Op zijn nieuwste cd Orfeas (2011) vertelt Judge Smith het welbekende verhaal van rock-gitarist George Orfeas. Iedereen weet dat Orfeas wereldberoemd werd en de sterren van de hemel speelde nadat hij een elektrische gitaar had gevonden waar "Fury Dice" op stond. Maar op een dag raakte hij Furydice kwijt en reed zichzelf in zijn auto te pletter. Tijdens zijn herstel had hij de indruk dat hij in de onderwereld was, en daar ontmoette hij zijn muze Eurydice. Pas nu begreep hij dat de muziek die hij speelde niet van hem is.
Eurydice vertelde George Orfeas dat hij terug zou keren naar de aarde. Maar Orfeas wilde dat alleen als hij zijn muze mocht meenemen. Toen ze zijn gitaarspel hadden gehoord, stonden de Powers of Music hem dat toe, op voorwaarde dat hij niet zou omkijken. Na zijn herstel was George Orfeas veranderd, en zijn muziek ook. Zijn oude publiek bleef weg en er kwam maar weinig nieuw publiek. Orfeas weigerde om terug te kijken, totdat hij een verleidelijk aanbod kreeg om nog eenmaal zijn oude hits te spelen. In die zin lijkt het waargebeurde verhaal van George Orfeas op de aloude mythe rond Orpheus, maar dat zal wel toeval zijn.
George Orfeas in Cuilfail Tunnel (foto afkomstig van www.judge-smith.com)
We weten natuurlijk allemaal hoe het verhaal van de beroemde Orfeas afloopt, maar toch is Judge Smith erin geslaagd om het spannend te houden. Bij de eerste keer luisteren is de cd Orfeas een caleidoscopisch muziekstuk. Er worden veel verschillende soorten composities gebruikt, maar ook veel verschillende instrumenten. Dat zijn onder meer saxofoon en elektrische gitaar, die vaak synchroon als lead-instrument de melodie spelen, maar ook minder gebruikelijke rock-instrumenten zoals accordeon, viool en cello. En er is onder meer folk, rock, techno, hip-hop, metal en zelfs speach music, muziek die het gesproken woord woord voor woord en noot voor noot volgt, een techniek waar Smith zo langzamerhand een meester in aan het worden is.
Als je het zo leest, lijkt het een chaos. Maar na een paar keer luisteren blijkt dat het, op een meesterlijke manier, toch een geheel is. Elke muzieksoort beschrijft een eigen deel van het verhaal, en muziek en verhaal versterken elkaar op die manier. Blijkbaar is techno de muziek die in de onderwereld wordt gehoord. In de hel, waar Orfeas naar eigen zeggen een blik heeft geworpen, draait het om death metal. Maar het grootste deel van de cd Orfeas is toch gewijd aan de muziek die de George Orfeas Band speelde, zowel de rock-muziek van vóór het ongeluk als de rock/hip-hop-combinatie van erna. Het album geeft zo een mooi overzicht van George Orfeas' carrière. Enkele delen moesten natuurlijk worden verzonnen. Zo speelt Orfeas in de onderwereld gitaar voor de Powers of Music, wat in Judge Smith's versie van het verhaal zijn mooiste optreden tot dan toe is. Althans, dat is wat we horen.
John Ellis speelt de rol van de gitaargod opvallend goed. Behalve John Ellis als George Orfeas doet David Jackson mee als Maxwell Blow, de saxofonist van de George Orfeas Band. Lene Lovich speelt een briljante rol als Eurydice, en David Shaw-Parker neemt de stukken voor zijn rekening als de verteller met akoestische gitaar.
Het verhaal van Orfeas kan op meerdere niveaus worden gelezen. Natuurlijk is het een waarschuwing om niet teveel naar het verleden te blijven staren, om jezelf als beroemd kunstenaar niet te herhalen maar telkens weer met iets nieuws te komen, zelfs als je daardoor bewonderaars verliest. George Orfeas ging om die reden hip-hop spelen met accordeon in de begeleidingsband, een bizarre combinatie die hem zijn grote massa's van fans kostte maar wel erg mooi uitpakte.
Orfeas is ook een verhaal over het gemak waarmee roem en geld kunnen corrumperen. En het album toont hoe moeilijk het is om een onafhankelijke geest te behouden. Tenslotte is het een verhaal over ouder worden. Oud en overbodig. Ooit hebben de fans je truukje wel gezien, en zullen er nieuwe gitaargoden of andere goden opstaan. Artistiek gezien is het beter om jezelf te vernieuwen, zelfs als er maar dertien mensen komen kijken, dan om jezelf te herhalen in een groot, uitverkocht stadion.
De albums van de George Orfeas Band zijn tegenwoordig steeds moeilijker te vinden. Maar Orfeas kan gemakkelijk worden besteld bij de componist Judge Smith zelf, op www.judge-smith.com. En op die manier heb je niet alleen de grootste hits van de George Orfeas Band eindelijk in huis, maar ook een biografie van de man zelf. En dat alles dankzij een onafhankelijke, kunstzinnige geest zoals Judge Smith.