home
Home

 

persoonlijk
Persoonlijk

 

muziek
Muziek

 

geofictie
Geofictie

 

Muka
Muka

 

verhalen
Verhalen

 

foto's
Foto's

 

colofon
Colofon

English (Engels)Zeeland 2010

Op vrijdag 14 mei vertrekken we, om een uur of één. 's Ochtends bestelt Laura eindelijk haar smartphone, na veel uitzoeken. We rijden via Rotterdam, en dan over de Deltawerken van eiland naar eiland. Het is een mooie route. Wissenkerke, op Noord-Beveland, is makkelijk te vinden, en we rijden zonder moeite naar het huisje dat we er gehuurd hebben.
     Op de website stond het geschreven als Noord-Beverland. Bovendien is er, nabij Goes, ook een dorp dat Wissekerke heet (dus zonder n). We maken grappen over vakantie in het beverland, in het dorpje Wisserkerke.


boot

Een boot, ergens op de heenweg. Klik op de foto's voor vergrotingen.


Laura

Laura achter het stuur.


akker

Uitgestrekte akkers en veel lucht.


dijk met fietsers

En dijken natuurlijk.


windmolen

En windmolens.


vissersboot

Vissersboot met meeuwen.


Oosterscheldekering

Oosterscheldekering, gefotografeerd vanuit de auto.


Het is een mooi oud en klein dorpje, met een molen en een kerk met een heel spitse toren. Er is niemand als we bij het huisje aankomen, maar er hangen post-its met daarop aangegeven waar de voordeur voor "familie Hendricx" is. Even later komt de eigenaar thuis en begroet ons. We hebben een extra groot huisje gekregen omdat er mensen hadden afgezegd. Het is een huisje voor vijf personen. Wat aardig. De hond heet Bijtie. Hij bijt niet. Het is een loebas. Het lukt ons helaas niet om onze laptop op het wireless internet te krijgen. Vooruit maar.
     We wandelen in de omgeving van het dorp en gaan via een weitje met lama's en konijnen naar zee. Nou ja, de Oosterschelde dus. Veel water en veel vogels, ook vogelkijkers. Het is een klein natuurgebiedje tussen dijken in. Noord-Beveland ligt tussen de Oosterschelde en het Veerse meer. Er gebeurt weinig. De belangrijkste plaatsen zijn de dorpjes Kamperland en Kortgene. Volgens Wikipedia is Noord-Beveland één van de dunstbevolkte gebieden van Nederland.


weg naar de Oosterschelde

De weg naar de Oosterschelde, vlak buiten ons huisje.


twee lama's

De twee lama's, eentje ongeschoren en eentje geschoren. Het zijn trouwens waarschijnlijk alpaca's.


natuurgebied

Als er vroeger een dijkdoorbraak was, bouwde men soms verder uit de kust ter bescherming van de zwakke plek een dijk om het doorgebroken stuk heen. Het stuk land ertussen is tegenwoordig een natuurgebied met veel vogels.


eenden met pulletjes

Bergeenden met hun pulletjes.


Laura kijkt uit over de Oosterschelde

Laura kijkt uit over de Oosterschelde.


gans verscholen

Gans, niet gans verscholen, achter een dijk.


Wissenkerke met molen

Zicht op twee wieken van de molen van Wissenkerke.


knotwilgen

Knotwilgen.


's Avonds eten we pannekoeken in het dorp (eentje met banaan, advocaat en chocoladesaus, en eentje met tonijn en mais), en ik drink er een Peelander Korenschoof bij, een bier uit Kamperland. We hebben een grote doos vol dvd's meegenomen, en veel boeken. We hopen vooral niks te doen. Later op de avond kijken we The Usual Suspects.

