouwstenen behoren tot het gebouw van onze rechtsstaat en dat het zwijgrecht bovendien is vastgelegd in diverse internationale verdragen over mensenrechten, en is dus tegen.


maandag 26 augustus 2002

"Het loopt niet storm" bij de schademeldingen na de wateroverlast van de afgelopen dagen, zo hebben de verzekeraars laten weten.
     Jezus, wat een onzin, reageert Marijke Höweler op de top in Johannesburg. "Vroeger praatten kerken ons aan dat onze zonden ons verdoemd hadden, medici praten ons aan dat we sneller dood gaan als we roken, en milieubeschermers zeggen ons dat we dood gaan aan een gebrek aan water. Allemaal waar. Wees blij met mij, ik hoef niet in een verzorgingsflat of aanleunwoning, ik bespaar de samenleving scheppen vol geld. De maakbaarheid, ik geloof er niets van, die wereld vaart en raakt op een gegeven moment de wal."


dinsdag 27 augustus 2002

Tiny Kox, partijsecretaris van de SP, over Nawijn: "Die minister doet zijn naam eer aan, met die borrelpraat." Sjors Fröhlich: "Maar hij is wel minister!" Kox: "Ja, dat is heel erg, ja..." De leuze van de SP is: "Keer het tij."


woensdag 28 augustus 2002

Allochtonenprojecten moeten niet meer worden gesubsidieerd, vandaag in Trouw, en kerken en gemeenten die uitgeprocedeerde asielzoekers opvangen moeten worden aangepakt, gisteren in de Volkskrant. Nog twee plannetjes van Nawijn. Hij krijgt de smaak nu pas echt te pakken, elke dag iets anders, mmm, een explosie van ballonnetjes. Maar de CDA-fractie vindt dat Nawijn eens moet ophouden met die plannetjes en "met een samenhangende beleidsvisie moet komen." Is ook een plan. Misschien. "We kijken er met verbazing naar, maar van ons mag het," is de nogal laconieke reactie van de VVD, alhoewel ze eraan toevoegen dat ze liever reële plannen horen. "Het CDA is de proefballonnetjes van minister Nawijn zat," luidt om vijf uur het hoofdnieuws, dat ook het woord "laconiek" noemt. Om half zes heet het: "Het CDA is het beu dat..." Om zes uur is het weer "zat," en half zeven weer "beu." Jammer hoor, het begint bijna leuk te worden, een minister die zichzelf zó belachelijk maakt... Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de LPF toch nog 8 zetels overhouden.
     "Als je een beetje alcohol op hebt, is een zandzak veel lichter," luidt een van de citaten in het radio 1-spotje.
     "Niet verder springen dan je polsstok lang is."
     "This was the first time, let's hope not the last time, although politics is always an uncertain business," durft Balkenende te grappen op de laatste dag van zijn eerste buitenlandse bezoek als premier, aan Luxemburg, op een top van de Benelux-landen.


donderdag 29 augustus 2002

Eén van de zeven in de Weerribben uitgezette otters, een Lets vrouwtje, heeft de kuierlatten genomen. Iemand van het ministerie van (landbouw, visserij en) natuurbeheer vertelt dat daarmee rekening is gehouden. Een otter kan zomaar dertig, veertig kilometer in een nacht afleggen. Ze gaan haar nu met een vliegtuig opsporen (het signaal is op deze afstand niet meer te horen). Ze leeft zeker nog. Dertig, veertig kilometer...!

Otters

Otters (fotograaf onbekend).


zaterdag 31 augustus 2002

Lionel Hampton overleden, 93 of 94 jaar (volgens het nieuws is z'n geboortedatum onzeker). Willem Breuker vertelt ons onder (veel) meer dat Hampton in New York een compleet huizenblok bezat, dat hij zeer goedkoop verhuurde aan vrienden en andere kanslozen.
     "Maandag knapt het weer... euh... knapt het wéér op."


