home
Home

 

persoonlijk
Persoonlijk

 

muziek
Muziek

 

geofictie
Geofictie

 

Muka
Muka

 

verhalen
Verhalen

 

foto's
Foto's

 

colofon
Colofon

IJs

Ze danst voor mijn ogen, vurig, snel en vol gratie, en ze kijkt door me heen. Ze is fenomenaal mooi. Ze lijkt een beetje op haar. Ik blijf kijken, maar durf niet zo goed omdat zij zo ijzig doet. Ik laat haar langskomen en ruik haar.
     Ze zegt me dat het er niet toe doet, dat ik tegen mijn innerlijke stem in zou moeten gaan en mee zou moeten graaien. Maakt dat me blij? Ik ben aantrekkelijk om wat ik zou kunnen zijn, om haar fantasie. Ze blijft niet om de fascinatie, ze blijft om te proberen me te veranderen.
     Ik blijf maar even, meisje. Kijk nou maar goed, ik ben zo weg. Ik ben er alleen maar om naar te kijken. Ik heb niks te zeggen. Ik wil alleen maar kijken.
     Aan het plafond hangt een enorme kroonluchter, die zachtjes schommelt. De kou maakt mijn adem zichtbaar. Op de vloeren, de meubels, de vensterbanken liggen dikke lagen stof. Ik hoor een stem fluisteren. Daar is ze, dansend in de stoflaag, al snel in een wolk van vuil die opstuift in de kamer. Als ze is gestopt en op me af komt, draai ik me om en verlaat de kamer. Ik hoor de kroonluchter neerkomen.
     Ze is overal, breekbaar mooi als een sprookjes-prinses, moedig als een wijze, rechtvaardige elf, maagdelijk spontaan en onstuimig, ongrijpbaar en omhuld door duisternis als een heks, en begerig, hoerig heet. Ze is snel en virtuoos.
     Mijn bloed stroomt bijna niet meer. Iemand schreeuwt. Alle vertering, rot en afbraak komt een moment tot een halt. En daarna gaat alles weer verder. De adem, de pijn, de beelden.
     Het lukt me niet om haar te verwoorden hoe het kan. Ik krijg het niet voor elkaar. Dat wil ze helemaal niet horen, en dus kan ik het niet verwoorden. Ze kijkt me verwachtingsvol aan. De stilte overstemt alles.
     Een laatste dronk. Ze danst bij me weg, een nieuw te bouwen werkelijkheid in wiegend. Geen kreet van verdriet. Toe maar, meisje. Zo gaan die dingen.

Utrecht, dinsdag 4 januari 2000