Omdat het niet lukt om de wireless connectie in te stellen besluiten we zaterdag naar Rotterdam te rijden en er Laura's smartphone af te halen. We parkeren midden voor de deur maar alle gedoe rond abonnementen kost veel onderhandel- en beslistijd. Pas aan het eind van de middag rijden we weer terug. De smartphone blijkt het wireless netwerk wel te kunnen vinden, dus het ligt waarschijnlijk aan de laptop. Laura is erg blij met haar smartphone, een HTC Desire. 's Avonds eten we maissoep en kijken we naar (de tweede helft van The Usual Suspects en) Volver.


auto in de Europoort

Onze auto in de Europoort, op de terugweg vanuit Rotterdam.


pijpleiding in de Europoort

Pijpleiding in de Europoort.


Op zondag doen we niks. Laura ligt de hele middag lekker in bed terwijl ik een wandeling en foto's maak rond het dorp. Ik fotografeer de kerk, de begraafplaats buiten het dorp en de beide molens. 's Avonds eten we pasta met spinazie en blauwe kaas, en we zien Tussenstand en Crazy/Beautiful. Het lijkt of de dvd-speler onze dvd's waar reclame is uitgeknipt niet kan afspelen, dus we zien alleen films die we hebben opgenomen van Ned 2 en Canvas.


molen in Wissenkerke

De molen in Wissenkerke.


molen in Wissenkerke

De molen in Wissenkerke van dichtbij. De wieken draaien vrijwel dagelijks.


onderaan de dijk

Onderaan de dijk vlak buiten het dorp.


begraafplaats

De begraafplaats.


spitse kerktoren

Zicht op de spitse kerktoren van Wissenkerke.


molen buiten het dorp

De andere molen van Wissenkerke, buiten het dorp.


bomenrij

Bomenrij.


twee duiven

Twee duiven in het dorp.


lucht

Zeeland heeft veel meer lucht dan de Randstad. Uitzicht vanaf ons terras.


Op maandag slaap ik tot bijna twaalf uur. Laura was al vóór negenen wakker en heeft al boodschappen gedaan. We gaan naar Neeltje Jans. We willen ook het Deltapark Neeltje Jans bezoeken. Bijna waren we niet naar binnen gegaan. Veel te duur, en we hoeven al die attracties niet. Maar de meneer bij wie we een muntje vragen om weer van de parkeerplaats af te mogen stelt ons voor om met z'n tweeën op één kaartje naar binnen te gaan. Okee dan. En uiteindelijk bezoeken we zo'n beetje alles. Er zijn maar heel weinig andere bezoekers. We bezichtigen de stormvloedkering van heel dichtbij. We mogen één van de pijlers beklimmen en wandelen een stuk door de stormvloedkering heen. Verder zien we een informatieve film, een expositie, en een rare 3D-film, bezoeken we een nog raardere walvis, en zien zeehonden. We eten friet om een uur of vier en gaan dan weer naar huis. Daar maakt Laura groentesoep. We kijken naar Eyes Wide Shut.


Oosterscheldekering

Oosterscheldekering.


Oosterscheldekering

Oosterscheldekering.


Oosterscheldekering

Tussen twee delen van de Oosterscheldekering door.


meeuw

Meeuw.


zeehond

Zeehond, in een bassin op Neeltje Jans.


zeehond

Zeehond, in een bassin op Neeltje Jans.


Op dinsdag rijden we via Wissekerke, zonder n en vlakbij Goes, naar Middelburg. Als we bij het hek staan van de kinderboerderij, die tussen de middag anderhalf uur lang gesloten is, krijg ik koppijn. Het gaat langzaam over als ik op een terrasje onder de Lange Jan een Paulaner Weissbier drink en een baguette gebakken mosselen eet. Laura rijdt verder via Borssele, langs de kerncentrale, naar Veere. Veere is toeristisch maar wel rustig en klein en mooi. We eten op een terrasje, vlak onder een nest met wel vijf merels, die in een bloembak met nepbloemen zitten. Ik heb koffie met een Zeeuwse bolus met roomboter. Ik koop er een labradoriet-armband voor Laura. In de winkel ligt een poes op een stoel te slapen. Om een uur of half zes zijn we weer thuis, na een korte stop in Vrouwenpolder om bier te kopen. Ik eet er een haring bij een kraam.