woensdag 4 september 2002

De Inspectie voor de Volksgezondheid heeft de artsenorganisatie KNMG laten weten dat dwangvoeding van een hongerstaker in strijd is met artikel 11 van de grondwet (onaantastbaarheid van het lichaam) en met diverse internationale wetten. Een arts die toch dwangvoeding geeft zal tuchtrechtelijk en wellicht ook civielrechtelijk worden vervolgd ("een behandeling die indruist tegen de belangen van de patiënt"). De tweede kamer is in meerderheid voor dwangvoeding, en Donner sluit het niet uit.
     Het is nog onbekend waar het vijf-jarige jochie vandaan komt dat enkele dagen geleden op Centraal Station Amsterdam is aangetroffen met een briefje: "Wilt u goed voor hem zorgen? Ik kan het niet meer." Tientallen tolken hebben sindsdien met hem gesproken en het is duidelijk dat hij uit Azië komt, maar het is nog onbekend welke taal hij spreekt. Zo nu en dan herhaalt hij een woordje van een tolk.


donderdag 5 september 2002

Heinsbroek houdt zich niet aan de maximumsnelheden, meldt hij in een interview. Enkele dagen geleden vond hij nog dat we respect moeten hebben voor de politie, maar dat hoeft dus schijnbaar niet. Dit zijn dus de normen en waarden van die Heinsbroek.
     Rouwvoet van de CU noemt Nawijn vandaag in de kamer een "popcornapparaat zonder deksel." "Lulpraat!" noemt Agnes Kant de uitspraken van Nawijn, waarop Weisglas preuts reageert en zegt dat dat veranderd wordt in "Nulpraat." "Nee," zegt Kant, "als u er zich aan stoort, maak er dan maar 'onzinnige praat' van. Ik dacht dat dat een Nederlands woord was, maar goed..." "Kulpraat," suggereert Govert van Brakel. Lullig hoor, zo'n botsing van fatsoensnormen. Mag je vloeken als kamerlid in de kamer? VVD en LPF vinden het gelul van Nawijn prima en begrijpen niks van de ophef, het CDA houdt de mond.


vrijdag 6 september 2002

De otter uit de Weerribben is niet teruggevonden. De zender is stuk. De zoektocht is stopgezet. Men denkt dat het dier nog wel in leven is.
     Over de parlementaire enquête. "Het verhoor van Veerman verliep moeizaam. Ongeveer op de helft dreigde hij er een eind aan te maken." Huh? Wáármee dreigde hij?
     Resultaat van een onderzoek. Jongeren tussen tien en achttien communiceren met elkaar. "En waar hebben ze het dan over?" vraagt Harm Edens verbaasd. "Meestal over niks. Het maakt niet uit wat."


zaterdag 7 september 2002

"Never ruin a good story with facts," (corrigeert de voetbalverslaggever zichzelf).


