home
Home

 

persoonlijk
Persoonlijk

 

muziek
Muziek

 

geofictie
Geofictie

 

Muka
Muka

 

verhalen
Verhalen

 

foto's
Foto's

 

colofon
Colofon

English (Engels)Mr Averell, Hugh Banton en John Ellis

Live in het Orgelpark in Amsterdam, 8 november 2008


Het Orgelpark is gehuisvest in de modern gerestaureerde Parkkerk in Amsterdam. De kerk is omgebouwd tot theater. Direct na de ingang een paar traptreden omlaag bevinden zich de garderobe en bar. De zaal is een verdieping daarboven.
     Vanuit het publiek uitkijkend op het podium is er allereerst het grote kerkorgel boven de preekstoel. Rechtsboven aan de galerij is een tweede kerkorgel, dat er modernistisch uitziet, gebouwd in 1954 en oorspronkelijk afkomstig uit een andere kerk. Een derde grote orgel bevindt zich achter het publiek, indrukwekkend om te zien, maar twee grote steigers maken duidelijk dat het nog niet af is. Verder staat er een wuft, goudgeel geschilderd salonorgel rechts naast het publiek op de grond, misschien drie meter breed en gebouwd rond 1915, en een klein kistorgel.
     Op het podium stond een drumstel gereed dat voornamelijk uit elektronisch gerei bestond, enkele 'gewone' trommels, een grote gong en talloze ratels en andere lawaaimakers. Onder een tafeltje lag een met drie buizen en met de voet bedienbare blaasbalgen zelfgebouwd orgeltje (krankzinnige zelfgebouwde apparaten zijn een handelsmerk van Mr Averell). Iemand op het podium vertelde ons dat we tien minuten lang foto's mochten nemen, waar ik gebruik van heb gemaakt.

Mr Averell achter het goudgele Molzer-orgel

Mr Averell achter het goudgele Molzer-orgel.


De drie begonnen met John op de preekstoel, Mr Averell (René van Commenée) achter het goudgele orgel en Hugh staand achter het kleine orgeltje. Er werd de hele avond flink op los geïmproviseerd. Het hele weekend in het Orgelpark stond in het teken van improvisatie. Iets later op de avond vertelde Mr Averell (die telkens het woord voerde) ons dat ze pas vanmiddag voor het eerst gedrieën hadden geoefend.

Hugh Banton achter het kleine orgeltje

Hugh Banton achter het kleine orgeltje.


Er waren meerdere magische momenten. Vrij vroeg al was er een nummer waarbij Mr Averell druk aan het drummen was en plotseling een break introduceerde door met zijn drumstokjes tegen elkaar te tikken. De hele avond was veel meer rock dan ik had gedacht. Hugh vermaakte zich enorm. René blijkt een indrukwekkend drummer te zijn, en John blijkt erg goed te kunnen improviseren.
     Ze speelden een rare versie van Out Of My Mind, het titelnummer van Mr Averell's eerste cd. En ze speelden de première van Fear Of Dreaming, een nummer dat op de nieuwe cd van Mr Averell komt te staan, Gridlock (verwacht begin 2009). En ze speelden ook Boxes, eveneens een nummer dat op Gridlock zal staan, en dat ook daar met kerkorgel zal worden gespeeld. Gridlock is onder andere vertraagd vanwege het drukke schema van Lene Lovich, die er een duet zal zingen.

Hugh Banton op de preekstoel

Hugh Banton op de preekstoel.


Hugh speelde een solo-stuk van Bach op het modernistische orgel op de galerij rechts. En later speelde John een solo-stuk waarbij hij zichzelf samplede en gebruik maakte van E-bow en andere gadgets. John was de hele avond druk met samples waar hij dan een andere partij overheen kon spelen, en maakte prachtig gebruik van de E-bow. Op sommige momenten klonk hij heel even als een saxofoon-achtig solo-instrument naast de toetsen en drums...

René drumt

René drumt.


Na Boxes, aan het eind, speelden ze een stuk uit Curly's Airships, de enige cd waarop ze alle drie mee hebben gewerkt (hoewel ze elkaar tijdens de opname ervan nooit daadwerkelijk hebben ontmoet). Ik weet de titel niet, maar het was een van de instrumentale, triomfantelijke rock-thema's. De toegift was Theme One (gitaar, orgel en drums).
     In de garderobe waren cd's te koop, onder meer Judge Smith's The Full English en Curly's Airships en Live In Italy, maar ook Mr Averell's Out Of My Mind en Batteries Included (door David Jackson en René van Commenée), en Hugh Banton's The Goldberg Variations en Jackson's Tonewall Guastalla dvd.

een van de orgels

Een van de orgels.


John vertelde ons naderhand dat het erg ingewikkeld was geweest om op elkaar in te spelen door de galm en door de delay van de orgels. Het duurde een halve seconde vanaf Hugh's handbeweging totdat de toon weerklonk.
     Het was een wonderbaarlijke avond. Het leek of de drie heren erg veel plezier hadden, en ik hoop dat ze elkaar nog eens muzikaal zullen ontmoeten.


naar het begin van de bladzijde