Lange Jan

Zicht op de Lange Jan in Middelburg.


dijkwei met schapen

Dijkwei met schapen.


veulens van trekpaarden

Twee spelende veulens van trekpaarden.


Veere

Zicht op Veere.


kerk van Veere

De grote kerk van Veere.


kerk van Veere

Binnenin de kerk.


gemeentehuis van Veere

Gemeentehuis van Veere.


nest merels tussen plastic planten

Een nest merels tussen plastic planten.


terras

De merels zitten in een bak vlak boven mijn hoofd.


uitzicht op Veere

Lucht. Aan de horizon ligt Veere.


Eenmaal thuis, na een witbiertje, vraagt Laura me of ik mijn werkmail al heb gezien. Ja hoor. Maar deze laatste nog niet. Mijn baas mailt me dat mijn vaste aanstelling voor 0,6 fte is goedgekeurd door de directeur van de faculteit Bètawetenschappen. Joepie! Ik ben erg blij. Ik bel haar om haar te bedanken. We eten biefstuk met aardappeltjes en broccoli, en we kijken naar The Bourne Identity. Een vaste baan... voor drie dagen per week nog wel! Jippie!

Op woensdag rijden we naar Veere om een kadootje voor mijn baas te kopen, pyriet in een stuk mergel, in dezelfde winkel waar we gisteren Laura's armband kochten. We zoeken ook naar Laura's andere roze handschoen die ze gisteren is kwijtgeraakt. Vergeefs. We zitten op een terrasje in de zon met een wafel met warme kersen en slagroom. Daarna rijden we naar Middelburg en bezoeken er de kinderboerderij. De ezels zijn aaibaar en de varkens kletsgraag. We kopen nog wat extra bier in de supermarkt, en 's avonds eten we groentensoep met broccoli en kijken we naar The Bourne Supremacy en Ocean's Twelve (The Bourne Ultimatum doet het niet op deze dvd-speler).


haas

Haas.


meer lucht

Nog meer lucht.


molens

Nieuwe molens en een oudere.


fietsen

Een roze en een gele fiets.


zonlicht op een bos

Zonlicht op een bos.


Op donderdag zitten we eerst even op ons terras en daarna een tijdje in het gras een stukje verderop. Het is lekker weer. We wandelen het dorp in voor koffie maar vinden geen terras in de zon dat open is. Via de supermarkt lopen we terug en we zetten koffie. We lezen en we lunchen in het gras. Daarna gaat Laura slapen en maak ik een wandeling door de polder, naar zee en weer terug. 's Avonds rijden we naar Colijnsplaat, dat een mooi dorpje blijkt te zijn, maar het restaurant is op donderdag gesloten. We rijden door (eigenlijk terug) naar Kamperland en eten er in de Emelisse-bierbrouwerij. Ik eet zeetong en Laura rode mul. Laura rijdt, dus ik proef het bier. Het is lekker.


bermbloemen

Bloemen langs een akker.


bermbloem

Bloem langs een akker.


kleine boerderij

Een kleine boerderij met een handvol koeien.


klaprozen

Klaprozen langs de dijk.


twee paarden met veulens

Twee paarden met veulens.


akker

Akkerpatroon.


aan het strand

Aan het strand bij Wissenkerke.


zon door de wolken

Zon door de wolken.


fazanten

Twee fazanten.


jonge ganzen

Ganzen met hun jongen.


koe, fazant en kalf

Koe, fazant en kalf.


ganzen met jongen

Ganzen met hun jongen.


vliegende gans

Vliegende gans.


kust

Onderaan de dijk, aan de kust bij Wissenkerke.


jutter

Eenzame strandjutter.


naar het begin van deze bladzijde