dinsdag 10 september 2002

De vondeling van vijf van Amsterdam Centraal Station is Luka genoemd, naar een kettinkje om zijn hals. Nog steeds weet niemand welke taal hij spreekt. Behalve tolken worden nu ook orthopedagogen en logopedisten en zo op hem losgelaten. Hij spreekt ondertussen wel behoorlijk Nederlands.
     Blijkens onderzoek door de KRO (er is geen meldingsplicht) zijn dit jaar, januari tot en met augustus, in de Randstad alleen al 734 "onbestelbare stoffelijke overschotten" begraven (mensen die niet door hun nabestaanden worden begraven en dus volgens de wet op de lijkbezorging op kosten van de staat onder de grond worden gestopt). Dagelijks een stuk of twee dus. De cd die de meneer van de gemeente thuis bij het lijk in de cd-speler vindt wordt meteen gebombardeerd tot de uitvaartmuziek. Buren zagen hem wel eens door het raam; dat hij doodziek was wist niemand. In zijn agenda staan alleen telefoonnummers van instanties. Zijn vader wordt toch nog gevonden, en die meldt over de telefoon: "Smijt hem maar bij het vuilnis."
     "Ik weet niet of Osama dood is, of die oorlog in Afghanistan nodig was, en ook niet wie die aanslagen nou eigenlijk gepleegd heeft. Ik weet wel dat er 26 kamerleden zijn die Hoogendijk serieus nemen, dat er een economische crisis is in Nederland, en dat Irak kernbommen probeert te maken. Ten oorlog dus! Met duizend bommen en granaten!" Aldus iemand die Romanesco ("de Vale Gier") wordt genoemd, Humanistische Omroep op 747AM.
     "Als jij niet mijn broer bent in geloof, ben je nog altijd wel mijn broer in menselijkheid," is een citaat uit de Koran.
     "Deze voorstelling van Circus Balkenende," zo noemt in de kamer Rosenmöller de ministersuitspraken van de afgelopen weken. En dan die stembuiging wanneer hij aan Balkenende vraagt: "...of u ook eens met de vuist op tafel heeft geslagen, en heeft gezegd: 'Mannen...' (ja, want er zitten ook nauwelijks vrouwen)," met name in het woord "mannen." Balkenende reageert door op te merken dat zijn gezag erop gebaseerd is dat hij juist niet met de vuist op tafel slaat en dat men elkaar in de Trêveszaal niet "mannen" pleegt te noemen. "U hoorde de directeur van Circus Balkenende," zegt de presentator van het Radio 1-journaal als afkondiging van de bijdrage. Op die opmerking van Rosenmöller over "Circus Balkenende" heeft Balkenende geantwoord: "Ja, maar dan wel met veel publiek," zo vertelt me Lucella Carasso.
     Freek de Jonge (in Parlando, eergisteren op radio 2) over Herman Heinsbroek: "Wat heeft die man het getroffen met zichzelf en met zijn auto...!" Heinsbroek is de opvolger van Ed Nijpels in de remake van de parabel van het kistje (uit De Openbaring) in Parlando (de "ongeschoren, stropdasloze, louche politicus" die met het oog op de economische omstandigheden het kistje openbreekt). Enkele dagen geleden zei Heinsbroek zich te ergeren aan die boetes voor snelheidsovertredingen. "Ik zeg wel eens tegen zo'n agent: 'Ziet deze auto er soms uit of ie ervoor gemaakt is om 130 te rijden?'" Vandaag verontschuldigt hij zich in de kamer voor dat interview. En dan noem ik al die andere uiteen spattende proefballonnetjes, bijvoorbeeld van Bomhof en Veerman (volgens De Graaf van D'66 was dat een "proefzeppelin"), al helemaal niet.
     "Dat kinderen liever spelen op afgelegen bouwterreinen is geen argument om op te houden met het aanleggen van speeltuinen," aldus Francisco van Jole.
     "Je kunt iemand toch niet overtuigen, en ik heb alle geloof in redelijkheid de laatste tijd wel verloren, dus in het geval van dergelijk brutaal gedrag lach ik nog slechts," zei vandaag een door Theodoor Holman geïnterviewde schrijver.


woensdag 11 september 2002

"War is God's way of teaching Americans geography."

The world according to Ronald Reagan

The world according to Ronald Reagan (scan uit een reader voor eerstejaars studenten sociale geografie). Klik op de kaart voor een 941 KB grote versie.


donderdag 12 september 2002

De NRC vandaag ziet in Balkenende een dompteur.
     In Phoenix, Arizona, werken mensen in gevangenispakjes aan de chain gang. Ieder heeft een web-cam in de cel, en ze werken onder meer in de stad bij begrafenissen van de lijken van de daklozen. De plaatselijke sheriff heeft humor, en laat om zijn gedetineerden rustig te houden in elke cel (continu klassieke muziek en) op de televisies drie uur per dag speeches draaien van Newt Gingrich. Dat zal ze uitputten ja. Zo vertelt me Willem Offenberg, hoofdredacteur van Wordt Vervolgd (het blad over mensenrechten dat journalistiek geheel onafhankelijk is van Amnesty). "Ik ben tegen de vooruitgang, want het is zo al erg genoeg," is zijn motto op de tegel, naar hij vermoedt een citaat van Reve. Frènk van der Linden draait maar liefst twee nummers van Steve Earle, waaronder eentje over John Walker, vanuit het perspectief van John Walker, en ik ga er meteen op uit om cd's te kopen.

Steve Earle

Steve Earle, in 2003 (foto van Wikimedia Commons, door Wesley Wettengel).


vrijdag 13 september 2002

"Je kunt niet zomaar iedereen met die dingen laten gooien! Wij zijn de enigen met ervaring," laat Harm Edens Bush zeggen over de Iraakse nucleaire wapens. "Je moet niet zo moeilijk doen jij," laat hij Saddam in Baghdad zeggen in een telefoongesprek, "met je vader was het veel makkelijker praten!"


zaterdag 14 september 2002

Tussen middernacht en één een documentaire van de RVU over veganisme, naar aanleiding van de hongerstaking van Volkert, Het voedsel van Volkert geheten, waarin wordt gesuggereerd (meer dan dat) dat Volkert, sinds vele jaren veganist, lijdt aan een vitamine B12-tekort. Symptomen daarvan zijn onder meer verwardheid, depressiviteit en soms zelfs psychose. Iemand vertelt uit eigen ervaring dat hij (ondanks zijn o zo vredelievende aard) dwangmatige geweldsfantasieën kreeg, een bekend maar iets meer zeldzaam symptoom van B12-tekort. De bestaande hoeveelheid B12 in een lichaam wordt door een veganistische levenswijze gemiddeld in een jaar of acht, negen opgebruikt.


zondag 15 september 2002

Hilarisch zo, dat TROS Forum, nu de troonrede al op internet is gepubliceerd. "Zal ik de troonrede vast voorlezen?" vraagt presentator Mieke van der Weij, en begint: "Leden van de Staten-Generaal..." "Doe je de bede ook?" informeert iemand. Even tevoren heeft Theodoor Holman gezegd: "Ik weet niet waar ik het vandaan heb, maar ik vermoed zo dat in de troonrede zal worden aangekondigd dat we met de hoeveelheid asfalt een euh... grote progressie gaan maken!" Ik denk: "Leden der Staten-Generaal, aangezien eergisteren op internet..."
     Priester-politicus Herman Verbeek haalt me een uur lang in Uit Het Nieuws de woorden uit de mond over de verwaarlozing van het publieke domein door de politiek en het niveau van het intellectuele publieke debat in Nederland. "Kijk, wij denken dat Albert Heijn ons brood maakt... Dat is niet zo, hoor... Dat is een misverstand...!" "Onze rijkdom maakt deze wereld kapot." "Na ons de zondvloed... de zondvloed is natuurlijk allang begonnen!" "Ik zeg tegen mezelf, en dat heb ik ook wel op de preekstoel gezegd: 'Laten we nou eerlijk zijn: God bestaat niet. En als ik eerlijk ben, denk ik dat ook Jezus niet echt heeft bestaan. Dat zijn verhalen-figuren...' De mens heeft zichzelf tot god gemaakt." Hij windt zich zeer op over dat "islam-achterlijk"-verhaal, met name omdat we daarmee verdoezelen hoe zwart en achterlijk onze westerse beschaving is. "Die Verbeek is een roepende in de woestijn," had een VVD-er hem gezegd, en hij antwoordde: "Dus jullie geven toe er een woestijn van te hebben gemaakt...?" Hij was ooit vier jaar partijvoorzitter van de PPR, en behoort nadien bij de Groenen. "In Groen Links was ik te groen en te links." En toen (1994) is hij uit het Europees parlement getrapt, na een flink conflict. "Ik heb politiek nooit leuk gevonden, maar wat wilt u dan? Wilt u het met geweld proberen te bereiken?" In dat Europees parlement kreeg hij zo'n drie briefjes per avond, van banken, verzekeraars en al dat soort bedrijven: 'Morgen staat iets op de agenda waar wij belang bij hebben en waar we met u over willen spreken. We stellen dat-en-dat restaurant in Straatsburg voor.' "Als je een briefje terugstuurde: 'Graag, maar dan wel op uw kantoor en in uw en mijn werktijd,' dan hoorde je er nooit meer van." "Het christendom is op geschiedvervalsing gegrondvest. Ik weet zeker dat God niet bestaat, of Allah. Hoe zou dat kunnen? Hoe ziet u dat voor zich? Dat zijn fantasiefiguren!" "Antisemitisme is historisch gezien een puur christelijk gegeven." Hij heeft geholpen de synagoge in Groningen te restaureren. Zijn volgende boek zal heten God is een verhaal. "Mijn priester-zijn is een formaliteit, het zijn allemaal machtsspelletjes, ik blijf het om tactische redenen." Hij wordt steeds banger van grote organisaties, is steeds onafhankelijker. "In mijn appartement, mijn eigen klooster, ben ik te gast van mijn boeken en mijn muziek." "Ik zweer u, toen ik in 1963 tot priester werd gewijd, had ik het woord 'homo' nog nooit gehoord. Daar sprak niemand over. Ik kreeg in 1973 mijn eerste vriendje." Een jaar geleden heeft hij een herseninfarct gehad, maar klinkt desondanks zeer strijdbaar. "Gaat het nog goed komen?" vraagt hem aan het eind de interviewer (die vandaag debuteert op de radio). "Ik vertrouw op al die miljoenen mensen die morgen gewoon weer het goede doen."
     In Het Hek Van De Dam een reportage over de "kuur op muziek." Dat is paardensport. Doe maar op heavy metal, stel ik voor. Of de Tall Dwarfs, en dan met een epileptisch paard.
     "Nederland heeft zichzelf uit de markt geprezen," is een citaat uit de troonrede, en Jansen van Galen merkt fijntjes op dat dat natuurlijk "geprijsd" moet zijn. Niet gehinderd door enige intellectuele bagage, dit kabinet.


maandag 16 september 2002

Het verhoor door de parlementaire enquêtecommissie bouwfraude van directeur Kist van de Nederlandse Mededingings Autoriteit NMA verloopt niet al te vlot. De man heeft het over "prioriteringen binnen het stelsel van prioriteiten" als hij moet uitleggen waarom de NMA niets aan de bouwfraude deed. "Prettig dat u zo kort en bondig antwoord geeft," zegt een commissielid vol sarcasme.
     "Met de LPF stap je in een achtbaan waarvan je niet eens weet of het laatste stuk van de rails wel gelegd is..." formuleert de interviewer.
     "Op het nieuws van gisteren moeten we dus wachten tot de kranten van morgen," becommentarieert een van de kranten de publicatie van de troonrede op internet.
     Bij zijn nieuwste cd, in eigen beheer uitgegeven, levert Robert Long er een lege, tweede disc bij, compleet met boekje en hoesje. Vriendelijk. "De platenmaatschappijen hebben zichzelf om zeep geholpen." Er waren journalisten bij de presentatie van die cd teleurgesteld geweest toen bleek dat hij geen facelift had gehad en niet naakt van grote hoogte in een ondiep badje bleek te gaan duiken, zoals wel op de uitnodiging aan de pers was aangekondigd.


dinsdag 17 september 2002

"Alles wat kan, hoeft niet," is een citaat van Anne Vondeling waar nu Jeltje van Nieuwenhoven aan herinnert.
     Tot de suggesties voor een naam voor dit kabinet, een door de SP uitgeschreven prijsvraag, behoren "Het Hofvijver Kikkerorkest," "Balkenbrij," "Bak ellende," en "Spruitjes, pindakaas en kaviaar."
     "Nieuwe Nederlanders moeten zich aan de wet houden," heeft Beatrix gezegd. Gelukkig ben ik een ouwe Nederlander, voor mij gelden die wetten schijnbaar niet. Cabaretier-columnist Micha Wertheim suggereert op de radio dat deze quote van Bea de reden was waarom Max zo enthousiast zwaaide naar het volk. De hoed van Terpstra schijnt een schreeuwende ramp te zijn geweest.
     Beatrix wil af van haar kille imago, en wil liever een "moeder des vaderlands" zijn, warm en menselijk, zo hebben bronnen binnen het koninklijk huis bevestigd. Tja. Maar hoe?
     "Het is een lieve man! Ik hoop dat hij het redt!" zo roept de dokter die in het Oog uitleg mocht geven over longembolie om vijf voor twaalf nog snel voordat de tjoen is afgelopen. Over Claus.


donderdag 19 september 2002

Marijnissen is in de kamer, zo hoor ik (de tweede en laatste dag van de algemene politieke beschouwingen), erg boos over die plannen voor een commissie over normen en waarden (het voorstel komt van het CDA, samen met CU en SGP de enige partij die voor is, en de LPF twijfelt). Zulk asociaal beleid, en dan nog denken iets te zeggen te hebben over waarden en normen!


vrijdag 20 september 2002

Balkenende zal zich op televisie bij BNN wekelijks laten bevragen door Katja Schuurman en een andere schijnbare sexbom (zo werd een aantal dagen geleden bekend gemaakt). Harm Edens kan terwijl hij ons het nieuws meldt zijn lachen niet houden. Hij ligt helemaal dubbel en kan zelfs zijn zin niet afmaken, maar we begrijpen hem met een half woord. "Ja, en dan Balkenende die opmerkt dat hij niet voor één gat te vangen is..." horen we hem schateren.


door naar deel 2

naar het begin van deze bladzijde